Наскоро отглежданите обещаващи сортове картофи стават все по-популярни сред потребителите. Един от тях е картофът Crohn (или Krone), постижение на немската наука за развъждане. Той принадлежи към най-новите универсални представители на картофената култура - в Държавния регистър е въведен още през 2015 година.

основни характеристики

Създателят на сорта е Бавария-Саат (Германия). Думата, използвана за наименуване на картофа, е „адаптирана“ към руския език. Всъщност германската „крона“ означава „корона“. Самото име съдържа изключителните свойства на растението. Зеленчукът, създаден от животновъдите, се адаптира към всякакви условия, расте на всички видове почви и е толерантен към променливостта на времето.

Картофите се използват в хранителната промишленост и като домакинска храна. Подходящ за отглеждане на полета и лични парцели. Според периода на узряване, Крон е класифициран като ранен (според някои източници, много ранен) сортове, тъй като периодът от появата до реколтата продължава от 85 до 100 дни.

Картофи на Крон

Описание

Картофената корона е полуразпръснат храст с изправени стъбла и добре развита влакнеста коренова система. Тъмнозелените листа не са големи по размер. Съцветието се състои от бели цветя, докато плодовете със семена не се образуват в края на цъфтежа, това е особеността на сорта. За разлика от други нови сортове, Crohn не се регенерира. Неговите сортови качества се запазват, като се предават от майчиния посадъчен материал на следващото поколение.

Обикновено под храста расте от 10 до 15 жълти отвън и отвътре гладки картофи. Клубените са с овална форма с тъп връх. Едва видими очи са отгоре за лесно почистване по време на готвене. Картофите не са воднисти, не се разпадат или потъмняват по време на готвене. Демонстрира интензивен вкус и изглежда привлекателно.

Имайки пазарен вид, сортът се търси и е подходящ за продажба. Образува няколко малки некачествени грудки. Вкусната и сочна пулпа на зеленчука съдържа фибри и около 9-12% нишесте. Съдържа много витамини, протеини и каротин. Масата на всяка коренова култура достига 100-130 g.

Интересно. Притежава добра транспортабилност - механичните повреди не влияят върху качеството на картофените клубени, наречени Crohn.

Картофите, в съответствие с описанието в Държавния регистър, имат висок добив, възлизащ на 430-650 ц / хектар. Този показател е по-висок от този на сортовете Красавчик, Кубанка, Фелокс, Боровичок, Синеглазка, Червена Скарлет.

Агротехника

Културата е неизискваща към условията на отглеждане и грижи. Тъй като е издръжлив, той може да расте без да се храни и да се адаптира към всякаква почва. Чувства се добре през сухи периоди.

Кацане

Най-добрите предшественици за Krona ще бъдат зеле, моркови, зелено торене и бобови растения. В леглата, където расте нощникът, има заплаха от поражение от заболявания, често срещани при техните представители. Оптималната почва ще бъде чернозем или пясъчна глинеста почва. През есента, преди оран, е добре да внесете органични торове. Ако не сте успели да направите това преди зимата, можете да добавите изгнили кравешки тор, торф или пепел директно към дупките през пролетта. След като приберете леглата по подходящ начин, няма нужда от често хранене.

Забележка! Експерти и агрономи препоръчват покълване на грудки предварително (2-3 седмици преди засаждането).За целта, с цел яровизация, те се поставят в светло, топло помещение, като преди това са били обработени с вкореняващ агент.

За засаждане се избират здрави грудки с големи размери. С настъпването на стабилна топлина (при температура най-малко 10 ° C) те се вграждат в земята.

Разстоянието между растенията в един ред е в диапазона от 25 до 30 см. Разстоянието между редовете трябва да е достатъчно за лесна обработка и да бъде поне 60-70 см. Най-подходящият метод за засаждане на короната е засаждането на хребети.

След известно време, преди появата на разсад, може да се извърши брануване. Тази техника унищожава наскоро възникнали и все още слаби нишковидни плевели.

