Къпина (английски къпина) е подрод на растенията от рода Rubus, семейство Розови. На територията на Русия растат две разновидности на това растение: храстови къпини и сиви къпини. Може да расте в горите и може да се намери в различни региони: от Архангелска област до Кавказ.

Къпината е зрънце, което е невероятно както на външен вид, така и на вкус

Къпината е зрънце, което е невероятно както на външен вид, така и на вкус

Друг вид растение - градинска къпина, се засажда в условията на лични парцели. Къпината като зрънце изглежда не много привлекателна за мнозина, защото е много неудобно за събиране - шипове от диви къпини усложняват процеса. Но съвременните животновъди отдавна са в състояние да се справят с този проблем. В резултат на това бяха отгледани много сортове къпини: агаве, арапахо, хималаи, без шипове, дартс, без шипове, тройни и др., Които са храсти без бодли с големи плодове, които е удоволствие да се събират.

Описание и характеристики

Къпината, независимо от вида, е полухраст с множество бодли, издънки и стъбла. Последните могат да бъдат легнали или повдигнати. Разликата се крие във факта, че пълзящият сорт се размножава изключително чрез коренови смукатели, а изправеният - чрез вкореняване на апикалните пъпки. Освен това изправените къпини дават плодове относително късно, но добивът е доста висок. Добивът от къдраво зрънце е дори по-висок, тъй като плодовете са с порядък по-големи.

Храстът може да нарасне до един и половина метра височина. Растението има пълзящи коренища.

Наземните сортове могат да бъдат два вида:

 • вегетативни едногодишни;
 • генеративни биеналета.

Едногодишните имат извити издънки, които могат да се вкоренят при контакт с почвата.

Повечето сортове градински къпини нямат тръни.

Повечето сортове градински къпини нямат тръни.

На въпроса какво е къпина, много хора забравят да споменат, че това е невероятно здравословен продукт. Ползите от него се обясняват със съдържанието в плодовете на голямо количество хранителни вещества и витамини:

 • глюкоза;
 • фруктоза;
 • пектинови вещества;
 • лимонена киселина;
 • провитамин А;
 • Витамини от група В;
 • витамин Ц;
 • минерали.

Засаждане на къпини

Съвременните сортове градински къпини са предимно лиани с многогодишни коренища. Това растение не е податливо на болести, устойчиво е на повечето вредители и постоянно дава плодове. Плодовете обикновено узряват през август. Вкусът им е малко кисел от малините, но никое друго зрънце или плод не може да се похвали с такова количество витамин С, който се съдържа в къпините (единственото изключение е дивата роза).

Ако осигурите градинската къпина с добра опора, тя може да оплете всичко, което е възможно, да се "изкачи" на височина от два метра. Поради тази причина някои сортове градински къпини без шипове се използват за вертикално озеленяване в озеленяването.

Забележка: има изправени сортове плодове, но техният устойчив на замръзване потенциал оставя много да се желае.

Засаждането на къпини е доста отговорен процес, експертите препоръчват да се започне, когато пролетта вече е в разгара си и земята се е затоплила достатъчно. Московският регион и цялата средна зона на Русия обикновено започват да засаждат плодове през април. На северозапад и в Сибир - малко по-късно, в началото на май. Пролетното засаждане дава на растението възможност да има време да се вкорени добре през лятото и да се подготви за първото зимуване.

Засаждането на къпини през есента е силно обезкуражено.

Засаждането на къпини през есента е силно обезкуражено.

Не се препоръчва да се засажда зрънце през есента. Растението просто няма време да пусне корени и ще умре.

Важно! За разлика от дивите къпини, градинските сортове понасят по-лошо студове и затова организацията на зимуването изисква специален подход. Ако по някаква причина разсадът е закупен през есента, той трябва да бъде поставен в дупка до пролетта.

Слънчево място, защитено от всички посоки от ветровете, е оптимално за кацане. Факт е, че плодовете се опрашват от насекоми. Силните ветрове могат да попречат на процеса.

Добър вариант на почвата за засаждане е глинеста или пясъчна глинеста почва. Ако почвата съдържа много калций, къпината ще трябва да се храни с магнезий и желязо всяка година. Най-подходящият показател за киселинност на почвата за засаждане е 6.

Преди засаждането мястото предварително се почиства от плевели и се изкопава. Паралелно с изкопаването се добавя хумус или компост в размер най-малко 10 килограма на 1 квадратен метър. Препоръчително е да добавите супена лъжица суперфосфат към самите кладенци.

