Къпините отдавна са известни със своите полезни свойства. Но брането на това зрънце, което расте в дивата природа, е доста трудно, тъй като дивото растение е известно с острите си тръни. Не толкова отдавна животновъдите са отгледали няколко сорта къпини без шипове. Предимството на тази култура е липсата на остри шипове и шипове, което значително опростява събирането на плодове и грижите за растението. Също така видът се характеризира с висока производителност, голям размер на зрънце (в зависимост от сорта), добра устойчивост на вредители и болести.

Характеристики на къпина без шипове

Най-близкият роднина на къпината е малината, и двете принадлежат към семейство Розови. В голям мащаб отглеждането на тази култура в нашия регион не е получило голямо разпространение, но е много търсено сред летните жители.

Външно къпината без шипове наподобява малък храст с ярко назъбени зелени листа със среден размер, разделени на 3 части и „гледащи“ надолу. Растението започва да цъфти през първата половина на юни, цветята му са малки, розово-лилави на цвят, около 2 см в диаметър. След това на мястото на цветята се появяват малки зелени плодове, които постепенно променят цвета си, ставайки ярко лилави. Това е сигналът за пълна зрялост. Узряването се случва неравномерно, поради което плодове с различни цветове често могат да присъстват на един храст. Добивът на реколта е доста голям и може да бъде няколко пъти по-висок от добива на най-близкия му роднина, малини.

Къпиновият бръмбар се отличава с листа, разделени на 3 части

Красивата къпина има много развита коренова система, насочена надолу към 1,5-2 метра. Съответно повечето сортове преживяват добре сухите времена.

Животновъдите условно разделят къпиновите култури на три групи, в зависимост от метода на растеж:

 • Храстова къпина, характеризираща се с растеж до 2, а понякога и 3 метра. Можете да различите такива сортове като Apache, Guy, Orcan и др .;
 • Катереща къпина, характеризираща се с растеж на издънки, насочени успоредно на земята, дължината им може да достигне 4-6 метра. Възможно е да се разграничи къпиновият храст от такива сортове като Черен сатен, Торнфри, Лох Нес и др .;
 • Полурастящите къпини, характеризиращи се с първоначален растеж от 0,5 метра, а след това растежът на леторастите се втурва надолу, като по този начин расте сортът Тройна корона.

Къпините най-често се характеризират с ярък тъмнолилав оттенък, но се отглеждат и сортове с жълти или червени плодове. Размерът варира в зависимост от вида. Структурата е плътна, със сладък, наситен вкус, формата е удължена и конична. Плододаването започва едва от втората година.

Къпините растат в почти всяка част на Русия: във Воронеж, Ростовска област и дори в Московска област. Но във всеки регион вкусът на плодовете е различен. Така че, при по-топъл климат в Крим и Кубан, плодовете са по-сладки - влияе голямо количество слънце. Плодовете, отглеждани в Урал и Сибир, имат по-кисел вкус. За този регион се изискват специални по-устойчиви на зимата сортове, например Polar, Ruben, Agavam.

Къпината, която не покрива, без шипове е богата на витамини, има благоприятен ефект върху кръвното налягане, храносмилателния тракт, имунната система, идеална за печене, задушени плодове, конфитюр, конфитюр.

Размерът на плодовете на къпината без шипове е разнообразен

Особености на засаждане и отглеждане

Животновъдите са отглеждали различни сортове къпини, чиято правилна грижа пряко зависи от обема на реколтата. Следователно грижите за къпина без шипове, отглеждането, размножаването и резитбата са задължителни, някои сортове имат свои специфики.

Важно! Сладостта на къпината е пряко свързана с осветеността на района. Колкото повече слънце удря растението, толкова по-сладки са плодовете на вкус. Ето защо животновъдите препоръчват да се избират места за мястото, където пряката слънчева светлина е безпрепятствена.