След появата на млади издънки се извършват плевене и избиване на растенията. Една от мерките за грижа за короната е осигуряването на насаждения с вода и допълнителна храна.

Поливане и подхранване

За тази цел е необходимо да се извърши напояване, последвано от хълмиране, за да се запази влагата. Подреждането на система за капково напояване би било идеално. Това прави възможно комбинирането на овлажняване и хранене. Мулчирането със слама, сено, дървени стърготини и други материали ще спомогне за запазването на влагата. Освен това мулчът инхибира растежа на плевелите.

Капковото напояване е идеално за отглеждане на картофи

Събиране и съхранение

В края на периода на зреене изсъхналите и изсушени върхове се косят, така че храната да тече към подземната част на храста. Клубените трябва да се събират навреме, тъй като те могат да станат местообитания за спорите на фитофтора и плячка за телените червеи.

Картофите, взети от земята, се сортират по размер: големи, средни (за засаждане) и некачествени малки. Те се сушат и съхраняват отделно, с изключение на достъпа на светлина. Малки възли за засаждане през следващата година няма да работят, те се хранят с животни.

Внимание! Ако големият картоф позеленее, най-добре е да не го ядете. В кореноплодните култури под въздействието на слънчевата светлина се получава отровно вещество - соланин.

Зеленчукът се съхранява добре, като показва качество на съхранение около 96%. Не губи вкус и търговски свойства в продължение на 6-8 месеца.

Размножаване

На следващата година се използват грудки, избрани от реколтата от предходната година. Този метод на развъждане е най-популярен. Картофите могат да се нарязват на парчета преди засаждането. Пресните секции трябва да бъдат обработени с пепел, за да се предотврати инфекция.

За да получите по-голям брой засаждащи клубени, можете да посеете семена, в този случай са необходими повече от един сезон за получаване на продаваеми клубени, но два. Този метод има голям плюс: той запазва чистотата на майчиния сорт. Можете просто да купите клубените в специализирани магазини за градинари. Но обикновено те продават второ или трето поколение семенни грудки.

Клубените от минали реколти се използват за засаждане.

Болести и вредители

Crohn's е устойчив на вирусни заболявания, рак и обикновена струпясване. Сеитбообръщението се счита за най-добрата превантивна мярка. Картофите могат да бъдат върнати на първоначалното си място само след 3 или 4 години.

Узрявайки по-рано от други сортове картофи, короната не се влияе от късната болест. За превантивни цели материалът се дезинфекцира преди засаждането. Можете да разлеете почвата със специални разтвори, които я дезинфекцират. За да се предпази зеленчукът от късна болест, картофените лехи се третират еднократно с препарати, съдържащи мед.

От всички вредители колорадските бръмбари са най-голямата заплаха за буйната зеленина. Обича се от листни въшки, паякови акари и цикади. Навременното плевене предотвратява разпространението на вредни насекоми. Ако храстите страдат силно от атаките си, тогава могат да се използват народни средства, например отровени примамки. Търговските продукти за химическа защита действат бързо и ефективно, но се използват преди началото на цъфтежа.

ATважно! Използвайки инсектициди, дори полезните насекоми, като калинки, ушички, пчели и пчели, могат да бъдат унищожени на мястото.

Предимства и недостатъци

Ако говорим за предимствата, те могат безопасно да бъдат приписани на:

  • отличен вкус и продаваемост на плодовете;
  • ранно узряване и добър добив;
  • способността да се държите добре;
  • лекота на грижи;
  • толерантност към застудяване и спад на температурата за кратко време;
  • способност да издържа на топлина и сухи периоди.

Освен това картофите имат силен имунитет и устойчивост на изненади и болести от времето.

Крон няма изразени недостатъци.

Въпреки непретенциозността, основните параметри на Короната пряко зависят от правилно организираните и своевременно проведени агротехнически мерки. Чрез осигуряване на растението с достатъчно хранителни вещества и влага, плевене и контрол на вредителите може да се постигне успех и отлично качество и изобилни добиви.