Този сорт е отгледан от холандски животновъди, в Русия "Alenka" е вписан в Държавния регистър след няколко години успешно отглеждане. Сред характеристиките са ранната зрялост и високият добив на сорта. За по-малко от два месеца клубените имат време да узреят и да натрупат голямо количество витамини и минерали. Нека разгледаме подробно описанието на ранните картофи Алена.

Описание на сорта

Културата е отгледана в A.G. Лорха. Сибирските животновъди успяха да получат картофи, които са максимално пригодени за отглеждане в региони с екстремен климат.

Картофите Алена са ранен сорт, прибирането на реколтата започва 45-55 дни след поникването. Растението е ниско, разперено, листа с богат зелен цвят с лека вълнообразност по краищата, цветя с млечен нюанс. Клубените на Алена са големи, овални, с тегло от 150 до 200 гр. Кората на клубените е гладка, тънка, розова, а месото е кремообразно.

Картофи Алена

Продуктивен сорт - от 1 хектар се събират 15-20 тона, с благоприятни фактори можете да получите 45 тона на хектар. На един храст узряват 6-9 грудки със същия размер. Сортът е подходящ за промишлено и частно отглеждане. Картофите са непретенциозни към метеорологичните условия, така че добра реколта може да се получи дори в Урал, Сибир и Далечния изток.

Вкусът на картофите е отличен, със съдържание на нишесте до 17%. Клубените могат да се използват за пържене, задушаване, картофено пюре, картофени супи. В търговското производство разнообразие от този картоф се използва за производство на чипс.

Факт. Клубените на Алена са идеални за приготвяне на пържени картофи.

Беритбата на този сорт се извършва ръчно или с помощта на специализирано оборудване. Картофените клубени издържат на дълги разстояния без загуба на качество и имат атрактивно представяне. Особеността на този сорт ви позволява да отглеждате картофи в сухи региони. При благоприятни условия реколтата може да се съхранява с минимални загуби за 7-8 месеца.

Картофите Alenka са устойчиви на струпясване, ризоктония, рак. За да се избегне развитието на късна болест, растенията се третират с меден сулфат или се използват лекарства като "Skor", "Ditan", "Reglon Super".

Картофите се обработват с меден сулфат

Ползи от сорта

Този сортен картоф има следните положителни свойства:

  • висока производителност;
  • непретенциозност към почвата;
  • високи вкусови параметри;
  • дългосрочно съхранение;
  • растенията от този сорт картофи могат да издържат на неблагоприятно време;
  • сортът е устойчив на основни заболявания;
  • семена могат да бъдат получени от събрани култури.

Важно! Тъй като този сорт е податлив на късна болест, не се препоръчва да се засаждат грудки на мястото, където преди това са растяли домати.

Картофените храсти от този вид са засегнати от златистата цистообразна нематода. За да се предотврати това, експертите препоръчват да се наблюдава сеитбообращение, да се премахват растителните остатъци през есента и да се обработва почвата с Нематорин.

Увреждане на картофи със златиста цистообразна нематода

Нарастващ

Време

Клубените се засаждат, след като почвата се загрее до +8 градуса. В южните райони времето за засаждане е началото на април, в средната лента е края на април или първата седмица на май. В Урал и Сибир картофените клубени се засаждат в средата или края на май. Трябва да се има предвид, че културата не понася отрицателни температури.

Място

Изберете открито, слънчево пространство без удавяне и повърхностни подпочвени води.Добри предшественици за картофи са грах, фацелия, бяла горчица, тиквички, краставици, цвекло и чесън. Преди засаждането мястото се изкопава на щик, плевелите се отстраняват.

Подготовка на грудка

Месец преди засаждане на открито, семената се поставят в топла стая. За да се появят кълнове, е необходима температура от + 12–16 ° C. Картофите се обръщат два пъти месечно.

Подготовка на картофи за засаждане

Кацане

Дълбочината на засяване е 7-8 см, в дупката се изсипва половин чаша дървесна пепел. Разстоянието между отворите се запазва около 30 см, 60-70 см се оставят в редовете.

Грижа

Първото избиване се извършва, когато храстите достигнат 10 см, след 14 дни процедурата се повтаря. Насажденията се плевят и навлажняват. Особено влага е необходима по време на бутонизация и цъфтеж. Изкопайте узрелите клубени на 50-ия ден, веднага щом върховете започнат да пожълтяват.

Изкопайте узрелите грудки веднага щом върховете започнат да пожълтяват

Този сорт се е доказал от положителната страна, основните му предимства са висок добив, отличен вкус и способността да расте в много региони на нашата страна.

Видео