Когато ягодите имат усукани или набръчкани листа, това означава, че растението не се справя добре със здравето. Такива признаци се появяват по-често с увеличаване на възрастта на ягодовите насаждения. Ако се установи извиване на листа, трябва да се предприемат незабавни действия, за да се гарантира, че добивът не е намален.

Причини

Ягода листа къдря какво да правя?

Преди да предприемете мерки за възстановяване на ягодови храсти, е необходимо да разберете всички причини, които могат да допринесат за развитието на деформация на листната плоча:

  • Селскостопанските техники могат да бъдат нарушени. Например е имало неправилно внасяне на торове или те изобщо не са били използвани. Причината може да бъде и недостатъчното поливане и неправилната употреба на химикали;
  • Листата могат да се въртят, по-специално навътре, поради активността на вредители като ягодови акари и листни въшки;
  • Болести от вирусен характер;
  • Брашнеста мана.

Ягодови листа се къдрят

Ягодовите листа се свиват и изсъхват. В този случай ягодовите лехи не изглеждат привлекателни и е малко вероятно реколтата да бъде изобилна по-късно.

Това зрънце се нуждае от редовност при поливане - не трябва да изсъхва или при торене - ако това не се случи, листата бързо изсъхват и могат да се увият във форма на лодка. Ягодовите храсти губят естествената си способност да растат и да се развиват правилно.

Важна информация! Преди да засадите ягодови храсти, е необходимо да разгледате разсада със специално внимание и да ги обработите със специално проектирани средства. Това значително ще намали риска от замърсяване на ягодите.

Вредители

Вредителят, който се счита за основен от летните жители, е прозрачен кърлеж. Паразитът може да живее навсякъде, много е опасен за растенията, устойчив е на студено време, основното е, че се адаптира към много средства и лекарства, които се използват срещу него. Но е напълно възможно сами да намалим населението му до безвреден минимум. Неговото присъствие се открива лесно - достатъчно е да се огледат храстите.

Активността на този кърлеж е особено забележима, ако младите ягодови листа веднага растат с неправилна форма. Те могат да бъдат малки или набръчкани в началото на своето развитие. Може да се намери навиването на листата навътре и те също могат да бъдат на малки петна. При атака, пренасяна от кърлежи, не само добивът намалява и растението започва да расте много по-зле, ягодата ще понася по-малко температурни промени и студове.

Акара прозрачна

Друг паразит, който кара листата на ягодите да се извиват, е листната въшка. Въпреки че е малък по размер, той също се счита за много опасно насекомо за растенията. Листните въшки се размножават доста бързо. Ако не вземете мерки за унищожаването му, ягодовите храсти са обречени на бърза смърт.

Листните въшки са зелени или черни и живеят в големи колонии по стъблата и листата, лишавайки растенията от сок. Следователно листата могат да се извиват, те изсъхват.

Допълнителна информация. Листните въшки отделят вещество, наречено медена роса. Те много обичат да пируват с мравки, които се грижат за листните въшки за храна. Трябва да се борите едновременно с мравки и листни въшки.

Болести

Когато се появи кърлинг поради болест на брашнеста мана, ягодовите листа могат да го покажат. Те са склонни да се навиват нагоре и да станат тъмни на цвят.Впоследствие те придобиват бяло покритие. Листата, които тепърва започват да се появяват, са къдрави и липсват пигменти. Плодовете са непривлекателни на външен вид и не са много вкусни.

Болести от ягоди

Като правило болестта се развива, ако влажността в близост до посева е твърде висока. Резултатът от такова заболяване е разочароващ. Или няма да има реколта, или още по-лошо, ягодовите храсти умират.

Допълнителна информация. Преди време земеделски техници се сдобиха със сортове градински ягоди, които са по-малко податливи на инфекция с брашнеста мана. Това са Пепеляшка, Зенит, Висулка и редица други.

Вирусните заболявания могат да се предадат на ягоди чрез лошо почистени градински инструменти. Също така, при такива заболявания, освен усукване на листата, се наблюдават плодове, които са загубили обичайния си вид, а ягодите не дават мустаци.

Методи на лечение

Какво да правите, ако листата на ягодите са свити, можете да разберете от методите по-долу.

