Картофи Krepysh - разновидност от руската селекция на Държавния научно-изследователски институт по отглеждане на картофи на името на В.И. Lorkha A.G. Сортът е предназначен за отглеждане в централните райони на Русия.

Характеристики и характеристики на сорта

Картофи Krepysh е ранно узряващ сорт дизайн на маса с отличен вкус, дълъг срок на годност и добра транспортабилност. Картофите Krepysh имат средна устойчивост на замръзване.

Вегетационният период е 60-80 дни от засаждането на открито до събирането на реколтата. Цъфтеж с ярко лилави пъпки с червен оттенък се наблюдава 20-25 дни след появата на първите издънки и продължава средно 14 дни.

Добивът на сорта, с правилните агротехнологични мерки, достига 125-250 c / ha. В храста се образуват до 15-20 грудки. Масата на отделните грудки може да достигне 80-100 грама. Агротехнологичните мерки включват: навременно и качествено поливане, торене, торене на растения с органични вещества, оросяване.

Кожата е жълта, тънка. Пулпът е с деликатен кремообразен цвят със съдържание на нишесте 10-12%. Поради слабото кипене на пулпата, сортът се използва широко за приготвяне на пържени картофи, чипс, печене, супи.

Картофи Krepysh (вид на сорта)

Храсти със средна височина, изправени. Листата са средно големи, тъмнозелени на цвят с лека вълнообразност по краищата.

Важно свойство на сорта Krepysh е неговата устойчивост на заболявания като нематоди и рак на картофи.

Важно! Подходящи за съхранение са тъмни, добре проветриви помещения, без признаци на гниене на корените, гъбични инфекции. Освен това можете да избелите стените на избата за по-добро запазване на качеството и запазване на реколтата.

Разнообразие от Крепиш - Чугунка, Королева Анна, Гала, Импала.

Селскостопанска технология на отглеждане

Необходимо е този сорт картофи да се засажда на открито в средата на май, когато заплахата от пролетни студове отмине.

За засаждане на картофи трябва да изберете добре осветена зона с плодородна земя и достатъчно водоснабдяване. Почвата с плитка маса на подпочвените води е добър вариант и гаранция за висококачествена и обилна реколта.

Третирайте с дезинфектант преди засаждане

Идеалните предшественици на картофите са зърнени култури, бобови растения, лен, многогодишни зелени торове.

Преди да засадите клубените на Krepysh, препоръчително е да ги третирате с дезинфекциращи лекарствени разтвори, за да предотвратите и предотвратите развитието на болести. След това изсушете обработените клубени и инкубирайте в продължение на 2 часа в разтвор за стимулиране на растежа (Kornevin, Kornerost и др.).

Подгответе почвата преди засаждане, както следва:

 • Разхлабете, изкопайте дупки, дълбоки 30-40 см и не повече от 30 см в диаметър,
 • Нанасяйте органични торове, дървесна пепел, изгнил компост, фосфорни и калиеви торове,
 • Можете да добавите слама или сено, което допълнително ще осигури почвата с минерали и ще подобри растежа и размножаването на картофите,
 • Подготвените грудки с висококачествени активни растежи "очи" се полагат в почвата,
 • Погребан с насипен слой земя 10 см, напоен и леко набит почвата,
 • Клубените се засаждат по схемата: 60 ​​см - между картофи и 40 см - в пътеката. Тази схема на засаждане гарантира висококачествено осветление и вентилация между растенията, което предотвратява загниването на корените при засаждане отблизо.

Когато се появят първите издънки, е необходимо да се разхлаби почвата, да се напоят растенията и да се сгушат. Качественото поливане по време на цъфтежа и образуването на пъпки е ключът към обилната и качествена реколта.

Съвет.За да се предотврати изсушаване и напукване на почвата с малко количество валежи, се препоръчва да се мулчират пътеките с органични остатъци: сухи върхове на растения, слама, сено, зеленина, меки клони.

Придържайки се към препоръчаните правила за засаждане, картофите Krepysh и пълното описание на техниките за отглеждане позволяват да се получи изобилна висококачествена реколта, която се транспортира добре, без да губи качествените си свойства и трябва да се съхранява.

Особеността на сорта при ранно засаждане е в следните нюанси:

 1. При засаждане в почвата в низинните райони, както и при застояли изворни води и прекомерна влажност на почвата, се препоръчва да се засаждат картофи Krepysh по метода на билото или леглата.
 2. Редовното разрохкване, мулчиране на почвата и отстраняване на плевелите гарантират повишен добив.
 3. Предпоставка за отглеждането на този сорт е двойното олющване: по време на периода на покълване и периода на зародиш. При недостатъчно олющване е възможно намаляване на добива, увеличаване на броя на малките картофени клубени.

Беритбата се извършва през август-септември. След изкопаването се препоръчва грудките да се изсушат на сянка и едва след това да се маркират за съхранение. Недостатъчното изсушаване на картофите допринася за развитието на патогени, патологични гъбични заболявания, гниене на кореноплодни култури и влошаване на вкуса на картофите.

Болести и вредители

Картофите Krepysh има слаб имунитет към късна болест. Болестта е особено остра, когато се появят разсад. Тъмнокафяви петна, характерни за болестта, се образуват първо по листата на картофите и ако не се напръскат с фунгицидни препарати, те могат да се разпространят по грудките.

Реколтата на силния човек

За профилактика на късната болест е необходимо храстите да се обработват по време на формирането на върховете и във фазата на цъфтеж. След прибиране на реколтата, останалите върхове трябва да бъдат унищожени чрез изгаряне.

Когато почвата е замърсена от растения-предшественици, е възможно заразяване с Fusarium или Alternaria.

Най-често срещаният картофен вредител е колорадският бръмбар. Има много начини и лекарства за борба с него.

Предимства и недостатъци на сорта

Според положителните отзиви на зеленчукопроизводителите, отглеждащи този сорт, картофите Krepysh имат следните предимства:

 • ü Ранно узряване на клубените - първото изкопаване на реколтата може да се извърши 30-40 дни след засаждането,
 • ü изобилна реколта (до 15-20 големи картофа на храст, до 3 центнера на хектар засаждане),
 • ü Устойчивост на суша. При нередовно поливане, но при мулчиране на почвата се наблюдава отличен растеж на растенията без загуба на еластичност и преждевременно увяхване,
 • ü Отличен вкус. Ниското съдържание на нишесте и ниското кипене позволяват да се приготвят много вкусни ястия, включително пържени картофи, гювечи,
 • ü добра транспортируемост,
 • ü Запазване на качеството. В зависимост от условията на съхранение и оптималната температура и влажност на въздуха в избата, качеството на съхранение е до 97%,
 • ü Устойчивост на нематоди, картофени раци, риктониоза, краста.

От недостатъците опитни зеленчуци разграничават:

 • ¾ необходимостта от допълнително второ прихващане,
 • ¾ Зависимост на добива от торене, разрохкване, поливане, оросяване,
 • ¾ Възможност за разваляне на реколтата поради недостатъчно изсушаване преди съхранение,
 • ¾ Слаб имунитет срещу късна болест.

Забележка.Спазването на препоръките на животновъдите при засаждане и избор на почва, за грижи и навременно поливане, редовното подхранване с органични и минерални торове ще спомогне за увеличаване на добивите и избягване на увреждане на културата.

Положителните характеристики на сорта, опростените агротехнологични условия за засаждане, отлично качество на картофите, добро качество на съхранение и транспортируемост печелят сърцата и местата за засаждане както на опитни, така и на начинаещи зеленчукопроизводители.