Черешовата слива е дървовиден, дълголетен (до 50 години) представител на рода Слива, семейство Розови. В допълнение към това име, той има често срещани имена: разпространение на слива и череша. Името на културата се превежда на латински като Prúnus cerasífera.

Родината на дивото и опитоменото растение е Кавказ, но планинските райони на Тан-Шан, Мала Азия, Молдова и Балканите също са включени в района на разпространение.

По-нататък в текста отговорът ще бъде даден на въпроса: каква е тази черешова слива, като се разгледа подробно описание на овощното дърво, правилата за отглеждане и грижи за него.

Полезно. Отговаряйки на въпроса, как е правилно: череша слива или череша слива, струва си да се каже, че първата дума се отнася до плодовата култура, а втората - село в Краснодарския край.

Въпреки факта, че черешовата слива принадлежи към семейството на сливите, разликата между двата плода е, че първият плод е богат на мазнини, въглехидрати и протеини, за разлика от втория.

 

Черешова слива

Характеристика

За да разберете как изглежда черешовата слива, струва си да разгледате подробно всички нейни части.

Лист

Зелената маса има формата на елипса с остър връх и повдигнати страни. Всеки лист има кафяво стъбло и основа, оцветени в светъл зелен нюанс.

Багажник

Дървото достига височина от 3 до 11 метра. Дължината на багажника зависи от вида на растението, тъй като черешовата слива може да бъде или дърво, или храст. Тъмнозелените клони имат тръни.

Цвете

Съцветието е еднополо, не се опрашва, състои се от едно цвете, с диаметър до 4 см, боядисано в бяло или розово.

Блум

Много градинари са любопитни как цъфти черешовата слива. За да се задоволи интересът, трябва да се каже, че периодът на отваряне на пъпките продължава една седмица, за разлика от ябълките и крушите, и започва през второто десетилетие на първия месец на пролетта.

Интересно. Въпреки факта, че по време на цъфтежа черешовата слива е подобна на японската праскова (ume), нейната цветова схема се различава значително от ориенталската култура.

Плод

Сферичният плод достига диаметър 25 мм и тежи до 35 г. Цветовата гама включва нюанси от жълто до синкаво-черно - цветът зависи от сорта. Зрялата черешова слива има сладък вкус, с кисел послевкус: съдържа около 15% фруктоза и 8% смес от лимонена киселина, пектин, витамин С и каротин.

Плодът съдържа кост във формата на изпъкнал или вдлъбнат диск и се отделя слабо от пулпата. Костта от своя страна съдържа масло, което се използва в производството на сапун и козметологията за създаване на парфюми.

Интересно. В областта на градинарството често възниква въпросът: слива череша е плод или зрънце. Отговаряйки си, струва си да се каже: въпреки факта, че плодът е с малки размери и богат на състав: витамин С и микроелементи (фосфор, калий, калций, магнезий, натрий), наличието или отсъствието на определени вещества зависи от цвета на кожата, се счита плодове поради липсата на полисемена, присъщи на зрънцето.

 

Плодове

Описание на сортовете

Поради факта, че има много разновидности на обикновена черешова слива, струва си да дадете описание на най-популярните подвидове, за да разберете кой сорт ще бъде за предпочитане за даден регион.

Характеристики на сортовете

Име на сорта / часттаЦарскаяИволгиКубанска кометаКлеопатра
ПлодПлодът тежи до 20 грама, оцветен е в жълто и съдържа преобладаващ процент лимонена киселина и фруктоза. Периодът на узряване настъпва през първото десетилетие на 3-тия месец на лятото. Плододаването започва 24 месеца след засажданетоРеколтата е жълта и готова за прибиране през второто десетилетие на 7-ия месец от годината. Едно копие тежи до 15 g.Плодовете се класифицират като едроразмерни, тежат около 40 г, годишно могат да се събират до 50 кг реколта от един разсад. Времето за прибиране на реколтата настъпва 36 месеца след засаждането и продължава от второто десетилетие на юли до първото десетилетие на августСредно голяма реколта - тежи до 35 г. Периодът на прибиране на реколтата започва 4 години след засаждането.

