Кометата от черешови сливи Kuban е отгледана през 1977 г. в Кримската експериментална селекционна станция на Всеруския изследователски институт по растителна индустрия на името на Н.И. Вавилов. Животновъди G.V. Еремина и С.Н. Забродин кръстосва слива Скороплодная и слива Чери череша. През 1987 г., след държавни тестове, руската сорта от черешови сливи е вписана в Държавния регистър за Централната черноземна, Северозападната, Северна Кавказка и Долна Волга.

Описание на сорта череша слива Комета

Дървото е маломерно, не повече от три метра височина, короната по време на растежа се формира по специален начин (без подчертано централно издънка) и прилича на храст. Тази височина и структура на растението благоприятства комфортната грижа за него.

Място за кацане

За пълен растеж и плододаване черешовата слива трябва да се засажда в зона с достатъчно осветление и отопление от слънчевите лъчи. Пространството може да бъде отворено, дървото не се страхува от ветрове и течения.

 

Черешова слива кубанска комета

Почвата

Растението не е придирчиво към състава на почвата. Той се адаптира идеално към земята, в зависимост от региона на растеж. Расте най-добре в лека, рохкава почва с неутрален или слабо кисел алкално-алкален състав. Градинарите като цяло трябва да избягват глинести и глинести почви, в които черешовата слива Комета ще се развива слабо и ще даде плод.

Устойчивост на замръзване

Черешовата слива Kubanskaya се счита за силно устойчива на зимата и може да издържи на студ до -30 градуса. В региона на Москва зимната устойчивост на растението се счита за средна. Пъпките на бъдещите цветя не понасят много добре тежки студове, но дори и след излагане на ниски температури, те са в състояние да се адаптират и да дадат добра реколта. Следователно черешовата слива понася внезапни пролетни слани.

Блум

Черешовата слива е самоплодна и не се нуждае от опрашител. Опитните градинари съветват да се засаждат други опрашители с подобни периоди на цъфтеж до него, за да се подобри плодовитостта.

Черешовата слива има богат цъфтеж, дървото започва да цъфти рано, в края на април, реколтата може да се извърши от края на юли до август.

Плодове

Черешовата слива от сорта комета Кубан има големи плодове - до 30-45 грама, кръгла форма, с леко заострен връх, покрита с плътна, но тънка обвивка. Цветът на узряващите плодове е жълто-червен, узрелите - бордо. Пулпът е сочен, жълтеникаво-червеникав, със средна плътност и съдържание на захар, влакнеста консистенция. Вкусът може да се определи като кисело-сладък и подобен на кайсия. Семената са малки, но много трудно се отделят от пулпата. Презрелите плодове може да не се ронят или да се напукват дълго време. Ако е преждевременно да се събират леко неузрели плодове, тогава с времето те ще узреят до зрялост. Този метод е идеален за транспортиране на култури.

Забележка! За да могат плодовете да растат големи и сочни, препоръчително е да ги разреждате на етапа на узряване, когато са още зелени и са с размер на череша.

Събраните плодове от сорта череша слива Kubanskaya се съхраняват в хладилник до три седмици.

За да могат плодовете да станат големи и сочни, препоръчително е да ги разреждате на етапа на узряване.

Добив

Добивът от черешова слива Komet е богат и стабилен, с годишно нарастване на броя на събраните плодове. От младите дървета се събират от 10 кг плодове, от по-старите - до 50 кг.

Черешовата слива може да бъде събрана 2-3 години след засаждането, което я характеризира като бързорастящо дърво.

Узряването на плодовете настъпва от края на юли до началото на август, но е неравномерно.Първо узряват по-големи плодове, върху които слънчевите лъчи падат повече. След събирането им плодовете, останали по клоните, узряват.

Параметри на растенията

Формата на короната прилича на купа, това е важно за равномерния поток от светлина и топлина към плодовете. Като правило, колкото по-студено е в района на растеж, толкова по-ниска корона трябва да бъде разположена на земята.

