Има ли градина, в която да няма поне един храст от цариградско грозде? Това зрънце завладя сърцата на всички градинари по света, преди всичко, със своята производителност. Много хора искат да го отглеждат в градината си. Ако храстът се гледа правилно, тогава той ще даде плод в продължение на двадесет или дори четиридесет години.

Характеристики и особености на културата

Царевицата е позната на градинарите от много години. Още през деветнадесети век в Алтай този храст се наричаше необичайна дума за нас "bersen". И в района на горната част на река Енисей, тя е била наречена "kryg-bersen" или "kryzh-bersen". Впоследствие оттук идва и името „цариградско грозде“.

Дори известният Бересневски насип получи името си от това растение. Защото наблизо имаше дворцова градина, в която имаше много храсти от цариградско грозде. Този храст се споменава за първи път през 1536 г. и вече през 1548 г. се появява първата снимка на цариградско грозде.

Цариградско грозде дойде в нашия регион от Западна Европа и Африка.

Зелено цариградско грозде

В повечето случаи може да се намери като диво растение, живее в необятността:

 • Кавказ;
 • Украйна;
 • Закавказие;
 • Азия;
 • Европа;
 • Африкански
 • Америка.

Царевицата е къс храст, който достига само метър или метър и двадесет сантиметра. В зависимост от сорта има тъмносива или тъмнозелена корона. По клоните има тристранни тръни и листа, растящи от пазвите на тръните. Младите издънки могат да бъдат разграничени от наличието на тръни и малки черни точки.

Храстът цъфти през май. Цветовете му са разположени в пазвите на тръните и са зелени с червено. Плодовете могат да бъдат с кръгла или овална форма, чиято дължина достига 12 милиметра. При подходящи грижи може да нарасне до 30 или дори 40 милиметра. Повърхността на плодовете може да бъде гола или настръхнала. Но това, което отличава цариградското грозде от останалите, е наличието на вени на повърхността на плодовете. Цветът им може да бъде различен: зелен, жълт, лилав. Бере се през август.

Плодовете на това растение се използват широко в кулинарията. Те се приготвят от:

 • конфитюр;
 • желе;
 • конфитюр;
 • компот;
 • желе;
 • мармалад;
 • пълнеж за сладкиши;
 • вино.

Конфитюр от цариградско грозде

Освен това плодовете могат да бъдат изсушени или смлени със захар. Използва се и в медицината. Това е добро средство за затлъстяване. Освен това цариградското грозде е отличен диуретик, жлъчегонно и слабително средство. Следователно отглеждането на това растение е много популярно.

ДА СЕцариградско грозде засаждане и грижи

Царевицата е много взискателна към мястото, на което расте. Обича да е в добре осветена зона и затова на сянка няма да даде реколтата, която се очаква от него. Също така почвата не трябва да е прекалено влажна. Това може да доведе до храстова болест. Кореновата шийка започва да гние, в резултат на което храстът просто умира. Същото важи и за тежките видове почви като глинести.

Преди засаждане и отглеждане на цариградско грозде трябва да подготвите почвата. За това мястото се изкопава, премахват се плевели, особено ако расте житна трева. Отглеждането се извършва с вили, гребла или просто на ръка. След това трябва да следвате инструкциите стъпка по стъпка за храста на цариградско грозде, как да засадите и да се грижите за това растение, подробно е описано по-долу.

Ямата трябва да бъде правилно подготвена за засаждане, в зависимост от вида на почвата. Ако почвата е песъчлива, се препоръчва да се изсипе малко количество глина на дъното.Слоят трябва да бъде най-малко пет сантиметра. За глинеста почва трябва да вземете речен пясък или чакъл.

Схема за засаждане на цариградско грозде

Торовете също трябва да се внасят в почвата:

 • хумус;
 • оборски тор;
 • компост;
 • урея;
 • калиев хлорид;
 • суперфосфат.

Най-добре е да засадите цариградско грозде през есента, между септември и октомври. През това време той ще има време да пусне корени преди настъпването на студеното време. Ако предпочитате да засадите храст през пролетта, тогава трябва да направите това още преди пъпките да започнат да цъфтят по клоните.

Преди да засадите храст от цариградско грозде, трябва внимателно да разгледате разсад. Те не трябва да се повреждат. Освен това кореновата система трябва да бъде не повече от двадесет сантиметра. Препоръчително е да се премахнат излишните, а счупените издънки също подлежат на отстраняване.

Ако планирате да умножите няколко храсти от цариградско грозде, тогава разстоянието между храстите трябва да бъде най-малко един и половина метра, а редовете трябва да са на разстояние най-малко два метра.

По време на засаждането на открито място корените се изправят внимателно, а самото растение е леко наклонено. Земята близо до храста е уплътнена. След като всички тези процедури са направени, разсадът трябва да се полива. Това ще изисква поне една кофа вода. След това се прави мулчиране, за което се използва торф или хумус. След засаждането цариградското грозде трябва да бъде подрязано, така че на пънчето да останат само четири пъпки.

Царевицата изисква грижи и отглеждане съгласно всички точки на инструкцията, само в този случай той ще благодари на градинаря с висок добив. На първо място, храстът трябва да се отърве от плевелите. Освен това не можете да правите без поливане, подрязване и подхранване.

