Оптималният период за засаждане на тиквички за разсад се счита за период от средата на март до средата на май, като засаждането се извършва въз основа на регионалните характеристики на климата. Можете да засадите разсад на открито легло след около пет седмици. Подходящ период за засаждане на разсад в земята започва в края на май и продължава до средата на юни. По това време растенията ще могат да се вкоренят добре на мястото. Но основното, от което трябва да се ръководим, са климатичните особености на региона.

Тиквички за разсад: кога да се засаждат

Не се препоръчва да се засажда посадъчен материал по-късно от установената дата, тъй като оставащото време от календарния летен сезон не е достатъчно за пълното развитие на растението.

На територията на средната зона на страната ни сеитба се извършва през следните календарни периоди:

  • за прибиране на ранна реколта тиквичките се засяват от двадесетте април до средата на май;
  • зеленчуци, които ще бъдат консервирани и съхранявани, се засяват от средата до края на юли.

Разсад от тиквички

За да определите правилно времето за засаждане на разсад от тиквички в определен руски регион, е необходимо да се запознаете с прогнозата за времето, която ще бъде установена през следващия месец, по-специално с индикатора за температурата на въздуха.

Важно! Възможно е да се засаждат разсад както в оранжерийни условия, така и на открито било, когато дневната температура е зададена на 20 ° C, а нощната е 19 ° C.

Подготовка на семената

Преди да покълне семенен материал, той трябва да се втвърди. За да направите това, непокълналите семена трябва да се държат в хладилника в продължение на 12 часа, след което същото количество време трябва да се държи на стайна температура. Провеждането на мерки за втвърдяване ще осигури на посадъчния материал по-голяма устойчивост на въздействието на негативни фактори.

На първо място, семената за засаждане се третират срещу бактерии и спори. Те трябва да се заливат с вряща вода в продължение на 5 ч. След това се накисват в студена вода за 5 минути. След това мариновайте в смес от сок от алое и каланхое в равни пропорции.

Важно! Посевният материал, закупен на пазара или от ръце, трябва да бъде обработен по този начин, в противен случай съществува риск от замърсяване на посевите на площадката.

За да се подобрят качествените характеристики на посадъчния материал, семената трябва да покълнат. На дъното на плитка плоча се полага памучна вата, върху която е необходимо да се поставят зърната, след което се покрива със същия материал и се навлажнява с вода.

Изборът на контейнер за разсад

Препоръчва се всяко зърно от тиквички да се засажда в отделна саксия. Най-добрият вариант се счита за засаждане в торфена чаша, която след това се поставя в почвата заедно с растението.

Препоръчителният диаметър на контейнера за засаждане е 8 сантиметра, височината е 10 сантиметра.

Важно! Не се препоръчва да се трансплантират тиквички повече от веднъж.

Можете също така да засадите семена в картонена кутия или малка хартиена чашка. За слизане можете да използвате евтини материали, налични в домакинските консумативи.

Засаждане на семена

Как правилно да подготвим почвата

Можете да отглеждате разсад от тиква у дома в обикновена плодородна почва, закупена в магазин или приготвена сама. За да направите това, торфът в размер на 6 части трябва да се комбинира с 2 части компост, същото количество копка с добавяне на част от изгнили дървени стърготини към получената смес.

За обогатяване на почвата с полезни минерални съединения към обема на една кофа се добавят половин чаша пепел, суперфосфат в количество 15 g, 10 g калиев сулфат, 5 g карбамиден тор или нитрат.

Характеристики на засаждане на тиквички за разсад

За правилното отглеждане на тиквички за разсад е необходимо да се знае времето и особеностите на засаждането на културата.

Чашите трябва да се напълнят с обогатена почва и след това да се излеят с ярък разтвор на калиев перманганат или вряща вода. Покълналите разсад от тиквички се засаждат на дълбочина 2 см, няма нужда да се задълбочават повече. Засадените семена се покриват с пръст.

Преди да поникнат посевите, те трябва да бъдат покрити с целофанов филм, като оптималната температура в "оранжерията" е 20относноВ. Когато се появят кълнове, температурата трябва да се намали с около 2относноС, посадъчният материал трябва да се съхранява при такива условия в продължение на четири дни. Средната температура преди кацане на отворено легло трябва да бъде 19относноОТ.

Важно! Ако не осигурите на растенията си достатъчно слънчева светлина, те ще се разтегнат и ще станат прекалено дълги и слаби.

