Когато купувате и засаждате разсад от круши на вашия сайт, искате да се възхищавате как те започват да цъфтят следващата пролет и след това да опитате здравословни и сочни плодове. Но може да отнеме много време, преди да се появи първата реколта. Растението трябва да се адаптира, расте и укрепва.

Сортовете круши се характеризират с различни периоди на формиране на плодове. Минималното време за появата на първата реколта може да се наблюдава, например, при такива сортове като Москвичка. Това ще се случи на третата година след засаждането. Ако на сайта се появи "Krasnobokaya" или "Larinskaya", тогава те ще започнат да дават плодове малко по-късно, през четвъртата или петата година след засаждането на разсада. Още една година по-късно сортът „Красота“ започва да радва. Има сортове, плодовете на които за пръв път се появяват едва след десетилетие.

Отглеждането на круша не е лесен процес. Любителите на това овощно растение трябва да помнят капризността му, да знаят причините за липсата на плодородие и средствата, използвани за получаване на добра реколта. Ако времето, определено за определен сорт за появата на първите плодове, вече е изтекло и все още няма реколта, струва си да помислим защо крушата не дава плодове и колко време ще отнеме, за да стане плододаването годишно.

Крушови плодове

Причини за липсата на плодове

Има няколко причини, които могат да попречат на появата на плодове:

 1. Характеристики на сорта. Това е първата причина, която може да обясни липсата на плододаване при крушите. Като биологична черта, подобна характеристика понякога кара градинарите да изнемогват в очакване в продължение на няколко години. За да не пречи дълъг период на стагнация, е необходимо да се изясни информация за времето на плододаване при закупуване на разсад, тъй като всеки сорт има своя собствена. Някои от тях ще могат да зарадват с плодове още през третата година, други може да се нуждаят от повече от 10 години за това.

  Различни сортове круши

 2. Дефицит на хранене в почвата. Възможно е да има липса на какъвто и да е елемент в почвата, тогава крушата сякаш изпада в спряна анимация - всички процеси в растението се забавят. Това не влияе върху развитието на кореновата система, която дори при липса на елементи ще се чувства чудесно. Но с растежа на корените и недостатъчното хранене плодовете няма да могат да се образуват. В този случай крушата няма да цъфти или цъфти, но плодовете няма да бъдат вързани.

  Подготовка на почвата за круши

 3. Неправилно засаждане на крушата. Когато засаждате круша, е задължително да спазвате посоките на основните точки, това е много важно за растението. Засаждането трябва да се извършва в абсолютно същия ред по отношение на посоките, както беше в детската стая или на друго място на предишния растеж. Важно е да поставите кореновата шийка на правилната дълбочина: нейното положение трябва да съответства на нивото на почвата. Дълбокото заравяне ще доведе до забавяне на плододаването, високата дупка ще доведе до замръзване на корените.

  Засаждане на круши

 4. Дива круша. Ако разсадът е закупен не в разсадника, има голяма вероятност да закупите не сортова круша, а нейния див брат. В същото време дълго време това може дори да не се разбере. Самото растение ще се развива добре, но дори плодовете, получени след много години, ще имат кисел вкус и малки размери. Присаждането на резници от други сортове на такъв дивак е труден и труден бизнес, само специалисти могат да го направят, за останалото е загуба на време и усилия. Най-разумното решение в този случай би било отрязването и изкореняването на див екземпляр.

  Дива круша

  Полезно ще е да се научите да разпознавате сортовия разсад от див. Това ще помогне за визуална проверка на основата на разсада. Малко над кореновата шийка, след 5 см, можете да наблюдавате мястото на присаждане, на багажника няма бодли, самият той не се различава в идеално права форма. Всички тези признаци ще ви подскажат, че това наистина е сортова круша.

 5. Лошо осветление. Когато засаждате разсад, е важно да изберете правилното място за по-нататъшния му растеж. Въпреки факта, че крушата е високо растение с разперена корона, много градинари я засаждат на сянка, предполагайки, че с течение на времето растението ще излезе от нея, изпреварвайки останалите си „съседи“ в растеж. Понякога това ще се случи, но през целия период, докато крушата се развива и расте в растеж, опитвайки се да излезе от сенките, може дори да отнеме десетина години, плододаване няма да има. При липса на осветление крушата няма да даде плод, въпреки че може да цъфти всяка година.

  Разсад от круши

 6. Вредители. Круша може да бъде засегната от такива вредители като крушова медена роса, ябълков цветен бръмбар, молец.

  Крушови вредители

Крушата цъфти, но не дава плод

Цъфтящите круши не са гаранция за успешно плододаване. Много градинари често се оплакват и търсят отговор на въпроса защо една круша цъфти, но не дава плод. Какво да правя? Тази ситуация може да е резултат от липса на опрашване или реакция на замръзване.

