В една оранжерия могат да се отглеждат няколко култури едновременно. Основното условие за съвместния растеж на зеленчуците в градината е тяхната съвместимост и същите изисквания за условията на отглеждане: температура, влажност на въздуха, количеството поливане, наличието на определен набор от хранителни вещества. За да разберете дали е възможно да се засаждат патладжани и чушки в една и съща оранжерия, трябва да сравните условията, които са оптимални за техния растеж и плод.

Условия за отглеждане на патладжани в оранжерия

Отглеждането в оранжерия "синьо" може да расте и да донесе добра реколта през цялата година. За да направите това, трябва да създадете подходящ микроклимат вътре в оранжерията и да организирате висококачествени грижи за растенията. Патладжаните обичат топлината, поради което засаждането на разсад от патладжан в затворена земя се извършва, след като почвата в лехите се затопли. Земята трябва да бъде наситена с полезни вещества. Можете да снабдявате растенията с естествени торове, ако спазвате правилата за сеитбообръщение.

Леглото на патладжана е разбито там, където е растяло:

 • морков,
 • магданоз,
 • бобови растения,
 • краставици.

Грахът и краставиците са особено добри предшественици за патладжаните. Корените на граховото зърно са в състояние да натрупват азот, необходим за активния растеж на "синьото".

Когато се определи подходящо място, те започват да подготвят градината:

 1. боклук (растителни остатъци) се изнася от оранжерията;
 2. органичните торове се внасят в почвата;
 3. изрови леглото;
 4. почвата се полива поне два пъти.

Растенията, които са защитени от вредители и инфекциозни болести, ще дадат добри плодове.

За да дезинфекцирате почвата от лехите, можете да използвате един от следните методи:

 • изсипете няколко пъти леглата с вряща вода;
 • запарете почвата в специална фурна;
 • залейте с химически и антибиотични агенти.

  Корените на патладжана

Трудно е да се каже кой метод е най-ефективен. За да се отървете със сигурност от ларвите на вредителите, най-добре е да извършите цялостно лечение, като използвате няколко превантивни метода.

Условия за отглеждане на краставици в оранжерия

За добър растеж и плод на краставици са ви необходими:

 • осигуряват добри грижи;
 • предпазват от болести и вредители;
 • организирайте правилното осветление, поливане и отопление в оранжерията.

Краставиците са термофилни и влаголюбиви растения. Температурата в оранжерията трябва да бъде над + 22 градуса и да се осигури поливането, така че почвата в лехите да е влажна, но не и мокра. Ако корените са постоянно във локви с вода, те ще започнат да гният.

Важно! За да се предотврати гниене и мухлясване на почвата, оранжерията трябва да се проветри. Вратите се отварят, така че вътре в стаята да няма течения.

През целия си живот растението трябва да се подхранва с органични торове. В допълнение към органичните вещества, те се нуждаят от:

 • азот,
 • фосфор
 • калий.

Невъзможно е да се прехранва краставиците, те са много чувствителни към предозиране с минерални торове. Ако съдържанието в почвата е по-високо от допустимата норма на азот и фосфор, растенията могат да загубят до половината от цветята и яйчниците. Краставичните храсти се отглеждат на решетки в парникови условия, за да се спести място и лекота на грижи.

Какво определя съвместимостта на културите

Не всички градински култури имат добросъседски отношения.Само тези, които имат еднакви изисквания за условията на отглеждане, могат да бъдат засадени заедно.

Известно е, че някои градински култури възпрепятстват растежа на други видове, за да се избегне конкуренцията. Има зеленчуци, които възпрепятстват не само покълването на семена от друг вид, но и сродни култури. Веществата, отделяни от неприятелски растения, възпрепятстват растежа на издънките на съседите. Поради тази причина само онези култури, които се разбират добре с другата, могат да бъдат засадени на едно легло. Необходимо е да се придържате към този принцип на отглеждане на зеленчуци и билки, независимо къде са засадени:

 • в оранжерията,
 • на отворено легло,
 • до оранжерията.

Спазването на правилата на селскостопанската технология ви позволява да подобрите състава на почвата и да предпазите растенията от инфекциозни заболявания. Добри съседи за краставици са:

 • царевица,
 • грах,
 • слънчоглед,
 • салата,
 • Китайско зеле,
 • чушка.

