Средата на юли е времето за формиране на храсти от краставици и появата на първите цветя. Време е да помислим за подрязване на растенията, тъй като бъдещата реколта зависи от тази процедура. Много често летните жители го игнорират, оставяйки процеса да тръгне по своя път. В градината, където има достатъчно място за разпространение на дълги мигли, това не е толкова страшно. Съвсем различен е въпросът в затворена земя, където пространството е ограничено и всеки сантиметър от него трябва да се използва рационално. При това условие реколтата в бъдеще ще зависи от това коя схема за подрязване на краставици е избрана.

Методи за формиране на храст от краставица в оранжерия и увеличаване на добивите

Тъй като говорим за затворен терен, ще бъдат разгледани методи за формиране на храсти, свързани с партенокарпични (не изискващи опрашване от насекоми) хибриди. Първият метод за подрязване включва извършването на следните стъпки стъпка по стъпка:

 • завържете вертикално младо растение с височина 30 см, хвърляйки бримка от канап под 2-3 листа и фиксирайки другия му край върху горната напречна греда на рамката;
 • за извършване на „заслепяване“ от повърхността на почвата до 5-тия възел: отстранете всички издънки, цветя и яйчници в пазвите на листата;
 • тъй като миглите растат от това място до точката, където височината на растението е 1 метър, премахнете всички бъдещи издънки, оставяйки само един яйчник;
 • след това, на височина от 1 м до точка от 1,5 м, прищипете пасинките над 2-ри лист, като същевременно оставите 2 яйчника;
 • след достигане на дължина от 1,5 м, издънките трябва да бъдат прищипани над 3-ти или 4-ти лист, като този път се запазват 3-4 яйчника.

След като основното стъбло достигне най-горния ред на пергола или оранжерийната стълба, можете да правите различни неща. Първият вариант е да увиете 2 пъти около напречната греда и да насочите вектора на растеж надолу. Прищипването се извършва върху 3-4 листа, оставяйки 3-4 яйчника. Когато окаченото стъбло е на 1 м от земята, защипете точката на растеж. Върховете на страничните издънки се скъсяват, когато на всеки от тях се образуват 3-4 междувъзлия.

Образуване на храсти от краставици в оранжерията

Същността на втория метод се състои в скъсяване на върха на основната мигли, когато „надраства“ нивото на решетката с 20-30 сантиметра. Няколко издънки се освобождават от възлите му и докато растат, върховете им също се скъсяват (всеки път, когато растат с 50 см). На последния лист (в пазвата) се образува продължителен издънка. Подобно на първия вариант, растежът на всички издънки се спира.

Цел на резитбата на краставици в оранжерии

Без резитба може да пострада както самото растение, така и бъдещият добив. Ето защо трябва да знаете как да отрежете краставиците в оранжерията. Събитието трябва да се проведе навреме, за да:

 • Съберете обилна реколта от красиви плодове със същия размер.
 • За да се образува мощен листен апарат, гаранция за получаване на голям брой плодове.
 • Не удебелявайте пространството на поликарбонатната оранжерия, тъй като при неконтролиран растеж дългите мигли ще я запълнят. В този случай хранителните вещества няма да се изразходват за плодове, а за растежа на нови листа и пасинки.
 • Имат достъп до растения, за да се грижат правилно, да поливат, торят и събират зеленчуци.
 • Съберете всички плодове, без да оставяте някои от тях незабелязани. В противен случай те ще останат да висят на хаотично растящи издънки. Увеличавайки размера си, гигантските плодове ще консумират полезни елементи и растежът на зелените от нов яйчник ще спре.
 • Избягвайте засенчване с полученото удебеляване, в противен случай издънките могат да бъдат изложени на различни заболявания.
 • Избягвайте удебеляването, за да избегнете неравномерно разпределение на светлината.
 • Защитете реколтата от инфекции от почвата, която може да зарази долните листа в контакт с земята. Те трябва да бъдат премахнати при подрязване.

Новаците в градинарския бизнес често се чудят дали е необходимо и възможно да се берат листа от краставици. Отговорът е прост: не, но можете и трябва да ги отрежете, защото те консумират храната, от която растението и плодовете се нуждаят. Листата, разположени на стъблото от почвата с височина до 30-40 сантиметра, също трябва да бъдат премахнати, защото те вече не осигуряват на миглите храна.

Съвет. Изтъняващата резитба трябва да се извършва, когато огромни листни плочи пречат на достъпа на светлина и слънчева светлина.

Основни принципи на подрязване на краставични храсти в оранжерия (диаграма)

Основната цел на резитбата е формирането на храст, при който растежът на вегетативната маса на растението е ограничен с цел осигуряване на максимално количество хранителни вещества за плодовете. За да може резитбата да оправдае изразходваните усилия и да доведе до очаквания резултат, трябва да го направите по приблизителна схема, като вземете предвид някои от нюансите:

