Ягода - представител на рода ягоди, или Fragaria на латински, получи името си от сферичната форма на плодовете. Различава се с големи размери, трипръсти листа, овални или с форма на яйце. Хората имат следните имена: ливада, степ, горски ягоди, хълмисти ягоди, полница. Растежът е територията на Руската федерация, Западна Европа и Крим.

По-нататък в текста ще разгледаме начини за отглеждане на големи ягоди с правилна форма и запазване на сладостта им.

Характерни черти на ягодовите сортове

Поради факта, че зрънцето има няколко разновидности, заслужава да се отбележат отличителните черти в следните категории:

 • По време на узряване:
 1. ранно или късно плододаване ("Малвина", "Октава", "Бохемия");
 2. многократно плододаване през сезона („Изкушение“, „Evi 2“).
 • По размер на плодовете:
 1. големи - от 40 до 100 ("Krymchanka", "Krasnoyarka", "Queen Elizabeth 2");
 2. средно - от 20 до 40 („Бял швед“, „Маестро“);
 3. малки - от 4 до 15 години ("Сезоните", "Александрия").

Причини за кисели плодове и мерки за връщане на сладостта

 

Ягода

За да разберете защо ягодите са кисели какво да правите в тази ситуация, струва си да вземете предвид няколко фактора:

 • Липса на светлина - вкусът на плодовете зависи от светлината, която получават: ако растението получи топлина и светлина за по-малко от 9 часа, тогава резултатът ще бъде намаляване на процента на захарта;
 • Лош избор на почва - ягодите обичат леко кисела почва. Ако почвата има високо рН, трябва да се добави варовик и грешката да се коригира; ако е бедна на минерали и торове, добавете компост с преобладаване на силициев диоксид;
 • Плътност - струва си да засадите храсти на разстояние 20-25 см, така че те да не се закриват взаимно и да не пречат на развитието на "съседите";
 • Възрастта на храста - препоръчително е да актуализирате ягодовите редове на всеки 3-5 години, за да не загубите количеството реколта;
 • Неуспешно време за засаждане - препоръчително е да засадите представител на рода ягоди през есента, тъй като тогава растението не се нуждае от подготовка за плододаване, можете спокойно да се развивате и растете; в случай на засаждане от септември до ноември е необходимо храстите да се изолират с 3 см слой слама, суха трева и дървесна пепел;
 • Ранно плододаване - за да може храстът да пусне корени и да се адаптира по-добре, препоръчително е да му забраните да дава плодове през първата година от живота на открито, откъсвайки всички цветя и яйчници.

Причини за малки ягоди

Защо ягодите са малки какво да правя в тази ситуация поради няколко причини:

 • Появата на сортове плевели - плодове, пропуснати по време на бране, се превръщат в материал за нов храст (поради останалите семена), който има малки плодове и пречи на чистите сортови растения да се развиват удобно. Подобна причина показва защо ягодите имат големи листа и малко плодове;
 • Недостатъчно място - в допълнение към появата на неподсладени плодове, липсата на място може да доведе до факта, че зрънцето започва да се свива;
 • Старост - колкото по-възрастен е храстът, толкова по-вероятно е да се получат малки плодове;
 • Лоша устойчивост на атмосферни влияния и вредители - за да предотвратите малка реколта по тази причина, трябва да държите мини оранжерията затворена, докато дойде постоянна топлина.За да се намалят атаките на паразити, препоръчително е да се извършват превантивни мерки чрез пръскане на храстите с химически разтвори преди цъфтежа.

 Важно! Появата на възлести плодове на храста сигнализира за възможно замръзване на растението по време на пристигането на пролетни студове.

Именно студеното време кара градинарите да измислят нови възможности за засаждане на ягоди, например използването на холандска технология: отглеждане на разсад в найлонови торбички.

Препоръки за избор на сорт

За да изберете правилния сорт за засаждане в градината, е необходимо да очертаете критериите, по които ще бъде възможно да се намери най-подходящият сорт ягодова култура:

 • силен имунитет и висока устойчивост на вредители;
 • висок процент на метеорологична толерантност;
 • неутрално отношение към почвата;
 • високо съдържание на захар - до 5 точки по скалата на дегустаторите;
 • малко мустаци и много плодове.

Всички горепосочени качества, в една или друга степен, се притежават от сортовете, популярни сред градинарите: Виктория, Машенка, Анаполис, Елизавета.

Полезно. Когато избирате култура, препоръчително е да вземете няколко разсада от различни сортове, за да определите кои са най-изгодни за отглеждане и размножаване, както и да получите богата реколта, например ранен или късен сорт и ремонтант.

Агротехника

Кацане

За да отговорите на въпроса: как да отглеждате ягоди в страната и да постигнете висококачествена реколта, е необходимо да засадите храсти, като редувате различни сортове и поддържате разстояние между тях 20-25 см. След засаждането и правилните грижи изчакайте появата и растежа на мустаците. Следващата стъпка е да изтъните храстите, оставяйки растения с по-малко зеленина и мустаци и повече яйчници. Последната стъпка е да се наблюдава външният вид на реколтата, като се отстраняват слабите екземпляри.

