За да отглеждате касис, трябва да изберете правилното място, да подготвите почвата и да засадите разсад правилно. Ако направите всичко това правилно, касисът ще ви зарадва с отлична реколта. Статията описва подробно как да засадите разсад от касис.

Взискателна подготовка на почвата

В кореновата система на касиса липсва основният клон. Затова обикновено расте във всички посоки горе-долу равномерно. За да се осигури развитието на този вид корени, много важно е обработката на почвата преди засаждане. В този случай си струва да се помисли каква почва харесва черната касис. Разхлабването и внасянето на необходимите торове също играят важна роля.

Ако по време на работата се получат незначителни увреждания на корените, това не бива да предизвиква безпокойство. Корените от касис, както черни, така и червени, зарастват достатъчно бързо.

Касис

Касис

През пролетта почвата е такава, че се осигуряват най-оптималните условия за растеж и развитие на храсти от касис, което обича касисът.

Оптималното време за засаждане се счита за есенния период. Въпреки че, ако храстите не са имали време да се развият, те са напълно способни да презимуват успешно и да продължат да растат през пролетта на следващата година.

Важно! Не засаждайте касис до цариградско грозде - тези растения имат често срещани болести и вредители.

В процеса на развитие на кореновата система техните вертикални части проникват в почвата, като в повечето случаи се използват проходите в почвата, които преди това са били изкопани от земни червеи.

Касисът е типично растение от средната лента. В същото време това е една от причините, поради които растението изисква влага. Храстите също растат естествено. Освен това те обикновено се срещат по бреговете на реки, в тези райони, където има влажни зони.

Фиданки

Фиданки

Тъй като кореновата система не прониква по-дълбоко от 60 сантиметра в земята, касисът може да расте дори на места, където има само тънък слой почва.

Растението е много чувствително към състава на почвата, където расте. Ако земята за касис е снабдена с достатъчно количество азот, калий и фосфор, това ще има благоприятен ефект върху реколтата. Ако осигурите хранителни вещества с помощта на торове, тогава храстът е в състояние да ги усвои дори при наличието на висока концентрация.

Счита се, че плодородните почви са оптимални за отглеждане, чиято киселинност е приблизително равна на 6-6,5 единици. Растението реагира по-силно на количеството и качеството на торовете, отколкото много други.

Някои от техните видове могат да повлияят на определени характеристики, предвид какви почви са необходими за касис:

  1. Ако в почвата има достатъчно азотно торене, това има положителен ефект върху увеличаването на размера на плодовете. В допълнение, този тор може значително да увеличи добива на касис. Ако те липсват, тогава растежът се забавя и листата стават по-малки. Освен това през август малките листа придобиват отчетлив червеникав оттенък. Когато се използват азотни торове, трябва да се използват както минерални, така и органични форми;
  2. Използването на калиеви торове може да повлияе на вкуса на плодовете. С увеличаване на съдържанието става по-сладко. Ако този вид тор не е достатъчен, тогава върху листата се образува ясно видима граница, която има жълт цвят. Смята се, че калиевият хлорид причинява изгаряния на растенията.Поради тази причина се препоръчва да се използва калиев сулфат;
  3. Наличието на фосфорни торове също играе важна роля. Ако те не са достатъчни, това може да има неприятни последици за растението. Това може да повлияе отрицателно на размера на плодовете, добива. Листата могат да станат малки и петна.

Подготовка на почвата

Различните видове от това растение имат различни изисквания към качеството на почвата, в която ще растат. Една от разликите между касис е, че има високи изисквания за плодородие на почвата и за слънчева светлина. На първо място, това се дължи на факта, че корените на храстите са разположени плитко и достигат само границата на хумус и дерново-подзолиста почва.

Касис през есента

Касис през есента

Когато засаждате касис в градината, озеленяването може да помогне за увеличаване на добивите. Единият вариант е да засадите ред растения, за да се предпазите от вятъра. За тази цел можете да използвате например царевица.

Борба с плевелите

Не се препоръчва просто да засаждате касис в нова и неподготвена зона. Необходимо е да се справите с този въпрос предварително, няколко месеца или години предварително.

Ще бъде полезно за касис, ако на това място растат редови култури или някои многогодишни растения. Лошо е, ако на сайта имаше житна трева.

Важно! Необходимо е предварително да премахнете всички плевели от мястото, като периодично повтаряте процедурата за почистване.

Копаене и копаене

Около месец преди касисът да бъде засаден, трябва да изкопаете почвата. Работната дълбочина трябва да бъде приблизително 25 сантиметра.

В същото време е необходимо да се внесат торовете, необходими за растежа на растенията.

Цветя

Цветя

Когато се засажда, стволът се поставя по такъв начин, че да се зарови на няколко сантиметра в земята, това води до по-интензивен растеж на кореновата система.

Торове

Използването на торове се определя от плодородните качества на почвата. За да вземете предвид какъв вид почва харесва касисът, трябва да приложите правилния тор.

Ако отглеждането се извършва върху почви, които са бедни на хранителни вещества, торенето с торове трябва да се извършва изчерпателно и в максимална степен. Въвеждането се извършва веднъж. През целия период от живота на растението храстът ще използва полезните елементи на торовете, получени от почвата.

Препоръчва се третирането да се извърши три до четири месеца преди засаждането на храстите в почвата. В същото време те се опитват да внесат достатъчно количество поташ, фосфор и органични торове. Смята се, че формулите без хлор ще бъдат по-ефективни за отглеждане. Примерите включват: калиев магнезий, както и калиев сулфат.

