Картофите Журавинка са гордостта на беларуската селекция. Заводът напълно оправда времето, прекарано за люпене, тъй като в много отношения не отстъпва на разработките на известни холандски специалисти.

Картофи Журавинка

Картофи Журавинка

История на произхода

Официално появата на сорта датира от 2005 г., защото тогава той е вписан в Държавния регистър на културите на Русия. Създаването на Журавинка е извършено от белоруски животновъди от Научно-производствения център на Националната академия на науките (до момента те остават еднолични собственици на патента) и руски фермери от фермата Нива. Първоначално картофите трябваше да бъдат засадени в централния северозапад и Волга-Вятка в Беларус. Въпреки това, поради специалната си хранителна стойност, картофите са станали широко разпространени във всички страни от ОНД и дори в Европа.

Характеристики на сорта

Устойчивост на замръзване

Десетгодишните наблюдения на тази сортова култура ясно показват, че тя е устойчива на замръзване - може да издържи до -7 градуса на замръзване. Журавинка понася горещината също толкова добре - растението няма да изсъхне, ако въздухът се затопли до + 38ºC. Листата не изсъхват много в този климат, стъблата не се огъват.

Добив

Средно-късната версия се нарича Журавинка. Този сорт картофи ви позволява да изкопаете узрели плодове за около 90-110 дни от момента на засаждането. Богатата реколта е едно от основните предимства на сорта. Собствениците могат да събират около 450-600 центнера плодове само от един засаден хектар. По-внимателната грижа за растенията може да осигури дори 700 кинта.

Важно! Картофите от един храст Журавинка (характеристиките на сорта показват това) дават около 14-20 грудки със среден и голям размер.

Продажността на кореноплодни култури е най-малко 82-96%.

Блум

Първите цветя от картофения храст се пускат в края на юни. Съцветията се състоят от малки цветя. Един такъв може да има 4-5 броя. Венчелистчетата са лилави или виолетово-червени. Плодовете по храстите са много редки.

Картофи Журавинка по време на цъфтежа

Картофи Журавинка по време на цъфтежа

Параметри на растенията

Наземната част на растението е относително ниска, висока до 50 см. Издънките са предимно равномерни, простиращи се нагоре, понякога леко накланящи се от центъра на страни. Диаметърът на всяко стъбло варира от 0,5-1 см. Самите листа са тъмнозелени на цвят с по-тъмна основна жилка. Листата са доста плътни на допир, имат заоблена форма и забележимо вълнообразни ръбове. Издънките всъщност излизат от земята на 20-25-ия ден. Стъблата растат бързо, но равномерно.

Картофите Журавушка могат да бъдат с кръгла или овална форма, характеристиката на сорта показва възможен вид на вид: плодовете могат да бъдат релефни или напълно гладки, със специфична мрежа. Други характеристики на грудките включват:

 • богата червена кора;
 • наситено жълта пулпа;
 • очите са разпределени равномерно по повърхността на зеленчука, а самите те са с малки размери;
 • средното тегло на един картоф варира в диапазона от 90-120 грама;
 • след изрязване на кората, картофите не потъмняват от излагане на въздух;
 • вкусовият параметър се оценява доста високо: от картофи от сорта може да се приготви голямо разнообразие от печени, варени или пържени ястия; достатъчната твърдост на плодовете позволява да се използва за приготвяне на картофени чипсове;
 • мекотата на картофа е лесна за сваряване;
 • е един от лидерите по съдържание на нишесте - до 16-20%.

Болести

Сорт Журавинка - устойчив на вируси X, C, M, както и на струпясване, прототип на рак, картофена нематода, "черен крак".

Сортът се оказа чувствителен към късна болест. Това често срещано растително заболяване възниква поради негативното въздействие на простите микроорганизми. По-често при висока влажност. Върховете на картофи са засегнати и страдат от болестта в най-голяма степен, по-рядко се уврежда кореновата система.

Развъдчиците показват средна устойчивост към вируси от тип Y, L и ризоктония. Тези заболявания могат да бъдат разпознати по жълти листа, деформирани стъбла, гниене на картофени корени.

Колорадските бръмбари остават най-опасните вредители за Журавинка, както и за много други сортове картофи. Те полагат своите ларви в големи количества върху листата на растението. Засаждането също може да бъде унищожено: мечки, цикади, листни въшки, пеперудени лъжички, картофени молци, телени червеи.

Заразени с вируси картофи от журавинка

Заразени с вируси картофи от журавинка

Отглеждащи функции

Как се засажда

Картофи Журавушка трябва да се засаждат в строго определен период от животновъди и агрономи:

 • в южните райони - от 10 до 30 април;
 • на север - не по-рано от 15 май;
 • в централните - края на април - началото на май.

