Картофите Felox са ценени заради отличната си производителност и гъвкаво използване на клубените. Дава отлична реколта дори при неблагоприятни метеорологични условия и резки температурни промени. Вкусът е много добър. В същото време сортът не е лишен от малки недостатъци, които са стократно компенсирани от масата предимства.

Главна информация

Картофите са може би най-важната култура, която у нас се нарича „вторият хляб“. Всеки собственик на лятна вила се стреми да засади поне малко легло от тази грудка. Отглежда се и от професионални фермери в индустриален мащаб. В днешно време се отглеждат много сортове с различни характеристики, които се различават по цвят на плодовете, време на узряване, взискателност към условията на отглеждане, вкус, методи на употреба и т.н. Всеки има възможност да избере това, от което се нуждае, въз основа на личните нужди и искания.

Картофът Felox е разработен в Германия, но придоби популярност по целия свят

Felox е резултат от труда на немските животновъди, който от 1999 г. започва да се отглежда в необятната територия на нашата страна. Той беше разпространен от Oktyabrskoe Enterprise, както и от FH Sedek. Днес този сортен картоф се култивира по целия свят. В Русия Felox е подходящ за отглеждане във всички региони и климатични зони, а Москва, с нейните резки температурни промени, не беше изключение.

Характеристики на сорта

Ранозрелият Felox е картоф, чиято характеристика веднага привлича вниманието на градинарите. От момента на покълването до първата реколта минават само 65 дни. Всеки храст образува до 25 грудки, теглото на един от тях е до 120 грама. Нишестето е 16-17%. Добивът от хектар е 550 ц. Използването на картофи Felox е универсално, вкусът е отличен. Качеството на съхранение на събраната реколта е 90%.

Ранен сорт картофи Felox има отлични вкусови характеристики и високи добиви.

Кората на грудките Felox е оцветена в жълто, месото е бледожълто. Картофът има овално-продълговата форма и малки очи. Търговското качество е високо, клубените са устойчиви на механични повреди. При рязане пулпата не потъмнява, което прави възможно използването на суровини за приготвяне на чипс.

Картофеният храст има големи листа с богат изумруден цвят, ръбове с едва забележими назъбвания. Цветя от бургундско-люляк сянка.

Характеристики на селскостопанската технология

Описанието на сорта предполага, че това са ранни картофи. Следователно, за да се получи реколта възможно най-рано, работата по засаждането се извършва в началото на май, а в южните райони - в края на април. Най-добрите предшественици за картофи Felox са бобовите растения, царевицата, многогодишните треви. Схемата за засаждане се използва 30x65 см. Картофите от семена Pelox не се погребват в земята с повече от 8 см. В противен случай клубените започват да гният в земята и не можете да чакате разсад.

Felox е непретенциозен към условията на отглеждане, но се нуждае от грижи и профилактика на болести

Особеността на този сорт е, че преди засаждане на лехите, земята трябва да бъде добре напоена. За отглеждане се избира почва с ниска киселинност. Черната почва е идеална, но също така е подходяща дернова, глинеста или песъчлива почва.Много важен параметър - почвата трябва да е рохкава и мека, в противен случай по време на вегетационния период растежът на картофените храсти Felox се забавя и грудките се деформират.

Преди засаждането семената трябва да бъдат проверени за инфекции или очевидни дефекти. За засаждане се избират грудки с тегло от 60 до 80 грама. Felox, въпреки своята устойчивост на някои болести и вредители, е в състояние да бъде засегнат от тел и късна болест. Преди засаждането на лехите се въвеждат специални гранулирани препарати, които помагат за отстраняването на ларвите на теления червей. Не е лошо лечението да се извършва с наличните средства - "Престиж".

Felox перфектно толерира суша и температурни промени

Поливането на картофи Felox се извършва систематично, като се фокусира върху изсъхването на горния слой на почвата. Честотата на напояване не трябва да надвишава два пъти седмично. Свойството на този сорт е способността да толерира суша и в същото време да дава добра реколта. Но прекомерната влага или застоялата вода води не само до влошаване на качеството, но и до гниещи клубени точно в земята. Felox отговаря с благодарност на своевременното торене, но не трябва да бъдете ревностни с азотсъдържащи торове. В този случай растенията активно ще увеличават зелената маса и плодовете няма да се развият.

Предимства и недостатъци на сорта

Felox има големи предимства пред други сортове:

  • възможността за получаване на ранна реколта;
  • непретенциозност към земята;
  • неизискваща грижа;
  • оптимално съдържание на нишесте;
  • висока производителност;
  • отличен вкус и универсално приложение;
  • устойчивост на повечето основни болести и вредители;
  • толерира суша и горещина;
  • отлична продаваемост и годност за транспорт на дълги разстояния;
  • добро качество на съхранение.

Картофите Felox са устойчиви на механични повреди и понасят добре транспортирането

В същото време Felox не е без определени недостатъци. Картофите се нуждаят от допълнителна защита от телени червеи, късна болест и сребриста струпясване. С навременни превантивни лечения и спазване на условията на земеделската технология, реколтата не се уврежда от посочените болести и вредители.

Картофите Felox са придобили популярност не само в чужбина, но и у нас. Вече не е трудно да се закупи семенен материал, а непретенциозността на сорта подкупва летните жители и фермерите да го отглеждат на своите парцели. Високите стокови показатели, наред с отличния вкус, ни карат да си затваряме очите за необходимостта от превантивни защитни мерки.

Видео