Всеки начинаещ градинар, който започне да отглежда краставици в оранжерия, рано или късно ще се сблъска с проблема с правилното им поставяне. За да не пречат растенията помежду си и да не пречат на грижите на собственика, трябва да овладеете такова умение като формирането на краставици в оранжерия.

Условия за отглеждане на краставици в оранжерия от поликарбонат

Изглежда, че оранжерията от поликарбонат и краставицата са направени един за друг. Поликарбонатът е в състояние не само да предпази растенията от студа, но и да предотврати слънчево изгаряне и изсушаване. Микроклиматът в такава оранжерия ви позволява да отглеждате краставици на много по-ранна дата, отколкото е възможно на открито.

Дори ако външната температура съответства на необходимата, храстът от краставица на открито ще изостане значително в растежа и развитието си от храст в оранжерия, засаден едновременно. Оранжерията ви позволява да поддържате не само температурата на въздуха от +25 до +28 градуса, но и влажността на въздуха от около 80%, тези условия са най-оптимални за краставиците. За да се поддържат такива параметри, е необходимо да се оборудва оранжерията с отвори за вентилация, термометри за контрол на температурата на въздуха и почвата. Ако въздухът е твърде сух, пластмасата се полива от маркуч, отворени контейнери с вода се поставят вътре в оранжерията.

Внимание! Влажността на въздуха над 90% може да повлияе неблагоприятно на растенията, а твърде високата температура ще предотврати опрашването. Ако допустимите стойности на температурата и влажността са надвишени, се изисква спешна вентилация или принудителна вентилация.

Температурите под необходимата температура също влияят отрицателно върху развитието на растенията. Ако оранжерията се охлади до +10 градуса, кореновата система може да бъде сериозно повредена, така че тези, които се стремят да отглеждат ранни краставици, трябва да оборудват оранжерията с отоплителни устройства.

Нарастващ

Съдържанието на влага в почвата в оранжерията трябва да бъде в рамките на 60%, когато разсадът изсъхне, те няма да получат необходимата влага и хранене и ако нормата за влага е надвишена, корените ще изгният.

Краставиците също се нуждаят от подходящо осветление. Оранжерията трябва да бъде инсталирана на място, добре осветено от слънцето. Ако краставиците са засадени в момент, когато светлата част от деня все още не надвишава 10 часа, тогава се препоръчва използването на изкуствено осветление.

Внимание! За да се осигури пожарна безопасност, е необходимо надеждно да се предпазят всички електрически уреди от проникване на влага в тях.

Оформяне на краставици в оранжерията

Ако не обърнете достатъчно внимание на образуването на краставичен храст, със сигурност ще се появят редица проблеми, а именно:

 • Удебелените растения ще попречат на проникването на слънчева светлина, необходима за нормалния растеж и развитие.
 • Удебеляването създава благоприятна среда за болести и вредители.
 • Цялата сила и хранене ще отидат за допълнителни издънки, а не за плодове.
 • Плътните насаждения затрудняват грижите.
 • Ако се засаждат сортове, опрашвани с пчели, обраслите издънки ще затруднят достъпа на насекомите.

Образуването на краставици включва такива процедури като премахване на доведени деца, обвързване и разпределяне на издънки в желаната посока.

Пасинките са странични клони, които растат над листното стъбло. Те поемат много хранителни вещества и силно възпрепятстват потока светлина, така че премахването на доведените деца увеличава добивите. Поради излишния брой странични издънки броят на яйчниците намалява.

Как да оформите краставици правилно

Краставиците са храстови и високи, докато еднакви норми за формиране на краставици за всички сортове и хибриди не съществуват. Образуването на краставици в едно, две, три или повече стъбла се различава.

Как да оформите краставици в оранжерия? Обикновено високите сортове се отглеждат със стъбла с дължина до два метра. Такива растения се нуждаят от жартиера. Обикновено решетките са разположени на височина от един метър и половина; към тях трябва да бъдат вързани висящи въжета, по които бичовете от краставици ще се навиват. Тези въжета се увиват около стъблото по посока на часовниковата стрелка, когато на храстите се появят 4-5 листа.

