Картофите се наричат ​​втори хляб, той заема едно от първите места в диетата на човека. Всяка година животновъдите извеждат нови сортове от този зеленчук, опитвайки се да получат най-добрата реколта във всички отношения. Един от тези сортове е картофът Meteor, който ще бъде разгледан в тази статия.

Историята на създаването на сорта

Метеорът е изнесен от служителите на A.G. Lorkha чрез кръстосване на хибрида 84.19 / 44 със сортовия Shurminsky-2. Расте добре и дава плодове в следните региони на Русия:

Метеор от картофи

 • Централен,
 • Волго-Вяцки,
 • Централна Черна Земя,
 • Западносибирски.

Това е най-младият сорт картофи. Регистриран е в Държавния регистър през 2013 г.

Описание

Културата е една от най-ранните, нейният вегетационен период продължава не повече от седемдесет и пет дни. Поради това се предпочита да се отглежда не само на лични парцели, но и в индустриални селскостопански комплекси или ферми.

Храстите растат високи, изправени стъбла. Растението цъфти в бяло. Листата са малки, наситено зелени. Първите грудки могат да бъдат събрани шест седмици след появата на първите издънки. И така, какво е това, сорт картофи Meteor, описанието на сорта ще ви помогне да разберете.

Кореноплодните култури се отличават с овално-кръгла форма, покрита с жълта кожа. Очите не са твърде дълбоко в клубена. Растат картофи с тегло сто и петдесет грама. Месото в разреза е светложълт цвят, съдържанието на нишесте достига петнадесет процента. От един хектар събрани от двеста до четиристотин центнера клубени.

Важно! Този сорт е предназначен за отглеждане не само в регионите на Русия, но и в чужбина.

Характеристики на сорта

Под един храст на Метеора можете да съберете поне дванадесет големи грудки. Представянето им е от осемдесет и осем до деветдесет и осем процента. Тези показатели привличат градинарите към този сорт. Клубените имат добро качество на съхранение.

Положителните качества на картофите включват вкус. Грудките не губят цвета си по време на процеса на готвене, те се варят, което ги прави отлично пюре. Най-доброто ястие, приготвено от клубени на Метеор, са пържените картофи. Кореноплодните култури могат да се продават във вакуумна опаковка.

Важно! За да може пържените картофи да имат хрупкава, златиста коричка, за приготвянето им смесете растителното масло с масло в еднаква пропорция.

Това растение расте добре във всеки регион на страната. При добри метеорологични условия реколтата дава отлични плодове, но в същото време понася добре сушата. Най-благоприятна е почвата, която съдържа примес от глина. Препоръчва се засаждането на растението от април до май, при условие че температурата на въздуха се повиши от осем до десет градуса.

Картофеният храст на Метеор започва да образува грудки едновременно с пъпките. Но трябва да съберете първите плодове не по-рано от след като те достигнат поне пет сантиметра в диаметър. Това се доказва от падането на цветя.

Под един храст на Метеора можете да съберете поне дванадесет големи грудки

Агротехника на културата

Картофи със семена Meteor са напълно непретенциозни за отглеждане, така че дори начинаещ може да се справи с тази задача.

Забележка! Грижите и поддръжката на това растение не трябва да се пренебрегват. Следвайки всички препоръки за отглеждане и грижи, можете да постигнете високи добиви.

Градинарите се съветват да избират датата на засаждане на растението, като наблюдават птицата череша. Веднага щом на това дърво се появят ароматни цветя, това означава, че е време да засадите Метеора в почвата.

Преди да засадите картофи Meteor, трябва предварително да подготвите почвата за засаждане. Това трябва да се направи четиринадесет дни преди засаждането. Най-доброто място за отглеждане на картофи е районът, в който те са били отглеждани преди:

 • Бобови растения;
 • Зеле;
 • Лък;
 • Чесън;
 • Краставици.

Освен това, за добър растеж и развитие на културата е важно да се уверите, че зоната с растението е добре осветена от слънцето.

Важно! Тази култура обича да расте в добре осветена зона. Поради тази причина в района, където се планира засаждане на картофени клубени, не трябва да има дървета, огради или други помещения, които могат да засенчват светлината.

Почвата преди засаждането трябва да бъде добре изкопана и оплодена с тор или торф. Освен това органичните торове трябва да се внасят предварително. Това се прави първо през есента. През този период в почвата се внасят двоен суперфосфат и калиев сулфат. В допълнение, торове като:

 • азот,
 • калий,
 • сяра,
 • фосфор,
 • магнезий,
 • желязо.

Моделът за кацане трябва да бъде както следва. Разстоянието между редовете е не повече от шестдесет сантиметра, разстоянието между отворите е тридесет и пет сантиметра. Дълбочината на засаждане не трябва да бъде по-ниска от осем сантиметра и не по-дълбока от десет сантиметра. За да се избегне гниене на кореноплодни култури на места, където често вали дъжд, засаждането е най-добре да се извършва в билото.

