Сливата, по популярност сред градинарите, на практика е наравно с ябълката, кайсията и крушата. Въпреки своята непретенциозност и устойчивост на различни болести и вредители, дървото понякога започва да изсъхва. Листата по него пожълтяват и се извиват. Защо се случва това и какво да направя? Това ще бъде предмет на разговор. И така, листата се извиват близо до слива, какво да направя?

Как изглеждат кърлинг листата

Видът на деформация ще зависи от причината, довела до навиването на листата. Те могат да се набръчкат, да се усукат в тръба, да пожълтеят, да изсъхнат и да паднат.

Струва си да се разгледат често срещаните причини, поради които листата се свиват на слива:

 • Ако сливата е млада, навиването на листата й може да означава увреждане на кореновата система.
 • Ако листата на средния слой на короната се извиват и пожълтяват при установената слива, може да се подозира прекомерно поливане (или подпочвените води са се повишили).
 • Листата могат да се свият в тръба, това обстоятелство, напротив, показва липса на влага.
 • Къдравата капачка в горната част на сливата, състояща се от усукани листа, показва излишък на такъв елемент като азот.
 • Липсата на фосфор, калий, магнезий и желязо влияе на навиването на листата.
 • Хлороза, болест, при която производството на основния елемент на зелените листа, хлорофил, е нарушено.
 • Гъбички, наречени Вертицилоза.
 • Сливовата листна въшка, слонът, листният червей, акарите са основните вредители.

Сливовите листа се извиват

Листата на сливата са усукани, какво да правите с това ще бъде описано по-долу, но засега трябва да научите повече за механизма на развитие на болестите по сливите.

Същност и механизъм на произход

Струва си да се разгледа всяка от причините и да се разбере защо листата на слива се къдрят.

Сливовото дърво може да бъде атакувано от следните паразити:

 • Сливов слон или сливов гаечен ключ. Това насекомо, което атакува растението, прилича на дългоносица. Дължината на тръбопровода нараства до 2-10 мм. Женските гризат листа близо до дръжката и снасят там яйца. След като се появят ларвите, те започват да сгъват сливовия лист в тръба или под формата на плик, с течение на времето той умира и пада.
 • Листни въшки. Насекомото живее от соковете от листата на сливата, в резултат на което последната се свива и къдри. Листните въшки са много плодотворно насекомо; за един сезон дава потомство до 16 пъти. Самата слива започва да боли, да расте бавно и добивът да намалява.
 • Ролка с листа върху канализацията (как да се справим с нея ще бъде описана по-долу). Гъсениците на пеперудите са опасни за дървото, което се храни с пъпките и пъпките на сливовата култура през пролетта. След това те започват да гризат листата и да се увиват в тях по време на какавидирането.
 • Паяк акари. През зимата това насекомо прекарва време в кората на дърво или под паднали листа. А през пролетта се движи под зеленината, където започва да се размножава. С течение на времето колониите на кърлеж заплитат целия лист, изсмуквайки всички сокове от него. В резултат на това той изсъхва, извива се и пада. Ако по-голямата част от листата паднат, това застрашава смъртта на растението.

Листни въшки на дренажа

Ако причината за усукването не е в паразитите, възможно е торенето да е било неправилно приложено или торовете да не са били прилагани в горния и долния слой на почвата дълго време. Излишъкът или недостигът на някои химични елементи могат да повлияят на навиването на листа:

 • Листата, свити нагоре, могат да показват липса на калций.Издънките растат по-бавно, но в същото време се удебеляват, по клоните се образуват малко пъпки.
 • При липса на калий листата на сливата се извиват - какво да се прави с това е известно, трябва да добавите този елемент към почвата. Също така, характерните черти на липсата на калий в почвата ще бъдат набръчкани и светли листа, краищата им ще слязат и ще изсъхнат. Самите издънки стават тънки.
 • Къдравите и тъмни листа се появяват с излишък на азот. Освен това те могат да растат твърде големи. На дървото има малко пъпки, плодовете узряват бавно.

Също така, листът може да се извие поради гъбични заболявания, които трябва да бъдат лекувани.

 • Вертицилоза. Гъбата навлиза в дървото през повредената коренова система. Самият патоген живее в каналите, които хранят сливата, когато гъбичката навлезе в корените, там образува запушване. Така влагата и хранителните вещества не стигат до растението, листата на сливата изсъхват, извиват се и падат. Можете да се борите с Вертицилоза, ако листата са усукани в самото начало на короната, но ако градинарят е забелязал засегнати листа в горната част на дървото, тогава такава слива трябва незабавно да се изхвърли. Няма да е възможно да го спасим, а болното дърво ще зарази съседни растения.
 • Кокомикоза. Гъбата се появява като малки кафяви петна по листата, които са склонни да растат. Постепенно листът изсъхва и се навива на лодка от краищата до централната ивица. Вглеждайки се внимателно в листа, можете да намерите светлорозов пух. Ако лезията е обширна, тогава кората се напуква по багажника, вътре в който се вижда мицелът.