Препоръчително е да закупите разсад от къпина в надежден разсадник. В противен случай рискът от закупуване на обикновено зрънце, а не на модерен едроплоден сорт без бодли, е доста голям.

Важно! В никакъв случай къпината без шипове не трябва да се размножава чрез корени, само чрез зелени резници, предварително отрязани от млади издънки. С размножаване на корени, на разсад ще се появят тръни.

Изборът на разсад трябва да се подхожда задълбочено. Те трябва да имат добре оформена коренова система и пъпки на коренището. Въздушната част на растението в идеалния случай трябва да се състои от двойка стъбла с дебелина повече от 5 мм.

Размерът на дупката за засаждане зависи от размера на разсада. Ако растението не е засадено за вертикално градинарство, а като ягодоплодна култура, растението не трябва да се поставя твърде близо до сгради и други растения. Храстът расте бързо.

Кацането е възможно по два основни начина:

 • храст;
 • лента.

Коланният метод обикновено се избира за отглеждане на енергични сортове къпини. Основното правило за кацане в този случай е следното: разстоянието между коланите трябва да бъде най-малко 2 метра. Разсадът се поставя в браздите на интервал от 1 метър.

Методът на храстите включва засаждане на няколко разсада едновременно в една дупка. Освен това самите ями са поставени в ъглите на квадрат, всяка страна на който е 2 метра.

Описаните методи за засаждане на къпини ви позволяват да получите добре плодоносно зрънце. По време на плодния период зърнестата култура навлиза много бързо. При спазване на изброените правила за засаждане, след една година можете да станете собственик на плодова плантация от къпина.

Грижа за къпина

Пролетта е най-важният период в процеса на грижа за къпините. Малко се различава от грижата за други плодове. Често градинарите трябва да положат много усилия, за да запазят растението здраво и продуктивно.

Грижата за къпините е предпоставка за получаване на прилична реколта

Задължителни стъпки за грижи:

 1. Отстраняване от зимния подслон. Началото на пролетта, когато снегът просто се топи и температурата е над нулата - време е да премахнете подслона.
 2. Мулчиране и разхлабване. През пролетта съдържанието на влага в почвата е високо и производителят трябва да я поддържа. За тази цел почвата около храста е покрита със слой мулч. Освен това се изисква старателно разхлабване на почвата, като едновременно се отстраняват всички плевели.
 3. Подрязване. Времето за резитба идва, когато пъпките на храста още не са започнали да се подуват. Всички измръзнали, повредени и сухи издънки подлежат на отстраняване.
 4. Предотвратяване на вредители и болести. Почти всеки сорт къпина се характеризира с висока устойчивост на повечето заболявания, насекомите също не причиняват много вреда на растението. Превантивното пръскане с течност от Бордо обаче е силно препоръчително поне веднъж годишно.
 5. Подхранване.Въпреки факта, че дивите къпини растат добре дори при лоши почвени условия, градинските сортове изискват задължително подхранване. Цветът, размерът и вкусът на плодовете до голяма степен ще зависят от качеството му.

Имайте предвид! Градинската къпина реагира негативно на органични вещества. Следователно азотсъдържащите продукти са по-подходящи за хранене. Не трябва да се прекалява и с торовете - излишъкът от азот може да предизвика прекомерна зеленина, да забави образуването на яйчници и съответно плодове.

Подготовка за зимата

Както знаете, градинската къпина не е най-зимоустойчивият сорт, затова трябва да се обърне достатъчно внимание на подготовката за зимата. Дори мразоустойчивите сортове се препоръчват да бъдат защитени за студения сезон. Като покривен материал можете да използвате:

 • царевични листа, допълнително покрити с полиетилен;
 • дървени стърготини;
 • хумус;
 • клони от иглолистни дървета;
 • сено;
 • плотове на зеленчуци;
 • покривен материал.

Важно! Не се препоръчва използването на листата на овощните дървета като материал за покриване на къпини. Той осигурява отлична среда за зимуване за опасни вредители.

Разлики между къпини и черни малини

Разликите между черните малини и къпините са значителни. Въпреки сходството в цвета, това са напълно различни плодове. Можете да определите принадлежността към първия или втория по следните важни критерии:

 • структура на плодовете;
 • формата на плодовете;
 • форма на храст;
 • външния вид на храста;
 • време на цъфтеж;
 • време на узряване на реколтата.

