Родината на обичаните тиквички е далечна Северна Америка. Преди няколкостотин години се ядяха само семената му. От Мексико през 16 век. тиквичките дойдоха в Европа, където дълго време не знаеха как да ги използват, затова се възхищаваха на необичайните цветя, растящи в ботаническата градина. И само два века по-късно смели италиански готвачи решиха да опитат да готвят храна от плодове на тиквички.

Разказ

Тиквата е братовчед на тиквата и дава продълговати жълти, бели, черни или зелени плодове. Пулпът на плодовете е с деликатна консистенция, бързо се сварява. А колко туршии могат да се направят от тиквички! В допълнение към щракането на семена, както в Мексико, той се яде:

 • като салата;
 • задушени;
 • пържено с чесън;
 • под формата на варена каша;
 • като сладко и сладко;
 • кисели и осолени.

Плодовете на тиквичките са богати на желязо, органични киселини, калий, витамини В6, В1, В2, С, каротин.

Въпреки скромните размери на тиквичките, историята познава и гигантски рекордьори с тегло 61 кг. Той е отгледан от Джон Хендбъри от Великобритания през 1998 г.

Сортове тиквички

Сортовите особености на тиквичките се различават не само по цвета и размера на плодовете, но и по времето на тяхното узряване: рано, средно или късно. Също така, какво ще бъде растението: катерене или храст. По принцип тиквичките имат камшици, които заемат много място в градината, което не е много удобно в малките вилни къщички от 6 декара, защото искате да засадите по малко от всичко. Това е мястото, където храстовидният тип тиквички е полезен, който има компактни размери, които дори могат да се поберат в цветна леха.

Aeronaut Fruit

Типове храсти

 • Аеронавт. Отнася се за компактни видове тиквички. Плодовете достигат дължина 15 см и са устойчиви на болести. Те имат добър вкус и са гъвкави при употреба. Добре транспортирани. Реколта до 7,5 кг на 1 кв. м. Сортът е ранен, плодовете узряват на 45-ия ден.
 • Бял... Отличава се с бял плодов цвят, компактен. Притежава ултраранна зрялост: първите плодове могат да бъдат събрани за 35-40 дни. Зеленчуци с овална форма с отличен вкус и твърда плът. Съхранява се дълго време.
 • Водопад - хибрид от ранно узряване. Теглото на плодовете достига 500 г. Бяла пулпа с плътна консистенция. Този сорт има висок добив и добра устойчивост на болести.
 • Одеса - ранно узряващ сорт храст с отлична устойчивост на болести. Има жълтеникаво-розова плът, цилиндрични плодове със светло зелен цвят. Добре за съхранение.

Важно! Буш скуошът трябва да се намира на разстояние не по-близо от 0,5 м един от друг, в противен случай това може да доведе до намаляване на добива.

Самоопрашващи се видове

Обикновено тиквичките имат както мъжки, така и женски дръжки, които се опрашват от поленоносители насекоми. Но през зимата, в парникови условия, този тип опрашване става проблематично. И тук могат да помогнат самоопрашващите се сортове, които в допълнение към оранжерийното отглеждане растат добре на открито. Говорим за следните разновидности:

 • Кавили- високодобивен и ранозреещ сорт. Плодовете достигат дължина 22 см и имат сочна каша. Узрява в рамките на 1,5 месеца. Образуването на нови плодове продължава 2 месеца.През този период добивът достига до 9 кг от 1 кв. м.
 • Медузи - Супер ранен сорт, хибрид с гъста пулпа. Първите плодове могат да бъдат събрани след 35 дни. Тегло на плодовете до 800 g, дължина до 25 cm.
 • Партенон- много компактен сорт: на площ от 1 кв. м. можете да засадите до 4 храста. Отличен добив, хибрид. Перфектно залага плодове, ранно узряване. Пулпът има приятен вкус, сочен, плътен. Производителност от 1 кв. m 15 кг. Дава плодове дълго време, до септември. Страхотно за засаждане в Урал.

Рано

Ранните сортове са особено ценени, тъй като това са първите, дългоочаквани зеленчуци на масата:

 • Искандер Е самоопрашващ се хибрид. Първата реколта може да бъде събрана след 45 дни. Различава се с това, че дори ниските температури не пречат на този сорт да залага плодове. Това е особено важно в северните райони. За 1 кв. m пасва на 4 храста от тиквички. Плодовете са с размер 20 см със сочна и нежна каша. Производителност до 15 кг на 1 кв. м.
 • Цукеша. Узряването на плодовете настъпва за 40-50 дни. Тегло на тиквички до 900 г, дължина 40 см. Вкусно и сочно. Реколтата може да бъде събрана до самата слана. Те понасят добре транспортирането и съхранението.
 • Топка... Той се отличава със заоблени плодове с форма на топка, които имат отличен вкус. Сорт Буш. Узрява за 50 дни.

