Черупките на яйцата са много популярни като тор за разсад от домати. Яйцата са уникален продукт без безполезни съставки. Яйчната черупка съдържа много полезни за растенията микроелементи, особено тя е богата на калциев карбонат. Съдържа около 90 процента от това съединение, но кристалната структура се различава от креда и вар, поради което взаимодейства добре с почвата, разтваря се в нея по време на смилането. Съдържа още магнезий, фосфор и органични вещества.

Методи за кандидатстване

Черупките от яйца като тор за разсад от домати често се използват от летните жители; доматите могат да се хранят на различни етапи на растеж, като се започне с разсад. Можете да торите и да храните по няколко начина:

 • директно нанасяне върху почвата;
 • инфузия на вода;
 • опрашване на разсад с цел предотвратяване на по-нататъшни заболявания;
 • засаждане на семена в черупки;
 • дренаж.

Важно! Можете да използвате само сурови черупки от яйца. Черупките трябва да се съхраняват през есента и зимата, за да има достатъчно до началото на сезона.

Инструкции за хранене на разсад от домати с черупки от яйца

Яйчена черупка като тор

Почвата в чаша с разсад постепенно се изчерпва, губи полезни елементи, защото растението поема всички хранителни вещества, от които се нуждае, за да расте. Това се отразява на растежа и състоянието на растенията. Повечето градинари предпочитат да се хранят не с химически торове, а с екологични, евтини природни средства.
Алгоритъм за приготвяне на прах от черупка на яйца:

 • изплакнете черупката или я загрейте във фурната;
 • може да се съхранява в картонени кутии, хартия, торби от плат. Не използвайте полиетиленови торбички, пластмасови контейнери;
 • за да може почвата да бъде по-продуктивна, детайлите трябва да бъдат добре смачкани и да не се използват цели или на големи парчета;
 • прахът трябва да се приготви в началото на сезона;
 • смачкани с кафемелачка, хоросан, точилка;
 • прахът трябва да се съхранява в стъклен съд, хартия или тъкана торба.

Приготвеният прах от яйчена черупка се нанася върху почвата на етапи:

 1. при засаждане на семена;
 2. при засаждане на разсад;
 3. останалата пудра се добавя на равни части с по-нататъшно превръзка.

През сезона се препоръчва торене на парцели в размер от 300 g до 1 kg на квадратен метър от градината. Ако продуктът се предлага в ограничени количества, той се прилага директно под стъблото на доматите.
Зрелите растения не се нуждаят от обилно нанасяне на праха, в противен случай те могат да спрат залежаването на плодовете.

Обвързването може да спре

Как действа инфузията от яйчени черупки за домати

Водната запарка, която е богата на калций, е много добра за хранене на разсад. Той има следните ефекти:

 • посадъчният материал покълва по-бързо;
 • надземната част на растението активно набира растеж;
 • подобрява метаболизма и фотосинтезата.

Инфузията за поливане трябва да се приготвя в съответствие с някои правила:

 1. Изплакнете обилно черупката, като отстраните залепения протеин, веднага след като яйцето е счупено, сухо;
 2. Нарежете на ситно чисти черупки от пет до шест яйца, смилайте в кафемелачка, месомелачка с фина решетка или смачквайте с хаванче. В праха не трябва да има парченца;
 3. Поставете праха в контейнер и изсипете вряща вода, в размер на един литър на прах от пет до шест черупки;
 4. Настоявайте в продължение на пет до седем дни, като от време на време разбърквате или разклащате;
 5. Готовият разтвор ще бъде мътен, с пяна и специфична миризма;
 6. Разредете една част от разтвора в три до четири части вода.

Хранете разсада със скорост: една супена лъжица на двестаграмова чаша веднъж на всеки две до три седмици.

Важно! Оставащият върху черупката и заклещен в почвата протеин започва да гние и помага за развитието и храненето на бактериите.

Как да отглеждаме разсад от домати в черупка от яйца

Отглеждането на разсад в черупки дава отлични резултати, растенията се развиват бързо, дават приятелски издънки, защото малките обеми допринасят за добрата влажност на семената. Внимателно отчупете горната част на яйцето, изплакнете, напълнете с пръст и засадете семе. Черупките се поставят най-добре в тави за яйца, които много лесно се етикетират.
Когато пресаждате, счупете черупката и внимателно освободете бучка земя с корени. Можете да смачкате черупката с ръка и да я пуснете в друг контейнер или в земята заедно с фрагментите.

При този метод няма риск от увреждане на кореновата система на младо растение. Счупената обвивка може да се използва като част от компоста.
Големите парчета се използват и като дренаж, те се поставят на дъното на чашите преди засаждане на разсада.

Големи парчета

Възможно ли е да поставите черупки от яйца под домати

Черупката увеличава плодородието на почвата. Магнезият и калцият в състава му са необходими за нормалното развитие на разсад. Калциевият карбонат се препоръчва да се използва за деоксидиране на почвата, което подобрява нейния състав и структура. Достатъчно е да добавите две супени лъжици прах на квадратен метър. Младите растения се нуждаят много от органичен калций, който лесно се набавят от черупката на яйцата.

Забележка! След хранене на разсада със смлени яйчени черупки, доматите няма да бъдат засегнати от горното гниене. Това заболяване възниква, когато липсва калций.

Преди да засадите разсада в земята, е много полезно да добавите към дупките брашно от черупките, смлени в кафемелачка.
Периодично трябва да изливате праха под младите растения, за да предотвратите появата на гъбично заболяване, наречено черен крак.
Черупката плаши вредителите - мечка, охлюви и охлюви, за това можете да използвате варени яйца. Около засадените разсад трябва да се поставят парчета, смесени с пръст, така че острите им ръбове да не позволяват вредителят да се приближи до стъблото.

Как най-добре да се хранят домати с черупки от яйца, трябва да се реши въз основа на обема на вашите резерви. Подхранването с яйчена черупка за разсад е ефективен и практически безплатен начин за получаване на добра реколта от домати. Полезен е по всякакъв начин, но не трябва да се използва неконтролируемо.