В процеса на засаждане на картофи, върху всяка дупка трябва да се влага малко количество торове като пепел и сух хумус. Освен това костното брашно и нитрофоската са отлични торове. Най-добре е, ако наторите растението с Kemira.

Картофи със семена Meteor са напълно непретенциозни за отглеждане

Освен това грижите за растението трябва да бъдат същите като за всеки друг сорт. Трябва да се помни, че ранните сортове грудки започват да се обработват в рамките на една седмица след засаждането.

За да получите висок добив, трябва да се спазват следните условия на грижи:

 1. След седем или десет дни се извършват първите агротехнически действия: почвата се плеви от плевели и се разрохква на малка дълбочина.
 2. За да се предпазят първите разсад от евентуална слана, редовете на културата трябва да бъдат хълмисти високо.
 3. При сухо време се препоръчва да се поливат растенията три пъти на сезон. В този случай под растенията трябва да се излее толкова много вода, че почвата да е наситена с поне петдесет сантиметра.
 4. По-нататъшната грижа за растенията се състои в периодична превръзка на корените. Те също така правят поне три през вегетационния период. Първата превръзка се прави след първите издънки, за това азотът се добавя към почвата. По време на периода на цъфтеж, калиевите торове се внасят в почвата.

Важно! Ако картофеният храст изглежда зле и се развива бавно, това преди всичко означава, че в почвата няма достатъчно хранителни вещества. След това трябва да направите както кореново, така и листно подхранване. Можете да добавите лопен по време на поливане или да напръскате растението с разтвор на карбамид.

 1. В допълнение към кореновите превръзки се използват листни превръзки. За целта използвайте разтвори, приготвени от торове с микроелементи.
 2. За да се предпази реколтата от вредители и болести, тя се третира с химикали, чиито действия са насочени към постигане на тези цели.

Картофените клубени имат отличен вкус, висок добив, срок на годност. Благодарение на тези качества, растението има висока перспектива за отглеждане, както в личния парцел, така и в фермерските полета.

Важно! В процеса на селекция учените успяха да постигнат устойчивостта на културата към болести и вредители. По този начин градинарите значително ще спестят от закупуването на химикали.

Ранните метеорни картофи са надарени с имунитет срещу заболявания като:

 • Рак;
 • Сухо гниене;
 • Ризоктония;
 • Златен нематод.

В допълнение, растението е в състояние да устои на болести:

Растението е в състояние да устои на болести

 • Късна болест;
 • Краста;
 • Alternaria;
 • Набръчкана и райета мозайка.

Има способността да се противопоставя на вредители:

 • Колорадски бръмбар;
 • Листни въшки.

На бележка. Метеорните картофи имат способността да се противопоставят независимо на болести и вредители, поради което не изискват допълнителни защитни мерки.

Единствената мярка, която е допустима през целия период на растеж и развитие на културата, е превантивно третиране с препарати, които съдържат инсектициди. Те включват:

 • Карате,
 • Actellik,
 • Решете.

Благодарение на тях храстите ще бъдат защитени от други насекоми, които увреждат растението.

Можете да прибирате картофени клубени след шест седмици, тоест в средата на юни. Окончателното узряване на клубените настъпва през месец юли. Фактът, че грудките са напълно узрели, може да се разбере от жълтите стъбла на върховете. Преди да започнете прибирането на реколтата, трябва да окосите върховете. Благодарение на тези действия клубените ще могат да наберат максималното си тегло.

На бележка. За да могат клубените да се съхраняват добре през зимния период, те трябва да бъдат добре изсушени, веднага след прибиране на реколтата. След това картофите се третират с Максим. Скоростта на преработка е двеста грама от лекарството на тон грудки.

Предимства и недостатъци

Въпреки факта, че сортът Meteor е практически нов, неговата характеристика напълно спечели сърцата на градинарите, решили да се опитат да отглеждат тази култура. Земеделските производители са идентифицирали редица предимства в сравнение с разнообразие като сорт картофи Комета:

 • Високи норми на добив;
 • Дълъг срок на годност на плодовете;
 • Перфектно се използва при готвене, както и за съхранение във вакуумна опаковка;
 • Изобщо не потъмнява по време на почистване и готвене;
 • Има отличен вкус;
 • Има имунитет срещу заболявания;
 • Не се влияе от други заболявания.

В процеса на отглеждане градинарите не откриха никакви недостатъци в това растение. Можете да закупите културата в магазините за семена на страната.

Метеорните картофи са идеални за отглеждане на култури във всеки регион на Русия. В същото време изобщо не се нуждае от специални грижи; при спазване на всички технологии за отглеждане ще благодари на градинаря с висок добив.