Важно! Отглеждането на къпини зависи от правилния сезон на засаждане. В Московска област и Ленинградска област, в южните райони и средната лента, засаждането се извършва през есента, месец преди първата слана. В Урал и Сибир засаждаме растения през пролетта при температури не по-високи от 15 градуса. Разсад, който понася добре слана, може да бъде засаден през есента, с ниска устойчивост на замръзване - трябва да засаждате само през пролетта.

Почвата за засаждане се подготвя през есента: тя се изкопава, задълбочавайки най-малко 25 см. В този случай растението се засажда през пролетта. Предпочитана почва, богата на хумус. Можете да наторите почвата сами, като я поръсите обилно с пепел или суха вар, преди да копаете.

За да се вкоренят добре разсад, струва си да се даде предимство на едногодишни растения с няколко стъбла, с дебелина около 5-10 мм и развита коренова система, дълга най-малко 10 см. Преди засаждането на резник, опитни градинари препоръчват леко съкращаване на корените, както и отстраняване на повредени и „мъртви »Части.

Необходимо е да се засадят разсад в дупка с диаметър и дълбочина най-малко 0,5 метра и разстояние около метър един от друг. Ако е засадена катерачна катран, грижите за нея, за да бъдат правилни, ще изискват поне 4-5 метра. Почвата е предварително оплодена. За това суперфосфатът се смесва в количество от 100 g. и 35 гр. калий. Като тор можете да използвате хумус от птичи тор. Поставя се на дъното на ямата, поръсва се със земя с 10-15 см (в този случай дълбочината на ума се увеличава с 25-30 см, така че да няма пряк контакт на хумус с корените на растението). Средно един разсад е около кофа хумус. Можете да смесите земята с пепел, имате нужда от около 80-100 gr.

Фиданка от къпина

Разсадът се засажда по такъв начин, че кореновата шийка се задълбочава с не повече от 1-1,5 см. След това разсадът се полива обилно с 4-5 литра вода, като предварително е направена дупка. Опитните градинари препоръчват след отрязване на издънките, така че да останат не повече от 6-8 см над земята.

Струва си да се има предвид, че правилно засаденото растение ще дава плодове поне 10-15 години.

Методи за размножаване на къпина

Развъждането на къпини у дома е възможно по няколко начина:

 • Размножаване чрез резници. През август върхът на млада едногодишна издънка се прищипва до 2 см. Всички листа се отстраняват внимателно от същия издънка. Издънката се огъва на земята и се заравя в 10 см. Необходимо е седмично поливане. След месец издънката трябва да пусне корени. Препоръчително е да се отделя от основния храст само през пролетта;
 • Размножаването с издънки се извършва през юли. Избират се най-големите и дълги клони, върху тях се прави разрез с остър нож, който се зарива в земята на 10 см. Върховете с листа не са покрити с пръст. Корените се появяват на мястото на разреза след известно време. До есента кълновете могат да бъдат отделени и засадени на подготвено място;
 • Възможно е да се отглежда и със семена, които се засяват в плодородна почва. Но за домашно отглеждане на къпини този метод е доста сложен.

Сортове къпина без шипове

Към днешна дата животновъдите са отгледали повече от 100 сорта къпини, които са в голямо търсене по целия свят. Най-добрите и най-често търсените сред тях могат да бъдат разграничени:

