Подобно на повечето други овощни дървета, ябълковото дърво се влияе негативно от някои вируси, гъбички и бактерии. Освен това някои вредители могат да навредят на дървото. Ето защо е уместно да се разгледа въпросът как да се лекува ябълково дърво и да се предотврати различни заболявания.

Грижа за ябълково дърво

Не е трудно да се идентифицират болести или вредители, ако инспектирате своевременно дърветата в градината си. Това трябва да се прави няколко пъти в годината. Особено внимание трябва да се обърне на кората, клоните и листата на ябълковото дърво. В продажба днес можете да намерите универсални химикали, които помагат да се отървете от много разновидности на микроорганизми и гъби наведнъж. Лечението на отделни заболявания обаче изисква специални методи за контрол.

Как да се грижим за ябълково дърво

Как да лекуваме ябълково дърво

Краста

Това е гъбично заболяване. Като правило се развива в ситуации, когато дървото страда от застой на въздуха в короната и прекомерна влага. На първо място, листата на дървото са повредени: на вътрешната им страна се появяват голям брой кафяви петна. С течение на времето всяка ябълка започва да се покрива с една и съща.

Начини за борба:

 • Веднага след като дойде пролетта, поръсете цялото дърво (заедно с короната) с разтвор на карбамид от спрей бутилка. Кофа вода ще се нуждае от около 0,5 кг активна съставка.
 • Два пъти в началото на пролетта (преди цъфтежа), поръсете дървото с меден хлорид. Трябва да разредете продукта в съотношение 40 g на кофа вода.
 • Можете също така да третирате ябълковата струпея с течност от Бордо. За да приготвите продукта, трябва да смесите вар (300 g), вода (10-11 l), меден сулфат (300 g).

Брашнеста мана

Гъбични заболявания, засягащи предимно нови клони, листа и съцветия. Младото ябълково дърво първо се покрива с бял цвят, с течение на времето листата му потъмняват, свиват се нагоре като лодки и падат.

Начини за борба:

 • Пръскане на дървото със 70% колоиден разтвор на сяра.

Важно! Необходимо е да се обработи дърво от брашнеста мана на три етапа: през периода, когато се появят първите листа, 2 и 4 седмици след първата обработка.

 • Лечение с препарати Skor или Topaz.

Бактериално изгаряне

Най-често това карантинно заболяване се развива в средата на лятото. На първо място, младите дървета и разсад му се поддават. Почерняването и изсъхването на листата са основните симптоми.

Единственият начин за борба е да се унищожат напълно източниците на болестта: повредени клони или цялото дърво. Мястото на среза трябва да се третира с разтвор на меден сулфат (1%).

Цитоспороза

Гъбично заболяване, което засяга само определени области от кората на дървото. Отначало градинарят забелязва малки тъмни петна по дървото, но постепенно те се превръщат в язви, проникващи все по-дълбоко и по-дълбоко. Ако нищо не се направи, дървото ще бъде напълно унищожено.

Основните начини за борба с болестта:

 • Третиране в началото на пролетта на дървото с препарат "Hom".

Важно! По-добре е дървото да се обработва в топло, спокойно време. Пръскането по време на или преди дъжд няма да бъде от полза.

 • Преди цъфтежа, пръскане на багажника и короната с разтвор на меден сулфат (разтваря се в пропорция 50-55 g на 10-11 литра вода).
 • В навечерието на замръзване трябва да се прилагат поташ и фосфорни торове, както и варосани дървета.

В допълнение към горното, ябълковите дървета могат да бъдат заразени и с много други растителни заболявания, по-специално, гниене на плодове, черен рак, млечен блясък и други.

Контрол на вредителите

Контрол на вредителите

Сред големия брой вредители по овощните дървета, заслужава да се подчертаят 4-те най-опасни за ябълковото дърво:

 1. Ябълков цветен бръмбар. Напада дърво по време на цъфтежа. С дългия си ствол той изгризва средата на пъпките и пъпките и снася яйца вътре. Ето защо не трябва да се надявате на появата на плодове. Листата ще паднат предварително.

Борбата с паразитите се свежда до изтръскването им от дървото и обработката на дървото с дихлофос.

 1. Apple sawfly. Гъсеницата прониква в сърцевината на зеления незрял плод и изяжда семената. Следователно ябълката няма шанс да узрее и пада.

Ще бъде възможно да се борим с вредителя, като използваме следните методи:

 • от живи гъсеници ябълковото дърво се напръсква с хлорофос или карбофос още преди цъфтежа на дървото;
 • със същите препарати трябва да преработите дървото след прибиране на реколтата, защото по този начин можете да унищожите самите ларви.
 1. Ябълков молец. Тази гъсеница-пеперуда яде плодовете на ябълковото дърво: прегризва ги, като изсмуква всичко полезно и от семената. В резултат на това повредените ябълки падат.