Гъбично заболяване - кокомикоза

Основните общи и ефективни методи за решаване на проблема

Ако причината е увреждане на кореновата система, тогава е необходимо да се изкопае младо дърво и да се отстрани повредената част на корена.

Важно! Липсата на влага се попълва чрез напояване, а излишъкът се заменя с временно отхвърляне на влагата.

Ако има недостиг на минерални торове, е необходимо да се запълни тази празнина.

Когато паразитите се появят на дървото в малки количества, засегнатите листа просто се откъсват заедно с вредителите и се унищожават. Понякога дори обикновена мравка може да навреди на дървото.

Ако настъпи широко разпространено поражение, борбата се провежда чрез пръскане. Необходимо е само да се вземе предвид времето на прибиране на реколтата - ако преди този период е повече от месец, тогава се използват химически инсектициди. С по-кратък период от време преди узряването на плодовете се използват биологични агенти.

Пръскане на слива

Как да лекуваме дърво, ако листата се свиват на слива? На първо място, необходимо е да се идентифицира патогенът и да се намери лекарство специално срещу него. Има химически препарати, които могат да действат ефективно незабавно върху различни вредители (за да изясните дали конкретно насекомо ще работи или не, трябва да прочетете инструкциите):

 • "Карбофос";
 • Actellik;
 • "Кемифос".

Въпреки факта, че лекарствата могат бързо и ефективно да унищожат вредителите, те трябва да се използват внимателно и съгласно инструкциите.

Ако вземем биологични агенти, тогава най-популярният от тях е Fitoverm, който за 7 дни е в състояние да унищожи всички паразити, описани по-горе. Те няма да могат да навредят на канализацията за един ден. Това лекарство действа 3 седмици. Ако обаче завали, Fitoverm ще се отмие и вече няма да работи.

"Aktarin" също работи добре на усукан лист хартия. След пръскане с това лекарство, след половин ден, насекомите не могат да навредят на сливата. И на третия ден вредителите напълно умират.

Лекарство, наречено "Лепидоцид"

Друго лекарство, наречено "Lepidocide". Вредното въздействие на насекомите престава 24 часа след като дървото започне да се преработва и на третия ден те умират. Но по време на узряването на плодовете агентът не се препоръчва да се използва.

Важно! Необходимо е да се пръска сливовото дърво с Лепидоцид при сухо време и при температура не по-ниска от +20 градуса.

Фунгицидите се използват срещу гъбични инфекции, има много от тях, но най-популярните са:

 • Топсин-М;
 • "VitaRos";
 • "Купрозан".

Тези лекарства се използват и в по-късните етапи на узряване на плодовете. Това е около месец или по-малко за събиране на сливи. Обработка на дърво е необходимо стриктно съответствие с инструкциите, растенията се пръскат напълно, дори получава отгоре.

Особено опасно гъбично заболяване на сливите е слива Verticillium Wilt, лечението му задължително се извършва в долния лист. Но с поражението на върха на короната дърво изкорени и изгори напълно. Мястото на растеж слива пациент се подлага на дезинфекция разтвор на калиев перманганат във висока концентрация или 2% разтвор на лекарството "Karbationa".

Важно! Хлорозата на вирусното заболяване се развива главно върху варовита почва. Когато първите симптоми на дърво, третирани с формулирания "Антихлорозин", и за подобряване на устойчивостта на болести, слива култура пръска "Hilatom".

Ако разгледаме традиционните лечения на болести сливи, сапуненият разтвор се използва за пръскане или поръсване на дървесна пепел от листата на пациентите. Тук трябва да се отбележи, че традиционните методи са ефективни само за малки лезии.

Използването на пепел - традиционно третиране на сливи

За да продължите да не се притеснявате от факта, че дренажът ще се разболее и листата му могат да се изкривят, изсъхнат и окапнат, растението трябва да осигури подходящи грижи. Основата му е редовно поливане на слива, почвен тор, подрязване на мъртви клони, премахване на около-стволовия кръг с плевели и паднали листа.

За да се предотврати заболяването обработката на дървесина е слаба формулировка на лекарства от насекоми вредители и гъбични инфекции. Не забравяйте да инспектирате растението за унищожаване, отколкото някога преди, ще бъде установено погрешно, процесът на лечение ще започне скоро. Така дървото не умира и скоро ще донесе големи и здрави плодове.