Разликата във външния вид на плодовете не е поразителна, поради което в повечето случаи се получава объркване. Но черният цвят на плодовете и наличието на едносеменни костилки са единствените общи характеристики. Къпините са по-продълговати и блестят на слънчева светлина. Месото на зрънцето е по-плътно от това на малината и е по-лесно за транспортиране.

Не е нужно описание на сорта градинска къпина, за да различите растение от черна малина от храст. Насажденията на къпина са доста гъсти, а самите храсти са високи поради дългите издънки. Малините растат много по-свободно, храстът им е по-нисък.

И двете растения имат едно общо нещо: те рядко страдат от пролетни студове. Но ако цъфтежът на малини започва в началото на юни, тогава вегетативният процес на къпините започва едва към края на месеца. Съответно, времето за събиране на плодовете също идва по-късно.

Интересно! Развъдчиците са създали удивителен хибрид - ежемалин, който съчетава външните и вкусовите характеристики на двете плодове.

Сортове къпина

Има огромен брой разновидности на къпини:

 • къпина Дароу,
 • вечнозелени без шипове,
 • Natchez,
 • ремонт,
 • глупав тей,
 • Рубен,
 • карака черен,
 • глупост,
 • навахо,
 • Бжезина,
 • полярен,
 • Къмбърленд,
 • чачанска бестрна,
 • звездичка,
 • оркан,
 • човек,
 • объркване,
 • оазис,
 • дартс черна каскада,
 • глупав мери,
 • черен принц,
 • черен ритъм
 • Черна магия,
 • kiova,
 • арапахо,
 • Хималаи,
 • черен диамант,
 • Чероки,
 • абанос,
 • Свобода на главната дъга,
 • джъмбо,
 • Колумбия е стара,
 • уачита,
 • Хелън,
 • магьосница,
 • говеждо,
 • Bestberry,
 • черен,
 • апаши,
 • корона,
 • Ел Дорадо,
 • китатини,
 • без трън Мертън,
 • Дойл,
 • гигант,
 • и много други.
Всеки сорт къпина има свои собствени характеристики.

Всеки сорт къпина има свои собствени характеристики.

Нека разгледаме по-подробно най-популярните от сортовете.

Сорт Тайбери

Сортът Tayberry всъщност не е къпина, а емалина. Характеризира се с червено, близко до череша, цвят на плодове, продълговата форма на зрънце, приятен вкус и аромат. Самият храст е декоративен. Незрелото зрънце има бял цвят, който с узряването си преминава в жълт и така нататък в тъмна череша. Тегло на плодовете - от 4 до 6,5 грама. Плодовете от този сорт имат традиционен къпинов блясък като сатен. Сочността и плътността на плодовете са умерени.

Сорт Агавам

Това е златна изправена къпина, изправен храст, който може да варира на височина от 1,8 до 3 метра. Листът е доста сложен, има шип по жилките. Агавата цъфти с големи бели цветя, събрани в гроздовидни съцветия. Обилно плододаване. Плодовете са със среден размер (3-4 грама) и лъскаво черно. Сортът е изключително издръжлив и може да дава плодове до 15 години.Устойчив на суша, но расте добре във влажна почва.

Честър Торнлес

Името на сорта Thornless е известно на много градинари. Често се засажда с търговска цел поради високия си добив. Сортът има високи и гъвкави издънки, които могат да достигнат височина от три метра. Стъблата на растението са гъвкави, полуразпространяващи се, добре разклоняващи се. Този сорт без шипове принадлежи към късните. Плодовете узряват през есента.

Плодовете са синьо-черни, големи (до 8 g), лъскави. Можете да съберете поне 20 кг отлични къпини от един храст с подходящи грижи. Плодовете понасят добре транспортирането поради гъстата си пулпа.

Сорт Thornfree

Thornfree е наречен така заради липсата на тръни. Това е късно узряваща десертна къпина, която расте на мощен полу-пълзящ храст. Плододаването започва през втората година. Листата са големи, тъмнозелени. Плодовете са черни, едри, с овална форма с големи костилки и много слабо опушване. Запазва гланц до зрялост, след това матов. Вкусът е сладък, с лека киселост.

У нас къпините не са приоритетна ягодоплодна култура за градинарите, но популярността и търсенето на растения нарастват всяка година. В много отношения това се улеснява от изобилието от сортове, сред които лесно можете да намерите този, който е най-подходящ.