За да се подобри качеството на реколтата, е желателно да се засаждат или 2 други сорта, или китайска слива на разстояние 5 метра от сорта

БагажникПринадлежи към средно голям тип, достигащ до два и половина метра височинаДостига височина до 7 м. Принадлежи към среднорастящия типСтъблената система е от закърнял тип, нараства до 2,5 mСредно голям храст, до 3,5 m
ЛистЗелената маса е продълговата, яйцевидна, със заострен връх. Основата е боядисана със светло зелен цвятШироколистната маса има елипсовидна форма, боядисана в спокоен нюанс на зеленоЕлипсовидните листа са оцветени в тъмно зеленоОвалните листа без заострени краища са с неутрално зелен цвят
ЦветеНеопрашващо се, изисква опрашител на разстояние 15 mСъцветието е двуполо, самоопрашването е възможно и за сметка на други дърветаСъцветието е от самоопрашен тип. Препоръчва се кръстосано опрашванеСортът може да се опрашва сам, но се препоръчва кръстосано опрашване, за да се увеличи процентът на добива

Агротехника

Подготовка на сайта

За да създадете удобен "дом" за разсад от черешова слива, трябва да изкопаете дупка 50 на 50 см от слънчевата страна на площадката. Поставете хумус и вар върху лопата в браздата, половин килограм минерален фосфорсъдържащ тор и разбъркайте добре получената смес.

 

Разсад от черешова слива

Полезно. В процеса на засаждане на няколко представители на семейство сливи, между дупките трябва да се остави разстояние от 250 см.

Кацане

За да получите добра реколта и да запазите здраво дърво, препоръчително е да засадите няколко сорта разсад от черешова слива през 2-рото десетилетие на април, в краен случай - през първото десетилетие на септември, за да подготвите кореновата система за зимните студове.

В случай на засаждане на реколта през есента, е необходимо да се поставят разсадите, като предварително се разклатят и изправят кореновата система, в предварително подготвени "къщи" и притиснати от всички страни със земя на височина до 10 cm. листа и пепел.

След като дървото е фиксирано в земята, препоръчително е да поставите кол до него, така че да има опора по време на растежа си. Като консолидиране на резултата, трябва да разрохкате добре почвата, да напоите обилно бъдещите плодове, като използвате 2-4 кофи вода и да поръсите мястото за засаждане със слой торф, за да направите почвата "въздушна".

Размножаване

Тъй като има три начина за увеличаване на броя на черешовите сливи: чрез семена, резници и присаждане, струва си да разгледаме всеки от тях по-подробно.

Семена

За процедурата е препоръчително да изберете здрави и зрели плодове и да премахнете семената от тях. След отстраняване на семената, те трябва да бъдат засадени в един ред в предварително подготвена почва (у дома или на улицата) на разстояние 5 см един от друг. Редовете се препоръчват да бъдат разделени с 20 см празно пространство. След сеитбата посадъчният материал трябва да бъде покрит с 3 см слой торф и дървени стърготини; в случай на засаждане навън е необходимо да се постави сняг върху мулча.

Полезно. Засаждането на открито е най-полезно за бъдещото дърво, тъй като то естествено ще се адаптира и ще бъде готово за всяка промяна на температурата.

Резници

За размножаване на плодовете с помощта на издънки е необходимо през есенния период да се отделят издънките с дължина 25 см от майчиния корен и да се поставят в дървен или пластмасов съд, да се поръсят със смес от пясък, торф и мокри дървени стърготини и да се съхраняват при температура не по-висока от 5 градуса. Засаждане в началото на май в предварително подготвено градинско легло - оранжерия. Отворете оранжерията 30 дни след засаждането и оставете разсад да расте при нормални условия.

Ваксинация

Препоръчително е процедурата да се извърши през първия месец на пролетта или през последния месец на лятото. За извършване на присаждане е препоръчително да се направи разрез в клона на височина 35 см от земята и да се завърже дръжката към разреза. Съхранявайте получения резултат в продължение на 30 дни, след това разхлабете въжето и го отстранете през втората декада на юни.

Важно! Ако има желание да се получи дърво със запазване на майчините качества, препоръчително е да се отглежда чрез присаждане или присаждане.

Грижа

За да съберете висок процент от реколтата от година на година, е необходимо да се грижите правилно за дървото в продължение на шест месеца: от пролетта до зимата, следвайки указанията по-долу:

 

За да получите висок процент от реколтата година след година, трябва да се грижите правилно за дървото.

