Картофите формират основата на диетата на голям брой хора по света. Освен това е незаменим като фураж за добитък, суровини за химическата и текстилната промишленост. Както големите предприятия, така и летните жители се занимават с отглеждане на картофи на своите парцели. Независимо от обема на засаждане, важно е да знаете основите на отглеждането и грижите за културите, за да получите добра реколта. Навременното, адекватно поливане на картофите играе важна роля в процеса на отглеждане. Кореновата система на картофите не е достатъчно силна, докато играе важна роля като проводник на хранителни вещества към клубените. Ето защо е важно да се осигури правилно поливане, тъй като това оказва пряко влияние върху броя и обема на образуваните картофи.

Относно поливането на картофи

Когато организирате напояване, на първо място, трябва да обърнете внимание на състоянието на почвата и количеството на валежите. На тежки подгизнали почви допълнителното поливане ще бъде катастрофално. В този случай почвата трябва да се разрохква и плевелите да се отстраняват възможно най-често. Тези мерки позволяват на почвата да изсъхне и позволяват на корените да бъдат наситени с кислород. Във всички останали случаи е необходимо поливане.

Поливането на картофи на открито е особено важно във фазата на активен растеж на върховете и цъфтеж, тъй като грижите през тези периоди пряко засягат броя на образуваните грудки. През останалото време преди прибиране на реколтата, поливането също е важно, тъй като размерът на клубените зависи от състоянието на почвата, в която са били.

Поливане на картофи на открито

Засаждането на картофи традиционно започва през пролетта, когато почвата се затопли до 12 ° C.

Важно е да знаете! Кога да поливате картофите след засаждането, тъй като прясно засадените картофи не се нуждаят от допълнителна влага. Естествената почвена влага е нормална за покълването на разсад. Оптималното време за започване на поливането е появата на първите издънки с размер 15 см. Водният поток трябва да бъде насочен към центъра на храста.

Малко количество вода трябва леко да навлажни горния слой на почвата. След това трябва да изчакате малко, докато водата се абсорбира напълно, и да напоите отново, докато почвата бъде равномерно навлажнена дълбоко. Средно един храст изисква около 5 литра вода, при горещо време течността се изпарява много бързо, така че обемът на течността трябва да се удвои. След първото поливане честотата на процедурата е 1 път на 1,5 седмици и продължава до началото на образуването на пъпки.

Интересно! Периодът на бутониране е най-важен в процеса на отглеждане на картофи. По това време настъпва образуването на грудки, количеството и качеството на бъдещата реколта зависи от това как да се поливат картофите в този момент.

Агрономите са установили, че е възможно да загубите една трета от реколтата, като пренебрегнете поливането по време на вегетацията. Честото поливане също не е норма.

Възможно е да се определи необходимостта от напояване по практически начин. Ръката трябва да бъде напълно потопена в почвата, ако се чувства суха през целия интервал, тогава е необходимо поливане.

Период на пъпка

Веднага след като започне масовият цъфтеж, периодът между поливанията се намалява до 3 дни и количеството вода, приложено под всеки храст, се увеличава до 20 литра. Това е необходимият обем за висококачествено дълбоко овлажняване на почвата.

Последният важен етап - увеличаване на масата на клубените, започва през втората декада на август. Поливането по това време е изключително важно, окончателната реколта напълно ще зависи от съдържанието на влага в почвата.

По време на увяхването на върховете поливането отново се намалява до 3 литра с честота 1 път на 1,5 седмици.2 седмици преди прибиране на реколтата, поливането е напълно спряно, върховете трябва напълно да изсъхнат през това време, това е сигнал, че картофите са готови за прибиране на реколтата.

Картофените върхове увяхват

Основни методи за поливане

 1. Сухо поливане. Това всъщност е метод за обработка на почвата. Не се използва вода. Това е разхлабване и оросяване на земята, за да се поддържа естествената влага и да се подобри въздухообменът. Процедурата се извършва след първото поливане, след това се повтаря три пъти до началото на активния цъфтеж. Във фазата на активен растеж на клубените е възможно разхлабване, но внимателно по пътеките, за да не се повреди реколтата. Заедно със сухото напояване често се извършва мулчиране. Комбинацията от тези методи ви позволява да запазите влагата възможно най-много, а постепенното разлагане на мулч допълнително служи като тор;
 2. Поливане на ръка с лейка, маркуч или кофи. Маркучът е приоритетен инструмент, тъй като не изисква големи разходи за труд и водата се разпределя до всякакви ъгли на площадката поради промяна в налягането. За да се получи висококачествено равномерно напояване, за да се избегне наводняване на отделни площи, се препоръчва да се закупи дюза за пръскане за маркуч. Правилата за поливане в този случай са прости:
 • сайтът трябва да бъде условно разделен на зони;
 • започнете поливането от една зона и продължете, докато горният слой се напои напълно;
 • отидете в друга зона, преминете през всички избрани зони на свой ред;
 • по време на преминаването на целия участък земята в първата зона ще бъде напълно наситена с влага, можете да се върнете в нея и да я поливате отново, докато тя се навлажни дълбоко, и да направите същото с останалите зони.