Оформяне на краставици в оранжерията

Инструкции стъпка по стъпка за оформяне на краставици в едно стъбло

 • В пазвите на четири до пет долни листа се отстраняват страничните издънки (пасинки) и цветята;
 • когато миглите се увеличат с още 4-5 листа, цветята и яйчниците се оставят, а пасинките се отстраняват. Невъзможно е да се позволи израстъкът на доведените деца да достигне 20 или повече сантиметра, когато отстраняването им може да доведе до отпадане на яйчниците.
 • след появата на още пет листа в тази област, пасинките напускат, но прищипват върховете си след появата на първите листа;
 • след това действат по същия принцип: оставят две листа на първия страничен изстрел, три листа отгоре и така нататък във възходящ ред, отщипвайки върховете им;
 • на страничните издънки също ще започнат да растат доведени деца, те трябва да бъдат отстранени незабавно;
 • притиснете горната част на главното стъбло на височина, където той виси над опънатата отгоре жица и може да бъде хвърлен два или три пъти.

Ако това е партенокарпичен хибрид, при който всички цветя са женски, тогава не е нужно да прищипвате основното стъбло, а страничните са съкратени вече над втория лист.

Какво е партенокарпичен хибрид

Това е вид, получен в резултат на развъдна дейност с желани свойства. Всеки хибрид не е способен да се размножава, затова всеки път, когато засадите, трябва да придобиете отново семена.

Важно! Такива хибриди не се нуждаят от опрашване от насекоми, поради което те се развиват добре в оранжерии и оранжерии.

Най-често срещаните хибриди у нас са Зозуля, Кураж, Въртележка, Истински полковник и други.

Как да оформите куп краставични храсти

Такива сортове се използват все по-често в нашите градини. Те се отличават с голям брой плодове във всеки листен синус. На страничните издънки те образуват обилна реколта, но това може бързо да изчерпи храста, така че се препоръчва да ги оформите в едно стъбло:

 • След прибиране на реколтата от долната част на стъблото, всички доведени деца трябва да бъдат отстранени.
 • Когато основното стъбло расте до решетка, то се изхвърля и отрязва, когато върхът е на 20-30 см от земята. Всички плодове ще се образуват на основното стъбло.

Можете да направите формирането на лъчева втулка и по различна схема:

 • Незабавно прищипете всички странични издънки към решетката, скъсявайки основното стъбло на това ниво.
 • В горната част оставете една или две пасинки, хвърлете ги върху жицата, спуснете и прищипете след втория лист на височина 20 - 30 см от земята.

Храсти от куп краставици

В този случай реколтата ще узрее първо на основното стъбло, а след това и на страничните клони.

Образуване на краставици в открито поле без обвързване

Ако това е сорт, опрашван от пчели, на основното стъбло ще се появят само мъжки цветя - безплодни цветя, а женските цветя - върху страничните мигли, следователно централното стъбло се прищипва над четвъртия лист и се оставят страничните издънки. Можете да се справите изобщо без прищипване, защото в градината именно в гъстите гъсталаци се отделя повече въглероден диоксид. Освен това под зеленината плодовете са защитени от слънчево изгаряне и изсушаване.

Но ако основното стъбло е твърде дълго, все пак е по-добре да го съкратите.

По-нататъшни грижи

Краставицата е много взискателна култура за поливане. Не трябва да се допуска изсъхване на почвата под краставиците! Ако има скокове в нивото на влажност, е възможно отделяне на яйчниците, горчив вкус на плодове, къдрене на плодове, смърт на листа и намаляване на добива.

Водата за напояване не трябва да е студена, водата не трябва да се излива директно под корена, за да не се излагат корените. Ефективна процедура е мулчиране, тя не позволява на почвата да изсъхне, предотвратява образуването на почвена кора, поддържа постоянна температура на почвата.

През целия вегетационен период краставиците се нуждаят от хранителни вещества, слънчева светлина и въглероден диоксид. Поради това е препоръчително да поставите варел с пресен тор или птичи тор в оранжерията. По време на ферментацията оборският тор ще отделя въглероден диоксид, а след ферментацията се използва за торене.

В допълнение към органичните превръзки се препоръчва използването на минерални торове, като ги редувате.

Важно! Оплодете краставиците поне пет пъти през периода на растеж.

Листната превръзка с микроелементи чрез пръскане върху лист се оказа добра.

Болестите и вредителите могат да донесат непоправима вреда на краставиците в оранжерията, това трябва да се помни особено за начинаещите градинари. Причините, водещи до появата на болести по краставиците в поликарбонатна оранжерия:

 • удебеляване на корони;
 • липса на вентилация;
 • прекомерно или недостатъчно поливане;
 • грешни предшественици;
 • неподходяща температура.

При болести се препоръчва пръскане с медосъдържащи препарати, а за насекоми - вредители по време на плододаването се препоръчва да се обработват насажденията с инфузия на червен пипер.

Съвет! Отлична превантивна мярка е дезинфекция на семената преди засаждане.

Спазването на тези прости правила ще ви помогне да се насладите на работата си и да получите богата реколта!