Дреборезната череша е една от най-красивите декоративни култури. Обикновената череша, масово отглеждана в регионите на Русия, е коренно различна от фино нарязаните череши както по външен вид, така и по предназначение, тъй като се счита за плодно дърво. Сакура е череша или слива (понякога може да се нарече кайсия) - дървета от подсемейство Слива, които се засаждат за украса на обекта. Плодът на сакура или японската череша, както се нарича още, не е годен за консумация. Тези дървета са непретенциозни в грижите, така че всеки градинар, дори начинаещ, може да ги отглежда.

Забележка!Сакура е форма на черешов цвят, при която розови пъпки буквално покриват цялото дърво и излъчват деликатен аромат. Цъфтежът продължава от 10 до 15 дни.

Характеристики на Сакура

Черешовата малка трион сакура е нискорастящо дърво, което принадлежи към семейство Розоцветни. Неговата родина е Източна Азия (Япония), а Китай (поради което често се нарича и китайски), Приморски край, остров Сахалин се считат за естествена зона на разпространение.

Череша фино нарязана

Животновъдите активно разработват нови сортове череши, в момента има повече от сто от тях, включително сортове фино нарязани череши, няколко вида от които са пригодени за цъфтеж в студения климат на руските региони. Това са сортове Kanzan, Amanogav, Fukuband, Tishim, Semyon, жлезиста сакура Alba.

Забележка! Дребно нарязаната череша е термофилна култура, но може да издържи на студове до -15 ° С. Поради това се засажда предимно в южната част на страната, например в Кисловодск или в специални оранжерии.

Популярни сортове

Най-популярните сортове сакура включват:

  • Чери Канзан. Максималната височина на фино нарязаната канзанска череша е 12 м с ширина на короната 5-6 м. Страничните клони висят надолу, основните клони растат нагоре. Кората на растенията първоначално е с червеникаво-кафяв цвят; с узряването на културата тя придобива сивкав цвят и се покрива с микропукнатини. Листата са лъскави, чийто връх има назъбен ръб. Те растат до 12 см дължина и променят цвета си през целия сезон от бронз до бордо. Черешовите цветя с диаметър до 6 см са лилави. Този сорт се използва както в единични насаждения, така и в група. Препоръчва се за засаждане в паркове и алеи.
  • Sakura Amanogaw е миниатюрно колоновидно дърво. На височина достига от 4 до 7 м. Листата са лъскави, през есента цветът им става жълто-оранжев. Двойни цветя розови. След цъфтежа на пъпките деликатен цветен аромат се задържа дълго време. Цъфтежът настъпва през май, но дървото не дава плодове. Използва се за засаждане в частни градини.
  • Фукубанд. Дървото достига височина не повече от 2,5 м, короната е компактна. Листата са големи, тъмнозелени на цвят. Този сорт се характеризира с обилен цъфтеж. Съцветията са махрови, имат плътна розова форма. Този сорт е най-добре засаден за миниатюрни ландшафтни композиции и с цел озеленяване на дворове.

Череша Фукубанд

От описанието на тези сортове става ясно колко сакура се различава от обикновената череша.

Процес на засаждане и грижи за сакура

Сакура е череша, за която слънчевата зона без натрупване на влага е важна по време на размразяванията през пролетта и дъждовете през есента. Насипите и малките коти имат приоритет. Студените ветрове не трябва да „ходят“ на това място. Място зад всяка сграда или завод е идеално. Трябва да засадите сакура на разстояние повече от 1,5-2 м един от друг. Струва си да оставите 2-3 м между редовете.Най-доброто време за засаждане е ранната пролет (преди набъбване на пъпките) или през октомври. Няколко сорта трябва да бъдат засадени наведнъж за кръстосано опрашване, което в бъдеще ще допринесе за обилен цъфтеж и голям брой яйчници.

Забележка! Ями за засаждане трябва да се направят предварително, след като се постави смес от хумус и горния слой на земята (той е много плодороден), разтвор на суперфосфати и калиев хлорид, като се разтвори в 15-18 литра вода.

Когато засаждате, трябва да се опитате да се уверите, че кореновата шийка е изравнена с почвата. След това поръсете зоната в близост до багажника с торф или хумус със слой от 4 cm.

Черешово засаждане

През първите години след засаждането младите растения се нуждаят най-вече от защита от замръзване и студено време. За да направите това, трябва да го покриете с нетъкан материал преди първото разклоняване на дървото и да поставите най-отгоре пластмасова мрежа с височина 0,5 м, за да избегнете появата на гризачи.

Забележка! По-малко копие на такова дърво (бонсай) може да бъде закупено за дома. Те се продават в много градински магазини. Височината на такова растение е около 20 см. През пролетта то е изцяло покрито с розови цветя, подобно на високите си колеги.

Болести и вредители

За разлика от овощните култури, японската декоративна череша е по-малко изложена на различни видове болести, както и на насекоми. Но ако грижите не са правилни, тогава имунитетът на разсада ще отслабне след известно време и растението ще бъде атакувано от бактерии, което ще забави растежа и развитието на културата. Листната плоча ще се деформира, плътността на цъфтежа ще намалее и кората ще започне да се ексфолира. За да се предотврати смъртта на дървото, трябва да се вземат мерки за отстраняване на болестта. Опитните градинари съветват засегнатата кора да се третира с въгленно сив прах, след това да се премахнат израстъците по клоните и да се покрият пресните рани на дърветата с градинска смола.

Важно! Листата на земята трябва да бъдат събрани и изгорени. Препоръчително е да се изкопае почвата в кръга около ствола.

Преди да закупите разсад от череши, трябва да прецените всички плюсове и минуси, тъй като декоративното растение се нуждае от определени условия, които не всички региони на Русия могат да му осигурят. Ако говорим за юг на страната, тогава дори не трябва да мислите за това, това е най-доброто място за отглеждане на сакура. Но за летните жители на Средната лента трябва да потърсите устойчиви на замръзване сортове или да се запасите с покривен материал, тъй като при температура от -20 ° C декоративната череша умира.