Градинската боровинка се счита за непретенциозна култура за грижа. Но когато засажда и отглежда растение, градинарят трябва да вземе предвид изискванията към почвата, да обърне специално внимание на нивото на киселинност на почвата. В статията ще разгледаме коя почва е по-добре да отглеждате растение, как да подкиселите почвата за боровинки, правила за грижи и поливане, защо боровинките растат лошо, причини.

Почва за засаждане на градински боровинки

В горска среда боровинките растат близо до блата или реки, но градинските плодове не се развиват добре, когато почвата е силно влажна. Какъв торф да използвам за боровинки, какво място на сайта да избера за засаждане на храст?

Дачата трябва да бъде добре осветена и безветрен. Разхлабената почва (торфени блата, пясъчна глинеста почва, глинеста почва) е подходяща за градински хибрид. Когато засаждате млади разсад, по-добре е да изберете зона с почва, която боровинките харесват.

Ако боровинките са засадени на лятна вила за първи път, тогава преди засаждането е необходимо да се проучи съставът на почвата. С помощта на специални устройства и лабораторни тестове се определя:

 • Състав на почвата (минерални и органични частици);
 • Тип почва (песъчлива, глинеста, торфена блата);
 • Киселинност (кисела, неутрална, алкална).

В зависимост от получените данни можете да изберете специални инструменти и да коригирате състава на почвата.

За да получите добра реколта, боровинките се нуждаят от пълноценно хранене. Ето защо е важно предварително да подготвите почвата. В почвата се добавят минерални и органични торове. Разпределени са равномерно върху зоната на боровинките.

Боровинка

Торове за боровинки на 1 кв. м:

 • Калий - 35 г;
 • Фосфор - 15 г;
 • Азот - 20 g;
 • Хумус или оборски тор - 7 кг.

След оплождането почвата се изкопава на 50 см дълбочина. За по-добро проветряване на почвата към мястото се добавя речен пясък (на 1 квадратен метър до 5 кг). За копаене е по-добре да използвате щик с лопата. Препоръчително е почвата да се подготви през есента.

На бележка. Ако мястото е оплодено през пролетта, тогава пресен оборски тор не може да се добавя към почвата. Торът може да убие растението.

Защо боровинките обичат киселата почва

Вересовите растения (боровинки, боровинки, боровинки) се нуждаят от кисела почва за нормален растеж и развитие. Храстът изисква почва с повишено ниво на киселинност поради специалната структура на кореновата система. Корените на боровинките нямат малки косми, благодарение на които други растения са наситени с хранителни вещества от почвата и водата. Проводникът на храста е микоризата (голям брой микрогъбички, които съществуват едновременно в симбиоза с кореновата система на растението).

Ендотрофна боровинка микориза. Гъбичната клетка се намира в кореновата кора. Гъбата абсорбира полезни микроелементи от почвата и дава част на храста. Боровинките от своя страна споделят органични вещества с гъбичките. Взаимно полезното съжителство е важно за растежа както на боровинката, така и на гъбичките.

Микоризата се развива само в кисели почви. Неутралното ниво на киселинност пречи на гъбичките да функционират правилно. Следователно, дори в оплодена хранителна почва, боровинките могат да изсъхнат, тъй като няма да получат полезни микроелементи от почвата.

Микориза

Ако нивото на киселинност е в рамките на 4-4,5 pH, тогава храстът ще може да получи адекватно хранене, дори с минимално съдържание на хранителни вещества в почвата.

На бележка. Площ с кисела почва за засаждане на боровинки трябва редовно да се проверява за рН, ако е необходимо, се извършва подкисляване на почвата.Ако киселинността е по-висока от нормалната, тогава растението започва да страда от хлороза. Това се дължи на факта, че микозите умират от прекомерна киселина, поради което боровинките получават по-малко хранителни вещества, азот.

Как да си направим кисела почва за боровинки

Ако градинар през май или юни е забелязал, че листата на храст стават червени, то това е първият признак, че почвата за боровинки не е достатъчно кисела. В този случай растението спира да се развива, пъпките спират да растат, храстът замръзва. Недостатъчната киселинност е отговорът на въпроса защо боровинките не дават плодове. През есента зачервяването на листата е нормално, тъй като растението се подготвя за зимния период.

