Рокото е холандски сорт картофи. Много бързо придоби популярност и се разпространи в много страни. Отглежда се в Китай, Индия и Франция. Испанските, австралийските и френските фермери са запознати с тези картофи. Отглежданият подвид се култивира в Беларус, Казахстан, Украйна и Молдова. Този сорт се появява в Русия през 2002 година. Поради високия добив картофите започнаха да се отглеждат не само в лични парцели, но и в индустриален мащаб. Култивира се от държавни, фермерски и частни градинарски предприятия. Купуването на семенен материал от този сорт картофи не е проблем в наше време.

Характеристики на сорта

Избирайки картофи за засаждане, градинарите излагат сериозни изисквания, за да не се разболеят, да узреят бързо, да дадат добра реколта и да се съхраняват добре. Роко картофите отговарят на всички тези условия. Това е трапезен сорт, вкусен и не потъмнява след кипене. Той е ароматен и ронлив. Този картоф е картоф в средния сезон с вегетационен период от 100 до 115 дни. Във всеки регион времето за прибиране на реколтата може да е различно, тъй като зависи от времето и климатичните условия.

Параметри на растенията

Храстите на Роко са изправени, високи до 50 см, с големи яркозелени листа. Сортът цъфти с лилави и червени цветя. В един храст се образуват 10-12 парчета равномерни грудки. Картофи с овална форма с червена розова кожа и месо на кремав цвят. Средното тегло на грудките е до 125 грама. Картофите на Роко съдържат 14% нишесте. Устойчив е на болести и се поддържа добре.

Устойчивост на замръзване

Успешното отглеждане на картофи е преди всичко богата реколта. Възможно е да се постигне пълно възвръщане на усилията и времето, прекарано, като се вземат предвид особеностите на климата, почвата, навременното плевене, подхранването и поливането. Но не по-малко важен е и правилно подбраният подходящ сортов материал от картофи. Например в Уралската зона има няколко региона със свои собствени характеристики. В тези райони такова свойство като устойчивост на замръзване на сортовете картофи е от голямо значение. Тук се предпочитат ранните и средните сортове. Изборът на асортимента е достатъчно широк, включва и сорта Роко, популярен в целия свят.

Добив

В южните райони на страната картофите се засаждат в края на март - началото на април. В по-северните региони времето за засаждане се измества, но също така е невъзможно да се закъснее с него, в противен случай броят на отгледаните клубени може да намалее наполовина. Голяма и висококачествена реколта от продаван картоф се получава при спазване на правилата:

 1. Засаждане на място с лека глинеста, дерново-подзолна, пясъчна глинеста почва с неутрална реакция;
 2. Гладко, отворено към слънцето и добре затоплено, поле без плевели;
 3. Сортови, здрави, без разфасовки и повреди, висококачествени грудки, третирани преди засаждане с "Епин".

По отношение на добива този вид е лидер сред останалите сортове картофи.

Цъфтеж и плод

Особеността на картофите е, че те не винаги цъфтят, но това не влияе върху добива. Добивът на Роко от хектар е 400 центнера картофи.

Рокото цъфти

Отглеждане и грижи

“Роко” е непретенциозен сорт, може да расте добре при всякакви условия. Спокойно се отглежда от всички градинари, дори от тези, които никога не са правили това и не са запознати с правилата и техниките на земеделската технология.Сортовият тип картофи предпочита дерниста, глинеста и песъчлива почва с добавяне на черна почва.

Картофите са хигрофилни, нуждаят се от достатъчно количество влага, при липса на дъжд трябва да се поливат редовно.

За получаване на богата реколта се прилага подхранване: амониев нитрат, органични вещества и калий. Калиевите торове допринасят за по-доброто запазване на картофите през зимата.

Дървесната пепел се внася ежегодно в почвата: при изкопаване на място, в дупки за засаждане и като подхранване.

Засаждане на картофи

Клубените се сортират преди засаждането и се държат няколко дни във въздуха до затопляне и поява на очи, след което разсадът се появява по-бързо.

Засаждането се извършва на няколко етапа:

 1. Изкопайте площадката или я преминете с мотоблок, за да получите рохкава въздухопропусклива почва;
 2. Мястото е изравнено и почистено от плевели;
 3. Посадъчният материал се третира с лекарства: Епин, меден сулфат или калиев перманганат с борна киселина. Това е профилактиката на гъбични заболявания;
 4. За да увеличите нишестето на клубените, поставете чаша дървесна пепел в дупките по време на засаждането. Ако хвърлите 1-2 дупки в дупката заедно с грудката, те ще осигурят на картофения храст необходимото количество азот.

