При подготовката за началото на летния сезон е необходимо не само да се провери инвентара, да се попълнят запасите от торове, посевни и посадъчни материали, но също така да се вземе решение за времето на засяване на семена за разсад. Знаейки кога е по-добре да засадите краставици и тиквички за разсад, лесно е да приготвите силни разсад навреме за разсаждане в земята.

Отглеждане на разсад от краставици на открито

На първо място, трябва да изберете правилната почва и да я подготвите за сеитба. Земята трябва да се навлажни и разхлаби. Субстратите с високо съдържание на торф трябва да бъдат изоставени - твърде високото съдържание на мазнини влияе неблагоприятно върху засаждането не само на краставици, но и на тиквички.

У дома разсадът често се отглежда от семена. Необходимо е да се извърши предварителна обработка: потопете ги в топъл 3% разтвор на натриев хлорид, за да се идентифицират празни - те плават, а пълните - се утаяват. След това подходящите семена се измиват под течаща вода и се държат в продължение на 30 минути в 1% разтвор на калиев перманганат, измиват се отново. След това - покълване в парче влажна кърпа при температура +25 за 2-3 дни. Когато се появят малки кълнове с бяла сянка, разсадът се засява.

Отглеждане на краставици

Засаждането на краставици и тиквички за разсад на открито се извършва 25-28 дни след появата на първите издънки, като правило, в началото на юни.

Забележка! Периодът от време може да варира, тъй като почвата трябва да се затопли добре (поне +15).

Преди засаждането на лехите се извършва втвърдяване: след около 10 дни те се оставят за кратко на открито под слънчевите лъчи, като постепенно се увеличава времето.

Преди засаждането почвата трябва да се разхлаби, тор се нанася през есента. Ако това не е направено, горната превръзка се прилага върху всяка ямка непосредствено преди засаждането.

За засаждане трябва да изберете облачни дни или следобед, между 17 и 20 часа. Дупките трябва да бъдат направени в шахматна дъска; само 4 растения трябва да бъдат засадени на квадратен метър. Поливайте ямите с вода, нанесете тор (ако не е направено по-рано), поръсете с малко количество пръст. След това внимателно поставете разсада там, като предотвратите повреда на коренищата. След това запълнете дупката с достатъчно количество пръст, уплътнете, поливайте всички растения на свой ред с топла вода.

След като водата се абсорбира напълно, се извършва мулчиране с помощта на слама.

Важно! Необходимо е да се откаже засаждането на краставици в леглата, където са растяли тикви, тиквички, тиква, тиквички или цвекло.

Отглеждане на тиквички на открито

Скуошът трябва да се засажда на топли, слънчеви места. При подходящи грижи растенията ще растат бързо, като ще дадат голям брой женски плодове.

Методът на разсад дава възможност за получаване на ранни реколти. Можете да отглеждате разсад не само в парникови условия, но и в апартамент. Сеитбата на семена за разсад се извършва на 15-25 април или през първата декада на май. След 30 дни - трансплантирайте на открито.

Важно! Препоръчително е да покриете леглата с фолио, докато настъпи топло време.

Ако няма нужда от ранни плодове, семената могат да бъдат засети директно в открита почва. Оптималните условия са от 1 май до 10 юни. Градинското легло също трябва да бъде подготвено предварително.

Отглеждане на разсад от костен мозък на открито

Във всяка дупка се поставят по 2 семена, приблизителното разстояние е около 5 см. Когато две семена покълнат, едно от тях се отстранява.За да се предпазят от студа, растенията се покриват с филм, който трябва да се отстрани едва в средата на юни.

Поливайте растенията редовно, само в корена, като избягвате попадането на вода върху листата.

Разхлабването и хвърлянето не се извършват, за да се предотврати увреждане на кореновата система с високо местоположение.

Квартал на краставици и тиквички

И двете зеленчукови култури изискват приблизително еднакви условия на отглеждане, което води до трудности. Поради едни и същи съцветия и яйчници, процесът на опрашване става особено проблематичен. Поставянето на посевите твърде близо ще доведе до неправилно опрашване. Женските цветя получават твърде много цветен прашец, което се отразява негативно на външния вид на яйчниците. Резултатът е по-малка реколта.

Забележка! Най-успешните съседи за тиквички и краставици са морковите, чесънът, лукът, цвеклото. Те имат различни съцветия и яйчници, така че растенията могат да растат пълноценно.

Но има и други причини, поради които кварталът е нежелан:

  • Рязко изчерпване на почвата поради използването на същите хранителни вещества за растеж и развитие.
  • Венците, произведени от тиквички, могат да заглушат растежа на краставицата.
  • Тиквичките имат силни корени, те са преплетени с краставици, което им пречи да се развият напълно.

Благоприятни дни за засаждане през май

Кога да засаждате краставици и тиквички до голяма степен зависи от района на отглеждане: почвата трябва да се затопли поне до +15. Но редица летни жители твърдят, че е необходимо да се изхожда не само от температурните показатели, но и да се интересува от данните за сеитбата (лунен календар).

Благоприятни дни през май за засаждане на краставици

Според лунния календар, благоприятен период за засаждане на разсад от костен мозък и краставици е периодът от 19 май до 23 май. В даден период от време има нарастваща луна и подходящи знаци на зодиака.

Но ако нито един от дните не е прав, трябва да знаете, че нарастващата луна е основният фактор; не е необходимо да се взема предвид преминаването през зодиака. Оказва се, че разтоварванията са допустими от 17-ти до 27-ми.

Отглеждане по друго време на годината

Тиквичките и краставиците могат да се отглеждат не само през летния сезон.

Съвет.Като се има предвид, че късните сортове могат да се съхраняват няколко месеца, най-добре е да планирате засаждането през втората половина на зимата-пролетта. През този период човешкото тяло се нуждае от витаминна подкрепа, много наистина искат зеленчуци.

Разсадът се отглежда в началото на март, за да се получат първите плодове през април. Засаждането на растения се извършва само в парникови условия. Необходимо е внимателно да се следи температурата, като постоянно се поддържа през деня до +23, а през нощта - най-малко + 14 °. Почвата също трябва да е постоянно топла (поне +20).

Преди сеитбата почвата трябва да бъде оплодена.

Важно! Опитните летни жители се съветват да хранят земята през есента, много преди да дойде време за засаждане на разсад. Минералните добавки се добавят непосредствено преди засаждането в кладенците.

Във фазата на активен растеж няма нужда от допълнителни торове. Ако има значително увеличение на броя на листата, те се изрязват внимателно, за да се осигури пълен достъп на светлина до цветя или узряващи плодове.