Краставицата в леглата на Урал е чуждестранен, тропически гост. Някога той пристигна в Европа от далечната гореща Индия, където тя все още расте в дивата природа. Зеленият зеленчук се засели в руските градини, пусна корен, очарова с вкуса си и плени хората завинаги.

От началото на пролетта всеки от уралските градинари, който има поне сто квадратни метра земя, отглежда хрупкави, вкусни зелени плодове за трапезата си. В същото време те често са озадачени от въпроса - как да получите възможно най-голямата реколта в тази сурова земя, където лятото е кратко и студовете могат да провалят цялата бъдеща реколта в пъпката? Как правилно да определите времето за засаждане и да предпазите растенията от повтарящи се студове?

Краставици за разсад: кога да се засадят в Урал

За да определите времето за засаждане на краставици в Урал, трябва:

 • обърнете се към лунния календар;
 • оценяват климатичните условия;
 • ще се обърне към опита на онези градинари, които отдавна и успешно отглеждат тази култура в местни условия.

Най-удобната температура за краставиците е 23-27 градуса по Целзий през деня и 16-18 през нощта. При температури под 10 градуса растенията просто спират да растат и да се развиват. Ако температурата на въздуха се задържи под 5 градуса по Целзий за дълго време, краставиците може просто да умрат.

Отглеждане на краставици чрез разсад.

Внимание! През 2018 г. жителите на региона можеха да видят колко студена и неприветлива може да бъде пролетта и началото на лятото в Урал, така наречената средна зона. Повтарящите се студове унищожават усилията на много градинари.

Поликарбонатът в оранжерията и оборският тор значително ни улесняват да се затоплим за отглеждане на краставици, но дори при такива условия не бива да рискувате да засаждате разсад по-рано.

Отговорът на въпроса кога и как да засаждате краставици в Урал може да се намери, ако мислите как да заобиколите не особено благоприятните климатични условия и значително да удължите вегетационния сезон на растението.

В същото време има само един очевиден изход: за да се защитят разсадът и да се отглежда добра реколта, е необходимо да се сеят и отглеждат краставици чрез разсад.

Трябва да се помни, че вероятността от завръщане в региона е много висока до 10 юни. Това означава, че не си струва да рискувате да засаждате разсад на открито преди това време. А май в Урал обикновено е месец на непрекъснати изненади - той може да устои на тридесет градуса топлина няколко дни подред и след това да го покрие със снежна буря или да удари сланата до минус 10 градуса. Не можете да се доверите на капризното и променливо време в Урал.

Най-добрият и силен разсад за засаждане е на възраст от три седмици, във фаза на два или три истински листа. Това означава, че трябва да се отнемат три седмици от очакваното време за засаждане на разсад и още около седем дни за времето от сеитбата до издънките. Условно се оказва, че трябва да сеете краставици не повече от месец преди засаждането в земята. Остава да намерим в лунния календар деня, най-подходящ за засяване на краставици, възможно най-близо до тази дата.

Триседмични разсад.

Важно е! Удължените и обрасли разсад няма да се вкоренят добре и ще отнеме много време, за да се възстановят, което означава, че ще донесе на градинаря ненужни грижи и разочарования. Всичко това значително ще намали добива и ще отложи периода на узряване на първите краставици. Ключът към успеха в този случай е спазването на правилата на селскостопанската технология, използването на техники, които позволяват на градинаря да подобри онова, което отказа суровата природа.

Засаждане на семена за разсад, грижи и засаждане в почвата

Сега, след като решихме времето за засаждане на краставици в Урал, можем да говорим за това как правилно да сеем и да се грижим, да засаждаме в почвата.

Можете да посеете:

 • пластмасови или дървени кутии;
 • пластмасови чаши за еднократна употреба;
 • торфени саксии.

Няма ограничения по този въпрос, така че можете да действате в съответствие с вашите предпочитания и възможности.

