Сладката череша (птича череша) расте добре в южните райони на Русия. Появата на зимоустойчиви сортове направи възможно отглеждането на плодове в трудни климатични условия в средната зона. Адаптацията на растенията трябва да бъде придружена от подходящи грижи и профилактика на заболяванията. Някои от най-често срещаните проблеми с черешите са кърлинг, пожълтяване и падане на листата.

Причини за извиване на листа

Черешата е популярно, но доста трудно за отглеждане растение. Сезонът му е доста кратък: от последните дни на май до юли. Но богатата реколта от сочни плодове си струва усилията за отглеждане на череши.

Понякога градинарят забелязва, че листата на черешите са започнали да пожълтяват и изсъхват. Има доста фактори, причиняващи проблема. На първо място, трябва да обърнете внимание на грешките на селскостопанската технология:

 • неправилно подрязване;
 • грешки при поливане;
 • хранителен дефицит;
 • кисела или алкална почвена среда.

Навиване на листата на черешата

Черешите, отглеждани в трудни климатични условия, имат по-слаб имунитет срещу болести и вредители. Причините за извиването на листата на черешата могат да бъдат вирусна инфекция (мозаечна болест), както и редица гъбични заболявания:

 • кокомикоза;
 • монилиоза (сиво гниене);
 • краста;
 • болест на клотероспориум (перфорирано петно);
 • брашнеста мана;
 • къдрава череша.

Листата са усукани на черешата, какво е това? Друга от сериозните причини за деформация на листата е атаката на вредители:

 • черна листна въшка;
 • паяк;
 • листови ролки.

Мерки за контрол

Кокомикоза

Кокомикозата се характеризира с появата на малки кафеникаво-червеникави петна по листата. С течение на времето петната се увеличават, до средата на лятото черешата хвърля листата си. Дървото умира поради липсата на фотосинтеза. Необходимо е да се изгорят частите на растението, заразени с гъбички, да се изкопае почвата около багажника. Преди цъфтежа се използва обработка с разтвор на меден сулфат и вода (300 g / 10 l). Възможно е напояването на птичи череши с Horus, разреден във вода (2 g / 10 l).

Кокомикоза на овощни дървета

Монилиоза

Ако листата на черешата са навити, трябва да проверите растението за инфекция с монилиоза. При това заболяване цветята бързо изсъхват, плодовете се покриват със сиви израстъци и гниене. През август се наблюдава поток на венците. За да не загубите цялата реколта и самото дърво, трябва да премахнете заразените клони и плодове. През есента стволовете трябва да бъдат варосани. През пролетта, преди цъфтежа, почвата се напоява с разтвор: 100 г мед на кофа вода. В края на цъфтежа растението се третира със 100 г препарат "Каптан", разреден в 10 литра вода.

Краста

Крастата се появява по време на цъфтежа на черешата, първите симптоми се появяват през май. Листата и плодовете са покрити с кафеникави петна с цъфтеж на гъбични спори, краищата на листната плоча изсъхват. Незрелите плодове се свиват, забавят развитието. Листът може да се свие в тръба, след което да се рони. Преди разпадането на пъпките почвата и овощните дървета се напръскват с "Нитрафен".

След пъпка напръскайте с течност от Бордо (1%). След 20 дни процедурата се повтаря. След прибиране на реколтата се прави трето пръскане. Разтвор от 40 g меден оксихлорид в 10 литра вода помага да се отървете добре от гъбичките. Можете да използвате лекарства: "Kuprozan", "Ftalan", "Captan".

Краста

Кластероспориумна болест

Инфекцията с klyasternosporiosis или перфорирано петно ​​се проявява в образуването на кафеникави петна по листата с червена граница по краищата. След 14 дни на тяхно място се появяват дупки. Засегнатите листа изсъхват и падат. Заразените части на растението се елиминират, те се напръскват с разтвор от една торба Horus (2 g) и 10 литра вода.

Брашнеста мана

Брашнестата мана е гъбично заболяване, което засяга младите разсад. Основната характеристика е прахообразно покритие с бял или сивкав цвят върху леторастите и листата. От брашнеста мана по черешите листа се извиват, как да се обработва? Можете да използвате лекарства: "Fitodoctor", "Strobi", "Topaz". Ефективен метод е третирането на черешите с колоидна сяра (2%) три пъти. Полезно е да се пръска с разтвор на калиев перманганат, инфузия на гнило сено.

Къдравост

Това гъбично заболяване води до факта, че на черешата има малко листа. Къдравостта възниква поради инфекция с гъбата Tafrin Wisner. Листата придобиват вълнообразна структура с издутини. Те започват да се навиват, да се набръчкват, краищата се свиват надолу. Долната страна е покрита с бяло лепкаво покритие. Фунгицидите помагат срещу болестта: "Horus", "Vectra", "Skor". Обработката се повтаря след прибиране на реколтата. Болните части на растението трябва да бъдат унищожени.

