Черешата принадлежи към плодовите и ягодоплодни дървета от семейство череши. Нарича се още птича череша. Въпреки че черешите срещу сладките череши имат по-висок имунитет. Но сладката череша има бързо развитие: бързо формиране на кореновата система, ранен цъфтеж и т.н. Но точно както другите селскостопански култури, птичият череша е склонен към болести и представлява интерес за много вредители.

Признаци на вредители по черешите

Как да се определи, че вредителите са атакували сладки череши? Това се вижда дори от външни промени в дървото. Основните признаци за наличие на паразити са:

  • Клоните и листата са заплетени в паяжини;
  • Листата са повредени;
  • По време на периода на цъфтеж дървото започва да изсъхва;
  • Листата са покрити с петна и т.н.

За да може птицата череша да даде добра реколта, дървото не трябва да бъде атакувано от вредители. Те причиняват сериозни щети на посевите и намаляват количеството реколта с 40%. В някои случаи, когато вредителят не е бил забелязан навреме, реколтата може да бъде загубена изобщо.

Череши

Най-честата поява в присъствието на вредители е изядените дървесни листа. Кой яде черешови листа? По принцип това е ножница и листен червей. От описанието на изядените листа можете да разберете по-точно от какъв вид паразит са засегнати.

Важно! Вредителите могат да бъдат контролирани. Ако започнете да използвате профилактични средства в началото на пролетта, преди почистване на пъпките, можете напълно да избегнете нападенията от насекоми.

Обработката започва в началото на пролетта, но не по-рано от стабилизиране на температурата над 0 ° C. Толкова рано дървото трябва да бъде обработено, за да унищожи всички ларви и яйца, които са зимували в кората на ствола. За приготвянето на разтвора се използва карбамид в пропорция 700 грама на 10 литра вода.

Забележка! След началото на соковия поток вече не е възможно да се пръска ягодоплодното дърво с такъв разтвор, тъй като съществува риск от увреждане на бъбреците и яйчниците.

След началото на соковия поток черешите трябва да се третират веднъж месечно с лекарства, които отблъскват насекомите. Тези лекарства могат да бъдат закупени в специализирани магазини. Те трябва да се използват стриктно следвайки инструкциите.

Има редица паразити, които ядат листата на дървото, оставяйки само скелетни останки. След като първите листа са цъфнали, Hom може да се напръска върху короната. Изплашва насекомите, които се интересуват специално от листата на дърветата.

В борбата срещу гъсеници и летящи насекоми, лепкавите капани, които се придържат към багажника, са ефективни. Те трябва да се сменят от време на време, тъй като се запушват с вредители.

Друг стар доказан начин да се отървете от вредителите е ръчното бране на насекоми и техните ларви. Само събраният материал трябва да се изхвърля далеч от площадката, в противен случай черешовите вредители ще се върнат обратно в рамките на няколко часа.

Методи за борба с вредителите

Черешова муха

Един от най-често срещаните и опасни вредители е черешовата муха. Поради това можете да загубите около 50% от реколтата, ако не се вземат мерки навреме за унищожаване на ларвите и възрастните. По принцип най-голямата вреда, причинена от муха, настъпва в края на май - средата на юни. Насекомото се храни с плодове от сладка череша. Той снася яйца вътре в плодовете, от които след кратко време се излюпват бели ларви с дължина около 6 mm.

Черешова муха

Как да се справим с черешовата муха върху черешите? Един от най-сигурните начини за борба с мухите е засаждането на ранно узряващи сортове, тъй като по правило плодовете узряват преди мухата да започне да снася яйца. За късните сортове има сложни методи за справяне с черешовата муха върху черешите. Коренната дупка се нуждае от разхлабване, особено в началото на пролетта. По този начин е възможно да се унищожат презимувалите ларви. Капаните за лепило показват добри резултати срещу този паразит. Третирането на дървета с инсектициди идва на помощ, което трябва да се извършва на няколко етапа. Първото пръскане се извършва в самото начало на лятото, преди оцветяването на плодовете, второто - 14 дни след първото.

Листова ролка

Как да се справим с този вредител? Той може да унищожи около 60% от пъпките и плодовете и до 50% от листата. Гъсениците на листните валяци живеят върху листа и пъпки. Ако на черешата има много паяжини, това е сигурен признак за наличието на листно руло. Гъсениците на листния червей сплитат листата с паяжини, като ги обръщат в различни посоки и ги изяждат. Борбата срещу листните ролки започва преди появата на първия черешов цвят. Инсектицидът унищожава вредителя най-ефективно. Но трябва да се прилага в началото на пролетта, най-често с превантивна цел. В периода на бутонизация и плододаване инсектицидите са по-малко ефективни.

