Червеното френско грозде може да се намери в много градински площи. Зрънцето е чудесно за ядене в прясно състояние и за преработка в консерви (компоти, консерви, конфитюри и др.). Един от сортовете на тази популярна у нас плодова и горска култура е червеното френско грозде на Натали.

Кратко описание

Сорт касис Натали е получен през 1991 г. чрез кръстосване на редица други сортове от местните животновъди Смолянинова и Литвинова. В резултат на това уникален непретенциозен сорт беше добавен към Държавния регистър на развъдните постижения, който може да преживее дори много тежки студове (до -30С) без проблеми.

Създателите не препоръчват да се засажда растение, освен в Далечния Изток и Север. Растенията ще преживеят местния студ, ако се осигури допълнителна изолация. Но лятото в определените региони е много кратко и червеното френско грозде просто не може да узрее.

Касисът Natali е чудесен избор за всеки градински парцел

Касисът Natali е чудесен избор за всеки градински парцел

Натали е най-подходяща за отглеждане в централните и южните райони на Русия.

Характеристики на сорта

Червеното френско грозде на Натали, популярно сред домашните градинари, е доста нисък храст с големи плодове. Листата на растението са средно големи, скучни, зелени, с лек синкав оттенък. По краищата на листната пластина назъбени. Този сорт цъфти в големи съцветия с форма на купа. Плодовете се образуват на гроздове с дължина от 7 до 9 см. Плодовете са кръгли, имат червеникав оттенък, големи - до 1 грам всеки. Тъй като плодовете имат доста плътна обвивка, обикновено няма проблеми с транспортирането им. На вкус плодовете са сладко-кисели. Този сорт съдържа голямо количество пектини, поради което се използва активно при лечение на стомашно-чревни патологии, възпаления и за отстраняване на вредните вещества от тялото.

Плодовете на Натали радват окото

Плодовете на Натали радват окото

Първите плодове се появяват в средата на лятото. Самият процес на плододаване ще отнеме няколко седмици. Средно при подходящи грижи от храст на сезон могат да се събират до 3,5 кг зрели плодове.

Четката за зрънце лесно се отделя от храста. Но в процеса на прибиране на реколтата се препоръчва леко да повдигнете клоните и да задържите четките, за да предотвратите увреждане на плодовата пъпка. Препоръчително е да берете плодове при сухо време. Плитки пластмасови тави или дървени щайги са идеални за поставяне на култури. В резултат на това всеки контейнер трябва да съдържа не повече от 6 кг френско грозде.

Според описанието на сорта, плододаването на храста от червено френско грозде Натали продължава поне 10 години. Касисът не е много податлив на паразити и различни видове заболявания.

Въпреки че сортът не изисква кръстосано опрашване, е желателно. Това ще ви позволи да получите обилна реколта, състояща се от по-големи плодове. Вкусът на плодовете също ще се промени към подобряване.

Селскостопанска технология и грижи

Сортовият храст може да расте на всяка оплодена почва. Но най-подходящи се считат за песъчливи глинести почви, както и за глинести. Касисът на Натали не обича много почвата с висока киселинност. Такава почва трябва да се калцинира около година преди засаждането.

Не засаждайте Натали на твърде сухи места. Растението обича влагата. Оптималното време за засаждане е началото на пролетта или първия месец на есента.За да може засаждането да се вкорени успешно, трябва да изберете добре осветени и умерено повишени места, защитени от вятъра. Преди това сайтът изисква премахване на плевели.

На бележка. Всеки градинар знае: за да се получи добра реколта, трябва да се осигурят подходящи грижи за плодовите и горски плодове.

Поливане

Червеното френско грозде на Натали обича влагата. Ще трябва да го поливате поне два пъти седмично. Всеки храст изисква две кофи вода. Достатъчната влажност на почвата е особено важна във фазата на плододаване. Не бива обаче да изливате растението и над двете. Излишната вода може да доведе до разпадане на кореновата система.

За да получите добра реколта от плодове, поливането трябва да бъде редовно

За да получите добра реколта от плодове, поливането трябва да бъде редовно

Подхранване

Необходимо е непременно коренно и листно подхранване на касис Натали. През есента, след прибиране на реколтата и преди настъпването на слана, под всеки храст се въвеждат около 100 g суперфосфат и 30 g калиев хлорид. След това храстът се мулчира с хумус. Последният надеждно ще предпази растението както от ранни студове, така и от безснежна зима.

