Blackberry Chester Thornless като отделен сорт е отгледан през 70-те години на миналия век в една от американските лаборатории. Основата за появата на растението бяха сортовете Торнфри и Дароу.

Описание на сорта

Характеристиката на храста показва, че той е полу пълзящ, светлокафяв на вид, може да нарасне до 3 метра.

Стъблата на растението са покрити с трилистни листа. Плодовите пъпки са разположени непосредствено до тъмнозелената основа на листа. С пристигането на топлия период къпиновият храст е покрит с бледорозови цветя. Добивът е много висок: едно плодово семе съдържа десетки големи плодове.

Важно! Плодовете трябва да се очакват в края на август.

С узряването си плодовете придобиват по-интензивен цвят на въглен. Те имат конична форма с дължина до 3 см. Теглото на един плод, включително костната му част, е около 5-8 g.

За разлика от сорта Торф, гъстата къпина Честър Торнлес не е примамлива, има сладко-кисел вкус. Подходящ е за диетично хранене и често се препоръчва в случай на стомашно-чревни заболявания, метаболитни нарушения.

Предимства и недостатъци

Описанието на сорта ще бъде непълно, ако не посочите основните му предимства и недостатъци.

 

И така, силните страни на растението трябва да бъдат наречени:

 • добър добив;
 • устойчивост на замръзване и резки промени в температурата;
 • висока хранителна и диетична стойност;
 • възможността за транспорт на дълги разстояния, без да се засягат видовете и здравето на храстите;
 • естетика - този сорт често се използва за украса на градината;
 • благодарение на дълбоката си коренова система, къпините могат да преживеят дълги сухи периоди.

Важно! При правилна подготовка за зимата къпините Честър могат да издържат до -30 градуса.

Недостатъците на растението включват:

 • необходимостта от опаковане през зимата в някои (особено студени) региони;
 • растението не издържа на дълги дъждовни периоди, а също така не дава много плодове, ако расте в тъмни низини, дерета.

Засаждане на фиданки от къпина на Честър без шипове

Избор на място и подготовка за кацане

Всеки любител на къпината има възможност да засади къпина в градината си. За да започне засаждането, растението трябва да има поне 2 развити стъбла, както и оформени корени и пъпки.

Ако плътно е избрано мястото за растението, може да се получи плътен добив. Сортът обича слънчеви места, но това не означава, че растението трябва да бъде на пряка слънчева светлина през целия ден. По-добре е мястото да е равно, така че корените на растението да имат достъп до въздух и вода.

Избор и подготовка на посадъчен материал

Засаждането трябва да се извършва в неутрална или слабо кисела почва. Земята, върху която вече са израснали майка-и-мащеха, живовляк, праз или лайка, е перфектна. Агрономите предупреждават да се засаждат всички сортове къпини на земята, където преди това са били отглеждани картофи или домати - тези култури са избрани от почвата манган и желязо.

За да подготвите градината, трябва да изпълните следните задачиния:

 • изкопайте дупки на дълбочина около 30 см; разстоянието между тях не трябва да бъде по-малко от 2,5 метра;
 • изкопаната почва се смесва с тор - калиев сулфат;
 • навлажнете самите кладенци с вода.

Подготовка и засаждане на разсад от къпина Честър без шипове

Важно! Следният дял на тора ще бъде оптимален: на 1 кв.м. почва - 20-50 g.

Процес на засаждане стъпка по стъпка

Честерите без шипове Честър се засаждат в 6 основни стъпки:

 1. Разсадът се почиства от изсушени или повредени части, потопени в каша от глина;
 2. Поставете в кладенеца. Корените се разпределят равномерно в цялата яма. Коренната пъпка трябва да се постави леко (около 2-4 см) под нивото на почвата;
 3. Разсадът е покрит с предварително подготвена почва;
 4. Фиданките се поливат обилно;
 5. Районът около багажника е покрит с торф, кора от дървета, игли или дървени стърготини;
 6. Общата височина на храста след засаждането трябва да бъде приблизително 20-25 см. Ако е твърде висок, го подрежете.

