Крушовото дърво изисква спазване на специални агротехники и температурни условия. Най-благоприятните площи за отглеждане на тази култура са южните райони. Въпреки това, редица сортове за разплод, при спазване на висококачествено спазване на агротехническите препоръки, дава възможност за получаване на реколта от круши дори в северните части на Русия. Понякога, въпреки правилните грижи, крушата може да започне да изсъхва. След като сте решили причината, поради която клоните на круша изсъхват, можете да се отървете от този проблем.

Списък на причините за сушене на круша

Има списък, състоящ се от редица причини, поради които една круша изсъхва, какво да правим, за да я излекуваме.

Нарушаване на земеделски техники и засаждане

В сравнение с ябълковото дърво крушата се счита за по-взискателно растение по отношение на техниките за отглеждане и условията на засаждане. Крушовото дърво трябва да бъде засадено на повишено място или на върха на склона. За здравословно развитие крушите се нуждаят от рохкава почва, пропусклива и въздухопроницаема, както и от ниски нива на подпочвените води. Парцелът за засаждане се подготвя през есента, с равномерно торене и внимателно изкопаване. Подкиселената почва се неутрализира с вар. Ширината на вдлъбнатината за засаждане на крушата е един метър, дълбочината е малко над половин метър.

Защо крушата изсъхва

При засаждане през есента основата на корените е на нивото на земята, при засаждането през пролетта - с 4 сантиметра по-високо. При правилно засаждане крушовото дърво ще расте и ще дава обилни реколти. Но ако мястото, където стволът стане част от кореновата система, се окаже непокрито със земя, това може да доведе до изсъхване на крушата. Коренната област може да е отворена по две причини:

 1. изтласкване на дървото навън поради замръзване на почвата;
 2. неправилно прилягане.

В тези два случая основата на кореновата система трябва да бъде поръсена с пръст.

Забележка. Засаждането на крушово дърво в глинеста почва с плътна структура, с намиращи се наблизо развалини и пясък, както и строителни отпадъци, ще доведе до намаляване на живота на дървото и ниско качество на реколтата.

Подземните води не трябва да бъдат разположени по-близо от един и половина метра. По-специално застоялите подпочвени води засягат дървета, които имат пръчковидна коренова система, която може да проникне на повече от два метра в почвата. Високото положение на подпочвените води допринася за нарушаването на режима на обмен на въздух. Малките корени почти не получават кислород, което води до факта, че кореновата система започва да изсъхва, водата не достига горната корона на крушата, поради което растението спира да расте и умира.

Поради прекомерната киселинност и соленост на почвения състав, растежът и развитието на засаждането се нарушават за 8 години. В противен случай дървото може да умре веднага.

Най-честите грешки на градинарите при засаждането на круши, най-често през пролетта, са способни да накарат растението да изсъхне, са:

 • причината за неправилното поставяне на основата на кореновата система;
 • грешка в местоположението на ваксинацията;
 • отказ от създаване на дренажен слой;
 • недостатъчно широка вдлъбнатина за засаждане, което води до преплитане на корените.

На бележка!Друга причина може да е неправилното напояване. Често градинарите, които нямат достатъчен опит, когато видят изсъхнали клони, започват да преливат дърветата, приемайки това явление поради липса на вода в почвата.

Нарушение на състоянието на коренището

Често като място на присаждане се приема зоната на преход на ствола към корена. Тази част от растението трябва визуално да изчезне под земята, но не много дълбоко. Понякога стабилната ниска температура на въздуха допринася за факта, че горната част на кореновата система е над повърхността на почвата. Подобна деформация води до спиране на растежа на крушата и прекратяване на способността й да дава плодове. Тази ситуация може да бъде коригирана чрез запълване на кореновата зона със земя и, ако се появят повредени участъци, покриването им със състав, състоящ се от смес от глина и оборски тор.

Нарушение на състоянието на коренището на круша

Неподходящи метеорологични условия

Крушовото дърво е особено податливо на прекомерна влага в почвата. Изсъхването на малки клони се счита за първия признак, показващ нарушение на състоянието на кореновата система. Въпреки факта, че водата е източник на хранителни вещества за растението, излишъкът му може да доведе до смъртта на засаждането.

