Крушите се отглеждат навсякъде в Русия, било то Урал, Кавказки региони, Ленинградска област или Московска област. Има и студоустойчиви сортове, например Усурийската круша, която процъфтява в студените простори на Сибир.

Често, когато отглеждате круша, възниква ситуация, когато разсадът се оказва нежизнеспособен: той расте слабо, листата се образуват бавно и бързо падат, плододаването е слабо, лошо. Ето защо е много важно да се знаят причините, поради които възникват подобни проблеми, и да се спазват стриктно правилата на селскостопанската технология за отглеждане на тази култура.

Крушите се отглеждат навсякъде в Русия

Може да има немалко причини за лош растеж: от неправилно подбран посадъчен материал до различни заболявания, на които растението често е изложено. Градинарят трябва да се придържа към правилата за засаждане, да осигури на дърветата цялостни грижи, да знае какво обича крушата, какви условия са неприемливи за нея и тогава крушата ще зарадва с бързия си растеж и отлична реколта. Описание на това как да отглеждате круша и как правилно да се грижите за нея ще бъде представено по-долу.

Как се размножават крушите

Има два вида размножаване на овощни култури, включително круши:

 1. Семенна. Доста е просто да се отглежда култура по този начин, но в същото време има някои проблеми, свързани с растежа на младите дървета и качеството на плододаването им. Крушовите семена често не покълват. Това се дължи на нарушения при подготовката на посадъчен материал.
 2. Вегетативният е най-често срещаният метод поради лекотата на използване и високите нива на плододаване. Включва три вида отглеждане:
 • бъбреци;
 • резници;
 • наслояване.

По време на вегетативно размножаване резниците и пъпките на растението се присаждат върху други овощни дървета. Благодарение на това първата реколта се появява много по-бързо от обикновено и в същото време плодовете имат необичаен, уникален вкус. Успехът на отглеждането в този случай ще зависи от наличието на зрели, добре вкоренени дървета на мястото, за които се планира да се извърши подложка от резници от круши.

Справка. Крушата също се размножава чрез базални процеси, като същевременно се поддържа кореновата система. По-нататъшното развитие на културата се характеризира с нейния активен растеж и богата реколта с подходящи грижи.

Съществува технология за размножаване на крушово дърво със самостоятелно направени пластове. Този метод се използва, когато няма естествени базални процеси. След това вземат един клон и го огъват на земята, така че част от кората да е в земята. Клонът в тази форма е фиксиран с тел. След известно време крушовият кълн освобождава корени, което ви позволява да го преместите на ново място в бъдеще. Клонката се вкоренява доста бързо на сайта.

Размножаване на круша

Размножаването със зелени резници е един от най-разпространените методи днес. Състои се в подготовката на зелени клони и последващата им обработка за стимулиране на интензивен растеж и образуване на корени. След това играта се корени в богата на хранителни вещества почва (контейнер или саксия). В продължение на няколко месеца разсадът се полива и се подхранва с минерални торове.След 3-4 месеца на издънките се образуват корени, след 6 месеца резниците могат да бъдат засадени на открито.

Селскостопанска технология на отглеждане

Много хора се чудят как да отглеждат круша в страната и кога е най-доброто време да го направят.

Кацане

Най-доброто време за засаждане на круша е пролетта, а именно първите дни на май. През есента също е разрешено засаждането - за предпочитане през октомври или началото на ноември. Колкото по-скоро това се случи, толкова по-добре. През първите есенни месеци времето е достатъчно топло, за да насърчи свежа коренова система. До началото на пролетта дървото е напълно подготвено за вегетация. Това е известно предимство на есенното засаждане на овощни култури пред пролетта.

Забележка! Буйно растящите сортове трябва да бъдат разположени на значително разстояние един от друг (5-6 метра), пространството между компактните круши може да бъде 4 метра. Тъй като дървото се нуждае от кръстосано опрашване, наблизо трябва да има други круши - не две разновидности.

Дупката за засаждане се приготвя две седмици преди поставянето на разсад директно в земята. Ако подземните води текат на дълбочина по-малка от 1,5 метра, дървото се засажда на хълм. При изкопаване на дупка почвата се изнася на слоеве, разделяйки ги на две групи: едната с горния плодороден слой, втората с цялата останала почва.

Препоръчителният диаметър на ямата за засаждане е от 70 до 80 см, дълбочината е от 60 до 70 см. В центъра на вдлъбнатината се поставя дървен кол с височина до 1,5 метра. След това се изсипват естествени торове (2-3 кофи). На този етап не е необходима минерална превръзка, при условие че почвата съдържа достатъчно хранителни вещества. Ако се предполага обратното, за застраховка можете да добавите около 200 г фосфатно-калиеви торове.

Преди засаждането растението се изследва щателно, корените се подрязват, повредените издънки се отстраняват и се държат във вода 1-2 дни.

При засаждането корените на дървото се изправят внимателно по земята, така че да не останат прегъвания и неравности. След това ямата се поръсва с горния почвен слой, започвайки от ръба и постепенно преминавайки към средата. След това почвата е леко утъпкана под крака.

Полезно е да се отбележи! Колчето, поддържащо растението, трябва да се намира от южната страна на дървото.

