Поради своята популярност, картофите са основната хранителна култура в много страни по света. Това беше улеснено от добрата адаптивност на картофа към всякакви условия на отглеждане: студен климат, лоша почва, температурни колебания. Европейските животновъди отдавна са лидерите в отглеждането на сортове с високи добиви за северните региони. Руските изследователи също отделят много време за изучаване на характеристиките и идентифициране на модели. Следователно животновъдите работят във всеки отделен регион на Русия, разработвайки нови сортове, които ще показват високи добиви и имунитет срещу болести в определен регион.

История на създаването

Картофите Каменски са отгледани от селекционерите на Урал и са включени в Регистъра през 2009 г. Учените от Уралския изследователски институт по земеделие успяха да дарят този сорт с качествата на най-добрите елитни екземпляри: висок добив, устойчивост на големи вредители и инфекции, отличен вкус и непретенциозност.

Описание

Сортът картофи Каменски е отгледан специално за региони с умерен климат, особено за Урал, Западен Сибир и Волга-Вятка. В същото време неговата непретенциозност и издръжливост позволяват да се получат високи добиви при всякакви условия, в Москва и региона и още повече в южните райони с техните плодородни почви и топъл климат, градинарите получават рекордни добиви.

Картофи Каменски

Kamenskiy принадлежи към ранно узряващите сортове картофи, първите клубени могат да бъдат изкопани за 1,5 месеца след засаждането и да бъдат изядени млади картофи. Зелената част на растението е много буйна, с дебел ствол и еластични ярки листа. Клубените са кръгли и леко удължени. Особеността на сорта е двойна дебела кора с ярко розов цвят, благодарение на това свойство картофите се съхраняват много дълго време. Вътре плодът е бледожълт, плътен. Високата скорбяла позволява използването на картофи за пържене и готвене, те не се разпадат. Като цяло този сорт принадлежи към масата, което ви позволява да го готвите по всякакъв начин.

Характеристики на картофите Каменски

ПараметърСтойност
Производителност, c / haМаксимум 550
Период на зреене, месеци2
1 клон отглежда плодове, парчетаМаксимум 25
Тегло на 1 грудка, кг0.13
Съдържание на нишесте,%18
Височина на храста, m0.7
Безопасност през зимата,%97

Отглеждащи функции

Успехът в отглеждането на картофи зависи не само от качеството на посадъчния материал, но и от правилното засаждане и по-нататъшни грижи.

Описание на етапите:

  1. Подготовка на материала. Най-добрите показатели за добив дават сортовите семенни картофи. Можете да го купите на фермерски пазари, големи земеделски производители и специализирани градинарски магазини. Но можете също така да приготвите материал от клубените на реколтата миналата година. За да направите това, по време на прибирането на реколтата трябва да изберете плодове от най-силните храсти. Те трябва да бъдат с правилната форма и приблизително еднакви размери, около 5 см в диаметър, без недостатъци, чипове или разфасовки;
  2. Около 20 дни преди засаждането клубените трябва да бъдат извадени от мястото за съхранение за покълване. Оптималната температура за поникване на кълнове е + 10 ... + 20 ˚C;

Важна информация. Ако посадъчният материал се напръска с вода от спрей бутилка и се поръси с тънък слой пепел равномерно от всички страни и след това се изсуши в продължение на 10-15 минути, това значително ще увеличи бъдещия добив.

  1. Кацане.Тъй като картофите не са причудливи за условията на отглеждане, те могат да бъдат засадени още през първото десетилетие на май. Дълбочината на засаждане е 15 см. Почвата може да бъде предварително подхранена с минерален състав. На особено бедни почви подготвителният период започва през есента: парцелът, планиран за засаждане, се разорава и се въвежда изгнил оборски тор. Не може да се използва пресен тор, тъй като това се отразява негативно на качеството на клубените. Засаждането се извършва по стандартния начин: в редове с празнина от 35 см и междуредие от 70 см;
  2. Грижа. Каменските картофи понасят много добре суша, така че не се нуждаят от специално поливане. За по-добро развитие на кореновата система обаче си струва периодично да поливате района преди цъфтежа. В бъдеще не се изисква поливане. Но си струва да се обърне внимание на разхлабването, тъй като грудките се развиват по-добре в меки почви. Разрохкването, като правило, се извършва едновременно с избиване и отстраняване на плевели. Hilling се извършва 2-3 пъти. Първият път - когато се появят издънки, с височина около 10 см, вторият хълм - след 15-20 дни, когато издънките достигнат 30 см височина. Ако е необходимо, можете да се сгушите отново след 10 дни, ако почвата е много тежка и се натрупва силно. Подхранването не е предпоставка за отглеждане на сорта Каменски, но върху бедни или изчерпани почви торенето ще има положителен ефект върху количеството на получената реколта. Растежът на зелената част на растението се случва с въвеждането на азотни торове, а клубените напълняват и се изсипват след калиеви и фосфорни превръзки. Сред болестите и вредителите опасността за този сорт е нематодата - малки червеи с около 1 мм, които в голям брой проникват до кореновата система, изсмукват и изтеглят сока, лишавайки цялото растение от хранителни вещества. Обработката на почвата с карбамид помага за успешното справяне с този паразит;
  3. Прибиране на реколтата. След 2 месеца от момента на засаждането плодовете са напълно узрели. Прибирането на реколтата е най-добре в слънчев топъл ден, за да могат изкопаните картофи да изсъхнат на слънце. Преди да сложите клубените за дългосрочно съхранение, те трябва да бъдат сортирани, да се отстранят съмнителни, нарязани, изгнили плодове, така че да не развалят здравословната реколта в бъдеще.

Предимства и недостатъци

професионалистиМинуси
Толерантен към сушаЛесно се повлиява от картофена нематода
Не изисква добро осветлениеКапризен за разрохкване на почвата
Подходящ за студен климатКълняемост при температура +3 ˚С
Добре понася транспорт на дълги разстояния
Притежава висока консервация през зимата
Има имунитет от колорадския бръмбар
Установява се, че вкусовите качества са близки до идеалните

Картофите на Каменски са много успешен пример за руско отглеждане. Този сорт е приет от много предприятия, тъй като с минимални финансови и трудови разходи ви позволява да получите богата реколта, което означава, че е идеален за отглеждане в индустриален мащаб. Също така този сорт е подходящ за начинаещи градинари, тъй като не изисква много усилия и знания.

Видео