Засаждане на цариградско грозде

Характеристики на пролетната грижа

Когато засаждате и се грижите за цариградско грозде през пролетта, е много важно да разхлабите почвата в основата на храста, да плевите и да оплодите. Те разрохкват почвата с лопата или вила, като същевременно се опитват да не повредят кореновата система. Тъй като корените на храста растат по периметъра на короната му, именно в тази зона разрохкването на почвата трябва да бъде плитко, не по-дълбоко от седем сантиметра. Също така трябва да знаете как да завържете цариградско грозде през пролетта, така че да изглежда красиво в градината.

Тъй като цариградското грозде дава плодове добре, те се нуждаят от допълнително хранене.

За да направите това, използвайте:

 • 10 кг изгнил оборски тор или компост;
 • 80 g суперфосфат;
 • 40 г селитра;
 • 20 g калиев хлорид.

Необходимо е да се лекува храста два пъти годишно. Първият път е след като избледнее. Благодарение на това издънките ще започнат да се развиват интензивно, а подхранването също влияе върху добива. Торенето за втори път трябва да се приложи веднага след като е събрана цялата реколта. В този случай храстът ще има сили да се подготви за плододаване през следващата година.

Когато храстът навърши четири години, резитбата ще бъде добавена към грижите и отглеждането на цариградско грозде. Правят го, за да оформят храст и да премахват всички сухи клони, слаби издънки. Освен това се премахват кореновите издънки. Когато режете, не трябва да съжалявате за клони, които са на повече от седем години. Най-плодородни са клоните на три или шест години.

Тъй като цариградското грозде често се атакува от вредители като молец, листни въшки и триони, то трябва да се третира с карбофос, биологични агенти срещу вредители или запарка от дървесна пепел. Храстът се преработва през периода на цъфтеж. Ако вредителите се появят отново, тогава втората обработка трябва да се направи след цъфтежа.

Пожар

В случай на болест на цариградско грозде (брашнеста мана), тя трябва да се третира с разтвор на сода за хляб и железен сулфат. Бушът се третира с това вещество при първите признаци на заболяването.

Летни грижи

Тъй като цариградското грозде обича своите корени постоянно да диша, през лятото е необходимо да се разхлаби почвата. Освен това плевелите се отстраняват заедно с разхлабването. Това е необходимо, за да не се натрупва влага в кореновата шийка. Освен това през този период вредителите започват да се размножават в гъсталаците на плевелите.

Много е важно да поливате храста, особено ако лятото е горещо.Това трябва да се прави веднъж седмично. По този начин получавате сочни, сладки плодове.

Подготовка през есента за зимата

Не мислете, че след прибирането на цариградското грозде грижите спират. Точно обратното. По това време се полага бъдещата реколта, така че трябва да знаете как да подготвите цариградско грозде за зимата.

През този период трябва да се извършат следните серии от работи:

 • Отстранете напълно всички плевели изпод храста. Също така, съберете всички паднали листа и изгорете. Така ще предпазите храста от болести, чиито вируси могат да се развият в плевели и паднали листа;
 • Третирайте храста с лекарства, които предотвратяват развитието на болести. Fundazol ще спаси цариградското грозде от ръжда и антракноза, а Topaz от брашнеста мана;
 • Поливането е необходимо и през есента. Благодарение на него корените ще станат по-силни и ще могат да зимуват спокойно;
 • Разхлабването и храненето също е важно за цариградско грозде през есента. Тъй като именно тази превръзка се превръща в основата на бъдещата реколта. По това време трябва да се прилагат фосфати и калиеви торове. И когато настъпи студът, точно преди студовете, кореновата система трябва да бъде изолирана с торф или хумус. Покрийте със слой от най-малко десет сантиметра;
 • Накрая трябва да подрежете клоните. Необходимо е да се премахнат всички клони, които са били повредени, слаби и тънки, тези, които практически не са дали плод. След есенната резитба остават само най-силните издънки. Те ще бъдат тези, които ще прибират реколтата през следващата година.

Мнозина не знаят как да облагородят цариградско грозде. За да направите това, трябва правилно да оформите короната. На първо място, трябва да знаете кои клони и как трябва да режете. Тъй като пролетната резитба може да навреди на храста, това трябва да се направи през есента. В този случай клонът се изрязва по такъв начин, че пъпка да остане от вътрешната му страна. През пролетта ще има ново бягство от него.

Решетъчен метод за отглеждане на растение

Знаейки как да завържете цариградско грозде, можете да го превърнете в малко дърво. Освен това тук е важна правилната резитба. За да направите дървото силно и красиво, изберете най-здравия и силен издънка. Останалите издънки се отстраняват. Клонът трябва да бъде вързан за кол, в противен случай може да се счупи с течение на времето от теглото на плодовете.

Решетъчният метод за отглеждане на растение ще помогне не само да се получат вкусни плодове, но и да се формира правилно храста. Преди да оградите цариградското грозде, трябва да го засадите на ред, така че по-късно да е удобно да поставите ограда, за която ще ви трябват опорни тръби и тел, към които ще бъдат прикрепени клоните. В този случай се избират само три или четири от най-силните клонове, останалите се отрязват. След като храстът се формира, той се гледа като обикновен храст от цариградско грозде.

Любителите на това зрънце трябва да знаят, че това растение ще ви благодари само ако получи подходящи грижи през целия сезон. Храстът само през зимата не изисква никакво внимание от градинаря.