Може би няма нито един летен жител, който да не отглежда картофи на парцела си. Има много сортове с различно време на узряване, размери и цветове. Свръх ранният сорт Juvel (Jewel, Javela) е просто божи дар за професионални фермери и градинари любители. Вкусните, гладки, хранителни грудки са в голямо търсене.

Описание на характеристиките на сорта

Сортът е създаден в Германия като универсален сорт за умерен климат. Различава се с бърз растеж, кратък вегетационен период. Храстът е малочислен, със средна плътност. Върховете са плътни, листата са средни, леко вълнообразни по ръба. Цветовете са лилави с червени и люлякови оттенъци. Средният добив е 700-800 ц / ха. Един храст съдържа 10-20 грудки.

Характерни грудки от картофи Javelle:

 • кръгло-овална форма;
 • кората е гладка, жълта, очите са малки;
 • средно тегло - 80-150 g;
 • пулпата е жълта, цветът не се променя по време на почистване и готвене;
 • съдържание на нишесте - 10-15%;
 • добър вкус.

Грудките не са воднисти, вариабилността е средна. Подходящ за всички видове готвене, включително пържене и чипс. Сортът има устойчивост на много болести, поради ранното узряване почти не се засяга от късната болест.

Картофи Juvel

Отглеждане и грижи

Почвата от картофи е необходима плодородна, отнемаща влага. Картофите Juvel изискват слънчево място, тъй като малки клубени ще се образуват на сянка. Картофите Juvel от семена се покълват за 3-4 седмици, като по това време трябва да обърнете клубените няколко пъти за еднакво градинарство. Семенните грудки се мариноват, за да се предотвратят гнилостни заболявания.

Те могат да бъдат засадени, когато почвата е умерено топла. В централната зона на Русия - това са последните дни на април, първите десет дни на май. Разстоянието в междуредието е 60-70 см, между храстите - 25-30 см.

Сортът е относително непретенциозен, може да издържи на кратък спад на температурата или топлината. Основното е, че картофите Javel получават всички необходими хранителни вещества и достатъчно течност. Hilling се извършва два пъти на сезон: след масови издънки и по време на цъфтежа.

За да получите най-добрия добив, се препоръчва да подхранвате картофите Jewel със сложен минерален тор на основата на калий или органичен тор. Като органични вещества са подходящи птичи тор или разтвор на лопен. Почвата се наторява преди засаждане и по време на второто хелиране. Сортът не натрупва нитрати.

Картофи Juvel в разцвет

Поливането се изисква своевременно; при ниски параметри на влага клубените растат малки. Но излишъкът от вода също е нежелан - продуктът ще бъде воднист. Отличен метод за напояване е капковото - не ерозира плодородния слой и добре накисва почвата. След поливане е препоръчително да се разрохка почвата, за да се насити с кислород. Плевелите се премахват с плевене или хербициди. Първата проба може да бъде взета 50 дни след покълването. Масовото събиране започва 70 дни след поникването. За един сезон могат да се получат две култури.

Обикновено върховете се отрязват преди беритбата. Храстите с най-добри добиви могат да се използват като семена. Клубените, избрани за засаждане, трябва да бъдат добре изсушени, сортирани и изпратени за съхранение. Достатъчно е да закупите семената на сорта веднъж и след това да използвате собствения си семенен материал. Според създателите на сорта той не губи свойствата си в следващите поколения.

При прибиране на реколтата трябва внимателно да копаете в храстите с вили, за да не повредите клубените.Сортът има деликатна кожа и лесно се реже с лопата. Можете да използвате картофокопач.

Болести

Картофи с бижута, характерни за сорта по отношение на устойчивост на болести:

 • кистозна нематода - не е засегната;
 • обикновена краста - устойчива;
 • картофени раци - защитени;
 • Alternaria - не се влияе от ранното узряване;
 • късна болест - опасна с удебелени насаждения, с презасаждане през втората половина на лятото, с ранно засаждане не е ужасно.

Първа реколта

За да се предотврати засягането на картофите от гъбични заболявания, клубените трябва да се третират с дезинфекционен разтвор преди засаждането. По време на растежа се извършва пръскане с Fitosporin. Развитието на болести се улеснява от силно удебеляване на насажденията, поради което трябва да се спазва препоръчаното разстояние между храстите. Преди да съхранявате реколтата, е необходимо внимателно да проверите клубените за наличие на гъбични увреждания.

Вредители

Основният вредител не само на сортовите, но и на обикновените картофи е колорадският бръмбар. Най-често срещаният, но отнемащ време начин за справяне с него е събирането на бръмбари и ларви на ръка. Всеки храст трябва да бъде внимателно проверен, отстранените паразити се поставят в контейнер с керосин. Трябва периодично да повтаряте процедурата. Можете да третирате картофено поле с фунгициди Tanrek или Corado. Преди засаждане, за да се предпазят от ларви на бръмбари, клубените се третират с Престиж.

Колорадски бръмбар

За да се предотврати натрупването на ларви на вредители и болести, характерни за картофите, трябва да се използва сеитбообръщение. Също така, след прибиране на реколтата, можете да засеете района с бобови растения, малинова ряпа или фацелия.

Предимства и недостатъци на сорта
Описание на предимствата на сорта картофи Juvel:

 1. Висока производителност. Клубените обикновено са средни до големи по размер, с тегло от 80 до 150 грама.
 2. Ултра-ранно узряване на реколтата. Можете да започнете да копаете млади картофи 50 дни след първите издънки.
 3. Отличителна сортова характеристика е устойчивостта към повечето заболявания, присъщи на други сортове картофи.
 4. Висока устойчивост на неблагоприятни метеорологични условия: краткотрайни студове, високи температури на въздуха и почвата, краткотрайна суша.
 5. Клубените са равномерни, гладки, с еднаква форма, представяне.
 6. Вкусът е отличен. Подходящ за варене, пържене, пасиране и друга обработка.
 7. Съхранява се добре, вкусът не се губи по време на съхранение.

Недостатъците на сорта включват повишена чувствителност към дългосрочна липса или излишък на влага. Ако Juvel претърпи малка суша с малки загуби в добива, тогава продължителната липса на вода ще доведе до образуването на малки непродаваеми грудки. Следователно сортът изисква поливане при липса на дъжд. Но силно излишък на влага, например, по време на продължителни пролетно-летни дъждове ще доведе до загуба на вкуса на реколтата. Грудките ще бъдат воднисти и без вкус.

Като цяло разнообразие от немски отглеждани картофи, пълното име на които е Juvel Renata Bettini, е подходящо за отглеждане в руски климатични условия. При благоприятен климат той ви позволява да получавате две реколти от продавани грудки на сезон с отличен вкус и продаваемост.