Тиквата е топлолюбиво и непретенциозно растение. Това невероятно зрънце идва от тропиците, но процъфтява в руския климат. За да отгледате добра реколта, трябва да знаете как да засадите тиква на открито със семена.

Условия за отглеждане на тиква

Добра реколта от тиква в страната може да се получи, ако се спазват необходимите условия за нейното отглеждане. От всички разновидности на пъпеши и кратуни тиквата е най-устойчива на студ, но студената почва насърчава гниенето на нейните семена. Топлолюбивото зрънце предпочита добре затоплена почва. Ето защо се препоръчва да използвате градинско легло, ярко осветено от слънцето. Расте добре от южната страна на стената или оградата.

Как да засадите тиква

Подходяща почва за тиква е пясъчна и пясъчна глинеста почва. Мократа, глинеста почва се разрежда с едър речен пясък, торф. Тиквата не расте добре на кисела почва, поради което на всеки квадратен метър се дезоксидират 200 г пепел или креда. Засаждането на тиквата до или върху компостната яма е добро за растеж.

Важно! Необходимо е да се вземе предвид какъв вид култури са растяли на това легло по-рано. След тиква или краставици, тиквата може да бъде засадена само след 5 години. Също така, не поставяйте тиквата на първоначалното й място.

Земята е благоприятна след зимна пшеница, царевица, многогодишни треви, слънчоглед. Можете също така да засадите тиква в градината след картофи, лук, моркови, домати, зеле.

Преди засаждането на тиквата се извършва плевене, почвата се изкопава на дълбочина най-малко 30 см, Ph почвата се стабилизира до неутрален показател.

Загряването на корените ще помогне да се осигурят следните техники:

 • топло легло;
 • засаждане на компост;
 • мулчиране с черен, прозрачен филм;
 • долен слой в яма от тор или пилешки изпражнения;
 • наличието на павета в градината, натрупване и отдаване на топлина на почвата;
 • засаждане в изкоп.

Преди да засадите тиква, трябва правилно да подготвите градината. Идеалното място за отглеждане на тикви е в изкоп, изкопан в началото на пролетта. Размер - 50 см ширина и 40 см дълбочина. При задълбочаването се създава питателна и топла среда от паднали листа, суха трева, оборски тор, препарати от ЕМ. За дренаж се добавят клони. Субстратът се полива обилно с вода и се покрива с пръст. Тиква, засадена в такъв изкоп, не се нуждае от поливане и торене.

Благоприятни дни за засаждане на тиква

Тиквата може да се засажда както като разсад, така и като семена. В северната част на Русия пролетта е студена и дълга, затова се използва методът за разсад. Ако засаждането е планирано през април, тогава трябва да се вземе предвид възможността от повтарящи се студове. Когато избирате точната дата на кацане, трябва да се съсредоточите върху региона на пребиваване.

На бележка. В южния климат тиквата трябва да се засажда от 10 май. В средната лента точното време започва от 25 май, в северната - от първите дни на юни.

Градинарите, които се ръководят от лунния календар през 2018 г., трябва да научат за датите на засаждане за следващата година.

Кога е най-доброто време за засаждане на тиква

Благоприятни дни през 2019 г. за засаждане на тикви според лунния календар:

 • засаждане за разсад в Сибир, в Урал, както и засаждане на открито на юг - от 7 до 10 май;
 • краят на май е благоприятен: 17, 18, 27-30;
 • засаждане на открито в началото на юни: 5, 11, 12, 14, 16.

Подготовка на тиквени семки

Процесът на отглеждане на тиква започва с намирането на точния сорт за семена. За отглеждане чрез семена те обикновено вземат рано узряващи сортове, както и индийско орехче и твърда тиква. Други сортове се засаждат с разсад. Основният проблем е рискът от повторно класиране, тъй като растението лесно се опрашва. Препоръчително е да купувате семена от сериозни градинари и фермери, да поръчате от чужбина.

Една от характерните черти на тиквените семки е тяхната повишена степен на покълване с възрастта. Дори 850-годишни семена, намерени от археолозите, показват кълняемост. За да получите добра реколта, трябва да се приготвят пресни тиквени семки. Преди засаждането на тиквени семки те се загряват и втвърдяват.

Първо семената се загряват от слънцето, покриват се с тъмен парцал и се оставят на пряка слънчева светлина за 5-6 часа. Можете да използвате фурната, като държите семената за 30 минути при температура 20 градуса, един час при 30 и 40 градуса и още 2 часа при 50 градуса. След това семената се потапят във вода (25 градуса) или разтвор на пепел и се оставят да набъбнат. Разтворът трябва да се сменя на всеки 4 часа. След 12 часа семената се отстраняват и се изпращат в хладилника за втвърдяване за един ден.

Забележка! Можете да дезинфекцирате тиквените семки с розов разтвор на калиев перманганат. Можете да ускорите покълването и да предпазите семената от външни фактори, като ги накиснете в разтвор за тор или стимулант. За да направите това, използвайте "Калиев хумат", "Крезацин", "Епин". Семената трябва да бъдат засадени веднага след подготовката.

Засаждане на тиквени семки на открито

Преди да засадите тиквени семки на открито, подгответе почвата.

Подготовката на почвата преди сеитбата се състои в внасяне на няколко вида торове:

 • 2 кофи хумус;
 • половин кофа дървени стърготини;
 • очила "Нитрофоски";
 • литрови кутии от дървесна пепел.