Средно аритметично

 • Грибовски- дългоцветен сорт. Плодовете са бели на цвят до 20 см дължина с вкусна бяла каша. От 1 кв. м. могат да се събират до 8,5 кг.
 • Золотинка. Плодовете узряват на 50-ия ден. Това е костен мозък от храст.
 • Черен красавец- храстовиден, универсален тип. Плодовете могат да се берат на 45 дни. Пулпът е зеленикав с тънка почти черна обвивка. Счита се за най-популярния сорт в Ленинградска област.

Късен

 • Спагети... На вкус, такава тиквичка не се различава от другите сортове, но узрява, а след това пулпата й започва да прилича на италианска паста.

Особености на отглеждането на тиквички в Сибир и Московския регион

Днес животновъдите са разработили такива видове и сортове тиквички, че те не са пречка да растат дори при трудни и сурови северни условия. Следните видове са чудесни за Московска област, Приморие, Ленинградска област:

 • Грибовски 37 - средно ранен, надежден и доказан сорт. Универсална тиквичка, която е добре адаптирана към условията на Север.
 • Ролка - ранна поява, понася добре застудявания. Можете да съберете първите плодове още 36 дни след появата на кълновете.
 • Котва. Има добър вкус и висок добив. Устойчив на студ сорт за универсална употреба. Тегло на плодовете до един и половина килограма.
 • Дългоплоден - сорт храст, характеризиращ се с вкусни плодове с тегло до 900 g със сочна и нежна пулпа.
 • Фараон... Устойчив на гниене, ранозреещ и продуктивен сорт. Тегло на плодовете до 800 г. Пулпът е сладникав, сочен и хрупкав.

Засаждане на семена

Кога да засаждате тиквички на открито в района на Москва? За да получите ранна реколта на вашия сайт в сибирски условия, семената за разсад трябва да бъдат засети в края на април, а в края на май, да се подготви място, където след това да се трансплантират разсадът от тиквички.

Също така в северните райони можете да засадите тиквички със семена директно в земята. Единственият проблем са доста хладните нощи, но дори и тук има изход, намерен от разумни руски хора. Можете да залепите гъвкави силни клони или тел под формата на дъга и да опънете филма отгоре. Или просто отрежете бутилка от 1,5 литра и покрийте кълновете. Ще трябва да скриете младите растения до средата на юни, докато замръзването свърши.

Отглеждане на разсад: инструкции стъпка по стъпка

 1. Първата стъпка е да подготвите почвата. Можете да си купите готова почва в магазина, но можете да си я приготвите сами. За да направите това, изсипете 2 части компост и пръст, за предпочитане корен, в контейнера. Добавете торф 6 части и стърготини 1 част. Разбъркайте всичко добре. Можете просто да смесите торф с пясък в съотношение 1: 1.
 2. След това трябва да обработите семената в специален разтвор (добавете 1 супена лъжица пепел към 1 литър вода). Потопете семената в него и оставете за 2 дни.
 3. Разделете подготвената почва в саксии и я залейте с разтвор на бледорозов калиев перманганат.
 4. Засадете семената, като ги задълбочите на 1,5-2 см в почвата.
 5. Саксиите могат да бъдат покрити със стъклен лист отгоре и когато първите зелени издънки се появят след 7 - 8 дни, го отстранете и преместете разсада на по-хладно място и където има много светлина. Можете просто да го поставите на слънчевата страна на перваза на прозореца. Ако това не бъде направено, излюпените разсад ще бъдат удължени и тънки, което в крайна сметка ще доведе до полягане и тяхната смърт. Също така трябва да запомните, че младите растения са много чувствителни дори към леки студове, а температурите под 0 ° C са вредни за кълновете.

Важно! Подготвените за засаждане разсад от тиквички трябва да бъдат трансплантирани в дупките заедно с бучката земя, в която е израснал. Най-добре е първоначално да засадите семена в торфени саксии и да изпратите разсад в земята в тях.

Подготовка на място за засаждане на разсад

Мястото за тиквички трябва да е слънчево, но защитено от ветровете. Най-добрата почва е оплодена и плодородна, с леко кисела реакция и рохкава структура.

Предварително през есента трябва да изчистите мястото от растителни остатъци и плевели, да изкопаете мястото и да го направите на 1 кв. m: 20 g калиев сулфат, 5 kg компост и 30 g суперфосфат или 4-6 kg органични торове.

