Тиквата и тиквата са близки роднини и принадлежат към семейство Тиква. И двете култури са непретенциозни в грижите и благоприятно реагират на наличието на влага и топлина. Но за да се получи богата реколта, е необходимо да се проучат някои от характеристиките на тяхната селскостопанска технология, както и да се реши кога да се засаждат тиква и тиквички със семена на открито и дали е възможно да се отглеждат в разсад.

Особености на засаждането на тикви и тиквички в региона на Москва

За успешното отглеждане на тези култури трябва да изберете просторно, осветено място, защитено от течение. Следователно идеалният вариант може да бъде да имате ограда от едната страна на градинското легло.

Засаждането в района на Москва трябва да се извършва, когато температурата на въздуха е уверено установена на ниво не по-ниско от 15-18 градуса, в противен случай семената ще се разпаднат в земята. Следователно, за да ускорите покълването на растенията и за да получите ранна реколта, можете да използвате топли лехи, специално подготвени през есента, или да засеете върху купчина изгнил тор, изсипвайки отгоре дебел слой земя.

Правилно засаждане на семена от тиквички в земята

Оптималните предшественици за скуош и тиква са:

 • картофи;
 • бобови растения;
 • морков;
 • цвекло;
 • ягодоплодни култури;
 • чесън, лук;
 • подправки, билки.

За повторно засаждане на тиквени семки в тази област е необходимо почвата да се възстанови в рамките на 3 години.

Важно! Тиквите и тиквичките не трябва да се засаждат заедно, тъй като те са способни да преопрашват, което ще доведе до загуба на вкуса на цялата реколта.

Основни правила за сеитба

Преди засаждането семената трябва да бъдат сортирани. За да направите това, пригответе солен разтвор в размер на 1 супена лъжица. л. за 250 ml вода със стайна температура. Потопете посадъчния материал в него за 2-3 минути. Семена, които са избухнали в пламък, могат да бъдат напълно източени, тъй като са неподходящи за засаждане и се използват само тези, които са потънали на дъното.

Важно! За да се намали безплодието, 2 месеца преди сеитбата е необходимо семена от тиква и тиквички да се увият в естествен материал и да се поставят близо до батерията.

За да се засили имунитетът на младите разсад, се препоръчва да се накисва посадъчният материал в ярко розов разтвор на калиев перманганат за половин час непосредствено преди сеитбата и след това да се изплакне с топла вода.

Всички тиквени култури обичат да растат на плодородна почва с неутрално ниво на киселинност, така че ако е необходимо, варуването трябва да се извърши през есента. И също така добавете липсващите компоненти към градинската почва за всеки квадратен метър:

 • за торфени блата - добавете 1 кофа глинеста почва и 5 кг хумус;
 • за пясъчна почва - добавете 10 литра трева, торф и хумус;
 • за глинести и глинести почви - добавете 3 кг торф, хумус и пясък.

За да отгледате щедра реколта от комбайни и тиквички, е необходимо да подготвите градинското легло за 2 седмици: изкопайте го до дълбочината на лопата и премахнете всички корени на плевелите.

Когато отглеждате тези тиквени култури, трябва да се следва конкретна схема за засаждане:

 • за тиквички - 50 см между растенията и 70 см между редовете;
 • за тикви - 1 м разстояние между разсад в редове и 1,5 м между тях.

Време и дълбочина на засаждане

Засаждането на тикви и тиквички в открит терен се извършва след затопляне на земята до 14-16 градуса, което в условията на Московска област пада в края на май - началото на юни.За да направите това, е необходимо да направите дупки с дълбочина 5 см за тиквички и 8-10 см за тиква. Добавете малко хумус и щипка дървесна пепел на дъното и след това разбъркайте добре със земята и изсипете обилно гореща вода. Във всяка дупка поставете три семена и поръсете с пръст.

Важно! След засаждането на тикви и тиквички на открито, е необходимо леглото да се покрие с агрофибър или филм, което ще предпази посевите от късни студове. Можете да премахнете подслона, когато топло време е напълно установено.

След като разсадът порасне и стане по-силен, трябва да оставите един силен клон в дупката и да отстраните останалите. В бъдеще се препоръчва мулчиране на почвата в основата на растенията, което ще подобри пропускливостта на въздуха на почвата и ще предотврати прекомерното изпаряване на влагата.

Всички по-нататъшни грижи за тиквичките се свеждат до навременно поливане в особено сух период на лятото в размер на 1-2 кофи за всеки храст. Освен това тиквата се нуждае от образуването на мигли след засаждането, което помага да се получат големи узрели плодове. За да направите това, е необходимо да оставите не повече от 3-4 яйчника на всяко растение и да премахнете всички пасинки. Над последния оставен плод пребройте четири листа и отрежете миглите, като изкопаете края на няколко места. Това ще позволи на растението да образува допълнителни корени, което ще подобри храненето на всички плодове.

Време и дълбочина на засаждане

Отглеждане на разсад от тиква и тиквички

За да съкратите периода на изчакване за плодове, можете да засадите тиквички и тикви по разсад, докато сеитбата трябва да е в средата или края на април. Този метод ще изисква допълнителни усилия на градинаря, но значително ще ускори реколтата.

 1. Увийте семената във влажна марля, поставете в керамичен съд и оставете на топло и тъмно място за 3 дни, докато се излюпят.
 2. Пригответе хранителен субстрат, като смесите трева, торф и хумус в съотношение 2: 1: 1.
 3. За засаждането на всяко семе трябва да използвате отделен контейнер, висок 7,5 см и диаметър 10-12 см.
 4. Напълнете контейнерите за засаждане с хранителна смес и обилно поливайте.
 5. Поставете едно хлътнало семе в центъра и го задълбочете с 5 см.
 6. Поставете всички контейнери в общ палет и поставете на слънчев перваз.

В рамките на 10-12 дни от следващите дни ще се появят издънки, които след това, докато растат, трябва да се поръсят със земя, докато котиледоните останат.

Необходимо е да се засаждат разсад на постоянно място, когато температурният режим съответства на пълния растеж на тиквените култури, т.е.не по-нисък от 16 градуса. Преди засаждане, разсадът трябва да се втвърди в продължение на 1 седмица, излагайки го на улицата на сенчесто място.

Важно! Тиквените растения не понасят дори и най-малкото увреждане на корена, така че при пресаждането трябва да навлажнявате почвата в контейнери, което ще помогне за внимателното отстраняване на разсада.

Препоръки на опитни градинари

За да получавате щедра реколта от зеленчуци от година на година, трябва да се запознаете с препоръките на опитни градинари. Те ще ви помогнат да разберете как правилно да засаждате и отглеждате тиква и тиквички, както и да избегнете сериозни грешки.

 • Засаждането на тиквени култури е най-добре да се извършва според лунния календар, като се вземат предвид благоприятните и неблагоприятните дни. Оптималното време се счита за нарастващия лунен период, когато всички сили на растението са насочени нагоре.
 • Когато отглеждате разсад, най-добре е да използвате торфени чаши, които не изискват по-нататъшна екстракция на корени, но също така гарантират безболезнено оцеляване на ново място.
 • Необходимо е да се засаждат разсад на открито на възраст 30 дни, въз основа на това е необходимо да се изчисли кое е най-оптималното време за сеитба.
 • По време на активния вегетационен период е необходимо да се контролира влагата в почвата, предотвратявайки изсъхването на корените.

Спазвайки прости препоръки за отглеждане на тикви и тиквички, можете да постигнете отлични резултати. А невнимателното отношение към изискванията на културата може да направи всички усилия напразно.