Мозаечна болест

Мозаечната болест е едно от вирусните заболявания на сладката череша. Основният признак на инфекция са жълти ивици по вените. Усуканите, деформирани листа постепенно потъмняват, отмират.

Забележка! Мозаечната болест е нелечима, болното дърво трябва да бъде унищожено. За да се избегне появата на инфекция, е необходимо да се купува само здравословен посадъчен материал.

Черна листна въшка

Черешовите листа пожълтяват, какво да направя? Признак за нападение на череша от черна листна въшка е пожълтяване и навиване на листа в тръба, белезникав цвят, изсъхване на съцветия и изобилие от мравки. Най-простото средство е разтвор от 300 г сапун и 10 л вода, който се използва за сутрешно и вечерно пръскане на череши в продължение на 5 дни. Химикалите ("Iskra", "Commander", "Fitoverm") се използват стриктно преди цъфтежа, за да се избегне проникването на отрови в плодовете. През есента черешите се обработват с 5% разтвор на карбамид.

Паяк акари

Паякът е малко оранжево-червено насекомо (с размер до 1 мм), което изсмуква сок от долната част на листата. Листата могат да се огънат, да придобият мраморен цвят вместо зелен оттенък. Пожълтелият лист умира с времето. Необходимо е да избършете листните плочи от двете страни с инсектициди: "Alatar", "Tanrek". Можете да направите запарка от 200 г кора от лук и 10 литра топла вода. След 15 часа инфузия добавете 10 g сапун за всеки литър разтвор и започнете да обработвате черешите.

Паяк акари

Листова ролка

През периода на бутонизация се появява гъсеница от листни червеи. Той уврежда пъпките, изяжда листа. Вредителят се развива в усукани листа, държани заедно от паяжини. В края на май или началото на юни стволовете и стъблата се напръскват с лекарства: "Fufanon", "Kemifos", "Karbofos". 2-3 седмици след края на цъфтежа, третирането се повтаря.

За пръскане на череши от вредители можете да използвате народната рецепта за картофена запарка. Плотовете (1 кг) се накисват в топла вода (10 л). След 5 часа филтрирайте инфузията, добавете натрошен сапун за пране (50 g).

Жълти листа през пролетта

Градинарите може да са изправени пред факта, че листата на черешите пожълтяват през пролетта. Ако пожълтяването е еднородно, без петна, тогава причината може да е дехидратация на растението. През сухата пролет трябва внимателно да наблюдавате поливането на черешите.

Издънките и листата на черешите могат да пожълтеят в началото на пролетта поради вертицилоза, гъбично заболяване. Друг симптом е секрецията на венците. Необходимо е черешите да се напръскат с Fundazol, да не се преовлажнява почвата и да се ограничи порцията азотни торове.

На бележка. Пожълтяването на листата се дължи на активния живот на майския бръмбар. Трябва ръчно да премахнете вредителите от почвата. Ларвите изглеждат като малки, дебели гъсеници, с размери от 1,5 до 4 см, и са ясно видими.

Цитоспорозата често е причина за жълтия цвят на черешовите листа. Листата интензивно падат, на кората се появяват пукнатини и червено-кафяви петна. Издънките умират. За борба с цитоспорозата се използва меден сулфат и третиране на повредени зони с градински лак.

Пожълтяват ли листата и падат ли върху черешите през юни? Често това явление се среща на прекалено алкални почви, с предозиране на вар и оборски тор. Хлорозата е причината листата да променят цвета си от зелен в жълт. Необходимо е да се подкисели твърде алкалната почва, да се осигури на растението железни соли чрез пръскане с 2% разтвор на железен сулфат.

Твърде високото ниво на подпочвените води води до кислороден глад на черешите и намаляване на производството на хлорофил. Причината за пожълтяването на листата може да бъде и дефицит на магнезий и азот. Необходимо е да се подобри храненето на черешите и да се компенсира липсата на микроелементи.

Пожълтяването на листата може да се дължи на липса на минерали

Опитни градинари препоръки

Всички болни паднали листа и плодове под градинските дървета трябва да бъдат премахнати и изгорени. След това почвата трябва внимателно да се изкопае. Процедурата се провежда редовно в началото на пролетта и късната есен.

Черешите изискват навременна резитба. В противен случай вредителите хибернират вътре в растението и стават по-активни през пролетта.

Важно! Като превантивна мярка е необходимо редовно да се пръскат овощни растения и почвата около тях с фунгициди, както и препарати от вредители. В началото на пролетта е полезно да се пръска със смес от Бордо (3%).

Състоянието на черешовите листа е сигурен показател за здравето му. За да поддържате успешно черешова градина, трябва внимателно да наблюдавате и най-малките промени и да предприемате навременни мерки.