Листова ролка

Черни и зелени бъгове

Какво представляват черните бъгове на черешата? Ако по листата на черешата се появят черни ларви, това е знак за увреждане на листните въшки на дървото. Тези насекоми се хранят с листен сок, в резултат на което централната съдова част на листа е засегната, тя потъмнява, изсъхва и пада.

Превантивните мерки за борба с черните и зелени бръмбари по черешите включват пролетно варосване на стволовете на дървета, редовно подхранване и поливане и подрязване на засегнатите клони.

Ако бъговете вече са заели листата, тогава те ще трябва да се справят с химикали. Най-популярни отдавна са: Iskra, Commander, Fitoferm. Съществуват и народни средства, които показват добри резултати в борбата срещу тези паразити. Например, запарка от чесън е в състояние да премахне черешите от бъгове за кратко време. За да приготвите запарката, вземете 100 грама нарязан чесън и го залейте с 10 литра вода. Продуктът трябва да се влива в продължение на 2 дни.

Паяк акари

Паякът също е опасен за черешите и черешите. Резултатът от неговата дейност са напълно изсушени листа и клони на дървета. Първата мярка, която трябва да се предприеме, когато се намери паяк, е да се измие добре дървото с вода. Акарът има изключително негативно отношение към високата влажност, така че честото поливане ще помогне да се отървете от този опасен вредител.

Препоръчва се също да третирате листата на дървото, върху което путинът се е установил, със сапунена вода.

Забележка! Всички засегнати листа и клони трябва да бъдат отрязани от черешката и изгорени извън мястото.

Препарати с химичен състав се използват при тежки увреждания на дървото. Decis се счита за добро средство за защита. Те се третират с череши два пъти: първият - непосредствено след появата на яйчниците, вторият - 20 дни преди прибиране на реколтата.

Щит

Доста е трудно да се бориш с щита. Повечето химикали, използвани за профилактични цели, не действат върху възрастни, а само върху снасени яйца. Самото насекомо се отстранява на ръка. След отстраняване на вредителя дървото се третира със сапунен разтвор.

Важно! Можете да обработвате череши със сапун и вода не повече от 1 път на 10 дни. След това багажникът трябва да се третира с инсектициди. За борба с ножницата са подходящи следните лекарства: Actellik, Aktara, Preparation 30.

Плодов молец

Черешовият молец се счита за един от най-опасните вредители по овощните дървета. Поради неговите дейности можете да загубите цялата реколта. По-точно, плодовете на дървото ще пеят, но няма да се намери нито един здрав.

Плодовете, които са били повредени от молеца, започват да гният и да падат от клоните, тъй като той изяжда част от резниците, като по този начин наранява съдовата система на плода. Основният проблем с унищожаването на молеца е, че насекомото е развило имунитет към много лекарства, които се използват за унищожаването им от много години. Но всяка година има все повече и повече нови средства, които се използват за лечение на череши от този паразит. Това са лекарства като:

  • Actellik;
  • Карате;
  • Довереник;
  • Регент;
  • Банкол и др.

Плодова чаша

Време е да започнете борба с вредителите

Повечето вредители изискват незабавна намеса и третиране на дървото с лекарства. Борбата с насекомите трябва да започне в началото на пролетта, още преди да се появят първите пъпки. В този случай има възможност да се избегне обработката на дървесината с химикали. Ако по някаква причина дървото не е третирано от вредители преди появата на пъпките, обработката е забранена през периода на плододаване. Можете да започнете или да възобновите пръскането на череши само след прибиране на реколтата. Единствената причина за третиране на череши от вредители по време на плододаването е големият брой вредители на едно дърво. Но в този случай плодовете от това дърво не се препоръчват да се ядат.

Предпазни мерки

Черешовите вредители и борбата срещу тях могат да отнемат много сила и енергия. По-лесно е да предотвратите проблем, отколкото да се справите с неговите последици.

Трябва да се прилагат превантивни мерки не само срещу вредители, но и срещу всички видове дървесни болести. Най-ефективните методи за превенция са резитбата на засегнатите клони, листа и плодове. Подрязаните части на черешата трябва да бъдат изгорени.

Редовно е необходимо да се разхлабва почвата в кореновата дупка. Всяка година, в началото на пролетта, стволът на сладката череша трябва да се обработва с гасена вар. Препоръчва се постоянно торене на почвата с минерално и органично торене.

Черешата се счита за капризна селскостопанска култура, но въпреки това е широко разпространена в Русия. С правилно подбрана техника за защита на дърветата може да се събере богата и висококачествена реколта.