Краставиците са най-често срещаната култура в частното и общественото градинарство. Почти всеки летен жител или собственик на личен парцел държи оранжерия за краставици или поне малко градинско легло. Навремето в земята се засаждаха предимно опрашвани от пчели традиционни краставици. Сега все по-често се избират самоопрашващи се сортове.

В пълния смисъл тези краставици не могат да бъдат наречени разновидности. В крайна сметка сортът е група растения, избрани в резултат на селекция, чиито характеристики се повтарят в потомството. Сортовете могат да се опрашват с пчели. Но комбинацията от няколко сорта в едно растение е възможна само при хибриди, отглеждани от животновъди. Освен това хибридите могат да бъдат както опрашвани с пчели, така и самоопрашващи се. Тази статия се занимава с хибриди, които накратко се наричат ​​сортове.

Открити сортове краставици (самоопрашени)

Самоопрашените краставици са хибриди, които имат свои собствени характеристики, по-специално тези растения имат както женска, така и мъжка черта в едно цвете. Благодарение на това се извършва самоопрашване вътре в цветето. Съществуват и партенокарпични хибриди, обикновено летни жители не ги споделят и също се наричат ​​самоопрашени.

Важно! По-правилно е да се нарича такова растение не самоопрашващо се, а самоплодно; при тях не настъпва оплождане.

Тъй като всички самоопрашени краставици се отглеждат изкуствено, от труда на животновъдите, всеки сорт от тях има някои въведени и подобрени характеристики, които ги отличават от традиционния сорт. Съществен недостатък на всеки хибрид е, че повтаряйки се в потомството, той не предава тези качества. Следователно, за да получите добра реколта, не можете да използвате семена от хибрид - той няма да наследи полезните свойства на своите родители.

Ето как самоплодните хибриди от краставици растат заедно в градината

Що се отнася до самоопрашващите се краставици или самоплодните, те изобщо няма да дадат семена.

Забележка! Хибридът може да бъде разпознат по етикета върху торбите - F1.

Втората отличителна черта на хибридите е, че те са високодоходни и устойчиви на болести, което ги отличава благоприятно от сорта.

Хибридните семена обикновено са доста скъпи. В сравнение със сортовете, хибридите се продават в спретнати опаковки от дузина семена или дори само единични семена. Това се дължи на сложността на тяхното възпроизвеждане, буквално чрез ръчен подбор. Въпреки това, с подходящи грижи, можете да получите много висок добив само от няколко храста хибридни краставици.

Освен високи добиви, хибридните растения имат и много други положителни качества. Например, хибридът често е по-студоустойчив от сорта. Не случайно в чужбина постепенно се отдалечават от използването на сортовете в градинарството и преминават към първите поколения хибриди.

Какво представляват самоопрашваните краставици

Отглеждането на самоплодни краставици е завладяващ бизнес, тъй като днес са отгледани голям брой различни видове хибриди с индивидуален набор от характеристики.

Потребителски свойства. Краставиците са едновременно салата краставици, те са особено подходящи за лятна консумация и мариновани краставици, подходящи за консервиране през зимата. Можете да изберете и универсална употреба, подходяща и за двете. Например, хибридите се считат за универсални:

 • Алианс,
 • Плам,
 • Престиж,
 • Щедър,
 • Херман, д-р.

Най-добрият хибрид за салата от храсти е Zyatek. Zozulya, най-известният и популярен хибрид сред летните жители, ще бъде добър в осоляването.

Zyatek, краставица тип корнишон

Условия за узряване. Днес най-често се срещат ранните и много ранните видове, което е особено важно, ако мястото на отглеждане е в средната зона на Русия и още повече в северните райони, където лятото е кратко. И така, ранното узряване са:

 • Плам,
 • Емеля,
 • Маша,
 • Зет,
 • Херман.

Хибрид от краставици в средата на сезона - московски вечери. Има и късно узряващи, които дават плод на 50-ия ден.

