Тиквичките и тиквите са едни от най-ярките и вкусни зеленчуци, отглеждани в домашните градини. Тези растения перфектно понасят екстремни температури и други природни бедствия. Също така тези зеленчуци практически не се атакуват от различни вредители от насекоми. Ако свържем тези положителни качества заедно, тогава се оказва, че зеленчуците дават плодове еднакво добре както в сухи, така и в дъждовни години. Но възможно ли е да засаждаме тиквички и тикви заедно, следващият материал ще помогне да се разбере.

Условия за отглеждане на тиквички

Повечето опитни и начинаещи градинари отглеждат тиквички в дворовете си. Културата е доста непретенциозна в грижите и дава отлични плодове, а плодовете й се използват в много кулинарни ястия. Често зеленчукът се използва за приготвяне на вкусни диетични ястия, защото те имат добър вкус. От тях се приготвят и зимни консерви, например консервиране или приготвяне на хайвер. И все пак, когато отглеждате този зеленчук, е необходимо да спазвате някои правила и тогава тиквичките ще ви зарадват с обилна реколта.

Избор на семена

Тиквички и скуош

Първото нещо, което трябва да направите преди сеитбата на реколта, е да изберете правилния сорт семена. В крайна сметка от тях зависи изобилието на бъдещата реколта!

 Важно! За определен климатичен пояс и почва трябва да изберете определени сортове.

При правилни и навременни грижи всеки от сортовете ще може да зарадва градинаря с изобилие от красиви и вкусни плодове.

Подготовка на почвата

Тиквичките са доста капризни към различните видове земя, поради което е необходимо да се наторят леглата въз основа на това.

 • Торфена почва. Добре изгнилият компост е отличен за подхранване на растения, растящи на този вид почва. Трябва да се прилага при по-малко от 2 кг на квадратен метър. Освен това, когато обработвате лехи, трябва да добавите 1 кофа глинеста почва на 1 квадратен метър.
 • Песъчлива почва. За един квадратен метър почва се препоръчва добавяне на трева, хумус и дървени стърготини.
 • Черноземна почва. Леглата с такава почва се препоръчват да се подправят с пепел и дървени стърготини.
 • Глинена почва. Пепел и дървени стърготини.
 • Глинеста почва. За да се подобрят плодородните свойства, към песъчинките трябва да се добавят пепел и дървени стърготини.

Ако зеленчукът се планира да бъде засаден на девствена земя, тогава той трябва да бъде правилно обработен преди засаждането. Първата стъпка по време на изкопаването е премахването на всички изкопани корени на плевелите. След това се добавя хумус или компост, както и пепел.

Легла от тиквички

Засаждане на семена

Семената на тиквичките, като правило, се засяват в дупки, като ги поставят по три парчета на квадратен метър. Семената се поставят на разстояние 50 см едно от друго. Наложително е да излеете по една супена лъжица дървесна пепел и хумус във всяка луна.

Важно! Необходимо е да се сеят семена в облачно, но не дъждовно време.

Поливане

Тиквичките трябва да се поливат редовно и обилно в корена, като се избягва попадане на вода върху листата на растението. Преди цъфтежа тиквичките се поливат поне веднъж седмично, а след това поливането се извършва два пъти седмично.Без редовно поливане съцветията и младите яйчници ще започнат да изсъхват и да отпадат.

Важно! Поливането на тиквички е необходимо само с топла вода.

С какво можете да засадите тиквички

Когато планирате разположението на леглата в градината, трябва да се вземе предвид съвместимостта на растенията. Опитните летни жители многократно са се сблъсквали с проблема с лошото плододаване на това или онова растение и причината за това е съвсем обичайна - несъвместимостта на растенията, засадени в квартала. И така, какво можете да засадите до тиквички на открито?

 • Тиквичките растат доста успешно на едно и също легло заедно със зимния чесън или лука. Когато растението започне да се върти, ще дойде време за събиране на лука и чесъна, така че има достатъчно място за него.
 • Можете да отглеждате зелена салата, репички или копър на тиквено легло.
 • Тиквичките обичат да съжителстват с всякакви бобови растения, например грах или фасул могат да бъдат засети до билото на тиквичките. Тъй като именно бобовите растения са способни да озонират почвата.
 • В близост до билото с тиквени семки можете да засадите хребет от ряпа или цвекло.
 • Високите слънчогледи или царевица са идеални за квартала. Освен това тези растения няма да си пречат помежду си.
 • Черната ряпа може да се превърне в добър съсед за тиква и миризмата й ще изплаши различни вредители, включително паяк.
 • Зеленчукът се съчетава добре с домати. Освен това доматите са в състояние да предпазят растението от листни въшки, молци и триони.