 

Засаждане на ягоди

Опции за разплод

За да отгледате добра, голяма и сладка реколта, можете да използвате две възможности за увеличаване на броя на растенията във вашата градина:

 • Мустаци (на открито):
 1. изчакайте, докато мустаците са напълно узрели;
 2. засадете в земята през второто десетилетие на юли или през август;
 3. в случай на трансплантация на храст, те трябва да бъдат взети със земята, в която са израснали първоначално, така че растението да не забележи "преместването";
 4. засадете в подготвена дупка;
 5. фиксирайте със земя, вода и разхлабете.
 • Семена (у дома):
 1. сейте бъдещи разсад през 2-ри или 3-ти месец от годината;
 2. да се потопите в градината отглежданите разсад през първото десетилетие на май.
 • Семе (в открито поле):
 1. засадете семена в специално легло през юни;
 2. покрийте с фолио, докато се появят първите издънки;
 3. след получаване на резултата отворете мини оранжерията;
 4. за постоянно засаждане на бъдещи храсти в нови „къщи“.

Засаждането на мустаци през пролетта може да доведе до много ягодови листа и малко плодове.

Времето за сеитба може да се извърши през периода на отглеждане на доматите

Правила за поливане

За правилна хидратация е препоръчително да се използват не само различни възможности за поливане, в съответствие с етапа на развитие на ягодовия храст, но също така да се вслушват в следните препоръки:

 • преди цъфтежа - може да се извърши листно поливане, като се извърши процедурата преди изгрев слънце, така че широколистната маса да не получи слънчево изгаряне;
 • след цъфтежа преди края на реколтата, те използват метода на корените, за да е по-удобно за представителя на флората да получава торове и да не вреди на тяхното здраве и реколта.

Препоръки:

 1. В процеса на поливане е препоръчително да се използва дъждовна или утаена вода. Температурата на течността трябва да бъде най-малко 22 градуса.
 2. Поливането е необходимо преди или след залез слънце, за да се запази почвата рохкава, ефирна и удобна за растеж и развитие.
 3. Тъй като растението не навлиза дълбоко в земята, следователно то не понася сухия период, поливането трябва да се извършва до 2 пъти за 7 дни, в умерения период - до 1 път за 7-10 дни.
 4. След узряването на реколтата количеството поливане трябва да се намали, за да се избегне увреждане на плодовете.

Зимно почистване

Препоръчително е процесът на събиране на храста за зимуване да започне след окончателното задаване на ниска температура, за да се избегне разискването на растението в случай на пристигане на топли дни. Под формата на защита си струва да се използва суха трева, слама, смърчови клони, дървесна пепел; слоят мулч трябва да бъде най-малко 15 см. Ако зимата е студена и с малко сняг, тогава допълнително я покрийте с найлоново фолио, като избягвате замръзване на храстите и в резултат на това получавате грозна реколта.

Преди да покриете ягодите, е необходимо да изкорените почвата, да премахнете изгнилите и развалени плодове, да отрежете всички сухи и нездравословни листа, да мулчирате областта около лехите и да нанесете торове, съдържащи фосфор и калий, да напръскате всички растения с разтвор на калиев перманганат, за да предотвратите заболявания.

Хранене

Препоръчително е да прилагате тор три пъти годишно: през пролетта, есента и лятото.

През първия период е препоръчително храната да се подхранва чрез листни и подкоренни методи. Желателно е да се извършват процедури от 2 до 3 месеца на пролетта с азотсъдържащи торове (пилешки изпражнения, инфузия на зеленчуков характер от лопен), за да се подобри кореновата система и да се създаде благоприятна атмосфера за цъфтеж и поява на яйчниците.

 

Хранене с ягоди

Летният период включва прилагането на калиево-фосфорни торове, за да помогне за сезона на цъфтеж и узряване. През есента се препоръчва храната да се подхранва с разтвори като Azofoska или инфузия на плевели. За да приготвите тора, препоръчително е да накъсате листата, да ги поставите в кофа или цев и да ги напълните с вода, като ги поставите на топло място за 7 дни.

Преди да добавите допълнителна храна, препоръчително е да проверите храста за наличие на сухи и стари листа и клони, да разхлабите и напоите почвата.

Препоръчително е да планирате времето за хранене, в зависимост от района, където се намира лятната вила: колкото по-на юг е засадено зрънцето, толкова по-рано се извършва храненето.

Съвети за прибиране на реколтата

Събирането на плодове трябва да се извърши след пълно узряване на плодовете, като се отрязват заедно с дръжката. Препоръчително е процедурата да се извършва следобед, ако времето е топло и сухо, а при облачно време - преди дъжд.

Наличието на опашка ще позволи реколтата да се съхранява по-дълго. В случай на планиране на транспортирането на плодове на големи разстояния е желателно те да са незрели, тогава транспортирането ще бъде успешно.

По-добре е реколтата да се съхранява на добре проветриво място в кутии.

Интересно. За да бъдат плодовете големи и сладки, те трябва да бъдат защитени от слънцето седмица преди прибиране на реколтата.

Обобщавайки, заслужава да се отбележи, че беше предоставена информация, която отговори на въпросите: защо ягодите станаха малки, какво да се направи в тази ситуация, какво да се направи, за да се направят ягодите големи и сладки и как да се отглеждат ягоди в градината и да се получи добра реколта, след като се проучи и приложи на практика можете не само да събирате голям брой вкусни и големи плодове на сезон, но и да поддържате висококачествен резултат в продължение на няколко години.