Колонните ябълкови дървета са плодове и малки дървета. Височината на дървото рядко достига 2,5 м. Междувременно такъв нискорастящ вид се отличава с добра плодовитост. Някои сортове дават сладки ябълки още на втората година след засаждането. Както самото име става ясно, короната на ябълковото дърво не е широка: максимумът е 0,5 м в диаметър. Клоните от багажника са практически под равномерен ъгъл. Поради факта, че те растат по протежение на проводника, външно дървото става много подобно на пирамидалните тополи.

Самият ствол на дървото е някак удебелен. Можете да видите, че много малки клонове-клонове се отклоняват от него. Цветните пъпки са разположени по върховете на ябълковите дървета.

В зависимост от запасите те се разделят на:

 • джудже;
 • под-джудже.

Повечето сортове от вида започват да плододават след 2-3 години. С всяка следваща година реколтата става по-богата. Пикът на плододаване пада на 6-8-тата година от живота на ябълковото дърво. Само ако грижите за дървото са правилни, можете да разчитате на дългосрочен добив - до 15-20 години.

Колонна ябълка

Най-добрите сортове

Мислейки върху въпроса кой сорт е по-добре да изберете за вашата градина, струва си да се вземе предвид фактът, че онези овощни дървета, които могат да издържат най-малко 25 градуса на замръзване, са подходящи за Сибир. Като се има предвид този приоритетен показател, можем да посочим някои от най-добрите колоновидни сортове ябълки за региона.

Ябълково дърво Баргузин колоновидно

Това е гордостта на руските животновъди. Отнася се за полуджуджените есенни сортове. Ябълковото дърво Barguzin осигурява много добри показатели за добив - до 25-35 кг. Дървото е устойчиво на замръзване и имунизира срещу много растителни болести. Плодът е сладък, с лека киселост.

Ябълково дърво Пиедестал колонен

Отглеждането на Piedistal ще бъде лесно. Не изисква практически никаква резитба и е напълно доволен от влагата, получена от дъжд и разтопен сняг. Дървото ще трябва да се полива само през сухи периоди. Плодовете на ябълките са големи (до 160-220 грама), имат сладко-кисел вкус.

Ябълково дърво Корнет колоновидно

Това е самоплоден, зимоустойчив сорт руска селекция. Плодовете са червени и с продълговата кръгла форма. Една ябълка може да тежи 150-200 грама. Кората на плодовете е плътна, месото е много сочно и ароматно.

Реколта от колони от ябълки

Ренет Мажерова

Разнообразни плодове за есенно узряване. Ранетка (полукултура) расте на височина 2 м, ширината на короната й може да достигне 40 см. Плодовете на ябълковото дърво са с кръгла форма, извън ярко жълт цвят. Ябълковата каша е сочна, жълта. Плодовете имат висок дегустационен резултат за сладко-кисел вкус и специален аромат.

Ябълково дърво Malukh

Най-непретенциозният и естетически сорт. Изобщо не се нуждае от резитба. Различава се с нисък растеж (до 190 см). Плодовете на ябълковото дърво са сладки, овални и червени. Дървото дава първите ябълки с тегло 100-130 грама на следващата година след засаждането. Често се използва за озеленяване.

Когато назоваваме най-добрите сортове ябълки специално за Сибир, не може да не споменем следното: Conference, Sibirka, Sinara, Vasyuta, Iksha, Triumph, Dialogue, Medok, Jin, Ostankino.Подходящо е да се използват всички посочени ябълкови дървета за региона Архангелск - сортовете са идеални за райони със студена зима и кратко лято.

Най-добрият избор за Сибир

Как да изберем сорт

Както опитните фермери посочват, не всяко колоновидно ябълково дърво може да осигури добра реколта за Сибир. Когато избирате най-добрия вариант, трябва да се съсредоточите върху: зимоустойчивост, вкус, период на съхранение на плодовете.

След анализ на различни сортове ябълкови дървета за Сибир, трябва да се отбележи, че тези, които имат най-малко оценка 4,5 по отношение на устойчивост на замръзване, са най-подходящи. Това означава, че дървото е в състояние да издържа на температури до -25 ° C. Тези, които имат резултат 5, са в състояние да преживеят замръзване до -50 ° C.

Като правило сибирското ябълково дърво има добро качество на съхранение на ябълките. Плодовете могат да се съхраняват от август до октомври, някои дори до януари. Предпочитание трябва да се дава на сорта, който се характеризира с тези най-добри качества.