Не засаждайте до култури, които се отразяват негативно един на друг. Най-нежеланите съседи за краставиците са билките:

 • босилек,
 • исоп,
 • кантарион,
 • риган.

Важно... Комбинацията от ароматни билки и краставици в една и съща градина води до загуба на добив.

Крайно нежелателно е да се засаждат краставици и нощници с близко разстояние. Доматите и картофите, растящи до храстите на краставиците, потискат съседите си. Гроздето и краставиците не са приятели помежду си.

За патладжаните е нежелателен кварталът на „роднини“ - картофи и домати. Тези култури не се потискат взаимно, но заедно привличат основния си враг: колорадския бръмбар.

Зеленчукопроизводителите често се чудят дали е възможно патладжани до чушки в същата оранжерия. И двете зеленчукови култури изискват еднакви условия на отглеждане. За тях са организирани съвместни и отделни легла в една оранжерия. От такъв квартал добивът на храстите не намалява.

Могат ли патладжаните и краставиците да се отглеждат заедно в оранжерия?

Собствениците на малки домашни оранжерийни сгради са склонни да използват квадратни метри почва с най-голяма полза. За тях въпросът как да отглеждат патладжани в оранжерия с краставици и домати е от значение, възможно ли е да се комбинират тези зеленчуци в една градина?

Краставиците и патладжаните са съвместими, защото и двамата се нуждаят от еднакво количество:

 • топлина,
 • Света,
 • влага,
 • дресинг.

Освен това краставиците и „сините“ се нуждаят от еднакъв набор от хранителни вещества, така че можете да подхранвате храстите на двете култури с едни и същи торове. Тези зеленчуци се засаждат в земята след същите предшественици.

Ако обаче сравните по-подробно условията, необходими за успешното отглеждане на краставици и патладжани, става ясно, че има известна разлика между тях. Например, краставиците могат да се поливат чрез пръскане, докато патладжаните се поливат само в корена. "Малките сини" не обичат високата влажност в оранжерията и краставиците го понасят добре.

Патладжаните и краставиците в една и съща оранжерия се засаждат рамо до рамо, но рядко организират съвместни лехи за тях.

Важно... Ако е организирана обща градина за две култури, трябва да се уверите, че листата на краставицата не засенчват слънцелюбивия патладжан.

За отглеждане в оранжерия можете да вземете няколко вида патладжани и краставици. Нискорастящите патладжани се засаждат до краставичните мигли, растящи на решетки. Само при това разположение на храстите и двата вида обикновено ще съжителстват.

Най-осветената от слънцето част от оранжерията е предназначена за патладжани, а останалата част от помещението е предназначена за краставици. По-добре е да разграничите двете култури помежду си, като използвате преграда от найлоново фолио.

Патладжаните и краставиците се засаждат от противоположните страни на централната пътека. С тази подредба е по-лесно да се монтират напоителни устройства, като се вземат предвид условията, необходими за всяка от културите.

Патладжани и краставици от противоположните страни на пътеката

Какво друго можете да засадите патладжан в оранжерия? Например, краставиците ще растат добре до царевицата.А в градината с патладжани можете да засадите боб или грах. Краставиците и копърът имат благоприятен ефект един върху друг. Доста често патладжани и чушки се отглеждат в една и съща оранжерия.

Грахът се оставя да расте до цъфтежа, след което се изрязва под корена. Оставащите в земята корени са естествен тор за основната култура. Можете, разбира се, да изчакате граховите шушулки да узреят и след това да отстраните надземната част на това растение от оранжерията и след това да използвате стъблата, за да приготвите течна превръзка.

Патладжаните и краставиците могат да се редуват, почвата от под краставичните храсти е чудесна за нощници. Докато издънките на основното растение набират сила, всяко бързорастящо растение може да бъде засадено до него в градината:

 • лък,
 • салата,
 • репичка.

Високите храсти от патладжан се нуждаят от жартиера и щипка. Големите растения заемат значителна част от оранжерийното пространство и отглеждането им в едно легло със същите големи и разклонени култури е изключително проблематично.

