Тази статия ще обсъди основните заболявания, които могат да се развият при краставиците в оранжериите. Смята се, че растенията не боледуват в оранжерии, тъй като в затворено помещение те са защитени от появата на патогенни микроорганизми и "вредни" бъгове, но това не е така. Често патогените и ларвите на вредителите влизат в оранжерии заедно с почвата или органичните торове - оборски тор, хумус или компост.

Основните признаци на заболяването са промяна в цвета на листата, нейното пожълтяване, деформация, появата на бял цвят и преждевременно падане. Цветът на камшиците, основата на леторастите също може да се промени. Всички тези признаци могат да показват началото на болестта в храстите на краставиците.

Разновидности на заболявания на парникови краставици

Основните условия за отглеждане на краставици в парникови условия са висока влажност на въздуха и топлина (температурата трябва да бъде около 23⸰С). Такива условия обаче са благоприятни за развитието на патогенни микроорганизми. Основните причини, поради които микробите започват активно да се развиват в оранжерии, са:

 • изменение на температурата;
 • лоша светлина;
 • липса на торове в почвата.

Най-честите заболявания, които засягат краставиците в оранжериите, са бактериоза, гъбични заболявания и гниене.

Краставица бактериоза

В допълнение към болестите в оранжерията могат да се заселят и вредители, основните от които са:

 • Оранжерийна белокрилка Е малко летящо насекомо, което се храни с клетъчния сок от листата на краставицата. За кратък период от време този вредител е в състояние да изпие целия сок от листата. Тогава върху листата се появява саждиста гъбичка, която пречи на процеса на фотосинтеза, това води до смъртта на краставичните мигли.
 • Листните въшки също могат да се заселят в оранжерия. Може да се пренася от мравки, чиито „жилища“ често се намират в почвата на оранжерията. Тези вредители се появяват върху листата на краставиците до средата на юли. Това насекомо се размножава бързо и е в състояние да изсмуква сок от растенията почти денонощно. В резултат на това храстите на краставиците отслабват и стават лесна плячка за вирусни инфекции. Такива заболявания не се лекуват, така че болните растения просто се унищожават. Листни въшки обикновено се намират на гърба на долния слой на листата. Как да третираме краставиците от вредители в оранжерия - това ще бъде обсъдено по-долу.
 • Паяк се появява на краставици при горещо време и се утаява на обратната страна на листата. Основният признак на появата му е сплитането на листата с характерна паяжина. Това насекомо се храни и с клетъчния сок на листата, така че вредата от появата му става забележима много бързо - растението започва да изсъхва, отслабва и дори може да падне.

Подробно описание на болестите и тяхното лечение

Основните заболявания на краставиците в оранжерията са гъбични. Техните симптоми са много сходни, така че не винаги е възможно веднага да се установи кой от тях е засегнал храстите на зеленчуковата култура. Въпреки това, трябва да се борите с гъбичките веднага, просто трябва да знаете как да лекувате краставици за болести в оранжерия.

По-долу ще бъдат описани основните заболявания на краставиците в оранжерията и тяхното лечение.

Основните видове гнилостни заболявания:

 • Бяло гниене. Особено бързо се разпространява при висока влажност. Основната му характеристика е появата на бял цвят върху зелените и вегетативната маса. Гъбичките, които причиняват болестта, омекотяват листата, което ги кара да гният. При първите признаци на това гниене, болните части на миглите трябва да бъдат отстранени и унищожени.Остават здравословна вегетативна маса и плодове. Местата на разфасовките се обработват с въглен на прах (или вар). Гъбичните спори, които могат да останат в почвата, трябва да бъдат унищожени преди следващия сезон чрез дезинфекция на почвата.
 • Сиво гниене. Основният симптом е появата на големи кафяви петна по листата. На зелените се появява опушен сив цвят. Това гниене се появява поради преовлажняване на почвата или значително намаляване на температурата. Борете се с този вид гниене със специални фунгициди или бетаин. Местата, където се появява гъбата, се поръсват с дървесна пепел.
 • Кореново гниене. В основата на стъблата се появява кафяв цвят, издънките се напукват, листата пожълтяват, корените се променят. Основният признак на този вид гниене е общото мудно състояние на камшиците по време на формирането на яйчниците и след прибиране на реколтата. За лечение растението трябва да се третира със следния разтвор: меден оксихлорид, дървесна пепел или мед се смесват с вода и засегнатите участъци се покриват с четка.
 • Черно стъбло гниене (аскохит). По листата се появяват заоблени петна, отначало цветът им е зелен, след това става кафяв, а в края на петно ​​побеляват. Растенията започват да гният, променяйки цвета си. Те могат да бъдат третирани с течност от Бордо, която трябва да се пръска върху стъблата и листата. Засегнатите области се третират с прах, състоящ се от креда и мед. Химичен агент, ефективен срещу аскохит, е Vincit.
 • Бактериоза. Основните му признаци са появата на петна или малки кафяви язви по разсад или възрастни краставици. Ако лечението не започне навреме, този зеленчук ще нарани и може би дори ще умре, тогава ще се появят дупки в листата и язви по зелените. В сух и горещ период може да не се забележат признаци на бактериоза по краставиците. Причинителят на бактериоза обикновено прониква и живее в семената. Следователно, за да се предотврати, преди засаждането семената се накисват в течност от Бордо. Когато се появят симптоми на бактериоза, е необходимо да се лекува това заболяване с помощта на инсектициди или фунгициди (като "Actellic" или "Bayleton").