Правилен квартал

Какво не можете да засадите тиквички

Растенията растат на почти всеки градински парцел, кварталът с който е просто разрушителен за зеленчуков мозък. И много градинари-любители се чудят дали е възможно да засаждате тиквички и краставици заедно.

Важно! Доста близостта на краставици и тиквички в градината значително намалява добива от двете култури. Всъщност краставиците, подобно на тиквичките, растат доста големи камшици, което потиска и двете култури. Също така не е нужно да засаждате други тиквени растения в едно и също градинско легло заедно с тиквички, тъй като може да се получи свръхопрашване на растенията. Което ще доведе до получаване на плодове с неразбираема форма и вкус.

Условия за отглеждане на тиква

Patisson е растение от семейство тиква; по вкуса си зеленчукът много прилича на зеленчуков мозък. Но външният вид на растението се различава значително от брат си. Освен това тиквата не расте в дивата природа. Второто име на тиквата е "Тиква с форма на ястие".

Смяна на реколтите

Всяко растение от семейство тиква се връща на първоначалното си място на засаждане само след няколко години. Най-добрите предшественици за засаждане на всякакви сортове зеле, както и картофи. В никакъв случай не трябва да засаждате реколта след тиквички или тиква.

Подготовка на почвата

Плодородно легло за засяване на тиква е най-добре да се подготви през есента. Есенното внасяне на хумус и изгнил компост значително ще намали киселинността на почвата, както и ще я оплоди. Минералните торове се прилагат най-добре през пролетта и лятото.

Подготовка на семената

Patissons

За да получите добра реколта от тиква, семената трябва да бъдат правилно подготвени за засаждане.

 1. Дезинфекцирайте в слаб разтвор на калиев перманганат за половин час. След това изплакнете и подсушете старателно.
 2. За да бъде по-висока кълняемостта, експертите съветват, няколко дни след дезинфекцията, да накиснете семената в разтвор на борна киселина за един ден. След това трябва да се изплакнат и отново да се изсушат.
 3. Непосредствено преди засаждането семената се накисват в топла вода, така че да се излюпят.

Важно! За засаждане трябва да изберете семена, които са на три години.

Най-добре е да засадите ястие тиква в края на май или началото на юни. Тъй като по това време вече няма заплаха от нощни студове. В районите на Урал и Сибир обикновено е по-добре да отглеждате скуош в оранжерии. Или засадете разсад на открито място не по-рано от 15 юни.

Поливане

Тиква с форма на ястие не понася поливане със студена вода, тя веднага започва да боли. Ето защо по време на поливане трябва да се използва само топла вода.Растенията се поливат стриктно в корена, по предварително направени бразди. Когато водата попадне върху листата на растението, то започва да боледува. Процедурата за поливане трябва да се извършва поне веднъж седмично. И тогава почвата около растението трябва да се мулчира, за да може влагата да остане в почвата възможно най-дълго.

Квартални тиквички и тикви

Някои неопитни градинари често се чудят дали е възможно да засадите тиквички и тикви до тях. Мога. В крайна сметка скуошът и тиквата изискват почти еднакви грижи и поливане. Плодородният почвен слой за засаждане на растения трябва да бъде идентичен.

Важно! Единственият недостатък на отглеждането на тези култури заедно е възможността за кръстосано опрашване. За да се предотврати това, е необходимо внимателно да се следи, че насекомите не се появяват на храстите.

Засаждане на тиквички и тикви в едно легло

Засаждане на тиква

Слънчево и спокойно място е най-доброто за отглеждане на тиквени култури. Разстоянието между храстите не трябва да е по-малко от 70 см. Най-добре е да засаждате семена на разстояние 90 см един от друг.

Скуошът и тиквата могат да бъдат засадени по два начина:

 • Първият е в ред.
 • Вторият е на шах.

Основното при всеки тип засаждане е да се поддържа правилното разстояние между засадените култури.

След като е избрано идеалното място и почвата е подготвена, е необходимо да се направят дупки и да се покрият със слой пепел и хумус. След това се залива добре с топъл разтвор на калиев перманганат. Разсадът трябва да бъде заровен до листата на котиледоните. Ако зеленчуците се засяват със семена, тогава е най-добре да ги заровите на дълбочина 2-2,5 cm.

Грижа

Важно! Основата за правилната грижа за тиква и тиква е навременното обилно поливане.

Подобно на други растения, тиквените семки в градината се нуждаят от постоянно отстраняване на плевелите.

През периода на активен растеж и цъфтеж растенията трябва да се хранят с разтвор от пилешки тор и лопен.

Тиквички и тикви могат да бъдат засадени един до друг. Особено в парникови условия те ще имат по-малка вероятност да се поддадат на нападение от насекоми и винаги ще бъдат с една и съща температура на въздуха.