След като намери такива паразити в градината си, градинарят ще трябва да изпълни следните стъпки:

 • в началото на пролетта откъснете кората от заразеното дърво и я изгорете;
 • след като ябълковото дърво избледнее, ще е необходимо да се третира с разтвор от: вода (10-11 l), калий от арсенова киселина (25-30 g), вар (35-40 g);
 • в края на юли увийте дървото със специални самозалепващи се колани за улавяне на гъсеници.
 1. Насекомо от ябълка. Това са много малки и не винаги видими насекоми, които обаче са способни да унищожат младо и силно дърво. Активно размножавайки се, те се опитват да изсмучат всички сокове от ябълковото дърво. Следователно тя става уязвима към всички болести, слаба.

Съвет. Ще бъде възможно да се отървете от паразитите в стадия на ларвите, ако стволът и короната са обработени с метафос или карбофос. За да унищожи яйцата на вредителите, дори преди ябълковото дърво да цъфти, дървото се напръсква с нитрофен (2%).

Помощ в различни случаи

Ако листата се извиват

Един от най-честите въпроси на начинаещите градинари на тематични форуми е следният: „листата се въртят на ябълково дърво, какво да направя?“ Като начало, както съветват опитни собственици по този въпрос, трябва да разберете причината за тази ситуация, защото едно листо може да се навие както поради болест, така и чрез паразити или метеорологични условия.

Листата се извиват

Замисляйки се защо листата на ябълковото дърво се извиват, първата стъпка е да проверите дали ябълковото дърво е заразено с листни въшки. Това е малко насекомо, което се размножава много бързо. Вече след 14 дни от момента на раждането, листната въшка е способна да снася яйца (80-100 парчета наведнъж). Ако не започнете своевременна борба с паразита, след няколко седмици цялата градина може да бъде заразена. Междувременно намирането на този паразит не е трудно: трябва внимателно да разгънете сгънатия лист. Най-вероятно тялото на листни въшки ще бъде вътре. Засегнатото листо ще се почувства лепкаво на допир. Кърлингът е само първият етап, с течение на времето повредените листа ще изсъхнат.

Струва си да се третира заразено дърво с инсектициди само в трудни случаи, когато други методи не са дали желания резултат. Химичните компоненти на такива лекарства могат да навредят на самото ябълково дърво (особено ако то е все още младо) и на хората също. Следователно, първата мярка в борбата срещу листни въшки трябва да бъде разтвор на сапун и керосин. Алтернативен вариант е сапунен разтвор с люта чушка. Всеки клон трябва да бъде обилно напръскан с такива средства. Някои собственици предлагат да направят голям огън до дървото и да хвърлят там тютюневи листа. Този остър дим ще убие насекоми.

Ако не е било възможно да се идентифицират листни въшки и листата на ябълковото дърво се извиват, какво да правя? Потърсете истинската причина.Проблемът може да е свързан с брашнеста мана. Това е гъбично заболяване, което засяга предимно листата и издънките на младите дървета.

Важно! Влажността и ниските температури допринасят за това заболяване.

Къдравата коса не е единственият симптом на заболяването. Външният вид на листа се променя: отначало той става бледо, след това върху него се появяват тъмнокафяви петна. Лесно е да се преодолее брашнестата мана на ранен етап, но когато се пренебрегне, листата на ябълковото дърво започват да изсъхват и падат. Повредените листа ще трябва да бъдат откъснати и изгорени. По-добре е самото ябълково дърво да се третира с фунгицида Topaz.

Друга причина, поради която листът може да се свие и да стане като тръба, е липсата на определени минерали. Така че, при липса на калий, листът може да побледнее и да се свие надолу. Това често се случва, ако ябълковото дърво расте на кисели почви или когато собственикът е добавил твърде много калиев перманганат към почвата. Проблемът може да бъде решен чрез наторяване на дървото с пепел, калиев хлорид или оборски тор.

Напротив, ябълковият лист се извива нагоре, ако е с ниско съдържание на калций. В този случай можете да наблюдавате смъртта на точката на растеж, както и интензивното изливане на всички листа. Ще бъде възможно да се спре негативният процес, ако дървото бъде оплодено със сярна киселина калций.

Прекомерната топлина и липсата на влага могат да изкривят листата на младо ябълково дърво. Най-малко 1-2 кофи чиста вода под корена в рамките на една седмица ще разрешат този проблем.

Ябълковите листа кафяви

Ябълковите листа кафяви

Има няколко причини, поради които се появяват кафяви петна по листата на ябълково дърво:

 1. Краста. Обикновено това гъбично заболяване засяга овощните дървета през лятото. Болестта прогресира много бързо, така че след няколко седмици от приятното зелено листо на ябълковото дърво не остава нищо: то се покрива с кафяви болезнени петна, понякога с маслинов оттенък. Роса, умерени валежи и мъгла насърчават растежа на гъбичките. Ако лечението не е започнато своевременно, тогава листата започват да почерняват и падат.
 2. Медианица (или с други думи listobloshka). Това насекомо много обича младите зелени издънки и листа. Дърво, заразено с паразит, може да бъде разпознато, ако цветята на ябълковото дърво станат кафяви. Понякога тъмните петна по листата стърчат забележимо.