Патладжан: отглеждане и грижи в оранжерия с краставици

Топлолюбивите зеленчуци се развиват добре в оранжерии от поликарбонатна основа на метал. В стъклените оранжерии градинските култури узряват още по-добре. Зеленчуковите култури, растящи в парникови условия, са по-лесни за защита от вредители и инфекциозни заболявания.

Преработка и засяване на семена

Отглеждането е възможно по разсаден и неразсаден начин. Семената за разсад за оранжерията се засяват целогодишно, като времето за сеитба зависи от това кога производителят планира да събере реколтата.

Важно! Краставиците и патладжаните не понасят добре брането, поради което разсадът на двете култури ще трябва да се отглежда в отделни саксии или торфени чаши. Ако няма такъв контейнер, могат да се използват тетрапакове.

Семената се обработват в манганов разтвор преди сеитбата. Не накисвайте семената, отбелязани на опаковката с буквата F1. Производителят боядисва обработените хибриди в цветове, неестествени за семената:

 • червен,
 • син,
 • зелено,
 • светло жълто.

В един съд се поставят 2-3 семена наведнъж. По този начин, при лоша кълняемост, във всеки контейнер ще има поне по едно издънка. Ако всички семена покълнат, тогава се оставят само силни разсад и се отстраняват слабите стъбла.

Кацане на градината

Разсадът може да се засажда в земята 70-80 дни след сеитбата. Издънките могат да бъдат прехвърлени в отопляеми оранжерии по-рано, ако са засети в торфени контейнери. Когато растенията са засадени в земята с чашата, кореновата им система не е под стрес.

Важно! За разсад от патладжан се избира най-слънчевата част на оранжерията. Без точното количество светлина това растение няма да даде плодове.

Разсадът от краставици се трансплантира в земята заедно с торфения контейнер, който ги съдържа, веднага след появата на 2-3 листа. Растенията могат да се засаждат в земята само след като в помещението е създаден подходящ микроклимат. За да направите това, оранжерията се загрява в продължение на няколко дни и почвата се напоява с топла вода.

Засаждане на патладжан в градината

Патладжаните се засаждат на две линии на разстояние 30-40 см един от друг. Можете да подредите разсад в шахматна дъска. Ако за отглеждане са избрани високи и разпростиращи се сортове, засаждането се извършва в една линия. За големите растения оставете по-голямо разстояние между храстите.

Поливане

Ако патладжаните и краставиците са били засадени в една и съща оранжерия, между лехите се опъва найлоново фолио. Факт е, че краставиците могат и трябва да се поливат чрез пръскане на листата с вода; за патладжаните такова поливане може да бъде вредно. Те ще започнат да болят от висока влажност. За тях капково напояване е инсталирано в оранжерии, в които водата овлажнява кореновата част на почвата. Краставиците трябва да се поливат обилно; без добро поливане плодовете придобиват горчив вкус.

Оплождане

Хранителните вещества са от съществено значение за двете култури през целия им живот. Органичните вещества могат да се прилагат върху почвата на всеки две седмици. Растенията се хранят с минерални торове, произведени чрез химически средства, само няколко пъти.Въвеждането на химия в почвата се спира седмица преди началото на цъфтежа. Краставиците, както и патладжаните, са много чувствителни към излишния азот и флуор в почвата. Листата върху растенията могат да пожълтеят, а цветята и яйчниците да опаднат.

На бележка! Всички краставици и патладжани трябва да се инспектират ежедневно, ако в оранжерията се появи болно растение, то се отстранява от градината. Останалите храсти се напръскват със защитни средства.

Краставиците реагират добре на листно подхранване. Краставичните мигли могат да се напръскат с инфузии от лук и чесън. Такива превръзки помагат за подхранването на културните растения с полезни вещества и ги предпазват от инфекциозни заболявания. Разтвори на йод и брилянтно зелено ще помогнат за предпазване на зеленчуците от инфекция.

Компетентно подредените съвместни лехи дават възможност да се донесат няколко вида зеленчуци едновременно на масата. Когато организирате този вид засаждане, е важно да разберете кой зеленчук може да се комбинира с основната култура. Ако не вземете предвид правилата за комбиниране на растенията в лехите, няма да можете да изчакате добра реколта.