За оформяне на короната на дървото се извършва резитба на череша. Има много варианти на това събитие.

Трябва ли да скъся клоните

Образуването на череши предотвратява превръщането й в гъсталаци и намаляване размера на плодовете. Удебеляването на короната води до образуване на излишна влага и до гъбични заболявания.

Отрицателното въздействие на прекомерната височина:

 1. Растението заема много място и засенчва района.
 2. Прибирането на реколтата е трудно.
 3. Трудно е да се защитите срещу атаки на птици.
 4. Възникват проблеми с контролирането на голи и удебелени области.
 5. По-трудно се лекува срещу болести и вредители.

  Подрязване на череша

Отрицателният ефект на удебеляването:

 1. Смъртта на някои букетни клони.
 2. Липса на осветление.
 3. Началото на инфекцията.
 4. Лош обмен на въздух.
 5. Качеството на плодовете се влошава.
 6. Броят на яйчниците намалява.
 7. Намален добив.

Кога и как да оформите корона

Повечето от резитбите се правят през пролетта. Може да се произвежда и през лятото и есента, и по време на слизане. Всяка процедура има конкретни цели и трябва да помислите как правилно да режете черешите.

Видове резитба:

 • Формиращо. Подрязването на младите череши се извършва през първите години на растеж, за да придаде желания вид на дървото. Извършва се в началото на пролетта.
 • Против стареене. Подрязвайте стари клони, за да замените младите. Активното плододаване се удължава. Процедурата се извършва през пролетта.
 • Санитарен. Да се ​​отървем от дърветата от неописани, сухи, болни издънки. Извършва се през пролетта и есента. По време на узряването на плодовете клоните се изрязват в екстремни ситуации.

Важно! Премахването на леторастите не е еднократна процедура. Необходимо е редовно да се оформя короната на черешата, тъй като дървото започва да расте бързо, така че да има привлекателен външен вид.

Видове корони

Подрязване на череша през пролетта

Етапи:

 • В началото на март, след като снегът се стопи, повредените клони се отстраняват (санитарна процедура);
 • Април - преди активен растеж и подуване на пъпките, клоните се съкращават, за да придадат привлекателен външен вид на короната (процедура за оформяне).

Важно! Не се препоръчва да се прилага дърво в студено време.

Могат ли клоните да бъдат съкратени в края на май? Мненията на градинарите са разнопосочни. В края на май, след цъфтежа и преди узряването на плодовете, се извършва резитба, за да се стимулира растежа на хоризонталните издънки и да се коригира посоката на движението им. Чрез метода на прищипване клоните, които все още не са лигнифицирани, се съкращават. Намалете височината на основния багажник. Изчаква се пролетната топлина, за да се оцени силата на яйчниците.

Как се режат череши при засаждане

Такива процедури се провеждат за подобряване на вкуса на плодовете, формирането на короната и увеличаване на добивите. Тези мерки осигуряват защита от вредители, предотвратяват разпространението на болести. Отрежете всички повредени, твърде високи клони и отстранете суха кора.

Забележка! При младо дърво короната се формира за шестгодишен период, преди листата да цъфтят. Черешите и черешите трябва да придобият правилния външен вид, така че да е удобно да се берат плодове.

Типове корона:

 1. Разредена нива. Полагат се три нива. В долната част са оставени четири скелетни клона.След 50 см се отделя средното ниво с 3 издънки. На върха - 2 клона.
 2. Изравнен. Има три нива. Всеки има 2 клона, разположени перпендикулярно. Над горния слой, проводникът е отрязан. В бъдеще се отрязва, както при първия метод.
 3. С форма на чаша. Състои се от 4-5 клона във форма на ваза. По този начин дървото е добре осветено, животът му продължава повече от десет години.

В края на формирането на короната, в следващите периоди се извършва умерена резитба, като се премахват ненужните и повредени клони. Веднъж в тригодишен период дървото се подмладява.

Подрязване на дърво през пролетта

Подрязване след бране на череши

През лятото издънките също се отстраняват. Те премахват излишните зелени, сухи клони, върхове.

Подрязването се извършва на два етапа:

 • Началото на юни - веднага щом листата цъфтят, короната се разрежда.
 • Средата на юли-началото на август - отглежданите издънки се съкращават с 10 см след събиране на плодовете.

Подрязване след цъфтежа

През този период се извършва почистване и изтъняване. В началото на пролетта е трудно да се идентифицират повредени издънки, те са видими през лятото. Мъртвите издънки няма да имат листа, така че трябва да бъдат премахнати. Клоновете с гъбичките трябва да се режат и изгарят.

През лятото се извършва прищипване - прищипване на горната част на растящите издънки. Извършва се със специален градински нож или резачка. Тази техника забавя растежа на летораста и подобрява растежа на страничните клони. Добивът се увеличава. Също така този метод ви позволява да насочвате издънките в правилната посока.

За нормалното формиране на короната прищипете издънката на височина един метър от повърхността на земята. До есента страничните клони ще образуват основата на дървото.

Подрязване на череши през лятото след узряване

Обрязване след узряване

Премахнати зелени, невластени клони, растящи неправилно, удебеляващи короната и млади върхове. През настоящия сезон издънките, разположени вертикално, се изрязват с една трета.

Допълнителна информация. Някои руски експерти се съмняват в правилното подрязване на черешите за лятото. Чуждестранните градинари вярват, че по това време можете да оформите корона за себе си.

Подрязване на череши през есента

След като листата паднат, всички непривлекателни клони се виждат. Подрязването трябва да се извърши преди студеното време. Необходимо е да се премахнат клони: отслабени, стари, сухи, повредени, растящи вертикално. В третата част се изрязват допълнителни издънки. Дървото през есента се набира с вещества за зимния период. В северните райони те се подрязват веднага след падането на листата (края на септември). Ако моментът бъде пропуснат, тогава процедурата се отлага за пролетния период, тъй като дървото може да умре от студа.