 • изкопайте земята около дървото от сняг, така че по време на процеса на топене водата да не залива корените;
 • през май премахнете изсъхналите и стари клони, изтънете короната, оставяйки до 20 см между клоните и отстранете върха, така че да е на едно ниво с най-високия клон;
 • отстранете старата кора и обработете багажника с калиев перманганат, предпазвайки го от вредители и патогенни бактерии;
 • в случай на голям брой яйчници, поставете колове като опора за клоните;
 • разрохквайте и плевете почвата, като я поливате в 4 кофи с честота 1-2 пъти месечно, в случай на суша увеличете количеството влага на почвата до 3 пъти;
 • за подхранване на многогодишни плодове, прилагане на тор, който включва: 85 g амонячен разтвор, 45 g калий, 175 g фосфор, преди цъфтежа и не докосвайте едногодишни (за тях храненето се прилага по време на засаждането).

Подготовка за студения сезон

За да може плодовата култура да оцелее безопасно през зимата, препоръчително е да се подхранва под формата на хумус и минерални торове, съдържащи калий, азот и фосфор по кореновия метод. За да може торът да постигне целта си, се препоръчва да се направи дупка с дълбочина до 45 см в почвата до плододаването.

В допълнение към храненето се препоръчва да се отстраняват стари листа, клонки и кора. След като извършите "почистването" на дървото, избелете багажника с вар и поръсете с разтвор на меден сулфат, за да предпазите черешовата слива от паразити и мишки.

Важно! Нежелателно е да правите резитба и формиране на короната преди зимата, тъй като можете да навредите на растението до смъртта му.

Правила за прибиране на реколтата и транспорт

Отговаряйки на въпроса: когато черешовата слива узрее, струва си да се каже, че е необходимо да се премахват узрелите плодове от черешовите сливи 3 пъти на сезон: от юни до август, тъй като плодовете узряват на етапи. По време на процедурата е препоръчително плодовете да се режат заедно с опашката, върху която е израснал, за да не се повреди кожата и да може да се съхранява реколтата за дълго време.

В случай на възможен транспорт, градинарите препоръчват събиране на зелена черешова слива 10 дни преди транспортирането и поставянето й в дървени кутии на три слоя, така че продуктът да не се влоши по пътя.

Важно! Процесът на прибиране на плодовете трябва да протича само при не дъждовно време, в противен случай черешовата слива ще започне да гние.

Болести и вредители

Тъй като всеки представител на флората е нападнат от паразити и патогенни бактерии, желателно е да се предпази черешовата слива:

 • отстранете старата кора, клоните и листата, изгорете ги, обработете ги с инсектициди - тече профилактика срещу сливовия молец;
 • преди цъфтежа, напръскайте пъпките с разтвор на "Карате" - мярка за борба срещу скучния акар;
 • премахнете изгнилите листа и плодове от земята - превенция срещу лигавицата, кластероспориум и червена мозайка.

Приложение

 

Плодовете се използват пресни, варени, консервирани (сокове, консерви, конфитюри) и замразени

Черешовата слива, описанието на която е представено по-горе, се използва в следните области:

 • Готвене - плодовете се използват пресни, варени, консервирани (сокове, консерви, конфитюри) и замразени. Листата се използват сухи като подправка.
 • Озеленяване - поради декоративния вид, придобит по време на цъфтежа, представител на флората се засажда в градините като декорация.
 • Градинарство - багажникът се счита за отлична основа за отглеждане на други овощни култури: кайсия, праскова.
 • Медицина - листата се използват за укрепване на имунната система, профилактика на сърдечно-съдови и вирусни заболявания, диабет и затлъстяване, използват се като слабително и успокоително. Черупка от кост за производство на активен въглен. Инфузия на цветя се предписва при бъбречни заболявания и укрепване на мъжката сила.
 • Козметика - в повечето случаи се използва зелена черешова слива: маслото от семената и пулпата на плода са част от подхранващите маски за лице, гърди и шия.

Предимства и недостатъци

Сред предимствата заслужава да се отбележи:

 • широко използване;
 • устойчивост на замръзване - цветята лесно понасят спад на температурата до -8 градуса по Целзий, яйчниците - до -2 ° C;
 • високо ниво на плододаване;
 • устойчиви на суша.

Сред недостатъците си струва да се добави:

 • противопоказания за употреба: подагра, стомашно-чревни заболявания, алергична реакция, възраст до 12 години;
 • отравяне и киселини в случай на прекомерна употреба на продукта;
 • внимателен в грижите - липсата на внимание може да доведе до свиване на реколтата;
 • необходимостта от засаждане на няколко дървета, за да се получи реколта.

Обобщавайки, заслужава да се отбележи, че бяха представени не само отличителните черти на културата на черешова слива и съвети за грижа за нея, но също така бяха разгледани предимствата, недостатъците и областите на приложение на дървото, след проучване кои ще бъде по-лесно да се реши дали да се засажда този плод в градината или не.