Сеното е основата на диетата на всички преживни животни, а кравите също са сред тях. Млечността и качеството на месните продукти зависят от количеството и най-важното от качеството. Трябва да се предпочита най-висококачественото сено, тъй като печалбата на фермера ще зависи от него в бъдеще.

Освен това е важно да подготвите правилно фуража за предстоящата зима. Рационалният подход по този въпрос ще осигури на животните необходимото количество сено при минимални разходи. Колко сто квадратни метра се нуждае от крава със закупено сено - тези и много други въпроси са от интерес за начинаещите фермери.

Колко сено яде крава на ден

Колко кг сено се нуждае от крава на ден? Дори начинаещ животновъд може да отговори на този въпрос, най-важното е да се запознаете с характеристиките на изчислението. Формулата за изчисляване на необходимото количество трева за говеда е изключително проста - на всеки 100 грама живо тегло на крава трябва да има 3 кг сено. Това е средното.

Колко сено яде крава на ден

Ако целта на фермера е да увеличи мускулния прираст в телето, се препоръчва да се консумират лесно смилаеми фуражи като бобови растения, силаж и кореноплодни зеленчуци.

Понякога проблемът може да е, че собственикът не е в състояние да измери теглото на животното. В такива случаи количеството фураж трябва да се изчисли приблизително.

Ако не е възможно да се претегли животното, можете да прибегнете до друг метод, има зоотехнически формули.

Нека разгледаме няколко начина за изчисляване на живото тегло на кръвта. Те могат да се използват само за възрастни говеда; също е важно да се има предвид възрастта в години. За измерване на теглото на малките се използват други формули.

Живо телесно тегло = A * B / 100 * K, където A е обхватът на гръдния кош, B е дължината на тялото и K е променливият коефициент. Стойността му ще варира в зависимост от породния сорт (К = 2 - млечни породи, К = 2,5 - месодайни крави).

Важно!Тези числа могат да варират леко, всичко зависи от отглежданата порода. Но на всеки 100 грама не трябва да има повече от 4 кг продукт.

Колко сено се нуждае от една крава за зимата

Колко сено яде една крава през зимата? Ако фермерът предварително е измерил дневната нужда от продукта, можете да започнете да прибирате ролки (бали).

В самото начало е необходимо да се изчисли точният период на отглеждане на щанда на добитъка, като се вземат предвид климатичните и метеорологичните условия на района на отглеждане.

Освен това, за да се определи колко сено се нуждае една крава за зимата, се изчислява процентът, който продуктът ще заеме в общата дажба. За различните породи и видове крави този показател ще бъде различен, например млечните породи - 25-30%, а месните породи - около 50%.

Колко сено се нуждае от една крава за зимата

Разбира се, добрият и грижовен фермер ще вземе предвид всички индивидуални характеристики на животното. Например, бременна крава ще се нуждае от по-внимателен подбор на фураж. Тя трябва да яде с 15-20% повече. Ако фермерът има такава възможност, тогава е по-добре да замените продукта с лесно смилаем фураж.

Също така си струва да се вземе предвид, че не цялото сено се яде от кравите, голяма част просто се потъпква. За да спестите пари, трябва правилно да организирате хранилките, в противен случай превишаването на заготовките ще бъде колосално.

След като вземе предвид всички точки, фермерът ще може да изчисли точно колко продукт ще се нуждае от кравите му за зимата.Обикновено средният добитък се нуждае от 6 тона сено за зимата (това е с марж).

Важно!Трябва да се подготвите добре за зимния период, по-добре е да закупите или приберете сено с марж. Само в този случай фермерът ще бъде спокоен, че домашните му любимци ще бъдат снабдени с храна до пролетта.

Колко често може да се храни крава със сено?

Препоръчва се храненето на животното три пъти на ден. Интервалите между храненията трябва да бъдат приблизително еднакви. Тялото на преживните животни бързо свиква с определена диета. Отклонението от режима бързо ще повлияе на работата на храносмилателния тракт.

Времето за хранене трябва да бъде ясно определено. Препоръчително е да се придържате към следния график: 6 ч., 13 ч. И 20 ч.

Важно!Нарушаването на графика засяга не само работата на храносмилателната система, но и обема на млечните продукти.

По-голямата част от дневното количество изсушена билка трябва да се дава на животните вечер. Това се дължи на факта, че тази храна е доста груба и отнема много време за обработка. Стомахът на кравата трябва да е готов за такава храна.

По време на първите две хранения е най-добре да се дава лесно смилаема храна, която стимулира производството на стомашен сок. Чрез правилното разработване на диетата ще бъде възможно да се подготви храносмилателният тракт на кравата за прием на груба храна.

Забележка! Освен това, поради продължителното усвояване на продукта, животното няма да остане гладно до ранната сутрин.

Трева, подходяща за приготвяне на сено

В зависимост от използваните билки има няколко вида сено:

  • Боб. Известен е с богатия си химичен състав и високото съдържание на протеини от растителен произход. Най-добрият вариант за бързо наддаване на тегло при млади животни. Но е много важно да не се злоупотребява и да не се дава повече от предписаната ставка. В противен случай ще започнат да се развиват проблеми в храносмилателния тракт, което води до кетоза. Основният недостатък на този вид е сложността на съхранението, тъй като той е обект на плесен. За сушене се използват следните бобови растения: грах, детелина, нахут и люцерна.
  • Зърненото сено е по-малко известно, тъй като химическият му състав не е толкова богат. Но има значително предимство - лесно се събира и съхранява. За заготовки се използват следните култури: житна трева, крупа, сладка детелина, тимотей и други представители на зърнени култури. За да не събира реколтата своята хранителна стойност, е необходимо стриктно да се спазват правилата за прибирането му.
  • Форбовото сено може да се счита за универсална суровина за хранене. Продуктът включва всички предимства на двата вида сено, описани по-горе. Той има висока хранителна стойност и отлични свойства за съхранение. Този продукт е най-предпочитан за хранене на крави, особено млечни крави.

Въпросът за събирането на суровини за зимата за говеда трябва да се третира с пълна отговорност, в противен случай фермерът ще трябва да увеличи финансовите си разходи за фураж, а животните от своя страна ще имат намален млечен добив и те ще наддават по-бавно.