Цъфтежът на крушите се случва по-рано от другите дървета. Така многократните студове могат да убият младата тъкан на яйчниците, пъпките и пролетния крушов цвят, поради което те веднага започват да почерняват и да изсъхват. Това е причината, поради която сортовете, предназначени за отглеждане в южните райони, не цъфтят в регионите на централна Русия, въпреки ежегодното засаждане на цветни пъпки.

Важно!Крушовото дърво не може да се нарече студоустойчиво - дори през първите зимни седмици корените му могат да замръзнат. Можете да предотвратите замръзване на корени, като покриете земята по периметъра на короната с дебел слой мулч, смърчови клони и плътни покривни материали.

Също така крушата може да спре да дава плодове поради въздействието на силен леден вятър. Можете да предотвратите повреда на засаждането поради тази причина, като оградите градината с висока ограда.

Появата на вредители и болести

Има много вредители и болести, които увреждат крушовите дървета, задържат растежа им и намаляват добива. При напреднал стадий на болестта растенията умират.

Крушата може да започне да изсъхва, ако се зарази със следните заболявания:

 • краста;
 • брашнеста мана;
 • черни петнисти листа;
 • цитоспороза;
 • монилиоза;
 • кафяво листно петно.

На бележка!Крастата е доста опасна причина, поради която крушата изсъхва. Крастата засяга всеки отделен лист, яйчник и самия плод на крушата. По този начин повредените листа и яйчниците падат, растежът на издънките се забавя или спира напълно. За разпространение на струпясване, хладното време с високо ниво на влажност на въздуха, както и продължителните продължителни дъждове се считат за благоприятни условия. През този период листата са покрити с малки черни петна, които растат с течение на времето, чийто диаметър може да бъде няколко сантиметра. При силно увреждане на листата количествените и качествените показатели на добива значително намаляват.

Малките плодове имат мек вкус и суха текстура. Крастата може да се разпространи до зелен клон, върху който се появяват много петна от сиво-зелен оттенък. Понякога клонът се покрива с рани, които постепенно увеличават размера си, поради което могат да изсъхнат и да умрат. Плодовете с болестта на струпясване се покриват с тъмни кадифени растежни петна, които се втвърдяват и напукват. Опадналите листа служат като място за зимуване на гъбични бактерии.

На бележка!Бенките също могат да увредят крушовото дърво. Тяхното присъствие може да издаде потъването на почвата при ходене.Напояването с маркуч може също така лесно да измие почвата от кореновата система. Можете да се биете с бенки, като запълвате тунелите им, или като погребвате специални "шумоиздатели".

Изсушаване на върха на крушовото дърво

Сухият връх се проявява в изсъхването на младите растежи на клоните и горния слой на короната. Този проблем може да се наблюдава през пролетните или летните сезони. Има четири причини за изсъхването на върховете на крушите:

 1. нарушена селскостопанска технология;
 2. нерационално торене;
 3. развита болест;
 4. появата на вредители.

Изсушаване на върха на крушовото дърво

Лечение за суха горна част

Има специални методи за лечение по различни причини:

 • Ако причината, поради която крушата изсъхва отгоре, е нарушение на селскостопанската технология, тогава редица мерки ще бъдат начин да се отървете от този проблем, включително дезоксидиране на почвения състав чрез въвеждане на доломитово брашно, засаждане на разсад върху повдигнат хребет, създаване на отводнителни канавки между редовете, премахване на вредители като бенки, както и избора на сортов сорт, чието отглеждане съответства на условията на определен градински парцел, където ще бъде засадено дървото;
 • В случай на нерационално оплождане методът на лечение ще зависи от наличието или излишъка на определен елемент. За да намалите концентрацията на бор в почвата, когато горната част на разсада от круши изсъхне, можете да добавите фосфор и калций. Недостигът на бор се елиминира чрез въвеждане на този елемент. Недостигът на мед може да се коригира с медни торове. При недостиг на цинк можете да използвате народно лекарство - засейте необходимите сидерати преди зимата;
 • Феноменът, когато върхът започне да изсъхва, може да бъде причинен от всяка болест, може да бъде предотвратен чрез предприемане на превантивни мерки, които се състоят в третиране на градинския парцел с лекарства на химическа основа като Topaz, Horus или Ordan. За огнена болест се използват антибиотици. Най-добрата мярка в такава ситуация обаче би била премахването и изгарянето на болните клони;
 • Върховете могат да изсъхнат поради излагане на вредители - в този случай инсектицид, като Aktara или Karbofos, трябва да се напръска в пукнатините в кората и след това пукнатината да се запълни с цимент или градински лак.