Много градинари използват различни схеми на засаждане, но повечето производители на картофи засаждат старомодната „лопата“. Това е лесен и бърз начин. Същността на метода е, че изкопават дупки с дълбочина около 5 см с интервал от 30 см и разстояние между редовете от 70 см.

Картофите за семе са поставени и покрити с пръст. Намаляването на разстоянието между дупките и редовете затруднява грижите, а растенията получават по-малко хранителни вещества и осветление, те се проветряват по-малко и могат да се разболеят. Трябва да се има предвид, че си струва да се засажда по този начин върху плътна и тежка почва. На рохкава и лека почва дълбочината на дупките се увеличава до 10-12 см. Във влажни и плътни участъци, където почвата се затопля късно, използвайте гребенния метод за засаждане на картофи. По този начин храстите се издигат над нивото на почвата, създавайки най-благоприятни условия за отглеждане.

Реколтата от картофи на Роко

Картофите са устойчиви на суша, но ако е възможно, трябва да се поливат редовно през целия сезон. Това ще увеличи добива. Торенето на картофи с органични торове ще ускори процеса на фотосинтеза, ще го направи устойчив на механични повреди и ще увеличи срока на годност.

Правила за грижи

Грижата за картофите включва следните дейности:

 1. Систематично щателно плевене;
 2. Редовно поливане на насажденията 1-2 пъти седмично и за предпочитане мулчиране на междуредието. Мулчът предпазва от растежа на плевелите и задържа влагата. Много от тях също използват храстови картофени храсти;
 3. Разрохкване на почвата за увеличаване на въздухопропускливостта;
 4. Използване на зелени торове (лупина и горчица), които спомагат за намаляване на разпространението на телени червеи и колорадски бръмбар по картофените плантации;
 5. Превантивно пръскане за защита от болести и вредители с фунгициди, инсектициди и инфузии по народни рецепти;
 6. Навременна реколта след пожълтяване и полагане на върховете.

Невъзможно е да закъснеете в прибирането на реколтата, в противен случай плодовете ще започнат да гният и да се влошават. Отмирането на върховете говори за готовността на реколтата. Пробно копаене ще гарантира, че картофите са узрели. Те се опитват да събират картофите преди дъждовния сезон. Върховете първо се косят и премахват от площадката. Изкопаните картофи се излагат да изсъхнат, след което се опаковат в кутии и се изнасят в мазето или избата.

Роко картофи на съхранение

Картофите със семена от роко веднага се избират и съхраняват отделно. Картофите се съхраняват добре. Освен това е лесен за транспортиране, което ви позволява да го отглеждате не само за собствена консумация, но и за продажба. По време на съхранението се създават необходимите условия: липса на влага и не твърде ниска температура на въздуха.

Разнообразие предимства и недостатъци

Картофите роко се отглеждат у нас повече от 10 години и не само не са загубили популярността си, но и са сред лидерите по вкус и добив.Основното предимство на сорта е устойчивостта му към повечето картофени болести. Според прегледите и описанията на градинарите, неблагоприятните условия на отглеждане не влияят твърде много на растежа му и добивът не се намалява значително. Неговите предимства пред други сортове:

 1. Вкусови качества... Картофите за трапеза на вкус са не само идеални за термична обработка у дома, но и се използват от големи предприятия за производство на чипс и пържени картофи;
 2. Висок добив... Като се вземе предвид броят на клубените в храста и тяхното тегло, този сорт се счита за най-добивния сорт. Той може да даде от 1 хектар до 400 цт грудки с добро представяне;
 3. Устойчивост на заболявания... Не всички растения са в състояние да устоят на вируси. Рокото не се страхува от много картофени болести и вредители: нематоди, мозайки и други вирусни заболявания. Късната болест представлява лека опасност за него. За да се намали рискът от инфекция, насажденията се третират със специални препарати;
 4. Запазване на качеството. Картофите имат много дълъг срок на годност при оптимални условия. Не губи вкус по време на съхранение, не се влошава и не избледнява;
 5. Непретенциозна грижа... Растението не е придирчиво към метеорологичните условия и спазването на правилата за отглеждане, издържа на колебанията в почвената влага и температурата на въздуха. Засаждането на този сорт в лятна вила гарантира добра реколта при всякакви условия. Може да се отглежда във всеки регион на Русия;
 6. Въпреки любовта към влагата, картофи Roca способни да издържат на продължителна суша... Разбира се, реколтата ще намалее, но градинарят изобщо няма да остане без картофи;
 7. Оценката е лесна издържа на транспорт на дълги разстояниязапазване на презентацията.

Картофите от роко вече са оценени от много летни жители. Според прегледите на градинарите и препоръките на животновъдите, той заслужава да заеме място на лични парцели и масата на гражданите на нашата страна.

Видео