Важно! Активната фаза на плододаване на ябълковото дърво е 12 години.

Нови сортове ябълкови дървета се появяват на пазара всяка година, така че експертите съветват да експериментирате с тях, да ги тествате във вашата градина.

Преди засаждането трябва да изберете разнообразие от ябълкови дървета

Покупка на разсад

Добре ще расте едно дърво, чийто разсад беше здрав и силен. Когато пазарувате за вашата градина, е по-добре да следвате тези прости съвети:

 1. Посадъчният материал задължително трябва да съдържа етикет. Това показва възрастта на растението, неговия сорт. Освен това продавачът трябва да има документация при себе си (и по желание на купувача да я представи), която да посочва периода на плододаване на ябълковото дърво, информация за това колко е устойчив на замръзване разсадът, колко е устойчив на болести и паразити и т.н.
 2. Разсадникът обикновено ви позволява да закупите разсад, който все още не е изкопан. По-добре е да се даде предпочитание на дърво, което няма видими повреди. Трябва внимателно да разгледате както кората на разсада от всички страни, така и самите корени (ако говорим за изкопаните).
 3. Корените трябва да са твърди, без подутини или изпъкналости.

Важно! Ако отстраните малко кората от корена, тъканта на ябълковото дърво вътре трябва да е бяла и жива, тоест без следи от изсъхване.

 1. По-добре е да се даде предимство на "едногодишни" разсад. Такива не трябва да имат клонове. Багажникът на растението трябва да бъде около 6-7 см. Оптималният брой пъпки е 5-6 парчета.
 2. Ако е възможно, по-добре е да купите разсад със затворена коренова система. Опитът показва, че те се съхраняват по-дълго и е по-вероятно да бъдат приети.
 3. Растенията с присадки трябва да бъдат изследвани особено внимателно. Крехката подложка може значително да навреди на растението.

Важно! През целия период на транспортиране и до момента на засаждане корените на разсад трябва да са влажни. За тази цел долната част на дървото се увива във влажен филм или плат.

Време и методи на засаждане

Най-добрият сезон за засаждане на колоновидни сортове ябълки в Сибир е пролетта. Podzimnyaya (т.е. есента) засаждането заплашва със замръзване на разсад.

Що се отнася до избора на методи и методи за засаждане, тук трябва да се вземе предвид и суровият западен климат. Някои сибирски градинари предлагат засаждане на колоновидно ябълково дърво, използвайки метода. В този случай разсадът се поставя в дупката за засаждане под ъгъл. През зимата това позволява да се огъне на земята и да се защити по-надеждно от замръзване.

Ако климатът в региона е по-мек, засаждането може да се извърши по обичайния начин, като дървото се постави в предварително подготвена дупка.

Можете също да засадите колоновидно ябълково дърво, като използвате контейнерния метод.

Технология и схема за кацане

Най-вече колоновидното ябълково дърво (сортовете за Сибир, както и всички други сортове от този вид, се отличават със слаба коренова система) обича влажни и рохкави, плодородни почви. Почвата трябва да е добра за въздух и вода. За засаждане на цяла ябълкова градина е по-добре да изберете райони с висока (от 2-3 м) подземни води.За да получите добра реколта, трябва да изберете слънчева и добре защитена зона.

Поради тесността на короните, колоновидното ябълково дърво не заема много място на територията. Междувременно трябва да се засажда на разстояние 40 см от другите дървета.

Важно! Между редовете трябва да се спазва разстояние от най-малко 1 метър.

По-добре е да подготвите ямата за засаждане през есента. Неговият диаметър зависи от размера на самия разсад: всички корени трябва да бъдат свободно поставени на дъното на ямата. Дори през есента на дъното на ямата трябва да се положат няколко шепи хумус или компост. Можете да замените тези торове с калиево-фосфорни торове. За една дупка за засаждане е достатъчно да използвате само 2 супени лъжици минерална превръзка.

Можете да поставите разсад в почвата, когато навън има стабилна температура над нулата, както през деня, така и през нощта. Непосредствено преди засаждането корените на разсада се поставят в чиста топла вода за 10 часа. Ако дървото за засаждане наскоро е изкопано и корените му не са имали време да изсъхнат, това няма да е необходимо да се прави.

Важно! За да може клиновидният разсад от ябълки да се вкорени по-бързо, струва си да отрежете корените му.

