Не само летните жители, но и фермерите се занимават с отглеждане на ягоди на своите парцели, защото това носи добра печалба в сезона на бране на горски плодове. Трудно е да се надценят ползите от използването им за човешкото тяло; всички членове на семейството харесват незабравимия им вкус. Освен това събраната реколта се използва за приготвяне на заготовки за зимата. Най-добрите сортове ягоди за региона на Москва за открит терен ви позволяват да се поглезите с любимите си плодове не само в началото на лятото, но и през летния сезон. Просто трябва да ги изберете правилно и да спазвате условията на селскостопанската технология.

Описание на популярните сортове ягоди

Градинските ягоди и ягоди заемат почетно място в леглата на градинарите повече от 200 години. Животновъдите непрекъснато работят върху разработването на нови сортове и сортове. Ягодите край Москва трябва да показват повишена устойчивост както на суша, така и на сурови зимни условия. Тези сортове могат да бъдат не само ранни и средни, но и късни, ремонтантни. Всеки градинар има възможност да намери нещо за себе си. Москва и Московска област се считат за региони на рисковано земеделие. Следните сортове ягоди са най-подходящи за отглеждане в тези части:

 • Алба;
 • Сударушка;
 • Елсанта;
 • Дарселект;
 • Олбия;
 • Клири;
 • Азия;
 • Ароза;
 • Малвина;
 • Портола.

Alba е универсален сорт, подходящ за отглеждане както на открито, така и в оранжерия. Произхожда от Италия. Различава се в ранно узряване и висока производителност. Ягодите имат висока плътност и отличен вкус, подходящи за транспорт на дълги разстояния. Оценката на дегустаторите варира от 4,5 до 4,7 точки.

Алба

Сударушка се различава от останалите сортове по симетрични плодове с форма на яйце. На етапа на техническа зрялост плодовете придобиват алено оцветяване с лъскава текстура. На повърхността са разположени голям брой хемикарпи. Ягодите имат силен аромат, сочни и вкусни плодове. Ранен сорт, устойчив на замръзване, с повишена устойчивост на вирусни заболявания.

Много подходящ за отглеждане в района на Москва ягоди от холандската селекция Elsanta. Плодовете са едри, с лека киселост. На етапа на техническа зрялост те придобиват ярък цвят, кожата е лъскава, плътта е месеста. Сортът е придобил особена популярност поради високото си качество на съхранение и годност за транспортиране на дълги разстояния.

Сортът Darselect е новост от животновъдите, подходящ за отглеждане в Московска област. Когато узреят, плодовете придобиват красив тъмночервен цвят. Всеки от тях тежи 70 грама. Ягодите имат приятна киселинност в послевкуса и са силно устойчиви на гниене на корените. За отглеждането му е необходима плодородна и лека почва.

Дарселект

Сортът ягода Olvia е особено популярен поради повишената си устойчивост на замръзване, устойчивост на суша и имунитет към основни заболявания. Вкусът е много добър. Високодоходни видове, даващи до 1 кг плодове от един храст. Този сорт заема водеща позиция в продажбите на пазара.

Италианският ранно узряващ сорт Clery произвежда конични плодове с отличен вкус, които перфектно запазват своето представяне дори по време на транспорт на дълги разстояния. По време на вегетационния период се образуват голям брой антени, които позволяват на растението да се размножава.

Азия е ягода в средата на сезона с големи конусовидни плодове. Външните качества са много привлекателни. Когато узреят, плодовете придобиват яркочервен цвят, отличават се с високо съдържание на захар и отличен вкус. Ягодите имат дълъг срок на годност и повишена устойчивост на замръзване.

Азия

Сортът Arosa от италиански произход получи огромно количество положителни отзиви. Оказа се в резултат на пресичане на Мармалад и Чандлър. Плодовете се отличават с необичаен винено-сладък вкус, леко сплескана форма и висока плътност. Когато узреят, ягодите придобиват необичаен червено-оранжев цвят с лъскав блясък. Зимоустойчивостта е много добра, а добивът е среден. Това е може би най-необичайният сорт близо до Москва.

Малвина е един от най-ярките представители на късно узряващите сортове. Плодовете имат високо съдържание на захар и силен класически аромат. Сладкият им вкус със сигурност ще зарадва всички членове на семейството. Ягодите със среден добив често са засегнати от гъбички, поради което се нуждаят от азотно торене. Най-новият сорт, който не реагира на дъждовно време, рядко получава слънчево изгаряне.