С ягодовите акари се бори по следните методи:

  • Разсадът от ягоди може да се третира с гореща вода, чиято температура трябва да бъде най-малко 45 градуса. След това кълновете трябва да се потопят в студена вода;
  • Ягодовите храсти също се поливат с лейка с още по-гореща вода (до 60 градуса). Това се прави в началото на пролетта, когато снегът се е стопил напълно;
  • Има и друг метод, който се използва, след като е събрана цялата реколта. Състои се от следното: в топъл ден на засаждане ягодите са покрити с полиетиленов филм, винаги прозрачен. Трябва да поставите термометър под този филм и когато колоната върху него достигне 60 градуса, трябва да премахнете филма. След това трябва да отрежете листата и да изгорите;
  • Можете да използвате химикали, но те не винаги са ефективни. Градинарите с опит са склонни да използват Fitoverm и Tiovita Jet вместо обичайните Karborfos или Fufanon. Пръскането се извършва под корена на ягодов храст, първо в средата на пролетта, след това, когато се появят пъпки и накрая, през есента, след прибиране на реколтата;
  • От народните средства можете да използвате лукови кори, вливани в размер на 200 g суровини на кофа вода или чесън в същите пропорции.

Пръскане срещу ягодови акари

При брашнеста мана, ягодите се третират с фунгициди. Това могат да бъдат лекарства Topaz, Forecast и някои други. Два пъти годишно храстите се обработват с меден сулфат, който се взема по 20 g на 10 литра кофа. Освен това към разтвора се добавят около 20 g сапун за пране.

В борбата срещу листни въшки по ягодите най-бърз резултат имат инсектицидите, които започват своя ефект още по време на лечението. Листните въшки умират в голям брой за около три дни.

Важно! Инсектицидите са склонни да персистират в растителните тъкани до един месец. В никакъв случай не трябва да се използват такива средства, когато ягодата е цъфнала или дава плодове.

По-предпочитаните градинари наричат ​​методи, използващи биологични препарати. С тяхна помощ ягодите се обработват 3-4 пъти, със задължителна почивка от 2 седмици. Сред биологичните продукти се открояват Iskra bio, Inta-vir, Fitoverm и други.

Важна информация! Биологичните препарати не са вредни за хората. След такава обработка обаче ягодите все още не се консумират около 5 дни.

Народни средства за защита

Ягодовите листа се извиват, ами ако не искате да използвате химикали? Добра помощ се предоставя чрез обработка през пролетта с отвара от домати. Взема се 1 кг сушен и се залива с кофа вода. Оставете да се вари няколко часа. След това тази инфузия трябва да се вари в продължение на 3 часа и да се филтрира. Обемът на получените средства се удвоява чрез добавяне на необходимото количество вода. Освен това слагат малко сапун за пране и напръскват ягодовите насаждения.

Можете да използвате и пресни листа от глухарче. Те се смачкват, добавя се кофа вода с температура 50 градуса.Необходимо е разтворът да се влива в продължение на няколко часа, 2 или 3 пъти, като през това време се разклаща. Прецедете и напръскайте.

Настойка от глухарче

Когато заболяването се наблюдава в няколко области едновременно, най-добре е да се извършват медицински операции на всички наведнъж.

Предотвратяване

Най-важното превантивно действие, за да се предотврати извиването на ягодовите листа, е правилното засаждане и правилната грижа за културата. Подмладяването на насажденията трябва да се извършва най-много веднъж на 5 години.

Ако почвата е твърде кисела, се вземат мерки за нормализиране на нейния състав. Това трябва да стане не по-късно от една година преди засаждането на реколтата. Киселинността се регулира с разтвор на вар или доломитово брашно.

Освен това, преди засаждането на ягоди, необходимите торове задължително се въвеждат в почвата. Това са органични и минерални торове.

Тор за ягоди

Когато храстите вече са засадени, е необходимо да оставите празнини между растенията. Ако това правило не бъде спазено, хранителните вещества няма да са достатъчни за всички ягодови храсти.

Изсушените части на растенията трябва периодично да се отстраняват и почистват. Това важи и за ненужните мустаци и ненужната плевелна трева.

Подхранването трябва да се използва няколко пъти през вегетационния период съгласно препоръките за ягодите. Почвата близо до растението не трябва да изсъхва, трябва постоянно да е влажна.

Методи за хранене с ягоди

Засаждането на ягодови храсти изисква зони с пълен достъп до слънчева светлина. Също така, зрънцето не се чувства добре на твърде кисели почви, поради тази причина листата могат да се набръчкат. Препоръчва се лехите да се мулчират с ягоди, за да се предотврати бързото изпаряване на влагата и образуването на голямо количество плевели.

Кой начин да изберете

Превантивните мерки се наричат ​​най-добрият начин за защита на ягодовите листа от извиване. Това е достъпно както за опитен градинар, така и за начинаещ, както и щадящи народни методи. Химикалите са за предпочитане да се използват в екстремни, критични случаи на инфекция. Това е още по-вярно за неопитните летни жители, които могат да прекалят с такива лекарства.

Ягодите с право се считат за едно от любимите летни лакомства за възрастни и деца. Ако започне да я боли, тогава всеки собственик се тревожи за това. Когато листата се извиват на ягоди, трябва да разберете защо това се случва, да извършите профилактика или лечение, за да предотвратите смъртта на реколтата.