След това трябва да изкопаете района на дълбочина около 40 см и да излеете гореща вода, тъй като в студена почва семената бързо гният. На дълбочина 10 см, температурата на земята трябва да бъде около 13 градуса.

Как да засаждаме семена

Дълбочината на засяване и моделът на засаждане зависят от състава на почвата. В средно глинеста почва е по-добре да сеете семена на дълбочина около 5-6 см, в лека почва - 8-10 см. Размерът на дупката е 30 см. Разстоянието между близките ями е 1 м, между редовете - от 1,5 до 2 м. дългите мигли се засаждат с еднакво разстояние между дупките и редовете, равно на 150-200 см. За късно узряващите сортове са необходими 3-4 м2 за всяко растение, за ранно узряване - от 1 до 2 м2.

Преди сеитба на семена във всяка дупка се изсипва 1,5-2 литра топла вода (50 градуса). В една дупка трябва да поставите от 3 до 5 покълнали семена с острия край надолу, притъпени нагоре, на няколко сантиметра един от друг.

Отгоре почвата се поръсва с торфени чипове или хумус със слой не повече от 2 см. За да се ускори появата на разсад от семена, леглото е покрито с филм. Разсадът се появява след 7 дни. При топло време филмът може да бъде премахнат.

След образуването на два истински листа се отщипват слабите издънки. Издърпването им не си струва, тъй като можете да повредите кореновата система на силни издънки и те няма да се развият. За едроплоден сорт е достатъчно едно кълно, за индийско орехче и твърдородна тиква - две. Когато се появят 4-5 листа, слабите издънки се отстраняват отново.

Внимание! Когато се засаждат плитко, семената понякога поникват, без да се отделят семената. Това може да привлече птици, така че покрийте или отлепете засаждането на ръка.

Съвети за грижи

Грижата за тиква се състои в правилно поливане, разхлабване, прищипване, хранене.

Поливане

Поливането на тиквата е необходимо главно в началото на растежа и в средата на процеса на образуване на плодове.

За да предотвратите водниста и безвкусна тиква, не поливайте:

 • по време на цъфтежа;
 • малък размер на плодовете;
 • преди окончателното узряване на плодовете.

Листата и стъблата на растението са способни да натрупват влага, така че не са застрашени от увяхване.

Правилното поливане е рядко, но изобилно. Едно растение изисква 1-2 кофи вода в корена. Трябва да се избягва честото преовлажняване на почвата. Силната му коренова система му позволява да издържа на кратки сухи периоди. Температурата на водата трябва да бъде около 20 градуса.

Топинг

Размерът на бъдещите плодове зависи от това действие. На едно растение можете да получите най-често 2-3 тикви, по-рядко - до 7. Броят на поставените плодове влияе върху бъдещия им размер. Огромна тиква може да се отглежда, ако е останал само един плод. Миглите, които са достигнали дължина над 1,5 м, се съкращават. За всеки определен плод оставете от 4 до 6 листа и премахнете точката на растеж. За укрепване на растението миглите се поръсват с влажна пръст, за да се образуват допълнителни корени.

Грижа за тиква след засаждане

Разхлабване

Разрохкването на почвата се извършва на дълбочина 8-10 см в началния период на растеж, след това с 5 см, за да се избегнат увреждания на корените.

Подхранване

Първото хранене "Nitrofoskoy" (по 10 g) се извършва, когато се образуват 3-5 листа, а второто - в началото на формирането на мигли (по 15 g). При висока влажност торовете се прилагат сухи, при сухо време - под формата на разтвор. Нахранете добре тиквата с 1 чаша пепел на растение. Използва се и разтвор на лопен (1: 8). В началото на формирането на растенията се използва 1 кофа лопен за всеки 5 тикви. Когато се появят плодове, 3 растения се хранят с 1 кофа.

Ръчно опрашване

При недостатъчен брой пчели и пчели, тиквата се опрашва ръчно. За разлика от женските цветя, които седят на стъблото, мъжките цветя растат на дълго стъбло. В сутрешните часове (от 9 до 11) мъжкото цвете се откъсва, обелва се от венчелистчетата, а прашникът докосва плодниците на женските цветя.

На бележка! Ако женските цветя са се образували по-рано, тогава опрашването се извършва с мъжки цветя от тиква или тиква. В този случай се получават добри плодове, но семената за засаждане няма да работят.

Контрол на вредителите

Тиквата е нападната от охлюви, мечки, паякови акари, бръмбари, пъпеши, листни въшки, кълнове мухи. Необходимо е да се разхлаби почвата, да се отървете от плевелите и растителните остатъци. Химикалите могат да се натрупват в плодовете, затова е по-добре да се използват традиционни методи. Пръскането със сапунена вода, инфузия на лукови кори, пепел помага. За да се изплашат вредителите, до тиквата се засаждат невен, копър и лук.

Почистване

Зрелите тикви се режат с дръжка с дължина около 6 см. Най-удобната температура за съхранение е 5-8 градуса. Тиквите трябва да са узрели, тъй като незрелите плодове започват да гният. Късно узряващите сортове се оставят да узреят в сухо и топло помещение, едва на 14-ия ден се изваждат за съхранение.

Тиквата има специален вкус, така че не всеки може да обича ястия от нея. Но хората, които ядат тиква, са в добро здраве. Тиквената пулпа със семена има огромен брой полезни свойства, които помагат при диабет, затлъстяване, стомашни заболявания, до противоракови ефекти.