В някои случаи почвите, използвани за касис, могат да бъдат характеризирани като със средно съдържание на хранителни вещества. При оплождането им трябва да се намалят съответните дози. В този случай фосфорът и калият се влагат с една четвърт по-малко.

Ако касисът се отглежда на тези почви, където има високо съдържание на вещества, необходими на растението, в тази ситуация е необходимо да се приложи доза, която е около половината от количеството, използвано за бедни почви.

Азотното торене се изисква ежегодно. Това обикновено се прави в началото на пролетта. За тях изкопават дупки с дълбочина до дванадесет сантиметра по редиците от храсти от касис. Количеството зависи от етапа на растеж на касиса. При засаждане на храсти са достатъчни 60 грама на десет квадратни метра. Ако растенията са по-стари, тогава е обичайно в този случай да се увеличи количеството до 120 грама.

Ако почвата се характеризира с висока киселинност, в това отношение трябва да се извърши предварителна обработка. Обикновено за тази цел се извършва варуване и е по-добре да се направи това около три години преди засаждането на касиса. За тази цел се използва вар. Средно е обичайно да се вземат 4 килограма на десет квадратни метра. По-точна стойност се определя въз основа на данни за хидролитичната киселинност на почвата.

Влиянието на алкалната почва е такова, че висококачественото варуване на почвата може да увеличи добивите с поне 35%.

Кацане

Необходимо е да се засаждат разсад в внимателно изкопана и разрошена почва. Мястото трябва да е добре осветено и защитено от студени ветрове. Престоят в полусянка може да намали добивите.

Интересно. Желателно е почвата на площадката да е лека или песъчлива.

За засаждане на разсад трябва предварително да се подготви яма за касис. Най-добре е, когато дълбочината е 40 сантиметра, а дължината и ширината са 60 сантиметра.

Смята се, че ще бъде по-ефективно, ако при засаждането разсадът от касис е разположен наклонено, под ъгъл от 45 до 60 градуса. Обикновено тази операция се извършва заедно. В този случай единият човек полага кълновете в желаната позиция, а другият изсипва земята. Този метод на засаждане води до особено интензивен растеж на кореновата система.

При изкопаване на дупки плодородният слой се поставя от едната страна, а останалата част от почвата от другата. Ще ви кажем какво да поставите в дупката, когато засаждате касис. При засаждане корените се поставят внимателно на земята и се покриват с три четвърти плодородна почва, смесена с торове. Останалото е покрито с останалата земя.

Посадъчният материал трябва да бъде заровен в почвата с около осем сантиметра. Храстите се засаждат в легла, на определено разстояние. Зависи от вида на растението. Има по-разпространени или компактни сортове касис.

Когато засаждате растения през есента, торовете се поставят четиринадесет дни преди засаждането. През този период земята постепенно се залага и има време да се засели.

По това време е необходимо да се полива всяко растение. За да направите това, можете да похарчите половин кофа вода за всяко кълнове. Около градинското легло е направен малък ров. Растенията се мулчират с хумус, за да се предотврати образуването на корички на земята.

Трябва ли да копая касис през пролетта? Да, това ще създаде условия за по-ефективно развитие на кореновата система.

Грижа за почвата

Мястото трябва да се почисти предварително не само от отломки, но и от плевели. Препоръчително е да започнете обработката няколко години предварително. В този случай е необходимо периодично да се отстраняват покълналите плевели. Мястото за кацане не трябва да е на сянка на къща или ограда.

Размерът на дупките за засаждане зависи от обема на кореновата система на разсада. Тя трябва да бъде един и половина или два пъти повече по ширина и дълбочина.

Повечето корени са в горния слой. Ето защо, мислейки за това как най-добре да подготвите почвата за засаждане на касис, преди засаждането е необходимо да изкопаете земята до пълната дълбочина, където ще бъдат разположени корените. В този случай е необходимо да се смеси почвата с органични торове. За това те вземат един тон на сто квадратни метра земя.

Важно! За да не се подкислява земята, има смисъл да се вапира почвата.

Ако предварителната обработка не е била извършена, тогава трябва да изкопаете всяка дупка малко по-дълбоко и да напълните малко земя, смесена с торове в долната част.

Подготовка на земята за замръзване

Касисът се счита за доста устойчиво на замръзване растение. Степента на устойчивост на студено време обаче се определя от специфичните условия на растеж.

Зимуване

Зимуване

По същество зависи от сорта растения и от състава на почвата, в която трябва да зимувате:

  1. При силни студове клоните могат да загинат. Как да предпазим касиса от замръзване? За да не се случи това, те се огъват на земята (обикновено се притискат с камъни). При особено тежки студове клоните се заравят в земята;
  2. След като листата отпаднат, старите и болни клони се отрязват;
  3. Можете да напръскате растението със специални разтвори, преди да отпаднат листата. Този метод на дезинфекция се счита за ефективен. Почистването на земята и изкопаването на почвата също ще помогне да се отървете от зимуващите вредители;
  4. Допълнително торене може да се приложи преди настъпването на зимата.

След извършване на цялата обработка, повърхността на земята трябва да бъде покрита с прясна мулч.

Мислейки дали е необходимо да копаете в касис през пролетта, трябва да разберете, че по този начин се подпомага развитието на кореновата система.