Тиквата се отглежда в много градински парцели, тъй като този зеленчук не е придирчив към засаждането и грижите, расте на почти всякакъв вид почва, дава добри добиви, дори ако собствениците често нямат възможност да се грижат за това растение. Зрелите тикви имат отличен вкус, затова от тях се приготвят много различни ястия.

И трябва да започнете да отглеждате тази зеленчукова култура с правилното засаждане на семена на открито. Как и кога да засадите тиква на открито, кои дни през 2018 г. ще бъдат благоприятни според лунния календар, за да засадите това растение на открито - всичко това и много други ще бъдат написани по-долу.

Тиква: кога да засаждате семена на открито

Кога да сеем тиква у нас зависи от специфичните климатични характеристики на регионите. Много производители на пъпеши в южните райони на Русия още в края на първото десетилетие на май започват да отглеждат тиква в леглата. Но за летните жители на района на Чернозем, Московския регион, средната лента и други подобни региони, когато възниква въпросът кога да се засажда тиква на открито, трябва да се има предвид, че благоприятното средно време за засаждане на тиква започва в средата на последното десетилетие на май.

Тиква

Правила за кацане

Първото нещо, което трябва да започнете с отглеждането на тиква, е да изберете място за засяване на тази култура. Именно от това ще зависи бъдещата щедра реколта. Мястото трябва да е слънчево, защитено от пориви на вятъра и течение. Но много зеленчукопроизводители твърдят, че са отглеждали това пъпешно растение на сянка и полусянка, като същевременно са получавали добиви не по-малко, отколкото в леглата, осветени от слънцето. Трябва да засадите семе или разсад в пясъчна или пясъчна глинеста почва, защото бързо се затопля под топлите лъчи на слънцето.

Когато отглеждате тези зеленчуци, не забравяйте за правилата на сеитбообръщение. Най-добре е да отглеждате тиква след многогодишни треви, зелено торене, царевица, зимна пшеница, моркови, зеле, домати, лук, бобови растения, леща, фъстъци. Но след пъпеши (дини, тиквички, пъпеши, тикви, краставици), тиквата може да се отглежда в леглата само след 4-5 сезона.

Забележка! Почвата трябва да е рохкава и плодородна, в този случай растенията ще получат достатъчно хранителни вещества за активното развитие на вегетативната маса и приятелското узряване на плодовете.

Трябва да подготвите леглата в края на предишния сезон:

 • премахнете всички растителни остатъци и плевели;
 • разрохквайте почвата с мотика;
 • след няколко седмици извършете есенно копаене. За есенно копаене трябва да се внасят органични торове (тор, компост или хумус), за 1 м² - поне една кофа органични вещества. Торовете трябва да бъдат запечатани при копаене на дълбочина 20 cm.

В деня преди засаждането на семена или разсад, лехите отново се изкопават и изравняват с гребло.

Почвата

Ако не е било възможно да се добави органична материя през есента, тогава преди засаждане, 1,5 кг изгнил оборски тор, смесен с 1 супена лъжица. л. суперфосфат и 1 ч.л. калциеви соли (но не съдържащи хлор).

Някои летни жители успешно отглеждат тази пъпеш на култури от компост. Такова отглеждане дава добри резултати:

 • възможността да получите висок добив;
 • подобряване на състава на компоста;
 • вегетативната маса на растението предотвратява растежа на плевелите;
 • тиквите, растящи на компост, ускоряват разлагането на големи растителни остатъци;
 • зелената маса на растението служи като красиво покритие за компостната яма;
 • тиквата, растяща върху такива купчини, се полива редовно, като по този начин се предотвратява изсъхването на разлагащия се тор.

Забележка! За засаждане в определен регион трябва да изберете сортове тиква, които са зонирани към него, които са устойчиви на определени климатични условия.

Семената, закупени в специализирани магазини, не се нуждаят от допълнителна обработка, а само от предварително накисване, за да се ускори кълняемостта. Най-добре е да използвате разтвор от пепел за това - 4 супени лъжици се разреждат в 2 литра вряща вода. л. дървесна пепел, парцал се накисва в този разтвор, в който тиквените семки след това се увиват за ½ ден.

Покълналите семена могат незабавно да бъдат засадени в земята, или можете да отглеждате предварително разсад у дома.

Покълнали тиквени семки

Засаждането на семенен материал за разсад се извършва 25-30 дни преди разсаждането на младите растения на постоянно място. Хранителният субстрат се приготвя предварително, по-добре е, ако е същият по състав, както в лехите в градината, така че разсадът да не трябва да свиква по-късно с новия тип почва.

Семената могат да се засаждат в дълги кутии, докато разстоянието между съседните издънки трябва да бъде поне 6-7 см. Но много зеленчукопроизводители незабавно засаждат семенен материал в отделни чаши, така че е по-удобно да ги трансплантират на постоянно място - заедно със земна бучка.

Разсадът се отглежда по същия начин като другите пъпеши и кратуни - полива се редовно, за да не изсъхне горният слой на почвата. Също така трябва да подхранвате разсад два пъти, преди да ги засадите на постоянно място - първият път с разтвор на нитрофоска, а вторият път с разтвор на кравешки тор, смесен с всяка калиева сол.