Когато листата пожълтеят, се прилагат торове, те изкопават почвата на дълбочина от десет сантиметра. Всичко това трябва да се направи преди подрязване. Самата процедура се извършва с градински трион. Разрезът се прави под ъгъл в основата на клона. Багажникът е варосан, за да се предпази от замръзване. Мулч около дърветата. Листата са изгорени, тъй като може да съдържат гъбички. Провежда се лечение с лекарства.

Подрязване след плододаване

Подрязване за добив

Много хора се чудят как да оформят череши, за да увеличат узряването на плодовете. Учените са установили, че на хоризонтални клони се образуват повече яйчници.

При първия метод, за да увеличите добивите, трябва да премахнете върховете, вертикалните издънки, без да оставяте коноп. Намажете филийките с градински лак или маслена боя със зеленчуков състав.

При втория метод се забиват колчета около дървото. Към тях са вързани неправилно насочени клони. Процедурата може да се извършва само в топли помещения, тъй като отслабва защитните сили на сладката череша.

При третия метод се правят разрязвания на всеки неправилно растящ яйчник с трион.

Видове черешови форми

Има и други методи за подрязване на дървета.

Австралийски храст

Ползи:

 • короната е положена маломерна,
 • удобно да берете плодове,
 • равномерно разпределение на товара.

  Подрязване за добив

Инструкция стъпка по стъпка:

 • 1 година - разсадът се отрязва на половин метър.Когато издънките растат на 6 сантиметра от конопа, остават 4 клона. Те трябва да са под прав ъгъл. Щипки са прикрепени върху издънката, насочвайки издънката хоризонтално.
 • 2 години - дървото е оформено под формата на ваза. През пролетта издънките, растящи навътре, се отрязват. На основните клони са останали само нежни клони.
 • 3 години - всички издънки от текущия период се съкращават с 8-10 cm. Това ще даде по-малко сянка на други клонове.
 • Следващи периоди - всички едногодишни издънки се съкращават, така че дървото да не расте. Подрязването против стареене се извършва на всеки 5 години. Премахнете една пета от плодните клони. Там, където са разфасовките, се отглеждат млади клони.

Испански храст

Такава формация с ниска корона е приемлива само за южните страни. Тъй като в руските региони са възможни обратни студове. Поради това можете да загубите плодове. Високите дървета не замръзват.

Етапи на формиране:

 1. През пролетта те се подрязват с 35-70 сантиметра. Височината зависи от броя на яйчниците на централния водач. Също така трябва да вземете предвид броя на скелетните клони, които трябва да получите. Приблизително 4 странични клона се поставят на линията на мъже, за да се увеличи ъгълът на разминаване. Когато издънките достигнат половин метър, отрежете ги на 15 см над водача.

Австралийски храст

През есента клоните от второ ниво се изтеглят над решетките. Формирането на черешова корона става отворено и еднородно.

 1. Когато клоните достигнат половин метър, те се отрязват с ½ част. До септември издънките от трети ред също се съкращават наполовина.

Забележка. Издънките, растящи хоризонтално, не се скъсяват.

 1. Подрязване в следващи периоди. Изрязват се една четвърт от общия брой плодни клони. Така дървото се подмладява.

По този метод дървото не трябва да достига 2,5 метра. Клоновете, които надхвърлят нормата, се изрязват до желания размер.

KGB система

Стои за Kym Green Bush. Това в превод означава „храстът на Ким Грийн“. Градинарят предложи образуването на сладки череши от ниско растящи дървета.

Ползи:

 • Един размер за всички череши;
 • Дървото е с компактни размери, удобно е да се работи с него;
 • По този начин няма стари издънки;
 • Позволява ви да подмладите черешите;
 • Голям брой централни клонове намалява риска от замръзване;
 • По този начин всичко е просто и ясно, образуването на череши е храст.

Испански храст

Етапи:

 • 1 година - след като дървото е засадено, то се отрязва на 60 см от земята. През лятото ще се появят издънки, от които са останали 4. Когато клоните растат до 60 см, те се намаляват до 20 сантиметра.
 • 2 години - 2 издънки са останали на миналогодишните клони. Нарежете на 20 см. Оказва се 8 коноп.
 • 3 години - също оставете две издънки. Общият брой на пъновете ще бъде 16, но може да бъде доведен до 20. До края на август дървото е подрязано на 2,5 метра.
 • На 4 години - клоните, които растат в дълбочина и дават сянка, се отстраняват. Централните проводници не се сменят. Премахват се 4-5 дебели клона, вместо тях ще се появят нови.

Опитни съвети за градинарство

Основни съвети за резитба:

 1. Премахнете растящите издънки.
 2. В допълнение към първите периоди на формиране на короната, трябва да отрежете клони от всички видове на черешовия ствол до 90 см височина на дървото.
 3. Едногодишните издънки се съкращават до половин метър.
 4. За да могат раните по дървото да заздравят по-бързо, трябва да обработите секциите с ленено масло, дървесна пепел, боя, градинска смола.
 5. Съмнява се, че е по-добре да премахнете един голям клон, отколкото много малки.
 6. За да се ускори растежа на клоните, броят на цветните яйчници се намалява.
 7. За да намалите растежа на дървото нагоре, трябва да отрежете част от скелетните клони и багажника на подходяща височина.
 8. Хоризонталните клони дават повече плодове.
 9. След санитарна резитба клоните се изгарят. Това ще намали риска от развитие на вредители и болести на мястото.

Подрязването на черешовото дърво е трудоемък процес, но в бъдеще носи много предимства.