Друг начин е да отглеждате разсад в кутии, покрити с дървени стърготини. Долната част е покрита с филмов материал, върху който е положен 10-сантиметров слой парен стърготина. Повърхността на почвата е облицована с бразди на разстояние 4 см, дъното на всяка от които е покрито с малко количество компост.

Растението е непретенциозно в грижите

Посевният материал се засява на интервали от 3 см. Засаждането се бере, когато на леторастите се появят котиледонови листа. Един час преди трансплантацията на растението от оранжерията в земята, то трябва да се полива. Корените трябва да се отстраняват от субстрата внимателно, като се избягва деформация.

Как да се грижим за разсад

Когато се грижите за посадъчен материал, не се изискват сложни агрономически мерки. Насажденията, отглеждани на перваза на прозореца от южната страна, не се нуждаят от допълнително осветление. Растенията, разположени от северната страна, трябва да бъдат снабдени с допълнително осветление.

Кацанията от източната и западната страна трябва да бъдат снабдени с 12 часа дневна светлина. Необходимо е да се контролира състоянието на въздуха, влизащ през прозореца, тъй като студените въздушни маси могат да допринесат за смъртта на младите растежи.

Поливане

Поливането на посадъчния материал се извършва, когато почвата изсъхне. Избягвайте резки промени в температурата на водата, които могат да повлияят негативно на състоянието на младите издънки.

Забележка.Не преовлажнявайте почвата. За един резервоар за засаждане е достатъчно едно напояване със 100 ml вода за пет дни. При горещо време тиквата се полива на всеки три дни. Не е нужно да пръскате разсад. Разрохкването на почвата също не е задължително.

Как да оплодим тиквички

Първото торене на разсад от тиква се извършва 10 дни след появата на издънките. За оплождане на едно засаждане е необходимо да се приготви слабо концентриран разтвор на лопен (50 ml). Можете също така да разтворите една чаена лъжичка урея в литър вода или да разредите 2-грамова доза Bud в същото количество вода.

Съвет.След 10 дни торовете се прилагат отново. За да го приготвите, трябва да добавите половин супена лъжица нитрофоска към литър вода. Подхранването се прилага за всяко засаждане в размер на една супена лъжица на контейнер.

Кацането на открито се извършва, когато се появят 2 листа.

Как да изберем седалка

Зоната за засаждане на тиквички трябва да е слънчева и спокойна. Преди тях се препоръчва да се отглеждат картофи, зеле от всякакъв сорт, нещо от бобови растения, чесън. Избягвайте местата, където растат тикви, краставици и тикви.

Как да подготвим почвата

Земята се подготвя много преди засаждането на посадъчния материал. През есента почвата трябва да се оплоди с лопен, да се добавят 35 g суперфосфат и 20 g калиева превръзка. Количеството на всеки компонент е посочено на 1m2.

Подготовка на земята

Изкопаната земя се оставя за зимуване. След като снегът се разтопи, почвата се разхлабва, 20 g амониев нитрат се вкарват в 1m2, след което земята трябва да се изкопае. Пясъчната почва е обогатена с дървени стърготини и суха глина, глинеста почва - с компост и речен пясък.

Как да засаждаме разсад на открито било

Седмица преди разсаждането в открит терен, разсадът трябва да се подложи на втвърдяваща процедура, която се състои в поддържане на саксиите през деня на слънце и поставяне през нощта в топла стая.

Насажденията на тиквичките растат бързо, това налага засаждането им на достатъчно разстояние един от друг.

Важно! Минималното разстояние между храстите трябва да бъде 75 сантиметра.

Преди засаждането всяко кладенче се пълни със супена лъжица органични вещества, смесени със земя. Можете да използвате закупения готов субстрат. Също така, литрова доза Агрикола се добавя към всяка ямка.

Подходящо време за трансплантация на тиквички е сутринта на облачен ден. В горещ ден е по-добре да засаждате разсад вечер. Торфени чаши с разсад се засаждат в почвата с задълбочаване до първите листа.

Почвата трябва да се уплътни около вкорененото засаждане. Когато стане студено, разсадът се покрива с тъкан или филмов материал, сутрин трябва да се отстрани.

Важно!Предпоставка е навременното отстраняване на плевелите и разрохкването на почвата. За поливане на тиквички използвайте топла вода.

Веднъж седмично тиквичките се наторяват с птичи тор, пропорциите на компонентите на които са 3 литра тор на 10 литра кофа вода.

Големите листа трябва да бъдат отрязани. Реколта - докато плодът узрее.

Спазвайки правилата за отглеждане и времето за засаждане на тиквички за разсад, можете да съберете богата реколта от вкусни тиквички.