Агресивните вещества се използват за подкисляване на почвата, така че градинарят трябва да работи с гумени ръкавици, пластмасови очила и маска. Ако киселинният разтвор попадне върху кожата или лигавиците, работата трябва незабавно да се спре и мястото да се изплакне със газирана вода, за да се неутрализира действието на киселините.

Не е препоръчително да се внасят киселинни разтвори в къщата, те отделят пари, които влияят негативно върху лигавиците. Използвайте разтвори само на открито.

Торовете трябва да се държат на открито

Ако почвата в избраната зона не е достатъчно кисела, тогава тя може да бъде независимо окислена с помощта на ефективни средства. Съвети за бързо подкисляване на почвата за боровинки:

 • Лимонена киселина. Разредете 5 g лимонена киселина на прах в 10 литра вода. Разтворът се излива върху площта за боровинки (достатъчно за 1 кв. М). Опитът показва, че лекарството действа бързо, подкисляването няма да продължи дълго;
 • Оцет (ябълков или обикновен) Подкисляването с оцет се прави в краен случай, ако искате бързо да повишите киселинността на почвата. За подкисляване пригответе разтвор: 10 литра вода с добавяне на 100 g оцетна киселина. Честото използване на този метод може да повлияе отрицателно на растението и да убие полезните насекоми в почвата;
 • Сярна киселина или колоидна сяра за боровинки. Разтвор на сярна киселина се приготвя непосредствено преди употреба. За 1 литър вода е необходима 1 капка концентрирана киселина (достатъчно за 1 квадратен метър);
 • Оксалова киселина. За приготвяне на разтвор за 1 кв. m, вземете 5 g оксалов прах и го разредете в 10 литра вода. Средства за напояване на дупки с храсти;
 • Електролит. Киселинните батерии се пълнят с електролит. За подкисляване на почвата се приготвя подкислител: 30 ml електролит на 10 литра вода (на 1 кв. М);
 • Сяра на прах за боровинки. Прахът се разстила на земята под храста от боровинки. За 1 кв. m ще са необходими 15 g прах. Преди да добавите прахообразна сяра в почвата, почвата се напоява добре, след което се поръсва с прах. Процедурата се извършва през пролетта или есента преди засаждането на разсад от боровинки.

На бележка. Когато използвате агресивни продукти за повишаване на нивото на киселинност, е важно разтворът да не попадне върху листата и ствола на храста, тъй като продуктът може да причини изгаряния в растението.

Можете да подкиселите почвата с органични вещества. Можете да направите домашни дресинги, подходящи за боровинки, със собствените си ръце. Преди засаждане в дупката на боровинки добавете:

 • Торф;
 • Игли;
 • Пясък;
 • Полуразложен торф;
 • Стърготини.

На бележка. За да направите почва за боровинки със собствените си ръце, препоръчително е да вземете торф с висок конус. Състои се от органична материя и мъх от сфагнум. Знаейки какъв вид торф е необходим за активния растеж на боровинките, можете да избегнете проблеми с отглеждането на храст.

Смесете компонентите добре, добавете ги към почвата, те повишават нивото на киселинност. Три пъти в годината дупка с боровинови храсти се мулчира със слой дървени стърготини и иглолистна кора. Ако нивото на киселинност е намаляло с течение на времето, тогава се използват алтернативни методи за подкисляване на почвата за боровинки.

Киселинността трябва да се поддържа постоянно. Използването на изброените продукти за повишаване на киселинността има временен ефект. За да стане почвата кисела, амонячните добавки трябва да се използват като подхранване:

 • Урея;
 • Калиев сулфат;
 • Амонячен сулфат;
 • Нитроамофоск;
 • Амониев нитрат.

В допълнение към подкисляването на почвата за развитието на храсти е необходимо да се извършат и други агротехнически мерки:

 • Поливане;
 • Разхлабване;
 • Премахване на плевелите;
 • Подхранване;
 • Лечение срещу болести и вредители;
 • Подрязване.