Ръчен начин на поливане

Използването на лейки и кофи е най-популярният начин. Недостатъците на този метод са очевидни - трябва сами да носите вода до обекта, което отнема много време и усилия. Вторият недостатък е трудността на носенето на вода на порции в случай на поливане с кофа. Най-често поливането е спонтанно и прекомерно. В този случай лейка е за предпочитане, тъй като тя има спрей върху чучура.

На бележка! Ръчните методи за поливане са най-икономичните, поради което летните жители ги използват най-често. Това е препоръчително за малки площи. При отглеждане на картофи в индустриален мащаб този метод е нерентабилен.

 1. Механични методи:
 • Капковото напояване е бюджетен начин за организиране на напояването. Необходимо е да се монтира цев, куб или друг контейнер от 200 литра на малка кота (повече). В водопроводния магазин трябва да закупите клапан, щепсел, гумено уплътнение, маркуч (дължината зависи от площта на обекта) и желязна тръба. Тръбата трябва да се полага перпендикулярно на браздите, маркучът да се постави в браздите, цевта да се постави на кота. Тази конструкция трябва да бъде свързана с фитинги, на правилните места, инсталирайте кранове с клапан. По този начин, чрез отваряне на клапаните, водата от цевта ще тече през тръбата в маркучите, поливането е автоматично. Налягането на водата се регулира от височината на резервоара;
 • Пръскане. Този метод се състои в инсталиране на специални пръскачки, които автоматично пръскат вода по целия периметър на площадката. Тези устройства се поставят над повърхността на почвата. Нюансът при използването на такава инсталация е, че в началния етап е необходимо да се регулира размерът на пръсканите капки, тъй като твърде големите капки уплътняват горния слой на земята. Също така, такава инсталация не се препоръчва по време на активния цъфтеж, тъй като те отмиват полените от цветята.

Капково напояване

Трябва да се отбележи! Автоматичното поливане е много полезно, когато трябва да се поливат големи картофени насаждения. Но максималната им ефективност се постига, когато се използват заедно. Например за периода на цъфтеж и активно образуване на клубени е по-добре да изберете капково напояване, тъй като този метод ви позволява дълбоко да навлажнете почвата. За лесно поливане, пръскачката е по-добър вариант, тя равномерно пръска вода по цялата площ и поддържа оптимално съдържание на влага.

Как да поливаме картофи за добра реколта:

 • В периоди на суша или в райони с горещ климат, както и при ветровито време, поливането трябва да бъде постоянно обилно на интервали от 5 дни;
 • В зона с умерен климат напояването е оптимално веднъж на 1,5-2 седмици;
 • На тежки почви или през дъждовно лято поливането е строго забранено.

По време на сухи периоди поливането трябва да е обилно.

Как да разбера дали поливането е добро

Поливането играе основна роля за формирането на качествена реколта. Излишната влага обаче е разрушителна. На първо място, трябва да наблюдавате външния вид на върховете. Ако листата отпаднат и побледнеят, пъпките не започват да цъфтят навреме, а стъблата започват да изсъхват - това са първите признаци на липса на влага. Следните сигнали показват излишък на влага: реколтата гние, върху върховете се развива гъбичка, увиснали воднисти листа и мокри петна по стъблото. Ако тези симптоми бъдат открити, трябва незабавно да се вземат мерки, в противен случай клубените се смачкват и ако изгният, реколтата може да бъде напълно загубена.

Важно! При липса на влага трябва да организирате висококачествено поливане. Ако в почвата има излишък на вода, трябва да я разхлабите, можете да изтъните храстите, това ще създаде пространство и ще подобри аерацията.

Поливането на картофи е важна селскостопанска техника. Успехът в отглеждането на тази култура пряко зависи от внимателните грижи. Винаги трябва да помните, че умереността е основният принцип на всяка грижа. Картофите се нуждаят от толкова вода, колкото са готови да поемат за нормален растеж. Няма нужда да прекалявате с картофите "в резерв". Почвата трябва да се поддържа във влажно състояние, тогава картофите ще зарадват с богата реколта.

Видео