Ако културата патладжан пожълтява и изсъхне, не трябва да бързате и да унищожавате растенията с големи дози торове. На първо място, трябва да разгледате листата и да разберете защо разсадът умира.

Причини за пожълтяване на листата

Основните причини, поради които се появи жълтеникавост по листата, включват:

 • излишната влага;
 • почва, получаваща недостатъчно азот;
 • гъбична инфекция на корените;
 • пряка слънчева светлина.

Недостатъчно азотно торене

Защо листата на патладжана пожълтяват и изсъхват? Една от причините е липсата на съдържание на азот в почвата, където растат патладжаните. Ако микроелементите не попаднат в растението през корените, то то взема материал от себе си за развитието на нови клетки. Долните чаршафи попадат в рисковата зона.

Важно! Колкото повече растението не получава азот, толкова по-високо жълтият цвят "пълзи" по разсада.

Там, където растението расте, е необходимо да се подкопаят и разклатят корените от земята. Ако те са в перфектен ред и листата продължават да продължават да падат, тогава растението трябва да бъде оплодено. За да не навредите на културата, е важно внимателно да прочетете инструкциите, преди да обработите храста.

Жълти листа

Излишната влага

Защо листата на патладжаните и разсадът пожълтяват? Излишната влага е друга причина за пожълтяване. Отгоре се виждат жълти листа. Влажните земни частици се намират между корените.

Забележка! Гъбите и бактериите се размножават с огромна скорост в кисела вода. Те имат отрицателен ефект върху растението, тъй като в почвата на техния растеж необходимият баланс на рН преминава в кисела среда. В тежки случаи разсадът може да бъде спасен, ако почвата бъде напълно заменена.

Лесно е да отглеждате разсад на первази. Ако изведнъж по време на поливане водата остава на дъното, тогава ще трябва да направите няколко дренажни отвора и да преместите кутията към палета.

Фузариум

Друга причина за увяхването и изпускането на листата е гъбична инфекция - фузариум. Гъбата има лош ефект върху развитието на отслабени култури. Патладжаните могат да бъдат засадени на открито или в оранжерии, но това не спасява растението от спори, попаднали в почвата. Те се внасят с необработен посадъчен материал. И вече от спорите се образуват гъбички, проникващи в храста през наранени корени или дръжки.

Фузариум в патладжан

Патладжаните могат да станат рязко жълти, ако са заразени с фузария. Засегнатото растение изглежда така:

 • спрете да растете;
 • мястото на среза и стъблото придобиват кафеникав оттенък;
 • по корените се образува розов цвят;
 • листата се навиват в епруветка.

Много градинари се интересуват какво да правят, ако листата на разсад от патладжани пожълтяват. Как да се справим с Fusaria у дома?

 1. Първо, трябва да унищожите умиращите кълнове, особено ако те вече са започнали да изсъхват. Добрите разсад могат да бъдат трансплантирани в отделна саксия.
 2. На второ място, почвата и контейнерът за разсад трябва да бъдат заменени.
 3. Трето, третирайте разсад с лекарства: Benazol, Strekar или Fundazol.

Важно! Преди да засадите посадъчен материал, не забравяйте за превантивните мерки срещу гъбични инфекции. Не забравяйте да дезинфекцирате семената, почвата и контейнера.

Вертицилиаза

Защо листата на патладжана пожълтяват и падат - какво да правя? Друга причина, поради която зеленчуковата култура хвърля зеленина, е гъбичка verticillium. Резултатът от инфекцията е пожълтяване и падане на листата. Заразеният разсад умира.

Можете да третирате растението по следния начин:

 • отстранете повредените разсад (препоръчително е да ги обгорите, така че при засаждането гъбичките да не проникнат в компостната яма);
 • отглеждайте здрави разсад в нова кутия;
 • напръскайте или подхранете растението (препарати "Previkur", "Topsin", "Rovral").

Ултравиолетови лъчи

Листата на патладжана могат да отпаднат, ако се оставят дълго време на пряка слънчева светлина. Това се дължи на разграждането на хлорофила, който е толкова необходим на растението за фотосинтеза. Листата могат да отпаднат поради тежки изгаряния.

Внимание! Ако разсадът е изложен на продължително излагане на открито слънце, покрийте го с хартия или кърпа по време на пиковите часове (от 12 до 15 ч.).

Градинарите често се сблъскват с проблема с изсъхването на разсад. Патладжанът може да изсъхне по няколко причини:

 • хипотермия на почвата;
 • недостатъчно поливане;
 • прясна кирка;
 • скорошна трансплантация;
 • гъбична инфекция.

Ако температурният режим на земята не е достатъчно висок, тогава процесите на пренос на влага се нарушават. Оказва се един вид порочен кръг: растението изглежда получава правилно поливане, но в същото време остава дехидратирано.

Тъй като патладжаните се считат за топлолюбива култура, идеалните условия са при температура не по-ниска от 13 градуса и 22-26 следобед.

Дехидратация

По време на адаптацията растението губи много сила и части от корените се повреждат. В резултат на това старите и долните листа могат да умрат. Ако горната част на растението е изсъхнала, причината не трябва да се търси в смяна на почвата.

Как да се справим с пожълтяването

Обикновено листата пожълтяват поради липса на хранителни вещества, което означава, че е спешно да се попълнят. Най-често се изисква да се подхрани растението с азотсъдържащи торове. Положителен резултат може да се види в рамките на няколко дни.