Правила за засаждане и поливане на боровинки

Здравословният посадъчен материал е ключът към активен растеж на храста. Младите двугодишни разсад са подходящи за засаждане. Кореновата система трябва да бъде затворена. Фиданките се засаждат през пролетта или есента.

За младите разсад е важно да изберете безветрен, добре отопляем район. На слънце растението ще расте добре, плодовете ще узреят сладки, храстите ще бъдат здрави.

Инструкции за засаждане на разсад от боровинки:

 • Избор на място: подготовка на почвата, торене, определяне на нивото на киселинност; копаене, разрохкване;
 • Необходимо е да се изкопаят дупки (диаметър - 1 м, дълбочина - 0,5 м), разстоянието между тях е 1,5 м. Изсипете в дупката торфена смес от торф с високи басейни и иглолистни дървени стърготини, не набивайте слоя;
 • Добре е да се навлажни земната бучка около корените на разсада, ако е много плътна, след това внимателно я омесете, но така че да не се рони. В земята има важни гъби, които в бъдеще ще участват в храненето на храста;
 • Изсипете 5 литра вода в дупката, поставете разсад в средата, поръсете празното пространство със земя, уплътнете земята малко близо до храста;
 • Мулчирайте дупката със слой иглолистни дървени стърготини, направете мулчиращия слой 5-10 см. Процедурата ще избегне появата на плевели.
 • Разхлабването се извършва за по-добра въздухопропускливост, което е важно за кореновата система. Корените са разположени близо до повърхността на земята, така че разхлабването трябва да се извършва внимателно, за да не се нарани храстът. Плевенето трябва да се извършва ръчно, без градински инструменти. След отстраняване на плевелите, поливайте и мулчирайте дупката.

След засаждането на млад разсад за следващия сезон ще е необходимо торене. Можете сами да направите минерално торене. Производствен дял:

 • Амониев сулфат (90 g);
 • Суперфосфат (110 g);
 • Калиев сулфат (40 g).

Смесете добре минералните торове, нанесете под храста през пролетта.

На бележка. Основното условие е калиевият хлорид да не може да се използва от минерални торове. Той може да унищожи растението.

Подрязването е важна процедура в грижите за храстите. През третия сезон се извършва санитарна резитба за по-добър растеж на храста. При резитба отстранете сухи, повредени клони, изтънете малко короната на храста. Високият храст се оформя чрез подрязване, придавайки на храста естетически вид.

За да се предотвратят болести, след подрязването на боровинките храстите се третират с фунгицидни средства (Euparen, Topsin).

Съвети за поливане на градински боровинки:

 • Дупката от боровинки трябва да е влажна, но не трябва да се допуска застояла вода. Корените са разположени близо до повърхността на земята, поради което с прекомерна влага те започват да гният;
 • Важно е да се предотврати изсъхването на почвата и образуването на корички по земята. Влагата на почвата трябва да се поддържа на 60-70%. Поливането е най-добре от лейка. Ако почвата се навлажни с маркуч, струята може да ерозира слоя мулч;
 • Честотата на поливане е на всеки три дни, два пъти на ден. Благоприятни часове за поливане са сутрин и вечер. Възрастен храст ще изисква 5 литра вода;
 • Храстите се нуждаят от обилно поливане през юли и август. През този период настъпва формирането на цветни пъпки от бъдещата реколта;
 • Ако дните са горещи и слънчеви, тогава освен поливане, храстите могат да се напръскат с хладка вода. Процедурата помага за охлаждане на растението и увеличава скоростта на фотосинтеза.

Когато отглеждате градински боровинки на сайта, трябва да изберете легло с кисела почва или да подкиселите почвата сами. Когато използвате продукти за повишаване на нивото на киселинност, трябва да спазвате правилата за безопасност. Ако спазвате агротехническите правила за отглеждане и грижи за храст, растението ще се развива добре и ще донесе добра реколта в продължение на много години.

Видео