Ягода Малвина

Портола е ремонтантна разновидност, новост на американската селекция, подходяща за отглеждане в Московска област. Ягодите са с конусовидна форма, с тегло около 30 грама, плътни. Вкусът е много приятен, без хрускане. Нуждае се от навременни превантивни лечения срещу кафяво петно.

Внимание! За отглеждане в парникови условия е по-добре да се даде предпочитание на ремонтантни сортове, които могат да радват реколтата през цялата година.

Ранната московска ягода е много популярна сред градинарите. Отличава се със стабилно плододаване, отличен плодов вкус. Производителността пряко зависи от плодородието на почвата и спазването на земеделските условия.

В открито поле, както и в оранжерии, успешно се отглеждат ремонтантни ягоди. Най-добрите му сортове за региона на Москва:

 • Монтерей;
 • Сан Андреас;
 • Портола.

Портола

Засаждане и грижи за ягоди

Най-доброто време за засаждане на ягоди в Московска област е края на август. Ако по това време не беше възможно да кацнете, тогава можете да наваксате още през април. Всички сортове ягоди, препоръчани за региона на Москва, предпочитат слънчеви и изравнени площи за отглеждане, защитени от течения и силни ветрове. Земята е подходяща глинеста или песъчлива с добавка на хумус.

Градинските ягоди се отглеждат по същия начин, както ягодите. Засаждането и редовните грижи в региона на Москва ще ви позволят да съберете обилна реколта от вкусни и здравословни плодове. Преди да засадите храстите в градината, трябва да премахнете всички плевели, да изкопаете района и да го обработите с разтвор на меден сулфат. След това направете малки дупки, дълбоки 20 см. В тях трябва да се засадят ягоди, така че кореновата шийка да е на ниво с повърхността на почвата. Между редовете са оставени 80 см, а между растенията се отдръпват 25 см. След засаждането храстите се поливат.

Внимание! В условията на Московска област се отглежда ягодов сорт Кама, който е подходящ само за отглеждане в парникови условия.

Грижите за ягоди в региона на Москва не се различават много от другите региони. След като през пролетта дойде топлината и храстите се размразят, наложително е да премахнете сухата зеленина. За да могат растенията да започнат да растат по-бързо, есенният мулч трябва да бъде премахнат. Това ще позволи на почвата да се затопли по-бързо. По време на вегетацията плевелите трябва постоянно да се отстраняват от лехите и почвата да се разрохква.

През лятото сортовите ягоди се нуждаят от редовно поливане и подхранване. Трябва да се напоява веднъж седмично с вода, затоплена до стайна температура. Ягодовият храст трябва да се храни не повече от веднъж на 14 дни. За да се предотврати гниенето на плодовете, под растенията се изсипва слой дървени стърготини. За да се развие ягодата по-добре, през пролетта и лятото се напръсква с разтвор, съдържащ фитохормони.

Забележка! За да отгледате плодова ягода, не трябва да я компостирате. Като торове е разрешено да се използват препарати от химически произход със съдържание на калий, фосфор и азот. За тези цели са подходящи хумус и дървесна пепел.

Правилният избор на сорт

Всеки, който има дори малък градински парцел, се опитва да засади върху него ягодово легло. Днес вече са известни много сортове, регионът за отглеждане на които е Московска област и Московска област. Животновъдите работят неуморно и всяка година дават на вниманието на градинарите нещо ново и интересно. И така, през 2018 г. много летни жители вече са тествали нови елементи на своите парцели:

 • Вима Занта;
 • Гигантела;
 • Диамант;
 • Пчелен мед;
 • Kent et al.

Опитните градинари препоръчват закупуването на сортови ягодови посадъчни материали само в специализирани магазини. На пазара и другаде е лесно да станете жертва на измама и да купите грешния сорт, който бихте искали.

Диамант

Не всички нови сортове ягоди са подходящи за отглеждане у дома. Сега можете лесно да закупите вид без мустаци, който може да се размножава само чрез събиране и покълване на семена. Това значително усложнява живота на летните жители, които искат бързо да отглеждат тази или онази ягода и да получат максимален добив от нея. Като правило отглеждането на такива сортове в индустриален мащаб е непрактично.

Нуждите и изискванията на градинарите се увеличават всяка година, учените се опитват да ги задоволят, в резултат на което трябва да се появят сортове и хибриди с подобрени показатели и характеристики. Кой да изберете за вашия сайт е индивидуален въпрос. Струва си да разчитате на вашите предпочитания, климатичните характеристики на региона и характеристиките на почвата.