Важно! Не забравяйте да погледнете инструкциите, когато прилагате тор. Прекомерната употреба на подхранване стимулира растежа на зеленината, но не и на клонките. Също така, поради излишък, може да се получи усукване на листата.

Ако почвата е достатъчно навлажнена, поливането трябва да се намали леко. Препоръчително е да се засаждат разсад от патладжан в отделни чаши с дренажни отвори. Контейнерите трябва да бъдат разположени на палета, което ще позволи да се източи излишната вода.

Употреба на наркотици

За да се отървете от инфекцията, се използват химически и биологични агенти. Химикалите включват:

 • Фундазол;
 • Стрекар;
 • Беназол.

Strekar се използва за обработка на зеленчуков посадъчен материал. Пръскането се извършва 2 седмици преди сеитба на семена за разсад. А бензимидазолите се използват за пръскане на повредени растения.

Растителни фунгициди

От биологичните агенти най-ефективното лекарство е "Trichodermin". Лекарството може да се прилага върху земята за разсад и на открито.

 1. За разсад агентът се прилага в размер на 1 ... 2 грама на 1 растение.
 2. Когато продуктът се въведе в открит терен, теглото му се увеличава до 100 грама на квадратен метър.

Ако редовно предприемате превантивни мерки, можете да избегнете пожълтяването на разсад от патладжан.

Болести и вредители

Листата на растението могат да пожълтеят, ако са заразени с нещо или слепнали вредители по него. Вече могат да се вземат превантивни мерки при засаждане на семена за разсад. Най-често срещаните вредители включват охлюви, мушици и брашнеста мана.

Всички вредители се хранят с жизнения сок на културата, което води до пожълтяване на листата. Най-често вредителите атакуват насажденията, когато влагата на земята е увеличена. Особено след дъжд по листата се натрупват голям брой мушици и охлюви.

Болести

Късна болест

Най-често срещаните заболявания включват гъбички от различни видове.Това се доказва от червени и кафяви петна по листата. Когато се появи гъбичка, засегнатото листо трябва бързо да се отстрани. Ако това не бъде направено, инфекцията бързо ще се разпространи по стъблата и плодовете. Късната болест се лекува с запарка от чесън. Този метод се лекува в началния етап на инфекцията.

Приготвянето на състава е много лесно. Вземете 250 г накълцан чесън и 3 литра вода. Залейте чесъна с вода и влейте в продължение на 10 дни. Преди започване на лечението разтворът се разрежда с вода в съотношение 1: 1.

Важно! Всички храсти трябва да се пръскат, а не само заразени! И като антисептик, трябва да поръсите храстите с пепел.

Тютюнева мозайка

С тютюневата мозайка листата на разсад на културата първо придобиват светъл цвят, след което върху тях се появяват тъмни петна, наподобяващи мозайка. Листата постепенно се деформират. Преди накисване на посадъчния материал трябва да се извърши обработка. За да направите това, трябва да накиснете семената в солна киселина за половин час. След това се изплакват с течаща вода.

Черен крак

Градинарите забелязват как основата на стъблото на патладжановите храсти започва да почернява и изсъхва. Това означава, че растението се е заразило с гъбички. Ако не предприемете действия навреме и инфекцията се спусне до корените, растението ще умре. За да се предотврати появата на такава болест в патладжаните, е необходимо да се спазва правилното разстояние между храстите на тези зеленчуци, да се полива правилно и също така да се спазва температурният режим при отглеждане на разсад. Засегнатите храсти се отстраняват и изгарят, а почвата се полива с фитоспорин.

Предпазни мерки

За да избегнете замърсяване на културата от патладжан и да предотвратите пожълтяване на листата, които впоследствие започват да се свиват, трябва да следвате прости правила:

 • Тъй като патладжаните не обичат да изсъхват от почвата, е необходимо редовно да се полива почвата.
 • Не прехранвайте растението твърде много.
 • За да се предотврати пожълтяването на листата, семената се обработват със слаб разтвор на калиев перманганат.
 • Въздухът трябва да премине в почвата, където растат патладжаните.
 • Преди да засадите патладжани, е важно да изберете правилното място. Те обичат топлината и почвата, където влагата не застоява.
 • Необходимо е да се трансплантират разсад в дупката заедно със земна буца, без да се излага коренът. Това ще помогне да се избегне нараняване на растението, което означава, че ще му позволи бързо да се адаптира към ново място.
 • Извършвайте редовно поливане.
 • Препоръчва се почвата да се разрохква често.
 • При работа по засаждане се препоръчва да се прави трихомердин във всяка дупка.
 • Болното растение трябва незабавно да се отстрани от земята, за да не зарази здрави храсти.
 • Останалите здрави храсти се третират със сокол.
 • Поливането се извършва сутрин и в корена.

Ако не предприемете навременни мерки и бледите листа станат жълти, тогава растението може дори да няма време да спаси. Културата ще загуби листата си, тя просто ще изсъхне и ще умре. След като сте решили да отглеждате патладжани във вашата градина, важно е да им осигурите подходящи грижи. Необходимо е растението да се обогати с хранителни вещества, в противен случай патладжаните ще намалят добива си няколко пъти.