Прекомерното количество минерални торове, както и травма на корените или ствола по време на засаждането, могат да доведат до смъртта на ябълковото дърво.

Грижа за ябълково дърво

Дървото изисква най-голямо внимание през вегетационния период. Ако има достатъчно влага, тогава плодовете с течение на времето дървото ще даде сочни и вкусни. Всяко дърво трябва да има 1-2 кофи вода. За да се предотврати изчезването на влагата толкова бързо, мястото за поливане може да се поръси със суха трева. Честотата на поливане зависи от почвата. Ако изсъхне до дълбочина най-малко 4-5 см, тогава се нуждае от нова порция вода.

Важно! За да се предотврати разливането на вода отстрани, около мястото за напояване трябва да се направят ниски страни.

Първото подхранване се извършва по време на засаждането на дървото: в ямата се добавя органичен тор или минерален тор.

За да получите добра реколта, дърветата трябва да се хранят

Вторият - месец след слизането. В този случай по-подходящ е разтвор на карбамид (50 g на 10 l вода). Изливането се извършва в корена.

Третото и четвъртото хранене се извършват на интервали от 2-3 седмици със същия разтвор.

Оформяне и подрязване на дърво

Колонно ябълково дърво е това, което не изисква често подрязване. Основният тип остава санитарната резитба, тоест премахването на изсъхнали клони, повредени от паразити или механични действия.

Тъй като мразовитата сибирска температура заплашва дървото със замръзване на върха, то трябва систематично да се съкращава до височината на по-силен издънка. След като обледява някои клони и отрязва върха, ябълковото дърво е в състояние да се възстанови достатъчно бързо. През пролетта растат заместващи издънки, които плододават добре.

Ако обрязването се извършва внимателно, тогава ябълковото дърво ще може да радва собствениците си повече от 20 години.

Подготовка за зимата

Както отбелязват сибирците, всеки сорт ябълки, устойчив на замръзване, все още може да замръзне при твърде ниски температури. Апикалните бъбреци остават най-уязвими.

За зимата е препоръчително да покриете дървета с плътен материал.

Можете да спасите дърво от такава неприятност, ако го покриете предварително. Идеалният вариант за тази цел би бил:

 • вретище;
 • спанбонд.

В това отношение ще бъдат полезни някои други изолационни материали, които осигуряват на дървото нормален достъп на въздух, но също така предпазват от внезапни пориви на вятъра. Ябълковото дърво ще оцелее по-лесно през зимата, ако след всеки масивен снеговалеж стволът и кореновата зона са покрити със сняг. Тъй като кората на дървото е много деликатна, тя трябва да бъде трамбована внимателно.

На бележка. С настъпването на студено време някои животни със сигурност ще искат да се възползват от кората на ябълково дърво, по-специално гризачи и зайци. Можете да защитите колоновидното ябълково дърво от тях, ако го увиете в риболовна мрежа.

Предимства и недостатъци

От описанието и препоръките на фермерите става ясно, че като плодно дърво колоновидните ябълкови дървета (зимоустойчиви сортове за Сибир) имат някои предимства пред другите дървета.И така, плюсовете включват факта, че растението има много компактни размери. На пръв поглед може да изглежда като цяло, че се състои само от багажника. Междувременно дървото има корона, чиято ширина е почти еднаква по цялата дължина.

Тези дървета не растат високи, което ги прави лесни за грижи и лесни за събиране.

Този сорт осигурява ранна реколта - първата ябълка може да бъде опитана още през втората година от живота на растението.

В допълнение, растението има висока декоративна стойност. Ябълковото дърво може да бъде успешно засадено по градински пътеки или да се използва за създаване на декоративни композиции с нискорастящи храсти.

Що се отнася до недостатъците на този сорт ябълкови дървета, те включват:

 • може да загуби формата си, следователно, привлекателен външен вид поради неправилна грижа;
 • краткосрочно плододаване и живот - до 15-20 години;
 • възможността за присаждане само на джуджета;
 • необходимостта от оплождане на земята с микроелементи.

Обобщавайки всичко по-горе, можем да заключим, че в суровите сибирски условия е възможно да се отглежда градина от колоновидни ябълкови дървета. Процесът на засаждане и грижи за растенията ще бъде малко по-различен от този, който протича в по-топлите южни части, но внимателното внимание и спазването на основните селскостопански правила остават основното условие.