Повечето градинари са склонни да вярват, че никой не е измислил нещо по-добро от торфените саксии, тъй като краставицата е капризно растение, наистина не обича пресаждането. Сеитбата и отглеждането на разсад в торфени саксии не е голяма работа, а засаждането в почвата става още по-лесно. В същото време разсадът се вкоренява в торфена саксия безболезнено и бързо.

отглеждане на разсад от краставици в торфени саксии

Хубавото на торфената саксия е, че може да се засажда в земята заедно с растението, без изобщо да се уврежда кореновата система.

Засяването на краставици за разсад се извършва, както следва:

 1. Шило се използва, за да се направят няколко дупки в дъното на всяка саксия. Това ще бъде канализация за оттичане на излишната вода. Освен това през тези дупки корените на отглежданото растение ще могат свободно да проникнат в почвата в бъдеще.
 2. Саксиите са пълни с плодородна почва, лека, ронлива, съдържаща трева и хумус. Почвата предварително се разлива със силен разтвор на калиев перманганат за дезинфекция. Саксиите се поставят в тава, за да се поддържа стабилност и да се събира излишната вода при поливане. В този случай не трябва да се забравя, че саксията не трябва да се пълни напълно с пръст, оставяйки място за поливане.
 3. Семената се засяват на дълбочина 1,5-2 сантиметра, по две във всяка саксия. Залейте го с топла вода и го поставете на топло и много светло място. Този метод на засаждане избягва празна саксия, ако семената не са подобни. Впоследствие градинарят ще трябва да избере по-силното и здравословното от двете нововъзникващи растения, просто като премахне второто краставично кълнове.
 4. За да не се разтегнат разсадът, трябва много добро осветление. Трябва да е умерено топло - 18-23 градуса през деня и 15-16 през нощта. Ще се изисква умерено поливане, което не позволява на земната кома да изсъхне напълно, но не причинява застой на водата. Освен това, през горещите часове е допустимо овлажняването на разсад от пръскачката.
 5. Също така е важно въздухът да тече към корените на растението, което означава, че повърхността на почвата в чашата трябва да бъде внимателно разхлабена, като се опитва да не повреди корените.

Забележка! Разсадът трябва да се подхранва два пъти. Първият път във фазата на формиране на първия лист и вторият път няколко дни преди слизането за постоянно пребиваване. Това ще й помогне да издържи стреса от трансплантацията. Това се прави най-добре със сложен тор.

Засаждането на такива разсад в земята е лесно и просто. Кладенците се приготвят малко по-големи от чаша, добре разляти с топла вода. Чаша с растение се поставя в дупка на 3-5 см под нивото на почвата и се покрива със земя. Можете да направите спретнати прорези върху чашата с остър нож, за да улесните проникването на корените от чашата директно в земята. Трябва да засадите краставици на постоянно място на разстояние 25 сантиметра един от друг. Корените няма да се преплитат и растенията ще дадат по-високи добиви.

По-нататъшни грижи и съвети от опитни градинари

По-нататъшната грижа за краставиците се извършва точно както във всеки друг регион:

 • своевременно поливане;
 • разхлабване и плевене при нужда;
 • жартиера на решетка и растителна формация, в зависимост от сорта, прищипване и заслепяване;
 • редовно събиране на зелени;
 • подхранване според нуждите.

Кога и как да засаждате краставици за разсад в Урал, всеки градинар решава сам, разчитайки на собствените си условия на отглеждане. Мнозина са склонни да вярват, че човек не може без оранжерия и за предпочитане с отопление. Други тихо засаждат по старомоден начин, в гнойно легло и постигат отлични резултати. В същото време, добре знаейки, че това легло е мини оранжерия, с естествено отопление.

Други пък отглеждат ранни краставици в много висока мини-градина, направена от двусталитров варел, пълен с компост и плодородна почва. Този метод позволява на земята да се затопли бързо през пролетта, като се изисква само малко парче парниково фолио за покритие.

Опитът на много уралски градинари обаче недвусмислено казва, че отглеждането на краставици на открито също ви позволява да съберете добра реколта, ако засадите разсад правилно и ги засадите навреме.