Размерът. Има средноплодни и малоплодни. И така, най-малките са корнишони и кисели краставички, но има и дълги хибриди, те достигат дължина до 30 см;

Метод на отглеждане. Има самоопрашени сортове краставици за отглеждане в оранжерия и сортове самоопрашени краставици за открита почва.

Вкусовите качества на ранните краставици са много високи - те са нежни, сочни, хрупкави.

Забележка! По-късните хибриди се характеризират с по-плътна кожа и по-голяма сухота.

Ако закупите хибрид от средния сезон, той отговаря и на двете характеристики.

Бичовете могат да бъдат както силно разклонени, така и слабо разклонени. Хибридните сортове краставици също са гладки и неравни, опушени с малки белезникави и черни тръни. Смята се, че краставиците с черен шип са по-добри за мариноване и мариноване, докато краставиците със светли класове са чудесни за храна.

Самоопрашващи се краставици за оранжерии

Най-често в оранжерии се отглеждат самоопрашващи се хибриди, което е разбираемо, защото рядка пчела ще лети в затворена оранжерия. Оранжерийните краставици несправедливо се наричат ​​по-малко вкусни от техните съседи, но това не е напълно вярно. При добри грижи качеството на оранжерийната краставица е доста високо, докато плододаването е по-дълго, оранжерийната краставица е по-продуктивна.

Класическа краставица Zozulya

Кои са самоопрашените семена от краставици за оранжерията, които са най-търсени и популярни сред летните жители днес:

 • ранозрелият хибрид Matilda се отличава със силата на храстите и многообразието. Яйчникът може да даде до седем зелени - равномерни, спретнати, с тегло 100-110 г. Растението има дълъг период на плододаване;
 • ранно узряващ корнишон Zyatek е малък, до 10 см, расте с китки краставици в един яйчник, много продуктивен - храстът дава до 7 килограма;
 • дългите, сочни, сладки краставици Zozulya имат гладка повърхност и равномерна форма. Дължината на такава зеленина е 25 см. Те узряват бързо, отлични са както за салати, така и за консервиране;
 • Емеля е друг ранен парников хибрид, много мощен, плодоносен, с добив до 15 кг на храст. Кожата е гладка, леко бучка, без шипове. Рядко се приема от някоя болест, тъй като тази краставица е много устойчива на болести.

Важно! Изборът се извършва много внимателно и точно, се избират определени качества на "родителите", които след това се въвеждат в семената. Поради това не се препоръчва да имате повече от един хибрид от растения в едно и също градинско легло, да не говорим за оранжерия. Това ще съсипе реколтата.

Самоопрашени смлени краставици

Краставица, която ще расте на открито, трябва да е устойчива на студ, не трябва да се страхува от висока влажност, пориви на вятъра. Следователно животновъдите развиват характеристики, които отличават такива сортове от оранжерийните растения. Хибридните сортове имат повишено образуване на яйчници, докато по принцип зелените запазват своята хрупкавост и твърдост дори след обработка. Популярни сортове почва:

 • краставица Zador прилича на корнишон с грудки, привлекателен на външен вид. Узрява бързо, много вкусно и устойчиво на климатични промени;
 • Алианс - често засадени за мариноване, плодовете запазват хрупкавост и плътност. Зрее в средни срокове, плодоносно;
 • Crunch е най-късно узряващият хибрид, който може да се събира до късна есен и, както подсказва името, запазва отличен вкус както в осолена, така и в маринована форма. Освен това този хибрид е и устойчив на сянка;
 • Орфей, от друга страна, е ранно узрял хибрид, узряващ на 38-ия ден. Той има малки туберкули, теглото на плода е до 110 g, а размерът е до 13 cm;
 • в средата на началото включват хибрид на Герда и приятелско семейство.

Грапавата повърхност на хибрида Matilda и цилиндричната форма отличават този сорт от другите.

Отделно си струва да се извадят универсални хибриди, които са подходящи както за оранжерии, така и за почва. Това са Весна, Клавдия, Мравка, Херман, които се развиват добре както в оранжерия, така и в зеленчукова градина.