От време на време разсадът трябва да се разклаща. При засаждането е необходимо да се гарантира, че кореновата шийка се издига на 5 см над ямата. Не е разрешено погребването на разсад, когато те се вкореняват в земята. В противен случай растежът на крушите ще се забави, показателите за добив ще намалеят, в някои случаи плодното дърво може да умре напълно.

След засаждането се извършва обилно поливане на разсада. Количеството вода не зависи от времето и влагата в почвата. След това почвата се поръсва с мулч. Като последно се използва торф или хумус.

Засаждане на круши

Що се отнася до отглеждането на круши в централна Русия (Московска област), преди да отгледате круша, първо трябва да разберете кои сортове са подходящи за даден климат. Сред препоръчаните разновидности на културата могат да се откроят като:

 • Август роза:
 • Тих Дон;
 • Самара красота;
 • Жена чудо;
 • Забавно;
 • Колонна;
 • Маршал Жуков и др.

Предпочитаният вариант за засаждане е есента. Сеитбата се извършва в предварително подготвена яма за засаждане. За едно засаждане са достатъчни 2-3 зърна. През пролетта първите разсад се появяват от крушови семена. След това се избира най-здравият и здрав разсад, който допълнително се присажда с желания сорт. Преди присаждане, резниците (специално закупени за тази процедура) трябва да бъдат третирани с дезинфектанти.

Грижа за круша

През пролетта почвата се разхлабва и се извършва копаене. За 3 или 4 години живот на дърветата културата се наторява с органични и минерални смеси. Подхранването се извършва чрез изкопаване в зоната на почти багажника. В зависимост от вида на тора, количеството им се различава.Ако се въведе хумус, тогава са достатъчни 4-8 кофи, ако торф, тогава ще са достатъчни 10-20, ако компост, тогава 6-10 кофи.

На бележка. През пролетта, по време на първото обработване на земята, растението се подхранва с азотсъдържащи торове. Процедурата се повтаря на всеки 5 години. По време на сухи периоди почвата трябва да се навлажнява толкова често и в големи количества. Поливането на градината се извършва 3 до 5 пъти за една година.

Плододаването на круша започва на 4-6 годишна възраст. Сортовете круши се разделят на летни, есенни и зимни сортове. В зависимост от този критерий плодовете се берат по различни начини: летни плодове седмица преди узряване, есенни плодове 2 седмици преди, зимни плодове не се отстраняват до настъпването на стабилни слани.

Как да отглеждаме круша от семена

За покълването на крушовите семена са необходими няколко месеца. Освен това от един плод обикновено се получават няколко разсада наведнъж, което е значително предимство на този метод за отглеждане на култура.

Крушови семена

Селскостопанското инженерство се състои от няколко етапа:

 1. Избор на семена. През ноември или зимата една зряла круша се разрязва наполовина, семената се изваждат и се поставят в малка купа с гореща вода. След измиване на семената е необходимо да се провери кълняемостта им, като се използва разтвор на индиго кармин (2 g на 1 l вода). В продължение на един ден семената се държат във вода, след което кожата се отстранява от тях и семената се поставят в разтвор. След 3 часа посадъчният материал се изследва внимателно: семената, които са загубили своята кълняемост, ще променят цвета си.
 2. Подготовка на семената. Костите се измиват старателно, подсушават се и внимателно се изследват за цялост. В бъдеще семената трябва да останат сухи.
 3. Стратификация. Измитото сухо зърно се увива в мокра марля. Когато семето узрее, може да се засади в саксия. За нормалния растеж на крушата е необходимо да се осигури достъп на въздух до семената, влага и ниска температура.
 4. Подготовка за кацане. Този етап на отглеждане на круши включва следните действия:
 • избор на саксия за засаждане (диаметърът трябва да бъде от 10 до 12 см, материалът е керамика; съдът се пълни с дренажен слой, отгоре се добавят пясък и хумус; семето се заравя на дълбочина 4-5 см);
 • подготовка на почвата (в този случай е перфектна градинска земя или закупена почва, предназначена за отглеждане на разсад);
 • избор на висококачествен тор (като подхранване можете да използвате 1 кг суперфосфат, малко хумус (30 г) и малко повече от 1 кг вар).
 1. Засаждане и отглеждане. Включва следните стъпки:
 • след поникване на костта, тя се засажда в предварително подготвена саксия;
 • когато се появят първите кълнове, крушата се прехвърля на топло и влажно място (ако е апартамент, тогава остъкления балкон от слънчевата страна е перфектен), растенията могат да се напръскват с вода при стайна температура, през лятото културата се полива 2 пъти седмично, през зимата - не повече от 3 пъти месечно.

Крушите са доста взискателни и капризни овощни култури, в резултат на което отглеждането на круши изисква много време и усилия. Добрата реколта е гарантирана само при правилно засаждане, правилни грижи и качествено отглеждане в съответствие с всички препоръки и инструкции стъпка по стъпка. Тази култура има изключителни декоративни качества, които са особено изразени през лятото по време на цъфтежа, плодовете на дървото се отличават с отличен вкус. По този начин отглеждането на домашна круша си струва да инвестирате всички необходими ресурси в този процес.