Правилна грижа за сорта

Поливане и разрохкване на почвата

Не са необходими специални грижи за този вид къпина. Ако от време на време вали, растението може изобщо да не се полива. Препоръчително е да се изкопават междуредията около веднъж на 3 години. 2-3 години след засаждането растенията могат да бъдат засадени за първи път между редовете зеленчуци. Те ще помогнат за разхлабване на почвата малко. Не е необходимо да правите това ежегодно.

Подхранване на къпинови храсти

Характеристиката на сорта ясно показва, че трябва да се тори веднъж на 4 години. За тази цел са подходящи различни варианти за фосфорно-калиеви торове, по-специално:

 • калиев нитрат;
 • суперфосфат;
 • нитрофосфат.

Както и при засаждане на разсад, делът на тора трябва да бъде 20-50 g на квадратен метър. Торенето може да се извърши или в началото на пролетта, или в края на есента.

Поддръжка за храсти

Отглеждането на къпини може да се извършва на специална вертикална решетка. За да се извърши такава опора, дървените стълбове с височина 1,5-2 метра се забиват в земята на разстояние около 7 метра един от друг. Между пръчките се изтеглят няколко реда силна дантела. Гъвкавите млади издънки трябва да бъдат обвързани с конструкцията с канап.

Реколта

Когато отглеждате къпини, можете да очаквате 6 седмици плододаване. Като правило началото на този период пада на 10-15 август. Само за сезон от един храст могат да бъдат събрани почти 20-22 кг плодове.

Събиране на Честър Thornless къпини

Не бързайте да берете плодовете веднага щом почернеят. По това време те все още могат да са кисели. Вкусът на плодовете се разкрива възможно най-много след появата на сив цвят, а самите плодове омекват. Премахнете всички плодове от храста до края на сезона, дори ако има много от тях. Това ще допринесе за още по-добра реколта за следващата година.

Важно! Плодовете на сорта могат да се съхраняват няколко седмици в тъмно и сухо помещение. Плодовете, измити под течаща вода, могат да бъдат консервирани или замразени.

Подрязване и оформяне на ягодоплодния храст

Подобно на rubus fruticosus, Chester Thornless може да се реже не по-рано от 2 години след слизането. По-добре е да извършите тази процедура в края на есента. Трябва да изрежете всички стари издънки, които вече са изсъхнали или не дават плодове. По-добре е да оставите само 5-7 млади издънки със светлокафяв цвят. Отсега нататък обрязването трябва да се извършва ежегодно.

Образуването на храсти е важна част от цялостната грижа за къпините. Chassera Thornless стъблата са доста гъвкави. Когато оформяте външния вид, трябва да отделите младите издънки от старите. Младите, които току-що израстват, са спретнато разположени по колоната. Агрономите препоръчват да използвате една от следните опции излагане на стъблата:

 • вентилатор;
 • по въжен метод с дебнене в една посока;
 • по въжен метод със стъбла, полагащи се в две посоки.

След приключване на плододаването, върховете на основните издънки се отрязват. На тяхно място остават нови.

Формиране на храсти, Blackberry Вертикална решетка строителство Честър Thornless

Методи за отглеждане на къпина Честър Торнлес

Описанието на този сорт къпина в научната литература ясно показва, че размножаването ети може да се случи по два начина:

 1. Закрепване отгоре. В средата на лятото горната част на издънката се отрязва и се засажда в земята, като разсад;
 2. Размножаване чрез резници.Също така трябва да се извършва през лятото, горната част на стъблото се отрязва и се поставя в разтвор на индолилмаслена киселина. Засаждайте в саксия за 20-30 дни и през цялото това време дръжте в оранжерия. Засаждането в земята може да се извърши веднага след формирането на кореновата система.

Подготовка на Честър Thornless къпини за зимата

За да предпазят растението от замръзване, гъвкавите му стъбла са огънати към земята. От горе можете да покриете растението с различни импровизирани нагреватели. Подходящи: фолио, паднали листа, стар матрак или килим и други подобни.

Както става ясно от горното, къпината Честър Торнлес е печелившо и непретенциозно растение. Дава добра реколта и може да расте в почти всеки регион на страната.

Видео