Сред популярните зеленчукови култури сред руските градинари основното място заема популярната коренова култура - картофите. Почти във всяка градина или дача, поне няколко храста от този обичан зеленчук се засаждат непременно. Това не е изненадващо, защото е толкова хубаво в края на лятото да събирате собствена естествена чиста реколта и да готвите био картофи за храна.

Историята на създаването на сорта

В момента местните производители на картофи използват за масово засаждане внесен семенен материал от немска и холандска селекция, който се отличава с добри технически характеристики и, за съжаление, висока цена. Животновъдите от Уралския изследователски институт по земеделие разработват нови местни аналози на чужди сортове картофи у нас. През 2015 г. учените от този институт успяха да изведат прекрасен високодобивен сорт - картофът Лукс, който по своите параметри по нищо не отстъпва на изявените холандски „братя“.

Ефектни червени клубени Lux

Описание на сорта

Ботанически описание на сорта картофи Урал Лукс вътрешен подбор:

 • Много ранен сорт, узряващ от 46 до 60 дни;
 • Малък компактен храст;
 • Предназначение на картофена маса;
 • Клубени с правилна овална удължена форма;
 • Обелените цветя са червени с малки очи;
 • Масата на узрелите грудки от сорта достига 150 g;
 • Картофената каша е светложълта;
 • Съдържание на нишесте - от 11 до 15%;
 • Картофите са слабо сварени;
 • Висока устойчивост на картофени раци, златиста нематода, късна болест;
 • Сортът е устойчив на увреждане от струпясване;
 • Когато се създадат подходящи условия, реколтата от картофи се запазва добре до пролетта.

Цъфтящи картофени храсти

Можете да приготвите голям брой вкусни ястия от картофи Lux, но картофите са особено добри в първите ястия и различни салати.

Характеристики на сорта

Тъй като първоначалният картоф Lux е създаден за условията на сибирския регион, трябва да се отбележат няколко от отличителните му свойства:

 1. Устойчивост на картофени болести;
 2. Сортът е умерено устойчив на топлина. Според градинари, които засаждат Lux на своите парцели, дори при липса на напояване в централна Русия, можете да получите от един храст до една и половина дузина клубени с тегло от 90 до 130 g;
 3. Добър вкус;
 4. Ефектна външност.

Картофи със семена могат да бъдат закупени в специализирани магазини в Москва и други големи градове на нашата страна.

Селскостопанска технология за отглеждане на сортове

Няма особени разлики в техниката на отглеждане на елитни картофи Лукс. Отглежда се на открити слънчеви площи, наситени с органични вещества.

Картофите могат да бъдат засадени по различни начини:

 • Под лопатата. Този метод на засаждане е ефективен на равна земя. Най-традиционният метод за засаждане, при който първо се изкопават плитки дупки на разстояние от 30 до 35 см до дълбочина от 6 до 8 см и в тях се поставят покълнали картофени клубени. За по-добри добиви към дъното на дупките се добавят две или три шепи изгнили тор или компост и малко дървесна пепел. Клубените са покрити с пръст, отстъпват 70-80 см и започват да засаждат следващия ред;
 • В подготвени гребени.Ако градинският парцел е разположен върху тежки почви, наситени с вода, тогава се препоръчва да се засаждат картофи в подготвени земни хребети, високи от 15 до 20 см. За да се образуват хребети, най-добре е да се използва мотоблок. Клубените се засаждат в ями, които са разположени в горната част на билото, на разстояние 30 см. След засаждането картофите се мулчират с окосена трева или слама;
 • В окопите. Този метод се препоръчва за песъчливи типове почви. През есента, след изкопаване на градината, се приготвят окопи с дълбочина от 30 до 35 см между тях на разстояние 80-90 см. На долния слой се поставя сурово сено, отгоре се поръсва пресен оборски тор, смесен с дървесна пепел. През зимата всички компоненти се претоплят и уплътняват. В началото на пролетта, когато снегът току-що се стопи, картофените клубени се поставят в изкопи и се покриват със специални агрофибри, като агроспан;
 • В сламата. Този древен метод се използва от фермерите повече от 100 години. През есента градинският парцел е щедро покрит със сено или слама. За пролетно засаждане картофите се поставят директно върху изгнилата слама и се покриват отново със слой сено или слама. Грудките се поставят на редове на разстояние 70-80 см. Когато се отглеждат по този начин, картофите не трябва да се плевят и да се хранят. Реколтата се прибира лесно, грудките са чисти и цели.

Методът на засаждане се избира в зависимост от състава на почвата, размера на площадката и желанието на градинарите да експериментират.

Грижа

За картофените зеленчукови култури тежки, кисели почви, както и райони с близко присъствие на подпочвени води, не са подходящи. Препоръчителна почва - глинести и песъчливи глинести почви с неутрална киселинност. През есента трябва да се извърши дълбоко копаене на градинския парцел.

За обогатяване на почвата с хранителни вещества и за подобряване на структурата на почвата, една седмица след изкопаването, градината се засява със семена от бяла горчица и преди да падне снегът, приблизително в края на ноември, горчицата се коси, за да се предотврати образуването на семена и повторно покълване на растението.

Важно!За да получите добра реколта, е необходимо да плевите картофите своевременно, да разхлабите почвата и да осигурите обилно поливане.

Предимства и недостатъци на сорта

Сортът картофи Lux е създаден като домашен елитен сортов материал. Нейните чуждестранни колеги са добре познатите сортове картофи: Red Scarlett, Rosava и други сортове.

Елитни картофи Лукс

Основните предимства на картофената култура Lux:

 • Висока устойчивост на основни картофени болести;
 • Адаптиране към местните условия;
 • Добър вкус;
 • Достъпна цена.

Голям недостатък на сорта е ограниченият посадъчен материал от семена. Въпросът е, че фермите за разплод са в състояние да осигурят на потребителите само 20 тона висококачествени семенни картофи. Тази сума е достатъчна само за частни ферми. Промишленото производство на картофи Luxa изисква много по-голямо количество посадъчен материал. За да осигурят изцяло всички категории потребители със семена, производителите трябва да отглеждат от 50 до 100 тона висококачествени картофи Lux.

Видео