 • обрязването трябва да се извършва само сутрин и не по-рано от 10 дни след засаждането и връзването на растенията;
 • за да не заразите краставичния храст, имате нужда от стерилен нож или ножица;
 • издънките трябва да бъдат изрязани напълно, без да се оставят пънове, яйчникът трябва да бъде „разточен“;
 • наблюдавайте растението и, докато стъблата се удължават, пресечете излишните процеси и зачатъци на яйчника;
 • отстранявайте процесите само с ножици и не откъсвайте на ръка;
 • след процедурата културата трябва да се полива с топла вода (22-26 ° C), ако се появят рани, поръсете секциите с натрошени въглища;
 • преди да откъснете плодовете от краставици, трябва да се запасите с ножици и да ги отрежете;
 • изсушените кафяви листа се отстраняват на всеки пет дни, за да не се наруши циркулацията на влагата;
 • растежът трябва да се контролира чрез прикрепване на миглите към решетката и насочване на вектора на растеж;
 • растения, опрашвани от насекоми, препоръчително е да се образува едно стъбло;
 • ако след резитбата храстът прилича на равнобедрен триъгълник с основата нагоре, тогава се изрязва правилно: близо до повърхността на почвата, стъблата се проветряват и основният издънка постепенно се натоварва.

Следвайки препоръките и следейки състоянието на храста, градинарят ще получи добра реколта като компенсация за труда и прекараното време.

Време за резитба на краставици, когато се отглеждат в оранжерии

Невъзможно е да се определят точните срокове с посочване на дати и месеци, тъй като те зависят от времето на засаждане, метода на резитба, сорта, климата. Но основният регулатор е растежът и развитието на вегетативната маса (листа, стъбла, странични процеси). Първоначално яйчникът, листата и пасинките (дълги не повече от 5 см) се отстраняват на 40-50 см сегмент на миглите. Време е да се отреже върхът на основното стъбло, спуснат надолу, когато е на 1 м от земната повърхност. 3-5 възела.

Как се оформят краставици

Методи за предварително обвързване на краставици преди оформяне в оранжерия (таблица)

Първата стъпка е да решите кой метод на жартиера да изберете. Процесът на формиране на храсти от краставици ще зависи от това. Има няколко основни метода, които най-често се използват на закрито.

Метод за жартиераПроцедура стъпка по стъпка
Вертикален1. Сгънете средата на канапа наполовина.
2. Фиксирайте вертикално на отворената страна или горната напречна греда на рамката.
3.Прикрепете долния край под формата на примка към растението под втория или третия лист без силно напрежение.
Вертикално на колчета1. Поддържайте подготвените колчета в земята до храста (можете да направите това преди засаждането, за да не повредите кореновата система).
2. Завържете канапа за колчето, закрепете горния край към напречната греда на рамката отгоре без опън.
Хоризонтално1. Фиксирайте основното стъбло върху хоризонтално разположения първи ред тел, така че листата да не влизат в контакт с почвата в перспектива.
(за ниски оранжерии)2. Докато растете, нанижете камшиците около жицата.
3. Използвайте допълнителни парчета корда, за да помогнете на леторастите да достигнат по-горния ред.
Смесени1. За насочване на издънките, които сами ще бъдат разположени върху клетките.
(върху решетка или полимерна мрежа с големи отвори)2. Следвайте вектора на посоката.
2. Когато мрежата е наклонена (подобна на палатка), направете стъблата за максимален достъп на светлина и въздух.

Партенокарпиците (те са най-подходящи за оранжерия) се нуждаят от достъп до максимално количество светлина. Като самоопрашващи се сортове, те се справят без присъствието на насекоми и пчели. Удобно е да отглеждате храсти върху пластмасова мрежа или друг вид решетка.

Особености на резитбата на партенокарпични и пчелноопрашени видове краставици

Изрязването също е необходимо, като се вземат предвид нюансите, описани по-горе. Формирането на храста се извършва, когато стъблото израства обратно. Изисква се жартиера на растението. И резитбата на храст (в зависимост от условията на закрито) може да бъде подобна на тази, използвана за сортове, опрашвани от насекоми.

На бележка! Растенията от този тип обикновено се оформят в едно стъбло, върху което за първи път се появяват безплодни цветя, цветя от мъжки тип.

Яйчникът и плодовете се образуват от женски цветя, които са разположени на страничните издънки. За да се увеличи броят им (и съответно добивът), прищипването трябва да се извърши над 4-5 възел.

Грижа за краставици в оранжерията след формиране (таблица)

Формирането на храст е само част от пътя към обилната реколта. В допълнение към него ще трябва да се извършват постоянни грижи за културата на краставиците.

ПараметриИндикатори
Температура на въздуха- 7 дни след засаждането + 20-22 ° С
- тогава 18-20 ° С
- при 3-4 ° C, загрейте въздуха
- по време на формирането на яйчника трябва да бъде не по-висока от + 18 ° С
Влажност на въздуха- когато узреят, плодовете трябва да са равни на 75-80% (с
хигрометър)
Проветряване- при температури над 30 ° C вътре в оранжерията
Състояние на почвата- добавете дървени стърготини при копаене, след това добавете азот
Излишната слънчева светлина- покрийте оранжерията със специална мрежа
- варосване на прозорци
Поливане- преди цъфтежа - веднъж седмично
- след цъфтежа -1 пъти на всеки 2-3 дни
Подхранване- хранете се 5-6 пъти през лятото
Прибиране на реколтата- плодовете трябва да се отстраняват с помощта на градина
ножици или ножици

Всичко не е толкова трудно, основното е, че има желание да се работи и да се постигне добър резултат. И ще е необходимо, ако следвате препоръките на опитни градинари, гледате видео уроци и следвате земеделски техники.

Видео