През пролетта подготовката ще се състои в разрохкване на земята с добавяне на амониев нитрат в размер на 15 g на 1 кв. м. Можете да добавите различен състав: суперфосфат - 20 g, калиев хлорид - 20 g, дървесна пепел 50-60 g или 60 - 90 g нитрофоска. На тежки почви те се въвеждат през есента, а на леки почви - през пролетта за изкопаване.

Важно! Тиквичките не обичат хлорните торове.

Най-добри предшественици

По-добре е да засадите тиквички на мястото, където са растяли преди:

 • лък;
 • зеле;
 • корени;
 • морков;
 • картофи;
 • домати;
 • репичка;
 • копър;
 • бобови растения.

На миналогодишното място за засаждане на тиквички, краставици или тикви ще бъде възможно отново да се засаждат същите култури, само след 3 години.

Засаждане на разсад на открито

Много градинари засяват и пресаждат тиквички, като се фокусират върху лунния календар. С всяка следваща година времето за откриване на периода на сеитба ще се променя. Семената не трябва да се засаждат при пълнолуние и новолуние. Най-добре е да правите това на нарастваща луна.

Времето ще показва времето за засаждане на тиквички. На първо място, сезонът на замръзване трябва напълно да се заобиколи. Когато в двора се затопли, това са най-благоприятните дни за засаждане на разсад от тиквички - през май или началото на юни. Разсадът трябва да е на възраст 25-35 дни.

Разсад от тиква

Пресаждането на разсад от тиквички в градината не е труден процес. Поставете добре разложен компост в дупката, леко напудрете земята с пепел и залепете там кълно, което има пълноценни 3-4 листа. Трябва да засадите до листата на котиледоните, не повече. И задължително заедно с бучка пръст, в която е поникнало семето, в противен случай храстът ще се вкорени много зле.

Методи за засаждане без семена

 1. В подготвената зона направете дупки с кръгла или квадратна форма с мотика, около 25 × 25 см и дълбочина около 10 см. След това ги поливайте обилно и обилно. Когато водата се абсорбира, засадете 9-10 семена от тиквички във влажна почва, като ги разпределяте равномерно по дъното на дупката. След това трябва да поръсите семената с пръст с дебелина 1,5 - 2 см и да изчакате издънки. Когато тиквичките поникнат, отстранете слабите кълнове, оставяйки силни и здрави кълнове.
 2. Накиснете семена от тиквички във вода. Препоръчително е към него да се добавят препарати от циркон, бръшлян, разтвор на калиев или епинов хумат, което ще даде добър стимул за покълване и ще увеличи имунитета. Или поставете във физиологичен разтвор (10 g сол на 1 супена лъжица. Топла вода) за 2 часа. Незабавно отстранете плаващите празни семена - те са празни. След това поставете семената върху добре навлажнена салфетка, покрийте с фолио отгоре и изнесете на топло място без течение. Трябва да проверявате семената няколко пъти на ден, като навлажнявате салфетка, ако е необходимо. Когато се излюпят, засадете внимателно 3-4 кълна в дупката на дълбочина 3-4 см и напойте.

Грижа за тиквички

Седмица след засаждането на разсада е необходимо да се извърши първото обилно поливане на растенията, а след това след 2 или 3 седмици да се направи второ поливане.

Във фазата на 3-5 листа се прави първото подхранване - лопенът се разрежда с вода в съотношение 1:10. Препоръчително е също да добавите 40 g суперфосфат и 15-20 g калиев хлорид на 10 литра там.

Следващата горна превръзка се прави, когато се появят първите мигли от тиквички. За да направите това, трябва да разредете лопен или птичи тор (1:15) с вода и да добавите 20 g нитрофосфат на 1 кофа вода или 5 g амониев нитрат, 8 g суперфосфат и 4 g калиев хлорид (на храст).

И за трети път го хранят вече през периода на плододаване - 50 г калиева сол на 10 литра вода.

Важно! При обилно внасяне на органични торове под корена, зелената маса на тиквичките може да нарасне силно. Това затруднява опрашването и проветряването на пчелите, така че залегналите плодове могат да започнат да гният. В този случай излишните листа или се отрязват, или се разпръскват.

След като поливате тиквичките, трябва да разхлабите почвата под растението, когато се появи коричка. Най-добре е почвата да се мулчира след поливане.

Прищипването се извършва при дълголистни видове. Когато централното стъбло расте повече от 1 м дължина, то се отстранява през периода на растеж на пъпките. При храстовите видове прищипването не се извършва.

Градинарите са засадили този непретенциозен и полезен зеленчук, засаждат и ще засаждат на своите парцели. Той е чудесен за първата бебешка храна, за отслабване, както и за хора с проблемно храносмилане и отслабени след заболяване. Тиквичките са не само здравословни, но и много вкусни, защото могат да се използват за приготвяне на ястия за закуска, обяд и вечеря и дори за приготвяне на зимата.