Лечение за суха горна част

Спускащи се клони и изсъхващи листа

Ако клоните на круша падат и изсъхнат, а листата изсъхнат, това е симптом на заболяване като бактериално изгаряне. Причините, поради които градинска круша пуска клони и защо впоследствие една круша умира, са прехвърлянето на тази инфекция от болно дърво на здраво, както и високата влажност на въздуха при умерени температури на въздуха.

В допълнение, болестта може да се предаде от валежи или насекоми. Има три начина за лечение на това заболяване:

 1. отстраняване на болно дърво, за да се предотврати по-нататъшното разпространение на болестта в градината;
 2. лечение с антибиотичното лекарство Стрептомицин;
 3. обработка на дървесина с течност от Бордо.

Забележка! Ако крушата е успяла да цъфти и цъфти, но листата изсъхват, тогава, както в случая с горната причина, придружена от увиснали клони, това е симптом на бактериално изгаряне. Това заболяване може да се лекува, като следвате инструкциите за това какво да прави крушата умира от бактериалното изгаряне, посочено в предишния параграф.

Как да реанимираме излята круша

След зимния сезон кореновата система може да стане устойчива. Това обикновено води до факта, че започва да гние. Не всички градинари знаят как правилно да реанимират круша след зимата, преди цветът й да започне. Ситуацията може да бъде коригирана в този случай чрез почистване на засегнатите фрагменти от кореновата система, дезинфекция с разтвор на меден сулфат в 1% концентрация и покриване с градинска шпакловка.

Изсушаване на централния багажник на крушата

Причините за началото на изсъхването на ствола на крушовото дърво, което е централният орган на това растение, могат да бъдат редица фактори:

 1. ниски температури през зимния сезон;
 2. неправилна доза азотен тор;
 3. появата на насекоми;
 4. гъбични заболявания;
 5. излагане на слънце;
 6. физически деформации;
 7. появата на гризачи.

На бележка!Има редица градинарски дейности, които могат да ви помогнат да спасите увяхнало крушово дърво. За да направите това, трябва да съберете необходимите градински инструменти и да започнете да възстановявате здравословното състояние на кората:

 • при наличие на пукнатини през пролетта трябва да започнете да почиствате сухия багажник както на тригодишните, така и на по-старите дървета с дезинфекциран нож;
 • можете също да направите жлеб в кората, като направите 2 милиметрови прорези върху нея с градински нож;
 • друга мярка е да избелите багажника;
 • можете да защитите багажника от замръзване, като го увиете с вестникарска хартия;
 • препоръчва се дървото да се третира с разтвор на меден сулфат;
 • също фунгицидни препарати могат да се използват за лечение на багажника.

Изсушаване на централния багажник на крушата

Опитни съвети за градинарство

Градинари с известен опит в отглеждането на крушови дървета казват, че е възможно да се предотврати изсъхването на смъртта на едно дърво, евентуално ако се вземат редица превантивни мерки

 • събирайте и изгаряйте паднали листа навреме;
 • разредете удебелената корона след приключване на цъфтежа и отлагането на плодовете;
 • обработвайте кореновите области на почвата;
 • напръскайте засаждането, като използвате течност от Бордо, меден оксихлорид и колоидна сяра;
 • растителни сортове, предназначени за отглеждане в региона, способни да оцелеят не само през лятото - горещи юни и юли, но и ниски температури през зимата.

Този материал изброява всички причини, поради които крушата изсъхва, какво да направя, за да я поправя. Крушовото дърво може да започне да изсъхва по ред причини. След като обаче правилно сте идентифицирали симптомите защо крушата изсъхва, можете да премахнете всеки от тях. Следвайки препоръките на професионалните градинари, можете напълно да избегнете този проблем.