Сиво гниене

Когато краставиците са засегнати от гъбички в парникови условия, могат да се развият следните заболявания:

 • Брашнеста мана, което се появява при нарушаване на режима на сеитбообръщение - ако реколтата от краставици се засажда от година на година на едно място. Основните симптоми - в горната част на листата се появява разцвет с характерен бял цвят, след поражението започват да умират болни листа и стъбла, добивът на зеленчуковата култура намалява. Методи за лечение - третиране на растения с разтвор от кравешки тор или пръскане с 0,1% разтвор на калиев перманганат. Също така ефективен при лечението на брашнеста мана, трихопол, чийто разтвор се използва за лечение на цялото растение.
 • Мухъл (пеноспороза). Основната симптоматика е, че първоначално върху листата се появяват голям брой малки петънца със светложълт цвят, които бързо се увеличават. На пръв поглед има усещането, че това се проявява от слънчеви изгаряния. С времето листата придобива кафяв цвят и започва да изчезва. При първото подозрение за пеноспороза кореновите превръзки за краставици се спират. И една седмица по-късно зелените се третират с Topaz, а камшиците също трябва да се третират с пестицидното вещество Oxykh.
 • Антракноза обикновено се проявява по следния начин - върху вегетативната маса се появяват петна с жълт или кафяв цвят. Впоследствие на тяхно място се получава разкъсване на тъканите с образуването на пукнатини. Ако не започнете борбата срещу антракноза навреме, тогава зелените ще се заразят - върху тях ще се появят петна, притиснати в тялото на плода. Първо, растенията трябва да се третират с разтвор на колоидна сяра, след това - с разтвор на меден сулфат (или течност от Бордо).

Брашнеста мана

Профилактика на заболявания на оранжерийните краставици

Зеленчукопроизводителите, които обмислят как да предпазят краставиците от болести в оранжерия, трябва да знаят: всяко заболяване е по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува, така че трябва да започнете с тяхната профилактика.

Важно! Всяко увяхване или поява на изгнили петна най-често е резултат от появата на гъбички или други патогенни микроорганизми.

Какво трябва да се направи, за да се спасят зеленчуците в парникови условия от болести и вредители?

На първо място, трябва внимателно да обработите оранжерията в края на сезона:

 • съберете всички растителни остатъци след прибиране на реколтата и ги поставете в огън, дори и да не изгорят веднага, наложително е да ги унищожите;
 • преди да бъдат изхвърлени, всички мигли се третират с фунгицидни препарати, за да се унищожат вероятните "гнезда" на ларви на вредители или патогенни микроорганизми;
 • дезинфекция на почвата с народни средства или специални препарати или пълното й заместване, ако през сезона в оранжерията са възникнали някои заболявания;
 • обработка на стените на оранжерията с дезинфектанти.

Също така трябва да мариновате семената преди засаждане с биологични продукти ("Alirin-B", "Gamair"), да отглеждате силни разсад.

За да може разсадът на краставицата бързо да се аклиматизира на ново място и да не изпитва силен стрес, по време на процеса на разсаждане или непосредствено след него, разсадът се полива с разтвор на Alirin-B и Gamair (нормата е две таблетки средства на кофа вода). За всеки m2 се използва 1 литър такъв разтвор.

Алирин-В

Месец по-късно подобно лечение се повтаря, като количеството на тези лекарства се увеличава до 3 таблетки на 10 литра вода. Препоръчва се към разтвора да се добави биологичният продукт "Еко-гел" (или "Нарцис N").

Можете да се борите с вредители по растенията, като използвате народни средства. Настойката на пипер, направена от червен пипер, към която се добавя тютюнев прах, е много ефективна. Приготвя се просто: на ул. л. пипер се взема 1,5 чаши тютюнев прах, всичко това се отглежда в кофа с гореща вода. Тази смес се влива поне един ден, след което се филтрира. За лепкавост към него се добавят 30 г течен сапун и 90 г дървесна пепел. Повторната обработка на заразените краставици се извършва една седмица след първата.

Биологичният продукт "Актофит" е много ефективен срещу белокрилка, с която краставиците се третират поне три пъти през лятото.

Профилактиката винаги е по-лесна от лечението на заразено растение.

Видео