Трябва да изберете района много внимателно, защото растението не толерира почва с високо съдържание на азотно торене. Най-добрият вариант за този сорт ще бъде почва с малки и средни гранули (до 2-2,5 см). Растението не възприема както излишната влага, така и сериозната й липса. В първия случай собственикът може да забележи късна болест по стъблата, във втория (суша) - падане на листа. Можете да разчитате на най-високия добив само ако цялата площ за засаждане е на слънчевата страна.

Опитните фермери препоръчват оптимална киселинност на почвата от 5,1-6,0 ph. Твърде киселите или алкални среди няма да дадат очакваните резултати от реколтата.

 Изборът на почва за засаждане на картофи Журавинка

Изборът на почва за засаждане на картофи Журавинка

Важно! За да получите желаното качество на зеленчука, не трябва да го засаждате в твърде тесни редове. Разстоянието между отделните храсти в един ред не трябва да бъде по-малко от 25-30 см. Разстоянието между редовете е 60-70 см.

Подготовката за засаждане на картофи се състои от 3 етапа:

 1. Покълване;
 2. Озеленяване;
 3. Лечения с "Цирконий" или "Карвитол".

Дълбочината на засаждане директно зависи от вида на почвата на земята: ако преобладава пясъкът - на дълбочина 10 см, ако глината - 7-8 см.

Грижа

През целия вегетационен период (приблизително 15-25 дни) трябва да наблюдавате влагата и разхлабеността на почвата.

Първото хелиране трябва да се извърши, когато върховете на картофите достигнат височина 15-22 см. Ако по това време има малко валежи, по-добре е този агротехнически процес да се замени с обикновено разхлабване.

Същият хелинг може да се извърши в момент, когато земята е достатъчно мокра. Това намалява вероятността от твърда кора на повърхността на почвата. Такова събитие се провежда, за да стимулира образуването на столони и адвентивни корени, което от своя страна влияе върху добива. Натоварването върху културата ще бъде по-малко, ако такава работа се извършва не ръчно, а с помощта на електрически плуг.

Важно! Hilling в северните райони за добра реколта трябва да се извършва около 5-7 пъти за един сезон. В южните райони е достатъчен един, понякога 2.

Преди растението да цъфти, трябва да се полива няколко пъти - това допринася за по-бърз растеж.

За добра защита на картофите от инсектициди по време на цъфтежа на Zhuravinka, собствениците ги напръскват с такива препарати като "Akarin", "Bitoxibacillin", "Agravertin".

По-добре е да провеждате тази процедура сутрин (до 10:00) или вечерта (5-7 часа). Така росата няма да отмие продукта и слънчевите лъчи няма да се стопят. Не се препоръчва прекомерно пръскане.

Алтернативните варианти за хранене на растение включват:

 • птичи тор (такъв естествен материал е богат на калий, фосфор и азот);
 • тиня от река или езеро.

През прекалено влажно лято можете да използвате фунгициди, включително Fundazol.

Съхранението на картофи работи добре. За по-добро запазване на плодовете през зимата се препоръчва предварителното им изсушаване на чист въздух при температура 18-20 градуса по Целзий.

По отношение на запазването на качеството, Журавинка е един от лидерите. Както в случая с Timo, запазването на качеството е 96%.

Предимства и недостатъци

От описанието на картофа Журавинка става ясно, че това растение има редица положителни качества, по-специално следното:

 1. Висока производителност;
 2. Способността да се противопоставят на бактерии и различни заболявания;
 3. Дълъг период на съхранение;
 4. Отличен пазарен (апетитен) външен вид;
 5. Непретенциозна грижа;
 6. В петстепенна скала вкусовите свойства на Журавинка се оценяват от дегустаторите на 4,7 точки. Мекотата не променя цвета си след почистване, термична обработка, контакт с вода или въздух. Не губи формата си;
 7. Поради високото си съдържание на нишесте, той може да се използва за приготвяне на картофени чипове, както и нишесте;
 8. Устойчив на много картофени вируси, както и на картофения рак;
 9. Нечувствителен към температурни промени, може да издържи както на много горещо, така и на мразовито време;
 10. Има развита коренова система, така че броят на плодовете дава много.

Що се отнася до „другата страна“ на медала, тук има някои нюанси. Този сортен картоф има няколко недостатъка:

 1. Уязвимост към богата на азот почва. С този „недостатък“ може лесно да се справи: фермерите просто трябва да се придържат към основните препоръки на животновъдите;
 2. Склонност към късна болест. Растението е много чувствително към него;
 3. Нуждае се от оптимална (средна) влажност на почвата, в противен случай добивът значително намалява.

Можете да закупите Журавинка сравнително евтино (например със Скарлет). Към май 2018 г. (периодът на стари картофи, плодове за засаждане), цената му беше 10-13 рубли за килограм. Дебелата обвивка на зеленчука осигурява лесното му транспортиране - механичните повреди не причиняват разваляне на картофа.

Прясно изкопани картофи Журавинка

Прясно изкопани картофи Журавинка

Заедно с Preser, Timo, Ariel, Romano Zhuravinka е включен в списъка на най-популярните и любими сортове сред съвременните фермери.