Подрязване

Навременната резитба също може значително да увеличи добива на касис. Това също ще допринесе за развитието на някои заболявания в храста. Първата резитба се извършва през втората година след засаждането на открито. Това се прави в началото на пролетта, преди пъпките да имат време да набъбнат. Като алтернатива е позволено да се извършва посочената манипулация в края на есента, след прибиране на реколтата, но преди първата слана върху почвата.

При резитбата обикновено остават не повече от 6 от най-здравите издънки, а останалите се изрязват до самия корен, без да се оставя коноп на повърхността. Трябва да премахнете стари, болни издънки, както и ягодоплодни клони, които са директно върху почвата.

Борба срещу болести и паразити

Тъй като Натали е устойчива на повечето заболявания, темата може да изглежда без значение. Но това не е така. Тук не става въпрос за абсолютен имунитет, а за устойчивост на инфекция. Съответно, при определени обстоятелства растението може да страда от антракноза, ивична мозайка или брашнеста мана. В борбата срещу тези заболявания са ефективни водни разтвори на колоидна сяра, нитрафен или меден сулфат.

Важно! Разтворите на колоидна сяра, нитрафен и меден сулфат трябва да се използват с повишено внимание. Те съдържат компоненти, които са токсични и опасни за човешкото здраве.

Касисът на Натали е особено податлив на развитието на болести при дъждовно лятно време. В сухи периоди проблеми със сорта по правило не възникват.

Във всеки случай силно се препоръчва за превантивни цели през есента да се извърши допълнителна обработка на храсти с течност от Бордо и да се използва превръзка за повишаване на имунитета.

Като цяло, за да се избегне заразяване на касис с болести и появата на вредни насекоми, най-често е достатъчно да се спазват следните прости правила:

 • засадете храсти в райони, добре осветени от слънцето;
 • редовно подрязвайте храстите;
 • отстранявайте своевременно плевелите;
 • систематично торете касис.

Размножаване

Посадъчният материал може да бъде закупен готов или да се получи самостоятелно. В последния случай, през пролетта, трябва да вземете най-силните издънки и да ги изкопаете, така че върхът да остане на повърхността. По-близо до есента слоевете ще имат време да пуснат корени. Когато това се случи, те се отделят от майчиния храст и се трансплантират на открито място на постоянно място.

Освен това можете да размножите културата, като разделите храста. В този случай местата на разрезите трябва да бъдат обработени с натрошени въглища. И в процеса на разделяне на самия храст, внимателно се уверете, че всеки отделен разсад има няколко достатъчно силни корена.

Най-често червеното френско грозде на Натали се размножава чрез резници

Най-често червеното френско грозде на Натали се размножава чрез резници

Третият метод, използван за размножаване на касис от Натали, е резници. Резниците се приготвят през есента.За целта издънката се нарязва на парчета с дължина около 15 сантиметра. Резниците се поставят във влажен пясък за няколко месеца, където се съхраняват при температура от + 2С. След покълването резниците се съхраняват в избата до пролетта, когато могат да бъдат трансплантирани на открито без проблеми.

Предимства и недостатъци на сорта

Горната характеристика на сорта червено френско грозде Натали ни позволява да заключим, че сортът има много повече предимства, отколкото недостатъци.

Сред предимствата, на първо място, трябва да се отбележи следното:

 • устойчивост на замръзване;
 • отлична презентация;
 • транспортабилност;
 • продължителност на съхранение;
 • приятен вкус;
 • непретенциозни грижи;
 • устойчивост на вредители;
 • висока устойчивост към повечето заболявания;
 • висока норма на добив;
 • плододаване в продължение на 10 години.

На практика няма отрицателни оценки за сорта. От недостатъците можем да споменем само факта, че към около петата година от растежа храстите стават твърде разпространени. Но този проблем се решава лесно чрез подрязване и обвързване на плодови и ягодоплодни култури.

Натали е идеална както за опитни, така и за начинаещи градинари. Изборът в негова полза ще бъде правилното решение.