 1. Лох Нес - отгледан е в Шотландия през 80-те години на миналия век.Този сорт расте като храст с височина до 2 метра и издънки с дължина до 4 метра (в този случай за опора са необходими опори). Теглото на узрялото зрънце може да достигне 5 грама, то е перфектно транспортирано. Привлича градинари с добър добив - на сезон могат да се събират около 30 кг плодове. Наблюдава се висока устойчивост на вредители;
 2. Thornfree - расте като храст. Сортът е разработен в Америка през 60-те години на миналия век. Отглеждането на този вид привлича градинари с голяма устойчивост на вредители и плод от юли до началото на септември. Характерният вкус на плодовете е сладко-кисел. През сезона той дава до 20 кг. Препоръчително е да берете плодове, докато узреят, в противен случай плодовете губят своята еластичност;
 3. Черен сатен - характеризира се с плодове с почти черен нюанс с кисел вкус. Този сорт расте добре на сянка под формата на храст с височина до 1,5 метра, има повишена устойчивост на замръзване. Около 15 кг плодове могат да бъдат събрани от храст на сезон;
 4. Навахо - характеризира се със средно големи плодове, теглото им варира между 4-5 грама, но се компенсира от голям брой плодове - броят им на храст може да достигне до 1500 парчета. Този вид е отгледан в Америка, има добра устойчивост на замръзване, дава голяма реколта на сезон (от август до септември);
 5. Smutsttstem - има особено големи плодове, които могат да достигнат 10 грама, плододаването се случва през лятото в южните райони, в северните райони - реколтата се събира от август до септември. Има средна зимна издръжливост, поради което изисква задължителна подготовка за зимуване.

Грижа за храста и подготовка за зимата

За да отгледате красива къпина у дома, ще ви трябва проста грижа, която включва: торене на почвата, поливане, жартиера, изтъняване, създаване на опора.

Всяка година, с пристигането на топлите пролетни дни, се препоръчва да се наторява земята около храста с хумус (1/2 кофа) или селитра (50-60 грама), като се изкопава всичко с почвата. През есента към почвата могат да се добавят около 100 грама пепел. на храста.

След дъжд се препоръчва да се разхлаби почвата около храста и да се премахнат плевелите, като по този начин се обогатяват корените с кислород. Но това трябва да се прави само с млади издънки - при възрастните растения има голяма вероятност от увреждане на кореновата система, което ще се отрази негативно на растежа им.

Особено внимание трябва да се обърне на овлажняване на почвата през юни, както и през септември и октомври, поливането се изисква поне 1 път седмично в размер на около 5 литра вода на храст. По друго време на годината сортът къпина без шипове може напълно да се справи без влага.

Растещите нагоре сортове изискват минимална поддръжка, но полу-пълзящите и катерещите се растения ще изискват създаването на допълнителни опори, които могат да бъдат направени самостоятелно с помощта на колчета и тел на около 4-5 метра (телта е опъната между колчетата в 3 реда) или фабрично изработени решетки. Плодоносните издънки се препоръчва да бъдат вързани колкото е възможно повече, а младите - да бъдат фиксирани към долния слой на решетката.

Жартиера на решетка от къпини

За да се увеличи добивът, се препоръчва да се отрежат младите издънки, чиято височина е достигнала 120 см. Върховете се прищипват около 20-25 см. Процедурата се извършва най-добре в началото на май, както и в началото на пролетта. През есента след прибирането на реколтата всички плодни клони се отрязват внимателно.

Трябва да се грижите за растението почти през цялата година. Подготовката за зимния период не прави изключение.

Разкриващата се, без тръни къпина не изисква специална подготовка за зимата. Тези сортове включват ремонтантни култури, растящи под формата на храсти.

Подготовка на къпинови издънки за зимуване

 

Изключение правят култури, които не понасят студено време. В този случай младите издънки трябва да бъдат огънати към земята и внимателно покрити с всякакъв бял нетъкан покривен материал (спанбонд, агрофибър, агроспан). Плътността на материала директно зависи от зимните температури: тя може да бъде клас 60, 80, 100 и повече. Така че сортът Честър е известен със своята обилна реколта, но се страхува от зимните студове и изисква допълнителни грижи.Ако е покрито с агрофибър, растението ще може да издържа безпроблемно замръзване над 20 градуса.

Къпина Бери без шипове

Днес градинарите-любители отглеждат разнообразие от сортове къпини. При избора на вид къпина си струва да се вземат предвид особеностите на климатичните условия, този фактор влияе върху добива на растението. Освен това не е достатъчно само да засадите къпина - тя изисква известни грижи и подготовка за зимуване. Само спазването на всички препоръки на животновъдите ще ви позволи да постигнете добра реколта за година-две.

Видео