Ако няма опрашване, тогава възможната причина е, че на мястото расте само една круша. За да се реши проблемът, са необходими два или повече сорта разсад, между които ще се получи кръстосано опрашване, правейки всяка година плодоносна. Чувствителността на плодниците може да бъде улеснена и чрез обработката им с 1% разтвор на борна киселина.

Цъфтяща круша

Пролетните студове са труден проблем. Те имат пагубен ефект върху живота на яйчника, цветята могат частично или напълно да престанат да възприемат прашец, понякога стават стерилни. Опитните градинари в най-критичните моменти на замръзване се опитват да пушат области, но такива действия са неефективни. Следователно е необходимо да се съсредоточим върху дългосрочните метеорологични наблюдения от последните години. Ако такива студове са редовни и се считат за често срещано явление за даден регион, тогава е по-препоръчително да отглеждате есенни и зимни сортове на мястото, чието време на цъфтеж не попада в периода на замръзване.

Цъфтяща круша

Как да увеличим плододаването

Случва се растението да попада в спряна анимация, всички процеси на растеж се забавят. Не че плодовете, дори цъфтежът може да липсват. Усещането, че крушата не расте или умира. Какво да направя в такава ситуация?

Вероятната причина за това състояние може да бъде остър недостиг на елементи, необходими за растението в почвата. В този случай се налага оплождане, но е важно да бъдете изключително внимателни. Предозирането може да причини дори повече вреда, отколкото дефицит. Например излишъкът от азот засяга активното формиране на вегетативната част на растението (листа и издънки); ще бъде много трудно да се направи крушов цвят.

Грижа за круша. Тор

За да се регулира правилно съдържанието на елементи в почвата, е полезно да се проведе лабораторно проучване. Това ще помогне да се идентифицира количественото съдържание на компонентите, въз основа на резултатите от анализа, ще бъде възможно да се избере подходящият тор и дозировката.

Да предположим теоретична ситуация: съставът на почвата е известен, в нея няма нито един необходим елемент. Резултатите от изследването потвърждават картината на остър недостиг на всички елементи. Това означава, че почвата изисква фосфор, азот и калий.

Трябва да се спазва времето на оплождането. Ако калий и фосфор могат да бъдат оплодени по всяко време, тогава азотът може да се прилага само през пролетта. Крушата няма висока зимна издръжливост, поради което, наторявайки я с нея през втората половина на юли-август или през есента, можете отново да стимулирате растежа на крушата, което ще доведе до замръзване или смърт на растението през зимата.

Грижа за круша. Подхранване на круши през пролетта

На бележка. Идеалният режим на торене е началото на пролетта, началото и края на лятото и края на септември. Но есенното хранене на круши изисква наполовина намалена доза торове.

Излишната влага в резултат на обилно поливане или продължителни дъждове също може да лиши крушата от способността да дава плодове. Ето защо крушата отделя плодовите яйчници, когато е твърде влажна. Трудно е да се спаси круша от природни явления, няма да е трудно да се осигури адекватно поливане и да се постави разсад на място, където подземните води не са близо до повърхността.

За добри добиви крушата трябва да се постави на неутрална почва. Високата киселинност на почвата ще попречи на цъфтежа и образуването на плодове. Наличието на кисела почвена среда се доказва от растежа на конски киселец, коприва и хвощ до разсада. Лаймът ще помогне за привеждането на почвата в среда с неутрално рН, която трябва да се прилага в съотношение 200 грама на 1 м2 почва.

Правилно засаждане на крушата

Ранното плододаване зависи от бързото и лесно оцеляване на разсада на ново място: колкото по-бързо растението се адаптира към ново място, толкова по-рано то ще започне да дава плодове. Ето защо основната задача на градинарите е да създадат условия, максимално близки до тези, които са били преди времето на трансплантация. Дори поставянето на разсада трябва да съвпада с вече ориентираните кардинални точки. Северната страна на растението на новото място също трябва да "гледа" на север, а южната страна на юг. Кората ще помогне да се разберат посоките на страните: южната страна ще бъде по-тъмна и дъбена, северната страна ще остане светла.

Круши с плодове

Сортове с късни дати на плододаване

Има сортове, които са в състояние да донесат първата реколта едва след десетилетие. Те включват всички далекоизточни сортове, сред които особено популярни са „Жозефина”, „Мечельная” и „Бере Слуцкая”. Тази характеристика е напълно разбираема: отглеждайки се в сурови условия, за растенията е важно да ги оцелеят, като същевременно се развиват и придобиват сила, устойчивост на температура и лошо време. Това отнема много години, след което можете да получите вкусна и богата реколта.

Круша "Жозефин"

Забележка! Много градинари спорят дали да берете цветя през първата година на цъфтежа? Самите цветя не увреждат растение, което още не е узряло, поради което не изискват задължително отстраняване, но получените яйчници трябва да бъдат премахнати, за да се насочат всички сили на растението към растеж и подготовка за плододаване.

Компетентните грижи и отглеждането на круши със сигурност ще зарадват с богата и здравословна реколта.