Има много дългоплодни хибриди. Не всички обичат такива краставици, но на изток те са най-популярни. Причината е ясна - дългоплодната краставица е вкусна, сочна, ароматна.

Отглеждащи функции

Краставиците обикновено обичат леко засенчване. Но ако не е възможно да се организира необходимата частична сянка, за да се предпазят краставиците от преките слънчеви лъчи, първоначално можете да изберете най-топлоустойчивите хибриди като Merry Company, Spring Whim. Има обаче сортове, устойчиви на сянка, те включват Razgulay, Courage. Подпрозоречният прозорец и лятната веранда са подходящи за отглеждане на краставици, наречени Berendey и Garland.

Често летните жители страдат от факта, че бързо растящите краставици просто прерастват, докато собствениците на сайта отидат в страната. Тези, които не посещават сайта всеки ден, ще се възползват от специалните разработки на животновъдите под формата на бавно растящи краставици като хибриди Lilliput, Cappuccino, Advance.

Забележка! Значителен плюс на сортовите краставици е, че те са придирчиви към условията и почвата. Същото не може да се каже за хибридите, които са взискателни към добрата почва и се нуждаят от определени условия.

Така че, ако на опаковката пише, че хибридът е предназначен за оранжерия, по-добре е да не го засаждате в земята. И обратно, почвата не трябва да се съхранява в оранжерия. Съответно е необходима и добре наторена почва.

И смлените краставици, и парниковите краставици изискват добре подготвена земя. Преди сеитбата е необходимо да се добавят органични вещества и да се добави нитрофосфат, след което почвата се изкопава. Такава работа се извършва през есента, след прибиране на реколтата. През пролетта, след като снегът се топи и топи, в почвата се внасят минерални торове и микроелементи. Следва разхлабване, брануване.

Всички хибридни семена се накисват преди сеитбата. Първо се калибрират в слаб солен разтвор (50 g сол на литър вода), плаващите се отстраняват, останалите се измиват и изсушават. В навечерието на засаждането за един ден те се накисват в минерален състав.

Самоопрашваните семена от краставици за открит терен се засяват, ако метеорологичните условия позволяват, директно в земята. Но често семената се засяват първо в саксии на перваза на прозореца и едва след това се прехвърлят в оранжерия или на открито.

Когато цъфтежът започне и краставиците започнат да се простират, те могат да бъдат вързани за решетката. Грижите включват плевене на лехите, поливане толкова често и не много обилно, торене и опрашване. Накрая прибирането на реколтата е завършено.

Болести и вредители

Всеки градинар знае колко опасни болести и вредители нарушават краставиците. Това са листни въшки, охлюви и гниене, пероспороза и паякови акари. Със сигурност всички са виждали белезникави петна по листата, които са проява на брашнеста мана. Повечето краставици страдат от него, освен това поражението може да се прояви както в растение, отглеждано на открито, така и в парникови условия.

Забележка! На открито земята ситуацията се влошава от влагата, за оранжерия този проблем е още по-сериозен, растенията се разболяват и вредителите ги гризат. И следователно, хибридите с тяхната повишена устойчивост ще се превърнат в истинско благо за летни жители и градинари.

Има хибриди, които са по-устойчиви. Така че, чрез усилията на учените-животновъди, беше възможно да се подобрят качествата на краставиците, да се увеличи тяхната устойчивост на болести. Така че, мухълът не е ужасен за хибрида Буратино, Романтик, по-малко от други краставицата Парус страда от него.

Миранда, Брунет и Understudy могат да устоят на пареноспороза.

Такава реколта може да се получи както в земята, така и в оранжерията благодарение на съвременните хибриди.

Разнообразието от избор на хибриди от самоопрашени краставици позволява на летния жител и градинаря да направи правилния избор, въз основа на техните възможности и характеристики на обекта. Ако семената са избрани правилно, грижите се извършват правилно, характеристиките на сорта се вземат предвид, тогава реколтата ще бъде добра.