Важно! Зимните студове не са страшни за медената роса, тя е в състояние да презимува в кората на дърво и под падналите листа.

Методът за фумигация и специално решение - карбофос помагат за справяне с вредителя.

 1. Липса на калий. Този микроелемент е най-необходим на млад разсад по време на растежа на първите пролетни издънки. Ако дефицитът му е критичен, листата на ябълковото дърво стават кафяви и изсъхват. За да се избегне дефицит на този елемент, което означава, че ще бъде възможно да потъмнеят листата, ако извършваме своевременно сезонно подхранване с дървесна пепел или сярна киселина калий.
 2. Условия при ниска температура. В този случай листата не променят напълно цвета си, само по краищата. Собственикът не трябва да извършва специални мерки. С пристигането на топлите дни короната възвръща обичайния си цвят.
 3. Песъчлива почва. Ръбът на листа може също да потъмнее, ако дървото е засадено на пясъчна почва. Липсата на всички минерали и влага причинява такива последици.

Лечение на филостиктоза

Кафявият цвят на кръгли или ъглови петна по листата показва заболяване като филостиктоза или кафяво зацапване. Болестта е от гъбичен произход и засяга в най-голяма степен ябълковите и крушовите дървета. Ако се вгледате внимателно, можете да видите малки черни точки на листа. Често подобно увреждане на дървото се възприема като химическо изгаряне след третиране на дървото с пестициди.

Важно! Твърде дебелата корона, както и излишната влага, допринасят за развитието на филостиктоза.

Можете да се отървете от болестта, ако дървото се третира с фунгициди през вегетационния период. Всички листа, повредени от болестта, трябва ръчно да бъдат откъснати и изгорени.

Появата на розови листа

Опитните градинари посочват поне 3 основни причини, поради които листата получават розов или наситено червен цвят:

 1. Липса на микроелементи. Листата могат да станат червени, ако в почвата липсват по-специално следните елементи:
 • фосфор - дефицитът на микроелемент води до факта, че цъфтежът и узряването на ябълките настъпва по-късно от очакваното, зимната устойчивост намалява значително, розови петна се появяват близо до вените и дръжките;
 • манган - липсата на елемент прави листата бледи, червени или светлозелени, но вените остават зелени дълго време; добивът е значително намален;
 • магнезий - само долните листа на дървото стават лилави или червеникави с липса на микроелемент, рано през есента дървото хвърля листа и практически няма шанс да оцелее успешно в мразовитата зима.
 1. Поражението на червено-жлъчната листна въшка. Този паразит вреди най-вече на касисовите храсти, но избира овощни дървета за своя основа. Първо, сочните млади издънки и листа се поддават на негативното влияние на паразита. След като изсмуче от тях всичко полезно, листната въшка се премества в друга област. Собственикът не винаги успява да забележи вредителя навреме, тъй като колониите му обикновено се крият от вътрешната страна на листа. След като листните въшки използват листата, те развиват големи, подути, розови петна. Понякога те започват да се извиват.
 2. Механични повреди. Тел, шнур, филм, които се нарязват на отделни клони на дървото, могат значително да навредят на ябълковото дърво. От такова увреждане листата започват да се зачервяват и изсъхват.

Предпазни мерки

Осигуряване на достатъчно ниво на влага

Предвид големия брой болести и вредители, които могат да навредят на ябълковото дърво и неговата реколта, градинари дават своите съвети относно превантивните мерки:

 1. Всяка пролет, както и в късната есен, варосайте печатите на дървото с варовиково мляко. За да приготвите това, трябва да се придържате към следните пропорции: 10 литра вода, 2-2,2 кг вар, 450-550 грама пет процента меден сулфат.
 2. Ако дърветата растат плътно в градината или имат широки корони, през пролетта те трябва да бъдат третирани с 2% разтвор на мляко от вар. Пръскането на дървета се извършва по метода на маркуча.
 3. Осигуряване на адекватни нива на влага, особено по време на горещи и сухи периоди.
 4. Проследяване на киселинността на почвата. Ако нивото надвишава нормата за сорта, струва си да "загасите" киселината с варов разтвор в областта на багажника.
 5. Редовно подхранване с фосфорни и калиеви торове при препоръчаните от производителя норми.
 6. Навременна борба с болести и паразити с помощта на народни методи или фунгициди, антисептици.
 7. Пролетно и зимно подрязване на дървета.

Един начинаещ градинар трябва да знае, че дори и да се придържа към всички препоръчани превантивни мерки, ябълковите му дървета пак могат да се разболеят, защото има много фактори, които собственикът не може да предотврати. Ето защо редовната проверка на дърветата е задължителна за всеки собственик на ябълкова градина.