Багажникът на дървото е гладък, сив на цвят. Страничните клони са къси, поради което растението не се удебелява. На къси клони те растат средно големи, с лъскава повърхност, елипсовидни листа, с леко вълнообразен ръб и леко назъбени. Цветните пъпки са кръгли и малки по размер; когато цъфтят, се появяват средни бели цветя.

Преди да засадите череша слива на вашия сайт, трябва внимателно да изберете разсад. Желателно е възрастта да е две години, височината на дървото е около метър, кореновата система е затворена, развита и влакнеста - за по-добро присаждане. Клоните на разсада трябва лесно да се огъват и да не се чупят, дървото е леко зеленикаво.

Важно е дали разсадът е присаден или отгледан от семена. При ваксинираните се образува малка издатина в основата на багажника. Образец, отгледан от кост, може да няма всички характеристики на този вид черешова слива.

 

Трябва внимателно да изберете разсад

Кацане

При засаждане съставът на почвата може да се подобри чрез добавяне на пясък към изкопаната дупка (за тежка глинеста почва, която не пропуска въздух и вода през нея); доломитово брашно или яйчена черупка на прах (за кисела среда); торф или иглолистни стърготини (за алкална почва).

Не засаждайте черешова слива в низините и в райони с подпочвени води над 1 м от повърхността на почвата. Следва да се избягват следните съседи: череши, череши, круши, брези, орехи. Близо до тях черешовата слива се чувства потисната.

Времето за засаждане е пролет (от средата на април до май) и есен (от края на септември до началото на октомври). Времето за адаптация на разсад през есента отнема около два месеца.

Разстоянието между разсад трябва да бъде най-малко 3 метра. Дупката е изкопана с половин метър дълбочина и около 80 см в диаметър. На дъното е поставен дренаж - експандирана глина. Разсадът се заравя в смесена почва с хумус или специализиран тор. След засаждането дървото се полива обилно с топла и утаена вода в обем 25-30 литра и се фиксира към колче.

Интересно. Младите дървета растат половин метър годишно, на 5-годишна възраст почти спират да растат.

Грижа

Този сорт черешова слива е непретенциозен в грижите. Достатъчно е да плевете навреме, да премахнете растежа на корените. Поливането е рядко, но изобилно поради повърхностната коренова система, която не е приспособена към суши, от 30 до 50 литра вода на месец, в зависимост от възрастта на дървото. През летните месеци си струва да увеличите количеството вода за напояване.

Комплексната превръзка със съдържание на азот и калий се прилага ежегодно: през пролетта - с азотен комплекс, преди прибиране на реколтата за един месец - с калиево-фосфорен състав, през есента, преди зимуване, в почвата се добавят калий и хумус, за да се поддържа плодородието.

Подрязването се извършва през първите три години, за да се образува правилната корона, през следващите години се изрязват само сухи клони с цел превантивно изтъняване.

Преди зимата, в края на есента, земята около растението се разхлабва, багажникът се вароса със специална белина, закупена в специализиран магазин до разклонението на клоните. Стволът на черешовата слива е увит на няколко слоя с кърпа, която не пропуска въздух. Младо дърво на възраст до 5 години е най-добре да бъде увито с клони напълно.

Важно! Не увивайте дървото в найлоново фолио, тъй като то не пропуска въздух.

 

Този сорт черешова слива е непретенциозен в грижите

Предимства и недостатъци на сорта

Възможно е дълго време да се описват предимствата на сорта черешова слива Кубанская пред други сортове.

Предимства:
  • Устойчивост на замръзване, ранна зрялост;
  • Устойчив на повечето заболявания;
  • Непретенциозност към различни почви;
  • Стабилност и висок добив;
  • Вкусни и естетични плодове.
 
Недостатъци:
  • Неравномерно узряване на плодовете;
  • Изтъняващи плодове за добри добиви.

Кометата от череша слива Кубан е ценена от градинарите заради относителната си непретенциозност, добра устойчивост на замръзване, висок добив и отличен плодов вкус. Растението е обичано и поради факта, че расте еднакво добре самостоятелно в градината и на групи в градинската зона. С подходящи и правилни грижи, сливовата череша от комета Кубан ще даде добра, стабилна реколта и ще бъде най-добрият избор за всеки обект.