Учените донесли грудки от няколко вида диви и култивирани картофи от експедиция в Перу през двадесетте години на миналия век. Доставеният материал се оказа обещаващ за създаването на нови сортове. Досега продължава работата по селекцията и отглеждането на високодоходни, устойчиви на болести сортове на любимия продукт.

Супер супер елитната група включва картофи Azart - един от сортовете трапезни, получени в системата на Руската земеделска академия. Той се откроява сред другите с високия си добив, устойчивост на болести, продаван вид клубени с висок вкус.

Историята на създаването на сорта

Служители на държавната научна институция на Общоруския научно-изследователски институт по отглеждане на картофи. А. Г. Лорха се занимава с изследователска работа по създаването на качествено нови сортове картофи, базирани на нови молекулярно-генетични методи.

Катрофел Азарт

Резултатът от научно-техническата дейност е сортът картофи Azart, отглеждан чрез селекция.

Работата е извършена в експерименталната ферма на института, разположена в п / о Коренево, район Люберци, Московска област.

Характеристики и характеристики на сорта

Картофът Azart, който е описан по-долу, се отнася до средно ранни сортове за употреба на маса, времето от засаждането до узряването е 80-90 дни. Адаптира се към всяка почва и климат в района, където е възможно отглеждането на картофи; съдържа до 20% твърди вещества. Добивът е висок. Добре понася краткото преовлажняване.

Бушът е със средна височина, разперена, с много матови листа с тъмно зелен цвят. Цъфти 45-50 дни след засаждането. Цветята са бели, плодовете рядко се образуват на тяхно място.

Клубени с правилна удължена форма под формата на овал, компактно разположени в земята, тегло - 90-110 г. Броят на клубените в храста варира от седем до десет.

Кората е червеникава с плитки малки очи. Пулпът е светложълт с добър вкус. Не потъмнява по време на готвене. Подходящ за салати, супи, пържене.

Интересно. Клубените са леко повредени по време на събирането и транспортирането.

Този сортен картоф се съхранява добре, което му позволява да се използва през есенно-зимния период.

Картофите са ценен хранителен продукт. Триста грама от продукта съдържа дневния прием на въглехидрати, фосфор, калий.

Като част от пулпата необходими за тялото елементи:

 • цинк;
 • желязо;
 • йод;
 • манган;
 • натрий;
 • калций.

Картофите съдържат витамин С, почти всички аминокиселини, открити в ядливите растения, нишестето и фибрите.

Картофената каша съдържа елементите, необходими за организма

Селскостопанска технология на отглеждане

Агротехническите мерки са стандартни.

Оптимални условия за развитие и растеж:

 • температура на въздуха - + 15-22 ° С;
 • добра осветеност на мястото;
 • рохкава почва с неутрална киселинност;
 • поливане без преовлажняване.

Картофите обичат средно глинеста, торфена и пясъчна глинеста почва.

Необходимо е да се спазва сеитбообръщението, а не да се засаждат картофи на места, където представители на нощника растат през миналия сезон: чушки, домати, патладжани.

Най-добрите предшественици са тиква, зеле, царевица, цвекло.

От голямо значение за получаването на обилна реколта са:

 • плевене, извършено навреме;
 • унищожаване на вредители;
 • правилно хранене;
 • оптимални температурни условия;
 • постоянно ограждане на храсти.

Забележка! Преовлажняването води до загниване на клубените, липса на хранителни вещества и отказ от сгушаване значително намаляват добива, високата температура спира образуването на картофени клубени.

Вредители

Картофите Azart страдат от нематода - мъничък червей с дължина до 1 mm. Въпреки едва забележимия си размер, вредителят е в състояние да унищожи bотноснопо-голямата половина от реколтата.

Яйцата на вредителя, зимуващи в земята, могат да издържат на силни студове. Той не се страхува от сухо и дъждовно време. Умножава се много бързо.

Златната и бледа нематода, попадайки в корена на храста, се храни със сокове, което предотвратява снабдяването с храна на други части на растението. Бушът изсъхва преди време, клубените са малки или изобщо не се образуват.

Стъблената нематода унищожава стъблата и грудките. Нематода е опасен враг, борбата срещу нея трябва да започне при първите признаци на вредител.

Картофена нематода

Отровата за нематода са торове с азотна киселина, въвеждането на урея през есента е един от начините за намаляване на популацията на червеите.

Земните червеи са естествените врагове на нематодата; при оплождането на почвата се създават благоприятни условия за размножаване на земните червеи.

Нематодата се страхува от секретите от корените на бобовите растения, ръжта, невен, невен.

Забележка. С висока концентрация на вредителя се използват мощни химикали.

Предимства и недостатъци

Картофът Azart има редица предимства, има и други сортове, които имат показатели, подобни на Azart.

Това са картофи Серафим, чието описание има много общо с картофите Азарт. За разлика от първия, картофите на Серафим, създадени за Сибир, Далечния изток и Урал, узряват по-рано - за 60-70 дни. Устойчив е на нематоди, съдържа повече нишесте - 14-18%, масата на клубените е малко повече - до 147 g.

Картофи Orlak, описанието на сорта показва по-високо съдържание на нишесте, в сравнение с разглежданото, - 16-21%, добивът е на същото ниво - 300-500 c / ha, но има слаба устойчивост на струпясване.

Картофите Woland са средно сезонен сорт, сходен по свойства на картофите Azart, но имат значителна биологична стойност поради високото съдържание на протеини и витамин С - около 30%.

Ранно узрелите картофи Antoshka, които дълго време не губят вкуса и представянето си, получиха възторжени отзиви. Не изисква големи разходи за труд, има отличен вкус, устойчивост на вируси и болести.

Картофът Azart има редица предимства

За сравнение, таблицата показва характеристиките на основните картофи, които имат картофите Флоренция (Флоренция), които са близки в много отношения до сорта Азарт.

Сравнителни характеристики на сортовете

Характеристика   
РазнообразиеСтрастМайорФлоренция
Период на зреенесредно раносредно ранов средата на сезона
Производителност, c / haДо 550500–550416
Период на зреене, дни80–9065–8070–90
Маса на грудката, g.90–110100–12090–96
Брой грудки в храст, бр.7–1016–186–10
Запазване на качеството,%959596
Съдържание на нишесте,%11–1415–1811,4
Растящ регионВсеки, където се отглеждат картофиВсеки, където се отглеждат картофиВсеки, където се отглеждат картофи
Устойчивост на заболяванияФитофтора на върховете и клубените,
· Слабо засегнат от струпясване.
Средна устойчивост на вируси
· Рак, вируси.
· Слабо засегнати от късна болест по върховете и клубените, струпеи.
· Краста.
Средна устойчивост на късна болест по върховете и грудките
Склонност към заболяванеНематодаНематодаНематода

Сортовият асортимент от картофи е много голям, винаги можете да намерите сорт, който ще ви подхожда във всички отношения. Картофите Azart заеха своето място сред трапезните сортове, предимствата му са, че ще даде добра реколта във всеки регион, съхранява се дълго време, без да губи вкуса си.