След като разсадът има 3-4 постоянни листа, те могат да бъдат трансплантирани в подготвени лехи.

При директно засаждане на семена на открито, е необходимо да се подготвят дупки за засаждане, в които се добавят минерални комплексни добавки, поливат се. Семената трябва да бъдат положени в дупките, след като цялата влага се абсорбира в почвата. Във всяка дупка се поставят 2-3 семена, след което от разсада се взема най-силното, а останалото се отстранява.

Основното е да се запази разстоянието между тези тъкащи зеленчуци при засаждане. Между сортове с дълги мигли средната дължина е 1,7-2,0 м, а между редовете - най-малко 1,5 м. Ако тиквата е храстова, тогава се засажда по следната схема - 0,8 х 0,9 м или 1, 3 х 1,3 м.

Важно! Необходимо е да се задълбочи семенният материал в леки почви на дълбочина 6-7 см, в по-тежки - с 3,5-4,5 см.

След засаждането дупките отгоре се мулчират със слой хумус или торф. За да се ускори появата на издънки, отгоре могат да бъдат инсталирани малки оранжерии.

Време и температура на засаждане на тиква на открито

Въпреки своята непретенциозност, тиквата има някои качества, които трябва да се имат предвид, преди да засадите нейните семена или разсад за постоянно място в градината. Тази култура принадлежи на пъпешите, които са доста топлолюбиви растения. И въпреки че тиквата е по-устойчива на студ от динята или пъпеша, също така е невъзможно да я засадите в неотопляема почва - не можете да чакате разсад и разсадът ще замръзне.

Време и температура

Също така трябва да вземете предвид вероятността от пролетни студове, които може да се върнат през май. Следователно, ако в южната част на нашата страна тази пъпеш може да бъде засадена в лехите още през първото десетилетие на май, тогава в по-студените райони времето за засаждане се измества с 10-13 дни.

За засаждане на семена или тиквени разсад на лехите температурата на околната среда трябва да бъде най-малко 17 ° С, а почвата трябва да се затопли до дълбочина от 10 см до 13-14 ° С.

През периода на растеж и развитие на вегетативната маса и узряването на плодовете от тази пъпеш култура, най-оптималната температура е 23-24 ° C. Въпреки че това растение е доста устойчиво на студ, то не толерира понижаване на колоната на термометъра под 15 ° C и спира да расте.

Времето за засаждане зависи от това кога е преминал шансът за пролетна слана.На юг тиквата се засажда директно със семена в лехите, а в по-студените райони разсадът се отглежда предварително, като се засажда вкъщи месец преди разсаждането в открита почва. Обикновено времето за засаждане на това зеленчуково растение в градината е от средата до края на май.

Техники за грижи и отглеждане

Как да отглеждаме разсад от тиква в градината и да получим добра реколта от тях? Отговорът е очевиден - след засаждането в оплодени добре осветени лехи трябва да се грижат правилно за тях.

Тиквени легла

Трансплантираните разсад обикновено се вкореняват за около две седмици (ако корените не са повредени по време на трансплантацията), а семената, засадени на открито, поникват за около седмица. По-нататъшната грижа за тази пъпешна култура се състои в извършването на следните процедури:

 • редовно поливане;
 • разхлабване на междуредията;
 • премахване на плевели;
 • Оплождане;
 • борба срещу болести и "вредни" бъгове.

Вегетативната маса на това зеленчуково растение расте бързо, листата нарастват, поради което редовно се изпарява голямо количество влага, която трябва постоянно да се попълва.

Поливането се извършва само с затоплена вода, студената влага, въведена под основата на растението, води до забавяне на растежа на храстите и миглите. С нарастването на миглите количеството на въведената вода трябва да се увеличи.

Важно! Когато на храстите се появят цветя, броят на поливанията временно се намалява, за да се оформят по-добре яйчниците.

Когато плодовете започнат да увеличават размера си, обемът на поливане се увеличава отново. Няколко седмици преди прибирането на узрелите плодове скоростта на влага за едно растение е 1 кофа. След като плодовете престанат да растат, не е необходимо да се полага влага под растенията.

Стволовете около тиквените храсти трябва редовно да се разхлабват, като същевременно се унищожават всички плевели. Тази процедура се извършва след всяко поливане (или дъжд). Също така трябва да разхлабите пространството между редовете преди всяко нанасяне на вода - в този случай влагата и кислородът ще проникнат по-дълбоко в почвата. Когато разхлабвате, трябва да се сгушите малко, за да увеличите трайността им.

Културите се разреждат, след като разсадът има чифт постоянни листа. Процедурата за изтъняване се извършва по следния начин - по-слабите растения се изрязват на нивото на земята.

Тиквен лист

И ако сухи торове се прилагат за изкопаване или в дупките, тогава трябва да наторите растенията с течни превръзки. Няколко седмици след поникването те се оплождат с каша (лопен или пилешки изпражнения, разредени с вода в съотношение 1: 4). Торовете се нанасят върху жлебовете около растенията.

За да съберете добра реколта от тиква, на първо място, трябва да решите времето за засаждане на културата и след това да осигурите качествени грижи и редовно поливане.